12 Rekenspelletjes voor in Groep 5!

Rekenspelletjes voor in Groep 5 (3e Leerjaar van de Basisschool)!

Getallen worden groter, er komen bewerkingen bij en termen op het gebied van o.a. meetkunde breiden zich uit. Dat is over het algemeen rekenen in groep 5, ofwel het 3e leerjaar op de basisschool.

In dit blog vind je 12 leuke, doch leerzame rekenspellen die daar goed bij passen!

Met dank aan Tessa, leerkracht op een basisschool, voor het meedenken over de spelletjes in dit blog.

De rekenspelletjes in dit blog dragen bij aan één of meer van de volgende rekendomeinen:

 • Getalbegrip (wat komt na welk getal)
 • Bewerkingen (zoals optellen en aftrekken)
 • Meetkunde (oriënteren in een ruimte)
 • Logisch denken + redeneren

Ik benoem bij elk rekenspel voor welk rekendomein het geschikt is. Uiteraard is de inhoud van het spel afgestemd op leerlingen uit groep 5. Zit je op een computer en zoek je een spel bij een specifiek domein? Gebruik dan Control + F om snel te zoeken. Op een tablet en smartphone kun je via instellingen in de browser zoeken via ‘Zoeken op pagina’ o.i.d.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 36) + Bewerkingen (Optellen)

Regenwormen is een van de meest populaire spellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Dit is een ideaal rekenspelletje voor in de klas. Het speelmateriaal is stevig, de regels zijn eenvoudig en het is een klein spelletje. Kinderen moeten na elke worp even rekenen. Ze zullen met name waardes van dezelfde dobbelstenen bij elkaar optellen en kijken welke zij het beste kunnen gebruiken. Na elke 3e worp volgt er nog een totale som. En ook aan het einde van het spel worden de worm-symbolen bij elkaar opgeteld. Ik verwacht dat leerlingen van groep 5 dit rekenspel zonder al teveel hulp van de juf of meester kunnen spelen.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

L.A.M.A.

LAMA Kaartspel: op Tafel

LAMA Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

LAMA Kaartspel: Aflegstapel

LAMA Kaartspel: Handkaarten

LAMA Kaartspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 6) en Bewerkingen (optellen en aftrekken)

L.A.M.A. betekent Leg Alle Minpunten Af. En dat is precies wat je met dit kaartspel moet doen. Spelers leggen om de beurt een kaart uit hun hand af op de aflegstapel. Deze kaart moet gelijk of hoger zijn dan de kaart die er al ligt. Een L.A.M.A. kaart mag je altijd spelen. Hier moet vervolgens een 1 op. Je mag altijd een kaart pakken of passen in plaats van een kaart spelen. Maar let op! Als je niet meer kunt of als iemand anders zijn hand uitspeelt, dan is de ronde afgelopen en krijg je zoveel minpunten als de waarde van je handkaarten. Zodra een speler 40 minpunten heeft, wint de speler met de minste punten.

Dit is ongetwijfeld een van de meest populaire kaartspellen van de laatste jaren. En dan is het nog uitermate geschikt als rekenspel ook. Zo moet je na elke ronde de totale waarde van je kaarten optellen en daar fiches (van 1 of 10) voor pakken. Na meerdere rondes moet je ook het aantal fiches bij elkaar gaan optellen. Én je kunt soms fiches kwijtraken, waardoor getallen soms van elkaar moeten worden afgetrokken. Afgaande op het niveau van groep 5 denk ik dat dit zonder al teveel ondersteuning van de leerkracht doorspeelt.

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 5 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 12) en Bewerkingen (optellen)

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Qwixx is een van de leukste dobbelspellen. De regels zijn makkelijk en en als een het ene kind dobbelt, mogen de andere kinderen óók iets wegstrepen. Zo blijven leerlingen geboeid tijdens het hele spel. Na elke worp moet er veelvuldig worden gerekend (optelsommen t/m 12). Er zijn meerdere combinaties te maken en de kinderen moeten kijken welke het meest geschikt is voor hen. Aan het einde van het spel moet de totale score worden berekend. Gezien de hoogte van die sommen zit daar de uitdaging voor hjet derde leerjaar van het basisonderwijs.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ohanami

Ohanami Spel: op Tafel

Ohanami Spel: Tuinen naast Handkaarten

Ohanami Spel: Trekstapel en Aflegstapel

Ohanami Spel: Tuinen na Ronde 1

Ohanami Spel: Tuinen van een Speler

Ohanami Spel: Scores na Ronde 1

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 120) en Bewerkingen (optellen en vermenigvuldigen)

In Ohanami speel je 3 rondes. Elke ronde kies je 2 kaarten, daarvan speel je er maximaal 2 en de rest van de kaarten geef je door. Op de kaarten staan getallen (1 t/m 120) en kleuren. Je vormt 3 rijen kaarten en in elke rij moet de kaart die je neerlegt of hoger zijn dan de hoogste kaart of lager dan de laagste. Als alle handkaarten op zijn, krijg je punten voor de verschillende kleuren. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

Oké, Ohanami is wel wat uitdagender hoor. Gedurende het spel ben je vooral bezig met slimme getallen te kiezen. Dus welke kaart zit dicht onder of boven een ander getal? En na elke ronde worden er punten geteld waarbij blauwe kaarten x3, groene kaarten x4 en grijze kaarten zelfs x7 gaan. Waar dit voor kinderen in groep 4 een uitdaging kan zijn, verwacht ik dat dit voor kinderen uit groep 5 goed te doen is (uitzonderingen daar gelaten).

Je kunt dit rekenspelletje voor kinderen uit groep 5 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Koehandel Master

Koehandel Master Kaartspel: op Tafel

Koehandel Master Kaartspel: Geld op Handen

Koehandel Master Kaartspel: Bijbehorende Stamkaart

Koehandel Master Kaartspel: Biljetkaarten

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Dieren

Koehandel Master Kaartspel: Poes, Ezel en Koe

Koehandel Master Kaartspel: Verzamelde Boerderijdieren

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Getalbegrip (t/m 1000) en Bewerkingen (optellen en aftrekken)

Bij een potje Koehandel proberen alle spelers waardevolle dier-kwartetten te maken. Die zijn immers punten waard. Je biedt steeds op een dierkaart. De hoogste bieder krijgt ‘m. Maar probeer zorgvuldig met je geld om te gaan. En pas op voor je medespelers! Die willen nog weleens bluffen en de prijs flink opschroeven ;). De speler die uiteindelijk de meeste punten met verzamelde dieren scoort, wint het spel.

Koehandel is een spelletje waarbij je moet rekenen met grote, ronde getallen. Middels tientallen, honderdtallen en diverse getallen daartussen passeer je gemakkelijk de 1000. Niet iedere leerling uit groep 5 zal dit kunnen. Het is vooral geschikt voor kinderen die extra uitdaging zoeken. Overigens raad ik dit rekenspel aan met meer spelers. Het bieden, het bluffen, het verzamelen… Alles is verrassender en uitdagender met meer spelers. En zoek je nog wat hulp? Check dan hier m’n Koehandel tactieken.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Squla Rekenen Schatten

Squla Rekenen Schatten Spel: op Tafel

Squla Rekenen Schatten Spel: Schattingsvragen Groep 5

Squla Rekenen Schatten Spel: Schattingsvragen Groep 6

Squla Rekenen Schatten Spel: Antwoordkaarten

Squla Rekenen Schatten Spel: Nakijkkaart Blauw

Squla Rekenen Schatten Spel: Nakijkkaart Paars

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 3-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel
 • Rekendomein: Schatten, Getalbegrip (t/m 1500) en Bewerkingen (optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen)

In dit rekenspelletje is er een spelleider. Dit kan zowel een kind als volwassene zijn. Hij of zij draait een kaart met rekenvraag open, leest de vraag voor en noemt de multiple choice antwoorden. Vervolgens moeten de spelers rekenen, maar schatten is genoeg, en zo snel mogelijk hun antwoordkaart met A, B of C neerleggen. Iedereen die goed antwoord krijgt 1 punt. Iedereen die fout antwoord én de speler die als laatste een antwoordkaart neerlegde, krijgen 0 punten. De speler die als eerste 5 punten heeft wint.

Wat ik zo goed vind aan dit rekenspel, is dat kinderen leren schatten. Je hoeft niet altijd het exacte antwoord te weten, als je het maar ongeveer weet. En daar draagt dit spel aan bij. Je moet nog steeds kunnen rekenen, dat wel. Maar het kind gaat afronden en vergelijkingen zoeken. Het is wat jammer dat er ‘slechts’ 25 kaarten zijn. Al is dat in een klas met meer leerlingen misschien niet zo’n probleem. Oja, houdt er rekening mee dat je zelf een pen en papier moet hebben om punten bij te houden.

Je kunt dit rekenspelletje voor kinderen uit groep 5 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen, Aftrekken, Vermenigvuldigen en Delen)

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. In groep 5 gebruik je bijvoorbeeld de getallen 0 t/m 9 met de bewerkingskaarten + – x en : om sommen te maken. In hogere groepen kun je ook en breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, en het wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen en Vermenigvuldigen) en Logisch denken

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zelf een van de leukste dobbelspellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). In de meeste gevallen moeten leerlingen logisch nadenken over welke dobbelsteen ze het beste kunnen kiezen. Naarmate het spel eindigt worden scores relevant en moeten ze meer rekenen. Welke dobbelsteen gaat de meeste punten opleveren? Welke kettingreacties brengt het teweeg? Én wat is m’n totale score? Absoluut een aanrader voor kinderen die in groep 5 wat meer uitdaging kunnen gebruiken.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Trek 12: Amazonië

Trek 12 Amazonië: op Tafel

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen Gooien

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen

Trek 12 Amazonië: Nadenken over Beurt

Trek 12 Amazonië: Veld Met Boot Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Getal Invullen

Trek 12 Amazonië: Piranha Inkleuren

Trek 12 Amazonië: Gevaar Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Observatiekaart Omdraaien

Trek 12 Amazonië: Potje met 2 Spelers

Trek 12 Amazonië: Eindscore

Trek 12 Amazonië: Envelop Open Maken

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write
 • Rekendomein: Bewerkingen (Optellen, Aftrekken en Vermenigvuldigen) en Logisch denken

Je gooit elke beurt met 2 dobbelstenen. Vervolgens kiest elke speler een optie: de laagste waarde, de hoogste waarde, het verschil, de som of het product. Elke optie mag je gedurende het spel maar 4x kiezen. De gekozen waarde vul je in op een cirkel van je scoreformulier (grenzend aan een andere ingevulde cirkel). Zo vorm je sporen (oplopende waardes) en zones (gelijke waardes). Tegelijkertijd kun je dieren en planten observeren met bepaalde getallen. De speler die na 20 rondes de meeste punten heeft wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Trek 12: Amazonië review !

In Trek 12: Amazonië gaan logisch nadenken en rekenen hand in hand. Je moet elke ronde het resultaat van 2 dobbelstenen uitrekenen en logisch nadenken waar je dit op je scoreformulier invult. Immers, door getallen slim op je scorevel in te vullen kun je veel punten scoren. Overigens raad ik Amazonië eerder aan dan Trek 12: Himalaya (het origineel) omdat ik verwacht dat het thema meer kinderen aanspreekt. Ook heb je extra manieren om punten te scoren, wat voor iets meer reken-uitdaging zorgt!

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Dr. Eureka

Dr. Eureka Spel: op Tafel

Dr. Eureka Spel: Nieuwe Opdrachtkaart Omdraaien

Dr. Eureka Spel: Opdrachtkaart Open Leggen

Dr. Eureka Spel: Reageerbuizen Tegen Elkaar

Dr. Eureka Spel: Bal Valt uit Reageerbuis

Dr. Eureka Spel: Opdracht Voorbeeld 1

Dr. Eureka Spel: Opdracht Voorbeeld 2

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Meetkunde & Logisch denken

In Dr. Eureka zijn spelers scheikundige wetenschappers die de juiste combinaties in reageerbuizen moeten maken. Elke ronde wordt er een opdrachtkaart opengedraaid. Hierop staan 3 reageerbuizen met 1, 2, 3 of zelfs 4 ballen afgebeeld. Spelers moeten nu zo snel mogelijk zorgen dat hun 3 reageerbuizen er exact hetzelfde uit zien. Let wel, je mag de ballen niet met de handen aanraken en valt er een? Dan mag je deze ronde niet meer meedoen. De speler die als eerste 5 opdrachtkaarten heeft wint!

Dr. Eureka geeft me Potion Explosion vibes, maar dit is veel beter voor in de klas. Leerlingen moeten eerst logische stappen bedenken en vervolgens in die volgorde uitvoeren. Daarbij komt het aan op de fijne motoriek en snelheid. Maar het is natuurlijk de logica achter de ruimtelijke oriëntatie die het onder meetkunde laat vallen. Oja, hoewel de buisjes van kunststof zijn en wel tegen een stootje kunnen, zijn ze niet onsterfelijk. Houd daar dus rekening mee.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 o.a. bestellen op Spellenwinkel.nl. Er zijn wel andere shops, maar die bieden alleen de Engelse versie aan.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Meetkunde & Logisch denken

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Mijn vrouw (orthopedagoog) gebruikt Recto Verso nog weleens met kinderen die in haar praktijk komen. En ze vinden het allemaal leuk. Daarbij is het ook perfect om in de klas te gebruiken. Het speelmateriaal is stevig, het ziet er mooi uit en je kunt het met maar liefst 6 mensen spelen. Dit rekenspel is leerzaam vanwege de ruimtelijke oriëntatie en het samenwerken. Je moet op elkaar kunnen bouwen! Hoewel je ‘m in het 2e leerjaar ook al kunt doen, speelt deze naar verwachting het beste vanaf groep 5.

Je kunt dit rekenspel voor groep 5 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Make ’n Break

Make 'n Break Behendigheidsspel: op Tafel

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwwerk van 3 Punten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblokken

Make 'n Break Behendigheidsspel: 3 Soorten Puntenkaarten

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwblok Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Bouwsteen Plaatsen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Wit Bouwwerk

Make 'n Break Behendigheidsspel: Dobbelsteen

Make 'n Break Behendigheidsspel: Opdrachtkaarten

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort spel: Behendigheidsspel
 • Rekendomein: Bewerkingen (optellen), Meetkunde & Logisch denken

In Make ’n Break heb je een bouwmeester en tijdmeester. De bouwmeester moet zoveel mogelijk bouwwerken bouwen die op kaarten staan afgebeeld. De tijdmeester gooit achter elkaar door met een dobbelsteen en telt de worpen bij elkaar op. Zodra er in totaal 15 is gegooid moet de bouwmeester stoppen met bouwen. Nu krijgt de bouwmeester punten voor elk afgebouwde kaart. Nadat elke speler 5x bouwmeester is geweest, wint de speler met de meeste punten.

Make ’n Break is een klein rekenspelletje, maar heeft veel te bieden in de klas. Zo moet de speler die de dobbelsteen werpt getallen optellen totdat hij of zij bij 15 is. De andere speler moet bouwen als een malle. Goed om zijn of haar ruimtelijk inzicht te trainen én het draagt nog eens bij aan de fijne motoriek ook. En dan is het handzame formaat van dit spel ook nog eens handig om op school te bewaren!

Je kunt dit rekenspelletje voor groep 5 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse rekenspellen met je gedeeld. Als je leerkracht bent in het basisonderwijs kun je er hier ongetwijfeld wat van gebruiken. De meeste zijn, eventueel met mijn beschreven aanpassingen, geschikt voor alle kinderen uit groep 5, al zullen er leerlingen zijn voor wie de stof net te hoog gegrepen is. Ook voor hogere groepen zullen bepaalde rekenspelletjes uit dit blog nog leuk zijn.

Ben jij juf of meester en mis je nog bepaalde rekenspellen? Let me know in een reactie welke rekenspelletjes jij onmisbaar vindt in de klas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *