De 9 Leukste Slagenspellen (Trick-Taking Games) van dit moment!

Leuke Slagenspellen (Trick-Taking Games)

Een van de eerste slagenspellen die ik speelde was Hartenjagen. Nog lekker ouderwets achter de computer. Toen online nog niet zo groot was. Tijdens m’n pubertijd leerde m’n bonusvader (stiefvader klinkt zo vervelend) mij en m’n broers ook rikken. En dat deden we dan met een pak standaard speelkaarten (schoppen, harten, klaveren en ruiten).

Nu, pak ‘m beet 20 jaar verder, speel ik nog steeds veel kaartspellen waarbij je slagen moet halen. Maar inmiddels worden speelkaarten in stijlvolle jasjes gestoken en komen menig slagenspel zelfs in een eigen doosje. Zie het als modernere trick-taking games.

In dit blog vertel ik wat een slagenspel is en deel ik mijn favoriete, moderne slagenspellen van dit moment met je. Veel leesplezier!

Voordat je begint met lezen: Diverse uitgevers gaven mij in het verleden trick taking games, zodat ik er een review over kon schrijven. Enkele van deze spellen vind je terug in dit blog. Indirect is dit blog dus gesponsord. Echter, ik heb alleen de slagenspelletjes toegevoegd die ik zelf leuk vind.

Wat is een slagenspel?

Een slagenspel is een kaartspel waarbij je een vooraf gedefinieerd aantal slagen moet halen. Slagenspellen worden ook wel ’trick-taking games’ genoemd.

De exacte spelregels verschillen per spel, maar over het algemeen speel je een slagenspel als volgt.

Je speelt met gekleurde kaarten die een waarde hebben (zoals 1 t/m 9). Spelers beginnen met dezelfde hoeveelheid kaarten op handen. De startspeler komt uit met een kaart en met de klok mee moeten de andere spelers ook een kaart op tafel leggen. Deze kaarten moeten van dezelfde kleur zijn als de kaart waarmee de startspeler uitkwam. De speler die de kaart met de hoogste waarde heeft gespeeld, wint deze slag.

Kun je geen kleur bekennen (ofwel, heb jij de gevraagde kaartkleur niet)? Dan mag je ook een andere kleur kaart spelen. Normaliter kun je hier de slag niet mee winnen, behalve als het slagenspel een troefkleur kent en jij zo’n troef speelt. De troefkleur is namelijk altijd ‘sterker’ dan de andere kleuren.

Een slagenspel duurt meerdere rondes en het doel is meestal om een specifiek aantal slagen te halen. Elke slag levert je dan punten op. Er zijn echter ook variaties waarbij je zo min mogelijk slagen moeten halen omdat elke slag je minpunten oplevert.

Wat zijn leuke slagenspellen?

De Vos in het Bos (White Goblin Games)

De Vos in het Bos - Speelmateriaal

Dit is een slagenspel voor 2 personen waarbij je wat sluw moet spelen. Je wil namelijk niet teveel, niet te weinig, maar het juiste aantal slagen halen. Daar krijg je namelijk de meeste punten voor. Daarnaast hebben alle oneven kaarten een specifieke eigenschap die meestal in je voordeel, maar soms ook in je nadeel kunnen werken. De speler die na een x aantal rondes als eerste 21 punten bereikt, wint het spel.

Bekijk hieronder de Nederlandstalige speluitleg van White Goblin Games:

Bij veel slagenspellen kun je kaarten tellen en daarop anticiperen. Bij De Vos in het Bos is dat iets lastiger. Dat komt door de specifieke eigenschappen die de nummers 1, 3, 5, 7, 9 en 11 hebben. Hierdoor wordt deze trick-taking game ook iets onvoorspelbaarder en uitdagender. Sowieso een aanrader voor met z’n tweeën!

> Check m’n De Vos in het Bos review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het kaartspel De Vos in het Bos online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en WhiteGoblinGames.

Herrlof (Jolly Dutch)

Herrlof - Speelmateriaal

Herrlof lijkt enigszins op De Vos in het Bos: het is ook een slagenspel voor 2 personen en de helft van de kaarten heeft een unieke eigenschap. Het wezenlijke verschil is dat je bij Herrlof, voordat de ronde begint, voorspelt hoeveel slagen je daadwerkelijk gaat halen. Je krijgt sowieso een punt voor elke slag én extra punten als de voorspelling goed is. De speler die als eerste 50 punten haalt, wint het spel.

Bekijk hieronder eventueel de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Waarom ik Herrlof aan m’n lijst van slagenspellen heb toegevoegd (als je De Vos in het Bos al hebt), is omdat ik het tof vind dat je het aantal slagen moet voorspellen. Naar mijn mening heeft dit best veel invloed op de moeilijkheid van het spel. Het is namelijk best pittig om precies jouw voorspelde aantal slagen te halen. Maar lukt het? Dat voelt dan zo goed!

Je kunt de trick-taking game Herrlof online bestellen op o.a. bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Jekyll vs Hyde (Geronimo Games)

Jekyll vs Hyde - Speelmateriaal

Jekyll vs Hyde is een slagenspel met asymmetrisch karakter. Beide spelers hebben namelijk een ander doel. Mr. Hyde wil zoveel mogelijk verschillen in het aantal slagen (chaos) dat spelers halen. Dr. Jekyll wil dat juist niet (balans). Je speelt 3 rondes en elke ronde gaat het speelfiguur zoveel plaatsen vooruit op het spoor als dat er verschillen zijn in het aantal slagen. Bereikt dit figuur het einde? Dan wint Mr. Hyde. Anders wint Dr. Jekyll.

Bekijk hieronder eventueel de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Goed, dit was het laatste slagenspel voor 2 personen in dit blog ;). Ik wilde deze noemen vanwege het asymmetrische karakter. Des te harder je wint, des te harder de ander verliest. Je staat echt lijnrecht tegenover elkaar. Bovendien vind ik het gewoon leuk dat er een mooi bordje én metalen speelstuk bij zit. Er ligt dus ook net wat meer speelmateriaal op tafel dan alleen kaarten.

Je kunt de trick-taking game Jekyll vs Hyde online bestellen op o.a. bol.com en Spellenrijk.nl.

Zeeën van Strijd

Zeeën van Strijd Kaartspel: op Tafel

Zeeën van Strijd kun je spelen met 3 tot 6 personen. Je wil zo min mogelijk slagen halen. Het onderscheid van dit slagenspel zit in de ’troef’. De hoogste waarde van de kleur kaart waar er het meest van zijn gespeeld, wint de slag. Uiteraard moet je gewoon bekennen. Pak je een slag met de hoogste kaart van een kleur? Dan mag je daarna zelf kiezen wie er mag beginnen. Na een ronde (als alle kaarten zijn gespeeld) krijgt elke speler per slag een minpunt. Zodra een speler 15 minpunten heeft gehaald eindigt het spel en wint de speler met de minste punten.

Bekijk hieronder de Nederlandse speluitleg van De Spelreporter:

Het grappige aspect van dit slagenspelletje is natuurlijk dat je geen troefkleur hebt. De troefkleur wordt elke slag bepaalt door de kleur waar de meeste kaarten van zijn gespeeld. Wat ik hier leuk aan vind, is dat je – vooral als de helft al gespeeld is en je bepaalde kleuren niet meer hebt – je andere spelers echt goed kunt dwarsbomen met het bijleggen van kaarten. De spelregels zijn verder eenvoudig en persoonlijk vind ik het artwork er fraai uitzien.

Je kunt het slagenspel Zeeën van Strijd online bestellen op o.a. bol.com.

Cat in the Box

Cat in the Box Spel: op Tafel

Cat in the Box Spel: Gele Kaart Spelen

Cat in the Box Spel: Fiche op Onderzoeksbord Plaatsen

Cat in the Box Spel: Mooie Fiches

Cat in the Box Spel: Behaalde Slagen

Cat in the Box Spel: Kaart Spelen

Cat in the Box Spel: Potje met 3 Spelers

Cat in the Box Spel: Geen Kleur Bekennen

Cat in the Box Spel: Fiche Plaatsen

Cat in the Box Spel: Fraai Speelmateriaal

Cat in the Box Spel: Eindscores

Cat in the Box is een slagenspel waarbij je de kleur van een kaart pas bepaalt als je ‘m speelt. Je legt dan één van jouw fiches bij dat getal en kleur op het onderzoeksbord. Nu kan niemand meer dit getal in deze kleur spelen, want elk getal mag in elke kleur slechts één keer worden gespeeld. Je mag er bewust voor kiezen om geen kleur te bekennen, maar dat dit betekent wel dat je de gevraagde kleur de hele ronde niet meer mag spelen. Een ronde eindigt als iedereen nog één kaart op handen heeft óf als er een paradox optreedt (een speler kan dan geen kaarten meer spelen). Je krijgt punten voor het aantal behaalde slagen en bij een correcte voorspelling ook van jouw grootste groep aaneengesloten fiches op het onderzoeksbord. Het veroorzaken van een paradox kost minpunten. De speler die na X rondes de meeste punten heeft wint het spel.

Toen ik van het concept ‘je bepaalt pas kleur bij het spelen van een kaart’ hoorde was ik direct geïnteresseerd (helemaal vanwege de thematische aansluiting op het experiment genaamd ‘Schrödingers Kat’). Na het lezen van de spelregels voelde het geheel alleen wat complex. Zou het wel vloeiend en comfortabel genoeg spelen? Nou, dat deed het zeker. Ik ben aangenaam verrast door Cat in the Box. Het geeft een unieke draai aan het genre en speelt lekker weg. Bovendien ziet het spel er – mede dankzij het onderzoeksbord en de fiches – uitermate fraai uit. Mijn enige kritische noot is dat ik het veroorzaken van een paradox wel erg afstraffend vind. Dat had wat mij betreft iets milder gemogen.

Je kunt dit slagenspel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Wizard: Het Kaartspel (999 Games)

Wizard - Speelmateriaal

Net als in Herrlof, moet je ook in Wizard slagen voorspellen. Ditmaal speel je echter met 3 tot 6 spelers én de voorspellingen zijn openbaar. Afhankelijk van het aantal spelers speel je een aantal rondes. In de eerste ronde speel je met 1 kaart, in de tweede ronde met 2 kaarten, enzovoorts. Je krijgt punten voor je slagen én correcte voorspelling (zelfs minpunten voor een onjuiste voorspelling). De speler met de meeste punten wint.

Bekijk hieronder eventueel de Nederlandstalige speluitleg van Siem (Hoe Speel Je Dat?):

Ik vind het voorspellen van het aantal slagen dat je wil halen altijd leuk. Dat kwam vroeger al terug tijdens een potje Rikken, maar ook bij Wizard. De voorspellingen zijn zelfs openbaar, wat maakt dat je actief iemand kunt proberen te laten falen en minpunten te geven. Dat maakt Wizard wel een iets venijnigere trick-taking game en daar moet je van houden. But I do :).

Je kunt het slagenspelletje Wizard online bestellen op o.a. bol.com, 999Games.nl, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Télos (Jolly Dutch)

Télos - Speelmateriaal

Télos is een slagenspel waarbij het allemaal om de laatste slag draait. Die wil je niet winnen, want die levert minpunten op. Je wil dus je lage kaarten bewaren. Maar ondanks dat er geen troefkaart in deze trick-taking game voorkomt, moet je wel altijd bekennen met gelijke- of hogere kaarten. Lukt dat niet? Dan moet je de laagste opleggen. Zodra een speler na x aantal rondes de 32 punten heeft bereikt, wint de speler die op dat moment de minste punten heeft.

Bekijk hieronder eventueel de Nederlandstalige uitleg van Nox Spellenzolder:

Er zijn eigenlijk 2 elementen die Télos net wat anders maken dan andere slagenspellen. Ten eerste het feit dat je de laatste slag niet moet winnen. Ten tweede dat er geen troefkleur is. Dit maakte het voor mij een aangename en bovendien verfrissende verrassing binnen het toch wel beperkte genre!

Je kunt het kaartspel Télos online bestellen bij o.a. bol.com en Spelhuis.be.

De Crew: Missie Diepzee (999 Games)

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

Met het slagenspel rikken werk je nog weleens samen. In De Crew Missie Diepzee werk je altijd samen. Het is 100% coöperatief voor 3-5 spelers. In totaal moet je met jouw team 32 missies halen met zo min mogelijk pogingen. Elke missie moeten jij en je crew opdrachten verdelen en vervolgens zorgen dat bepaalde slagen in de juiste volgorde door de juiste spelers worden gewonnen. En dát met hele beperkte communicatie!

Bekijk hieronder eventueel de Nederlandstalige speluitleg van Nox Spellenzolder:

Ik vind De Crew Missie Diepzee het leukste slagenspelletje dat bestaat. Sterker nog, ik vind het een van de beste coöperatieve spellen die ik ooit heb gespeeld. En m’n vrienden zijn het daar ook mee eens. Er zit zo ontzettend veel variatie in een relatief klein doosje. Je kunt het even tussendoor spelen óf een hele avond. Net wat jullie willen. Én het is gewoon erg spannend!

> Check m’n De Crew Missie Diepzee review voor foto’s, speluitleg en uitgebreide review.

Je kunt het slagenspel De Crew Missie Diepzee online bestellen op o.a. 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Inside Job

Inside Job Kaartspel: op Tafel

Inside Job Kaartspel: Infiltrant

Inside Job Kaartspel: Agent

Inside Job Kaartspel: Kaarten op Hand

Inside Job Kaartspel: Missie Kiezen

Inside Job Kaartspel: Kaarten Spelen

Inside Job Kaartspel: Koffer Pakken

Inside Job Kaartspel: Missies

Inside Job Kaartspel: Volbrachte Missies

Inside Job Kaartspel: Alle Karakters

Inside Job is een slagenspel waarbij één speler de infiltrant is en alle andere spelers geheime agenten. Niemand weet van elkaar wie ze zijn. Aan het begin van elke slag kiest de startspeler een missiekaart, waar een voorwaarde op staat waar je deze slag aan moet voldoen. Wordt de missie volbracht? Leg dan de kaart opzij. De speler die de slag wint neemt een koffer. De agenten winnen als ze een X aantal missies hebben volbracht. De infiltrant wint als hij of zij een X aantal koffers heeft. Wordt er niet aan deze voorwaarden voldaan? Dan vindt er een stemronde plaats. Krijgt de infiltrant de meeste stemmen? Dan winnen de agenten. Anders wint de infiltrant.

Na het succes van het coöperatieve slagenspel De Crew kwam 999 Games met een BIJNA coöperatief slagenspel: Inside Job. Het geeft met een kleine aanpassing weer een leuke draai aan het klassieke mechanisme ‘slagenspel’: 1 versus all. Extra leuk is dat je tot zekere hoogte mag praten om jezelf vrij te pleiten of andere juist verdacht te maken. Lastig is dat je als agent niet weet wie er in jouw team zit. Dat maakt Inside Job enigszins grappig alsook spannend. Mijn ervaring is wel dat je ‘m het beste met 4 of 5 spelers kunt doen. Ook als je met de andere rollen speelt.

Je kunt dit leuke teamspel online bestellen op Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog liet ik je kennismaken met diverse slagenspellen. Ik heb geprobeerd om een wat gevarieerd aanbod te laten zien. Voor 2 personen, met voorspellingen, tegen elkaar of coöperatief, met en zonder troefkleur…

Uiteraard is dit lijstje verre van volledig, maar ik hoop je wat op weg te hebben geholpen voor als je nog een leuk, nieuw slagenspelletje zoekt.

Wat vind jij een leuk kaartspel met slagen halen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *