12 Rekenspelletjes voor in Groep 4!

Rekenspelletjes voor in Groep 4 (2e Leerjaar van de Basisschool)!

In groep 4 wordt er op het gebied van rekenen meer van leerlingen verwacht. De getallen worden hoger en naast optellen en aftrekken leren kinderen ook vermenigvuldigen en delen. Bovendien wordt er in het tweede leerjaar van de basisschool ook een groter beroep op logica gedaan.

Eerder deelde ik al leuke rekenspelletjes voor groep 3, maar ze zijn er ook voor in groep 4. Daarom vind je in dit blog 12 leuke, doch leerzame rekenspellen voor kinderen in groep 4!

Met dank aan Tessa, leerkracht op een basisschool, voor het meedenken over de spelletjes in dit blog.

De rekenspelletjes in dit blog dragen bij aan één of meer van de volgende rekendomeinen:

 • Getalbegrip (wat komt na welk getal)
 • Bewerkingen (zoals optellen en aftrekken)
 • Meetkunde (oriënteren in een ruimte)
 • Logisch denken + redeneren

Ik benoem bij elk rekenspel voor welk rekendomein het geschikt is. Uiteraard is de inhoud van het spel afgestemd op leerlingen uit groep 4. Zit je op een computer en zoek je een spel bij een specifiek domein? Gebruik dan Control + F om snel te zoeken. Op een tablet en smartphone kun je via instellingen in de browser zoeken via ‘Zoeken op pagina’ o.i.d.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 100)

The Mind is een coöperatief rekenspel waarbij de stilte overheerst (lekker voor in de klas haha). Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind een van de leukste kaartspellen die bestaat. Waar je er als rekenspel voor groep 3 wat kaarten uit moet halen, hoeft dat voor kinderen uit groep 4 niet. Althans, ik verwacht dat kinderen in het tweede leerjaar wel tot 100 kunnen tellen. Is het toch nodig? Dan kun je er gerust wat kaarten uit halen om alsnog met lagere getallen te spelen. Bijkomend voordeel is dat het coöperatief is, waardoor kinderen ook leren om op elkaar te ‘rekenen’ ;).

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 4 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 9) + Bewerkingen (Optellen)

In Beverbende, een van de leukste kinderspellen van Nederland, speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Dit rekenspel voor leerlingen in het eerste leerjaar heeft veel te bieden. Spelers moeten begrijpen dat sommige kaarten lager (of hoger) zijn dan anderen en dat draagt bij aan het getalbegrip. Daarnaast moeten ze tijdens het spel onthouden waar welke kaart ligt. Goed voor het geheugen. Na elke ronde tellen ze hun totale aantal punten (maximaal 36 punten). Tot slot moeten kinderen het totale aantal punten na een X aantal rondes optellen. Ik verwacht dat de meeste kinderen uit groep 4 dit wel kunnen. (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit rekenspel voor groep 4 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

maXimaal deeltafels

maXimaal deeltafels: op Tafel

maXimaal deeltafels: Onjuist Antwoord Tonen

maXimaal deeltafels: Antwoorden Vergelijken

maXimaal deeltafels: Trekstapel en Aflegstapel

maXimaal deeltafels: Gespeelde Kaarten

maXimaal deeltafels: Onjuist Antwoord

maXimaal deeltafels: Verdiende Sterren

maXimaal deeltafels: Illustraties

maXimaal deeltafels: Hulpmiddelen

 • Uitgever: maXimaal
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 5-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Delen)

MaXimaal ‘deeltafels’ is een rekenspel om te leren delen. Elke speler krijgt een stapel kaarten met de deeltafel naar boven. De jongste speler begint en geeft het antwoord van de tafel die bovenop zijn stapel ligt. Daarna draait de speler de kaart om zodat het antwoord zichtbaar is. Is het goed? Dan is de volgende speler. Is het fout? Leg ‘m dan onderop en doe de bovenste. Net zolang totdat je er een goed hebt. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest krijgt de speler met het hoogste antwoord de kaarten. De winnaar begint een nieuwe ronde. Als alle kaarten op zijn wint de speler met de meeste sterren op diens kaarten.

Na het succes van ‘maaltafels’ was de uitkomst van een nieuwe variant niet ondenkbaar. Daarom volgde in 2022 het tweede spel van maXimaal: deeltafels. Nou moet ik toegeven, het doel van dit spelletje is niet zozeer om te winnen, maar juist om deelsommen te leren. Groot voordeel is dat je de niveaus kunt aanpassen of tafels naar wens kunt toevoegen. Dit houdt het toegankelijk en maakt dat iedereen kan winnen. Het is een speelse manier om de deelsommen van 1 t/m 10 te leren. Ideaal voor in groep 4.

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 4 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

7 Rounds

7 Rounds Kaartspel: op Tafel

7 Rounds Kaartspel: Ronden Kaarten

7 Rounds Kaartspel: Handkaarten

7 Rounds Kaartspel: Kaart Spelen

7 Rounds Kaartspel: Een 5 Spelen

7 Rounds Kaartspel: Kaarten Stelen

7 Rounds Kaartspel: Rondekaart Omdraaien

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 7) en Bewerkingen (optellen)

7 Rounds duurt, verrassend genoeg, 7 rondes. Elke ronde zijn spelers na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt neem je één kaart van de trekstapel, speel je een kaart én handel je het eventuele effect af. Aan het einde van je beurt moet iedereen, inclusief jijzelf 4 handkaarten hebben. Kaarten hebben de waardes 1 t/m 7. De speler die na de 7e ronde de hoogste totale waarde aan kaarten op handen heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide 7 Rounds review !

Het doel van 7 Rounds is om zoveel mogelijk punten in je hand over te houden. Kinderen kunnen dit OF doen door te letten op zo hoog mogelijke kaarten (zoals de 6 en 7) in hun hand OF simpelweg door de totale waarde op te tellen. Hoe dan ook: dit spel draagt bij aan getalbegrip t/m 7 en optellen tot maximaal 28 (als je vier kaarten van zeven hebt). Ik ken kinderen uit groep 3 die dit rekenspel prima kunnen spelen, maar toegegeven, het is veel beter te spellen met kinderen uit groep 4.

Je kunt dit rekenspelletje voor kinderen uit groep 4 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 36) + Bewerkingen (Optellen)

Regenwormen is een van de meest populaire spellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Dit is een ideaal rekenspelletje voor in de klas. Het speelmateriaal is stevig, de regels zijn eenvoudig en het is een klein spelletje. Kinderen moeten na elke worp even rekenen. Ze zullen met name waardes van dezelfde dobbelstenen bij elkaar optellen en kijken welke zij het beste kunnen gebruiken. Na elke 3e worp volgt er nog een totale som. En ook aan het einde van het spel worden de worm-symbolen bij elkaar opgeteld.

Je kunt dit rekenspel voor groep 4 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 6) en Bewerkingen (optellen en aftrekken)

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Dit is ongetwijfeld een van de meest populaire kaartspellen van de laatste jaren. En dan is het nog uitermate geschikt als rekenspel ook. Zo moet je na elke ronde de totale waarde van je kaarten optellen en daar fiches (van 1 of 10) voor pakken. Na meerdere rondes moet je ook het aantal fiches bij elkaar gaan optellen. Én je kunt soms fiches kwijtraken, waardoor getallen soms van elkaar moeten worden afgetrokken.

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 4 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 12) en Bewerkingen (optellen)

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Qwixx is een van de leukste dobbelspellen. De regels zijn makkelijk en en als een het ene kind dobbelt, mogen de andere kinderen óók iets wegstrepen. Zo blijven leerlingen geboeid tijdens het hele spel. Na elke worp moet er veelvuldig worden gerekend (optelsommen t/m 12). Er zijn meerdere combinaties te maken en de kinderen moeten kijken welke het meest geschikt is voor hen. Aan het einde van het spel moet de totale score worden berekend. Dit zal voor enkele kinderen in groep 3 al te doen zijn, maar ik denk wel dat het een beter rekenspel voor kinderen in het tweede leerjaar van het basisonderwijs is.

Je kunt dit rekenspel voor groep 4 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ohanami

Ohanami Spel: op Tafel

Ohanami Spel: Tuinen naast Handkaarten

Ohanami Spel: Trekstapel en Aflegstapel

Ohanami Spel: Tuinen na Ronde 1

Ohanami Spel: Tuinen van een Speler

Ohanami Spel: Scores na Ronde 1

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 120) en Bewerkingen (optellen en vermenigvuldigen)

In Ohanami speel je 3 rondes. Elke ronde kies je 2 kaarten, daarvan speel je er maximaal 2 en de rest van de kaarten geef je door. Op de kaarten staan getallen (1 t/m 120) en kleuren. Je vormt 3 rijen kaarten en in elke rij moet de kaart die je neerlegt of hoger zijn dan de hoogste kaart of lager dan de laagste. Als alle handkaarten op zijn, krijg je punten voor de verschillende kleuren. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

Oké, Ohanami is wel wat uitdagender hoor. Gedurende het spel ben je vooral bezig met slimme getallen te kiezen. Dus welke kaart zit dicht onder of boven een ander getal? En na elke ronde worden er punten geteld waarbij blauwe kaarten x3, groene kaarten x4 en grijze kaarten zelfs x7 gaan. Dit kan voor kinderen uit groep 4 van de basisschool een uitdaging zijn. Maar voor leerlingen die net wat meer uitdaging kunnen gebruiken is het misschien juist weer leuk.

Je kunt dit rekenspelletje voor kinderen uit groep 4 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen, Aftrekken en Vermenigvuldigen)

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. In groep 4 gebruik je bijvoorbeeld de getallen 0 t/m 9 met de bewerkingskaarten + – x en : om sommen te maken. In hogere groepen kun je ook en breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, en het wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit rekenspel voor groep 4 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit snelheidsspel.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Het mooie aan Vlotte Geesten is dat je het met 2 niveaus kunt spelen. Het makkelijkste niveau is als er altijd een speelfiguur op de kaart exact overeenkomt. In dit geval draagt het rekenspel bij aan meetkunde. Het wordt moeilijker als geen enkel object overeenkomt. Dan zal het kind logisch moeten nadenken en redeneren welk figuur hij of zij dan moet pakken. Hoewel ik denk dat de meeste leerlingen uit groep 4 beide niveaus aankunnen, is het fijn om de keuze te hebben het niveau aan te passen.

Je kunt dit rekenspel voor groep 4 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel
 • Rekendomein: Meetkunde en Logisch Denken

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET heeft niets te maken met getallen, maar puur met het zien van patronen. Daarom is dit rekenspel geschikt voor de rekendomeinen meetkunde en logisch denken. Mijn ervaring is dat het even kan duren voordat kinderen doorhebben hoe het werkt (in groep 4 hebben ze het vast sneller door dan in groep 3). Maar hebben ze het eenmaal door? Dan kan het ontzettend goed voor kinderen voelen als ze de patronen zien. Een mooi rekenspel waarbij oefenen wordt beloond.

Je kunt dit rekenspel voor leerlingen van groep 4 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Meetkunde & Logisch denken

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Mijn vrouw (orthopedagoog) gebruikt Recto Verso nog weleens met kinderen die in haar praktijk komen. En ze vinden het allemaal leuk. Daarbij is het ook perfect om in de klas te gebruiken. Het speelmateriaal is stevig, het ziet er mooi uit en je kunt het met maar liefst 6 mensen spelen. Dit rekenspel is leerzaam vanwege de ruimtelijke oriëntatie en het samenwerken. Je moet op elkaar kunnen bouwen!

Je kunt dit rekenspel voor groep 4 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Make ’n Break

Make 'n Break Behendigheidsspel: op Tafel

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwwerk van 3 Punten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblokken

Make 'n Break Behendigheidsspel: 3 Soorten Puntenkaarten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblok Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwsteen Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Wit Bouwwerk

Make 'n Break Behendigheidsspel: Dobbelsteen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Opdrachtkaarten

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (optellen), Meetkunde & Logisch denken

In Make ’n Break heb je een bouwmeester en tijdmeester. De bouwmeester moet zoveel mogelijk bouwwerken bouwen die op kaarten staan afgebeeld. De tijdmeester gooit achter elkaar door met een dobbelsteen en telt de worpen bij elkaar op. Zodra er in totaal 15 is gegooid moet de bouwmeester stoppen met bouwen. Nu krijgt de bouwmeester punten voor elk afgebouwde kaart. Nadat elke speler 5x bouwmeester is geweest, wint de speler met de meeste punten.

Make ’n Break is een klein rekenspelletje, maar heeft veel te bieden in de klas. Zo moet de speler die de dobbelsteen werpt getallen optellen totdat hij of zij bij 15 is. De andere speler moet bouwen als een malle. Goed om zijn of haar ruimtelijk inzicht te trainen én het draagt nog eens bij aan de fijne motoriek ook. En dan is het handzame formaat van dit spel ook nog eens handig om op school te bewaren!

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 4 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse rekenspellen met je gedeeld. Als je leerkracht bent in het basisonderwijs kun je er hier ongetwijfeld wat van gebruiken. De meeste zijn, eventueel met mijn beschreven aanpassingen, geschikt voor alle kinderen uit groep 4, al zullen er leerlingen zijn voor wie de stof net te hoog gegrepen is. Ook voor hogere groepen zullen bepaalde rekenspelletjes uit dit blog nog leuk zijn.

Ben jij juf of meester en mis je nog bepaalde rekenspellen? Let me know in een reactie welke rekenspelletjes jij onmisbaar vindt in de klas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *