17 Leuke Spellen om Cadeau te Geven (aan Volwassenen en Kinderen)

17 Leuke Spellen om Cadeau te Geven (aan Volwassenen en Kinderen)

Ik krijg best vaak de vraag of ik nog leuke spellen weet om cadeau te geven. Voor kinderen, volwassenen of gewoon het hele gezin. Nu weet ik dat smaken en budgetten verschillen, maar ik heb de gezelschapsspellen die ik het meeste adviseer in dit blog gezet. Alle spellen kenmerken zich door een zekere eenvoud en toegankelijkheid. Ik begin met wat kinderspellen en vervolg met spellen voor volwassenen.

Check dus snel mijn tips voor leuke spellen om cadeau te geven!

Voordat je begint met lezen: de meeste cadeau spellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met gezelschapsspellen als cadeau toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kon er, als kleuter van 4 jaar nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen en dat maakt dit kado spelletje nog leerzaam ook.

Je kunt dit leuke kinderspel cadeau o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids (Dieren) behoort tot de bordspellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Mijn zoontje vond dit echt geweldig toen hij 4 en 5 jaar was. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. We hebben ‘m zelf al een paar keer cadeau gegeven aan gezinnen met jonge kinderen. En dat was een succes!

Je kunt dit kinderspel als cadeau online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

Dit is een van de leukste kinderspellen van Nederland. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit leuke kaartspel van 999 Games speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar het komt er op neer dat je onder aan de streep veel moet onthouden. Met meer spelers wordt dit wat uitdagender. Hoe dan ook. Potjes zijn kort, je blijft voortdurend betrokken en de regels zijn eenvoudig. Absoluut een leuk spelletje om cadeau te geven. En psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!

Je kunt dit leuke kado kaartspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Snack Match

Snach Match Spel: op Tafel

Snach Match Spel: Kaarten Pakken

Snach Match Spel: Kaart Doorgeven

Snach Match Spel: Kaart Neerleggen

Snach Match Spel: Picknickkleed Maken

Snach Match Spel: Picknickkleed Klaar

Snach Match Spel: Speciale Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1-9 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

Snack Match is een kort spelletje waarin je een picknickkleed vol met eten gaat leggen. Elke ronde trek je 2 kaarten, bekijkt ze en geeft er één door naar de speler links. Daarna legt iedereen 2 kaarten in zijn of haar raster van 4×4. Kaarten mogen naast elkaar liggen en ook (deels) onder elkaar worden geschoven. Zodra je minimaal 3 vakjes met een kleed van dezelfde kleur of dezelfde snacks aan elkaar hebt grenzen levert dat punten op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

Ik ben aangenaam verrast door Snack Match. Het mechanisme voelt als een kleine, korte Cascadia waarbij je – in slechts 4 beurten – een gebied creëert en probeert zo groot mogelijke groepen te maken. Niet alleen van de ondergrond (picknickkleed), maar ook van de symbolen erop (snacks). Het onder- en op elkaar leggen van kaarten kan wat schuifgevoelig zijn, al vind ik het ook grappig bedacht. Snack Match is extreem toegankelijk, betaalbaar en daarmee een perfect spel als cadeau!

Je kunt dit leuke spelletje als cadeau online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO!

Sushi GO! op Tafel

Sushi GO! Tempura en Sashimi

Sushi GO! Soja Saus en Maki Roll

Sushi GO! Pudding, Zalm Nigiri en Dumpling

Sushi GO! Inktvis Nigiri

Sushi GO! Eetstokjes en Ei Nigiri

Sushi GO! Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Closed Drafting + Set Collection

In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje zeg. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een makkelijk spelverloop. Ach, en geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit kaartspel juist wat spannender. Je weet immers nooit van tevoren, behalve bij lagere spelersaantallen, wat je precies terugkrijgt. Die geluksfactor maakt het echter toegankelijk en spannend. Sowieso een ideaal spelletje om cadeau te geven (aan volwassenen en kinderen!).

Je kunt dit leuke spel als kado online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Bij dit 999 Games dobbelspel werp je 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker) als je aan de beurt bent. De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij vrienden die minder vaak spellen spelen. Daarnaast is het geschikt voor 6 personen en dat is voor zo’n makkelijk spelletje als dit zeker noemenswaardig. Er is trouwens ook een Keer op Keer 2 voor nog meer variatie. Hoe dan ook: de aangename prijs, eenvoud én betrokkenheid van spelers maken dit een perfect spelletje om cadeau te geven!

Je kunt dit cadeau spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes (zoals Keer op Keer) moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk, want je werkt nu een keer met letters. De vanaf leeftijd is 10 jaar, maar een kanttekening die ik daar graag bij zet is dat het wel het leukste is als je kind al goed kan schrijven en de nodige woorden kent. Anders kun je misschien beter een paar jaar wachten. Is de persoon aan wie je een kado wil geven een taalfanaat of liefhebber van bijvoorbeeld Scrabble? Dan is dit cadeau spel zeker een aanrader!

Je kunt dit leuke cadeau spelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Draftosaurus

Draftosaurus: op Tafel

Draftosaurus: Dino's Grabbelen

Draftosaurus: Dobbelsteen Gooien

Draftosaurus: Potje met 3 Spelers

Draftosaurus: Dino's Doorgeven

Draftosaurus: Zakje met Dino's

Draftosaurus: Triceratops op Rivier

Draftosaurus: Paartje van Spinosaurus

Draftosaurus: Zomer - Woud van Drie en Weide van Verschillen

Draftosaurus: Winter - Brug van de Liefde

Draftosaurus: Winter - Quarantaine Zone, Rivier en Piramide

 • Uitgever: Ankama
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Drafting & Set Collection

In Draftosaurus gaan spelers dinosaurussen ‘draften’ om hun dinopark mee te verrijken. Elke ronde nemen de spelers 6 dino’s in hun hand, kiezen er één en plaatsen die in hun park. Vóór het kiezen van een dino gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Dit bepaalt in welk deel van het park alle passieve spelers hun dino moeten plaatsen. Na het plaatsen geeft iedereen de overgebleven dino’s door naar links. Net zolang tot er 6 dino’s zijn geplaatst.

Daarna wordt bovenstaande nog eens met 6 dino’s herhaald, maar geven spelers de dinosaurussen door naar rechts. Elk veld in een dinopark levert, afhankelijk van de geplaatste dino’s, punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Draftosaurus spel review!

Ik vind Draftosaurus echt een feestje om op tafel te leggen. Toegegeven, waar de meeste mensen alleen een dino-fase hadden als peuter, ben ik die fase nooit ontgroeid. Dat maakt dit spelletje voor mij misschien extra leuk. Toch denk ik dat Draftosaurus ook geschikt is voor een breder publiek (en non-dino-fans). De regels zijn eenvoudig, iedereen speelt tegelijkertijd en de speelduur is pak ‘m beet 15 minuten (ook met 5 spelers). Dat maakt Draftosaurus een perfect spel om cadeau te geven!

Je kunt dit cadeau bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ticket to Ride San Fransisco

Ticket to Ride San Francisco: op Tafel

Ticket to Ride San Francisco: Transportkaarten Pakken

Ticket to Ride San Francisco: Handkaarten

Ticket to Ride San Francisco: Open Drafting

Ticket to Ride San Francisco: Kabeltram Plaatsen

Ticket to Ride San Francisco: Kabeltrams op Speelbord

Ticket to Ride San Francisco: Kabeltram op Bord

Ticket to Ride San Francisco: Toeristenfiche Pakken

Ticket to Ride San Francisco: Toeristenfiches op Speelbord

Ticket to Ride San Francisco: Eindscore

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Set Collection + Route & Network Building

In deze flamboyante versie van Ticket to Ride reis je af naar de ‘Gay Capitol of the United States’: San Francisco. Deze standalone werkt exact hetzelfde als andere Ticket to Rides. Je verzamelt transportkaarten, levert ze in om routes te bouwen en probeert zo bestemmingskaarten te volbrengen. Daarnaast voegt deze editie toeristenfiches toe. Als je een route legt die grenst aan een toeristenfiche, dan neem je het fiche. Des te meer unieke fiches in je bezit, des te meer punten je ervoor krijgt aan het einde van het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Ticket to Ride San Fransisco review !

Eigenlijk geldt dit voor alle stedenedities van Ticket to Ride (London, New York, Amsterdam, San Francisco en Berlijn): als je Ticket to Ride kent zijn ze misschien niet heel vernieuwend. Maar het zijn geslaagde mini versies van de populaire bordspellen-serie. Het kleine formaat maakt ze toegankelijk én de prijs is lager. Door dit bordspel cadeau te geven kun je het bijna niet fout doen!

Je kunt dit leuke bordspel als kado o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

My City

My City Bordspel: op Tafel

My City Bordspel: Spelerstableau (Eeuwige Zijde)

My City Bordspel: 4 Spelerstableaus voor Legacy Spel

My City Bordspel: 4 Soorten Gebouwen

My City Bordspel: Gebouwen

My City Bordspel: Gebouwkaarten

My City Bordspel: Gebouwkaart Omdraaien

My City Bordspel: Puzzelstukken op Bord

My City Bordspel: Vol Spelerbord

My City Bordspel: De 8 Hoofdstukken

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Legacy

In My City wordt steeds één gebouwkaart omgedraaid. Elke speler mag bijbehorende gebouwtegel nu op zijn of haar speelbord leggen. Zo bouw je aan je stad. Zijn de gebouwkaarten op? Dan eindigt het spel. Nu volgt er een puntentelling en de speler met de meeste punten wint dit spel en verdient ontwikkelingen. Maar dan! Aan het begin van elk nieuwe potje open je een envelop. Hier zit van alles in om het het spelverloop en materiaal lichtjes aan te passen. Ik zeg niet wat, want ik wil niks verklappen. De speler die na 24 potjes de meeste ontwikkelingen heeft ingekleurd op zijn of haar tableau, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide My City bordspel review!

My City is hét bordspel van 999 Games om een groter publiek kennis te laten maken met ‘legacy games’. Lekker puzzelen met tetristegels en elk van de 24 spellen genieten van een behapbare variatie die steeds naar meer blijft smaken! Helaas is er na het laatste potjes niks nieuws meer te ontdekken. Wel kun je altijd nog het standaardspel spelen via de achterzijde van je spelersbord. Ondanks dit biedt My City voor velen een nieuwe ervaring en dat maakt dit zeker een spel om te overwegen bij het zoeken van een cadeau!

Je kunt dit gezelschapsspel als cadeau bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

7 Wonders

7 Wonders Spel: op Tafel

7 Wonders Spel: Kaart Kiezen

7 Wonders Spel: Kaarten Doorgeven

7 Wonders Spel: Kaart Bouwen

7 Wonders Spel: Munten op Wonder Bord

7 Wonders Spel: Kaarten die Grondstoffen Opleveren

7 Wonders Spel: Legermacht

7 Wonders Spel: Verzamelde Groene Kaarten

7 Wonders Spel: Punten van Blauwe Kaarten

7 Wonders Spel: Punten van Paarse Kaarten

7 Wonders Spel: Afgebouwd Wonder

7 Wonders Spel: Eindscores

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 3-7 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Set Collection

In 7 Wonders probeer je in 3 rondes de meest glorieuze stad te bouwen. Spelers krijgen elke ronde 7 kaarten, spelen er tegelijk 1 en geven de rest door. Je kunt kaarten in je stad leggen, inwisselen voor munten óf gebruiken om aan je wonder te bouwen. Kaarten in je stad leveren grondstoffen of punten op en kunnen je legermacht vergroten. Aan het einde van elke ronde vindt er een militair conflict plaats tussen spelers die naast elkaar zitten en ook dat levert punten (en minpunten) op. Wie na 3 tijdperken de meeste punten heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide 7 Wonders review !

Ik vind 7 Wonders een toegankelijk bordspel zoals Catan en Ticket to Ride, maar dan net iets uitdagender. De toegankelijkheid is veelal te danken aan eenvoudige regels, een herkenbaar thema, een hoge mate van interactie én simultane beurten. Dit laatste maakt 7 Wonders bovendien een tactisch bordspel dat je met maar liefst 7 personen kunt spelen binnen een aangename speelduur. En daar zien er niet veel van!

Je kunt dit cadeau bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, altijd opvalt is dat 30 Seconds het goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, maakt dit een grappig spel. Aanrader voor als je een partyspel als cadeau zoekt!

Je kunt dit leuke bordspel om cadeau te geven online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel van Bovenaf

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Nieuwe Kaart spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Startopstelling voor 2 Spelers

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Demonenkaart op Handen

NB: Wegens gebrek aan foto’s van alleen het basisspel heb ik hierboven gebruik gemaakt van foto’s waar ook onderdelen van de 1e uitbreiding Helden en Demonen op staan.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Deckbuilding & Racing

In dit bordspel van 999 Games probeer je om als eerste het verborgen El Dorado te vinden. Je hebt steeds 4 kaarten op handen. Door kaarten te spelen kun je nieuwe kaarten kopen en aan je deck toevoegen óf je speelfiguur verplaatsen. Je dient dan kaarten te spelen waar het terreinsoort op staat als waar je over heen wil bewegen. Dankzij kaarten met speciale eigenschappen wordt het iets onvoorspelbaarder en leuker. De speler die als eerste El Dorado vindt wint!

> Lees hier mijn uitgebreide De Zoektocht naar El Dorado review!

De Zoektocht van El Dorado brengt 2 populaire spelmechanismen samen: deckbuilding en racing. Het algehele spelverloop blijft toegankelijk, terwijl je voortdurend de afweging blijft maken: investeren in nieuwe kaarten of zoveel mogelijk vooruit komen? Je kunt ontzettend veel variëren met de speelborden wat de herspeelbaarheid hoog houdt. Ben je er toch een beetje op uitgekeken? Dan zijn er nog Zoektocht naar El Dorado uitbreidingen te koop. Los daarvan is de laatste jaren gebleken dat El Dorado een grote groep aanspreekt en daarom mag deze niet ontbreken in m’n blog met spellen die leuk zijn om als cadeau te geven.

Je kunt dit leuke bordspel om kado te geven online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl, Spelhuis.be.

It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World: op Tafel

It's a Wonderful World: Productiebord Links

It's a Wonderful World: Gebouwen in Aanbouw

It's a Wonderful World: Blokjes op Kaarten

It's a Wonderful World: Hertogdom

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Set collection

In It’s a Wonderful World gebruik je kaarten om jouw imperium uit te breiden. Je ontvangt steeds grondstoffen, die je kunt inzetten om nieuwe ontwikkelingen te bouwen. Deze leveren we je weer meer grondstoffen op. En zo ga je door. De productiefase is bijzonder. Je produceert 5 soorten grondstoffen NA elkaar. Zorg dus dat je bepaalde gebouwen eerst bouwt, zodat ze in dezelfde productiefase extra grondstoffen opleveren!

> Lees hier mijn uitgebreide It’s a Wonderful World review!

Ik vind It’s a Wonderful World voor z’n genre één van de beste spellen van Geronimo Games. Hoewel je tijdens de draftfase nog weleens op elkaar moet wachten, speel je tijdens de rest van het spel allemaal tegelijk. Dit zorgt voor een aangename speelduur. Combineer dat met de overzichtelijkheid van het spelverloop, de bevredigende manier van engine building én de verschillende manieren van punten scoren en je hebt een van de hoogst gewaardeerde bordspellen van 2020 te pakken!

Je kunt dit leuke spel om volwassenen cadeau te geven online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Sagrada

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Geworpen Dobbelstenen

Sagrada Spel: Gevuld Spelerstableau

Sagrada Spel: Spelerstableeau aan het einde van het spel

Sagrada Spel: Gebruikte Gereedschapskaarten

Sagrada Spel: Publieke Doelkaarten

Sagrada Spel: Rondespoor

Sagrada Spel: Scorebord

Sagrada Spel: Buidel met Dobbelstenen

 • Uitgever: Floodgate Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Pattern Building + Set Collection

Sagrada is eigenlijk een uit de klauwen gegroeid dobbelspel. Elke ronde worden er dobbelstenen gegooid en kiezen spelers er eerst met de klok mee één uit en vervolgens nog één maar dan tegen de klok in. Gekozen dobbelstenen plaats je in je tableau conform bepaalde regels. Je kunt enkele malen de hulp inschakelen van gereedschapskaarten. Uiteindelijk wil je de dobbelstenen op je tableau afstemmen met je persoonlijke- en publieke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Sagrada spel review !

Het is zo helder als glas: Sagrada is echt een geweldig dobbelspel en behoort zonder twijfel tot de beste bordspellen voor volwassenen. Het is toegankelijk, een lust voor het oog én het biedt erg veel mentale uitdaging op tafel. Groot pluspunt is dat potjes meestal niet zo lang duren. Vergelijkbaar met een klein spel. Het grootste voordeel is misschien wel dat de herspeelbaarheid zo hoog ligt als de hoogste toren van Sagrada Familia in Barcelona!

Je kunt dit mooie bordspel om volwassenen cadeau te geven o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Push your luck + Bag building

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het unieke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt kun je dit kado gezelschapsspel prima met 2, 3 of 4 spelers spelen. Welk aantal je ook kiest, het spel duurt er niet (veel) langer door.

Je kunt dit leuke gezelschapsspel om cadeau te geven o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste haalt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Cascadia spel review !

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische bordspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar op tafel, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. Dit is ongetwijfeld een van de hoogst gewaardeerde spellen van de laatste tijd. Prijzig, maar een perfect cadeau voor bordspel-liefhebbers!

Je kunt dit leuke familiespel als cadeau online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spellen met je gedeeld die leuk zijn om cadeau te geven. Toegegeven, smaken verschillen. Daarom heb ik een divers aanbod geprobeerd te tonen. Kaartspellen, dobbelspellen, bordspellen. Spellen voor volwassenen, spellen voor kinderen en gewoon leuke familiespellen. Feit blijft dat deze gezelschapsspellen relatief toegankelijk zijn. Daarom adviseer ik ze zelf vaak ook aan als spellen om cadeau te geven.

Wat vind jij nou goede spelletjes om kado te doen? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *