12 Rekenspelletjes voor in Groep 3!

10 Rekenspelletjes voor in Groep 3 (1e Leerjaar van de Basisschool)!

Op de basisschool beginnen kinderen in groep 3 uitvoerig met rekenen. Naast een theoretische aanvliegroute om kinderen te leren rekenen, kun je ook een praktische methode gebruiken waarbij kinderen in het 1e leerjaar spelenderwijs leren rekenen.

Daarom vind je in dit blog 12 leuke, doch leerzame rekenspellen voor groep 3!

Met dank aan Tessa, leerkracht op een basisschool, voor het meedenken over de spelletjes in dit blog.

De rekenspelletjes in dit blog dragen bij aan één of meer van de volgende rekendomeinen:

 • Getalbegrip (wat komt na welk getal)
 • Bewerkingen (zoals optellen en aftrekken)
 • Meetkunde (oriënteren in een ruimte)
 • Logisch denken + redeneren

Ik benoem bij elk rekenspel voor welk rekendomein het geschikt is. Uiteraard is de inhoud van het spel afgestemd op leerlingen uit groep 3. Zit je op een computer en zoek je een spel bij een specifiek domein? Gebruik dan Control + F om snel te zoeken. Op een tablet en smartphone kun je via instellingen in de browser zoeken via ‘Zoeken op pagina’ o.i.d.

Skip-Bo

Skip-Bo Spel: op Tafel

Skip-Bo Spel: Nieuwe Kaarten Trekken

Skip-Bo Spel: Handkaarten

Skip-Bo Spel: Bouwstapels

Skip-Bo Spel: Kaart van Stock naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Kaart van Wegwerpstapel naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Joker

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 12)

Met Skip-Bo mag je om de beurt je hand aanvullen tot 5 kaarten en daarna kaarten leggen op gezamenlijke aflegstapels. Deze moeten van laag naar hoog lopen. Je kunt kaarten uit je hand alsook van je persoonlijke trekstapel spelen. Kun je niks meer leggen? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar persoonlijke trekstapel leeg heeft, wint het spel.

Skip-Bo is het eerste rekenspel in dit blog dat focust op de getallen 1 t/m 12. Het enige dat kinderen hoeven te doen is getallen van laag naar hoog op te stapelen. Hierdoor leren ze tellen t/m 12 en neemt het getalbegrip toe. Bewerkingen hoeven niet gedaan te worden. Vanuit een tactisch oogpunt moeten ze soms alleen wat vooruitdenken.

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel
 • Rekendomein: Getalbrip (t/m 100)

The Mind is een coöperatief rekenspel waarbij de stilte overheerst (lekker voor in de klas haha). Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind een van de leukste kaartspellen die bestaat. Het is een ideaal rekenspelletje waarmee je kinderen uit groep 3 en hoger getalbegrip kunt bijbrengen. Je speelt namelijk met kaarten van 1 t/m 100 die van laag naar hoog moeten worden neergelegd. Oké oké. Het getal 100 is voor sommige kinderen in het 1e leerjaar van het lager onderwijs misschien wat te hoog gegrepen. Maar je kunt er gerust wat kaarten uit halen om met lagere getallen te spelen. Bijkomend voordeel is dat het coöperatief is, waardoor kinderen ook leren om op elkaar te ‘rekenen’ ;).

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 3 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

maXimaal maaltafels

maXimaal maaltafels: op Tafel

maXimaal maaltafels: Antwoord Tonen

maXimaal maaltafels: Kaart Omdraaien

maXimaal maaltafels: Trekstapel en Aflegstapel

maXimaal maaltafels: Joker

maXimaal maaltafels: Niveaus

maXimaal maaltafels: Hulpmiddelen

maXimaal maaltafels: Illustraties

 • Uitgever: maXimaal
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 5-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Vermenigvuldigen)

MaXimaal ‘maaltafels’ is een rekenspel om tafels te leren. Elke speler krijgt een stapel kaarten met de maaltafel naar boven. De jongste speler begint en geeft het antwoord van de tafel die bovenop zijn stapel ligt. Daarna draait de speler de kaart om zodat het antwoord zichtbaar is. Is het goed? Dan is de volgende speler. Is het fout? Leg ‘m dan onderop en doe de bovenste. Net zolang totdat je er een goed hebt. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest krijgt de speler met het hoogste antwoord de kaarten. De winnaar begint een nieuwe ronde. Als alle kaarten op zijn wint de speler met de meeste sterren op diens kaarten.

Dit rekenspel werd in 2021 bedacht door de 8-jarige Maxim en was in 2022 de Nieuwkomer bij De Speelgoed van het Jaar. Nou moet ik toegeven, het doel van dit spelletje is niet zozeer om te winnen, maar juist om keersommen te leren. Groot voordeel is dat je de niveaus kunt aanpassen of tafels naar wens kunt toevoegen. Dit houdt het toegankelijk en maakt dat iedereen kan winnen. Het is een speelse manier om de tafels van 1 t/m 10 te leren. Ideaal voor in groep 3.

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 3 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 104) en Bewerkingen (optellen)

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Waar The Mind coöperatief is, speel je Take 5 tegen elkaar. Het is misschien wat moeilijk als je met de standaard regels speelt in groep 3. Daarom raad ik aan om de hogere kaarten te verwijderen en kinderen minder kaarten te geven. Zo kunnen ze toch hun getalbegrip ontwikkelen (waar komt mijn kaart te liggen?) en leren optellen (hoeveel strafpunten heb ik)? Bijkomend voordeel is dat je het met een grote groep kunt doen.

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 3 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 5) en Bewerkingen (optellen)

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

In Halli Galli wordt een reactievermogen gecombineerd met snel rekenen. Immers, als je 5 dezelfde soorten fruitsymbolen op alle kaarten ziet moet je op de bel drukken. Dat maakt Halli Galli een ideaal rekenspel om getalbegrip, kleine bewerkingen en het vormen van groepjes te trainen. Hoewel sommige leerlingen uit groep 2 dit ook al zullen kunnen, denk ik dat vooral kinderen uit groep 3 dit leuk vinden omdat die over het algemeen wat beter kunnen rekenen.

Je kunt dit rekenspelletje voor kinderen uit groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Dobbelspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 9) en Bewerkingen (optellen)

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. In dit kinderspel gooi je met 6 dobbelstenen en leg je na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool opzij. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

Regenwormen is een van de populairdere spellen van Nederland. Niet verwonderlijk dat daar ook een Junior variant van is. En die is dus ideaal als rekenspel voor leerlingen uit groep 3. Tijdens het dobbelen moeten kinderen al kleine groepjes (en sommen) maken en vervolgens het totaal optellen. Op basis daarvan pakken ze een tegel met wormen. Tot slot moeten ze aan het einde van het spel hun wormen optellen.

Je kunt dit rekenspelletje voor kinderen uit groep 3 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 9) + Bewerkingen (Optellen)

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Dit rekenspel voor leerlingen in het eerste leerjaar heeft veel te bieden. Spelers moeten begrijpen dat sommige kaarten lager (of hoger) zijn dan anderen en dat draagt bij aan het getalbegrip. Daarnaast moeten ze tijdens het spel onthouden waar welke kaart ligt. Goed voor het geheugen. Na elke ronde tellen ze hun totale aantal punten. Hier kan het ingewikkelder worden met sommen tot 36. Indien je meerdere rondes speelt moeten de kinderen nog hoger optellen. Dat is voor groep 3 misschien overkill en hoeft ook niet. Je kunt gerust 1 of 2 rondes spelen. (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit rekenspel voor groep 3 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen en Aftrekken)

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. In groep 3 gebruik je bijvoorbeeld alleen de getallen 0 t/m 9 met de + en – kaarten om sommen te maken. In hogere groepen kun je ook vermenigvuldigen, delen en breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, en het wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit rekenspel voor groep 3 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit snelheidsspel.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Het mooie aan Vlotte Geesten is dat je het met 2 niveaus kunt spelen. Het makkelijkste niveau is als er altijd een speelfiguur op de kaart exact overeenkomt. In dit geval draagt het rekenspel bij aan meetkunde. Het wordt moeilijker als geen enkel object overeenkomt. Dan zal het kind logisch moeten nadenken en redeneren welk figuur hij of zij dan moet pakken. Dankzij de makkelijke en moeilijke variant is dit rekenspel voor bijna elk kind uit groep 3 van het lager onderwijs geschikt.

Je kunt dit rekenspel voor groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET heeft niets te maken met getallen, maar puur met het zien van patronen. Daarom is dit rekenspel geschikt voor de rekendomeinen meetkunde en logisch denken. Het kan even duren voordat kinderen uit groep 3 het doorhebben, maar ALS ze het doorhebben worden ze er waarschijnlijk steengoed in. Of nouja, ik ken veel kinderen die mij elke keer weer zielig maken en sneller zijn dan ik ;).

Je kunt dit rekenspel voor leerlingen van groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Speed Cups

Stapelgekke Speed Cups: op Tafel

Stapelgekke Speed Cups: Blauwe Bel

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 4

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 3

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 1

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 2

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel / Ruimtelijk inzicht
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

In Speed Cups wordt elke ronde een kaart open gedraaid. Op deze kaart staat een illustratie met 5 objecten die de kleuren zwart, rood, geel, blauw en groen hebben. Alle spelers hebben een set bekers (cups) in exact deze kleuren. Zodra de kaart is omgedraaid, moeten spelers hun bekers zo snel mogelijk in dezelfde volgorde als de kaart zetten. Gedaan? Druk dan op de bel. Ben je de eerste? Dan win je de kaart. De speler die de meeste kaarten bemachtigt, wint het spel.

Ik ben ooit, volgens mij in 2014 of 2015, op een fandag van 999 Games geweest. Hier speelden we een ‘reuze-versie’ van Speed Cups en wat hebben we gelachen. Hetzelfde gevoel had ik met deze kleinere variant. Het is een toegankelijk rekenspel voor kinderen uit groep 3. De focus ligt op ruimtelijk inzicht. En het mooie is dat in deze doos een uitbreiding zit met extra kaarten die wat moeilijker zijn. Zo verveelt het niet zo snel :).

Je kunt dit rekenspel voor kinderen in groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse rekenspellen met je gedeeld. Als je leerkracht bent in het basisonderwijs kun je er hier ongetwijfeld wat van gebruiken. De meeste zijn, eventueel met mijn beschreven aanpassingen, geschikt voor alle kinderen uit groep 3, al zullen er leerlingen zijn voor wie de stof net te hoog gegrepen is. Ook voor hogere groepen zullen bepaalde rekenspelletjes uit dit blog nog leuk zijn.

Ben jij juf of meester en mis je nog bepaalde rekenspellen? Let me know in een reactie welke rekenspelletjes jij onmisbaar vindt in de klas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *