De 17 Leukste Spelletjes over Dieren, Planten en Natuur!

De 15 Leukste Spelletjes over Dieren, Planten en Natuur!

Moeder Natuur is met haar pracht en praal al talloze keren een inspiratiebron geweest voor spelauteurs. En met succes.

In dit blog deel ik 17 leuke bordspellen die over dieren, planten en/of de natuur gaan!

Voordat je begint met lezen: de meeste natuur spellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spellen over de natuur, dieren en planten toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Harmonies

Harmonies Bordspel: op Tafel

Harmonies Bordspel: Steentje Pakken

Harmonies Bordspel: Steentje Plaatsen

Harmonies Bordspel: Kaart Kiezen

Harmonies Bordspel: Kaart Pakken

Harmonies Bordspel: Steentje in Buidel

Harmonies Bordspel: Blokjes op Kaarten en Leefgebied

Harmonies Bordspel: Blokje van Kaart Nemen

Harmonies Bordspel: Blokje in Leefgebied Leggen

Harmonies Bordspel: Spelersgebied

Harmonies Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Libellud
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Tile placement

In Harmonies plaats je terreinen op je spelersbord om landschappen te creëren waar dieren kunnen wonen. Tijdens je beurt moet je 3 terrein-stenen van een vak op het centrale bord pakken en op je spelersbord leggen. Daarna mag je één dierenkaart pakken (met een X-aantal dierenblokjes erop) en/of dierenblokjes op terreintegels op je bord plaatsen. Op dierenkaarten staan landschappen afgebeeld die je met terrein-stenen probeert na te bouwen. Elke keer dat dit lukt mag je een blokje van de kaart op de aangegeven terrein-steen plaatsen. Je krijgt punten voor elk afzonderlijke terreinsoort (die scoren op hun eigen manier) én geplaatste dierenblokjes. Het spel eindigt als de zak met stenen leeg is of een speler 2 of minder lege vakjes op zijn of haar spelersbord heeft. De speler die de meeste punten heeft wint het spel.

Ik vind Harmonies niet per se origineel, maar wel weer een heerlijk spel waarbij je tegels moet plaatsen en patronen moet vormen. Het artwork vind ik oké, maar het zijn vooral de kleuren en houten ‘steentjes’ die ik mij aanspreken. Qua gameplay is dit zo’n typisch spel dat zich kenmerkt door simpele regels en veel tactische diepgang. Interactie zit veelal in concurrentie om steentjes en kaarten en niet in elkaar dwarsbomen. Dankzij 2 verschillende leefgebieden om mee te spelen, dierenkaarten met ieder een uniek patroon om punten te scoren én een extra, kleine module ligt de herspeelbaarheid erg hoog. Enfin, Harmonies deed mij denken aan andere, relatief abstracte spellen zoals Cascadia, Azul en Reef. Cascadia is sowieso een favoriet, maar eerlijk is eerlijk. Ik waardeer Harmonies net iets meer omdat die wat gevarieerder aanvoelt en er qua looks letterlijk en figuurlijk meer uit springt.

Je kunt dit bordspel over dieren en natuur online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Forest Shuffle

Forest Shuffle Spel: op Tafel

Forest Shuffle Spel: Handkaarten

Forest Shuffle Spel: Dier Rechts Onder Boom

Forest Shuffle Spel: Kaarten op de Open Plek

Forest Shuffle Spel: Open Kaarten Nemen

Forest Shuffle Spel: Kaart onder Boom Schuiven

Forest Shuffle Spel: Kaart van Trekstapel Pakken

Forest Shuffle Spel: Speelgebied

Forest Shuffle Spel: Alle Kaarten Afleggen

Forest Shuffle Spel: Herten in het Bos

Forest Shuffle Spel: Speelgebied 2

Forest Shuffle Spel: Speelgebied 3

Forest Shuffle Spel: Eindscores

 • Uitgever: Lookout Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Kaartspel

In Forest Shuffle creëert elke speler een bos waarin planten en dieren met elkaar in harmonie leven. Elke beurt heb je keuze uit 2 acties. Of je kunt een kaart uit je hand spelen door een X aantal andere handkaarten te betalen en op de open plek te leggen. Of je kunt 2 nieuwe kaarten (van de trekstapel en/of de open plek) pakken. Je moet altijd eerst een boom neerleggen want dieren en planten schuif je links, rechts, boven of onder bomen. Alle kaarten kunnen punten opleveren. Soms op zichzelf staand, meestal in combinatie met andere kaarten. Zodra de 3e winterkaart uit de trekstapel komt eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Forest Shuffle review!

Ik vind Forest Shuffle een leuk, tactisch spelletje over dieren in het bos. Het artwork is schattig en de iconografie is gebruiksvriendelijker dan ik in eerste instantie dacht. Ondanks de eenvoudige regels kan het – door de vele mogelijkheden – gebeuren dat je door bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor zou ik ‘m niet zo snel als instap-spel aanraden, al is dit voor ervaren bordspelers juist lekker uitdagend. Het is leuk om te ontdekken op welke manieren je allemaal punten kunt scoren, maar de combinatie herten en wolven is wel erg sterk gebleken. Daarom zou ik adviseren om ‘m vooral met 3 of 4 personen te doen. Zo kunnen spelers er met z’n allen voor zorgen dat niet één speler alle herten oppeuzelt met de wolf en blijft het spel naar mijn mening beter in balans.

Je kunt dit spelletje over de natuur online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Living Forest

Living Forest Bordspel: op Tafel

Living Forest Bordspel: Je Deck Schudden

Living Forest Bordspel: Beschermdier Aanleggen

Living Forest Bordspel: Getrokken Vuurvaraan

Living Forest Bordspel: Dierkaart Kiezen

Living Forest Bordspel: Beschermdieren op Tafel

Living Forest Bordspel: Aflegstapel

Living Forest Bordspel: Boom Nemen

Living Forest Bordspel: Boom Planten

Living Forest Bordspel: Vuur Doven

Living Forest Bordspel: Fragmenttegel Pakken

Living Forest Bordspel: Geestenkring met Natuurgeesten

 • Uitgever: Ludonaute
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Deckbuilding + Tile Placement + Push Your Luck

Living Forest is een deckbuilding & tile placement spel waarbij jij als natuurgeest probeert om het bos en de heilige boom te beschermen tegen de vlammen van Onibi. Gelukkig krijg je hulp van de bosdieren. Elke beurt trek je kaarten (bosdieren). Zij helpen je bij het uitvoeren van 2 acties. Des te meer dieren, des te beter je acties. Maar trek niet teveel solitaire dieren. Dan mag je in plaats van 2 namelijk maar 1 actie doen. Met je acties kun je o.a. nieuwe bosdieren voor in je deck kopen, bomen planten (tegels voor op je tableau), vlammen doven en meer. Zodra een speler óf 12 bomen, óf 12 vlammen óf 12 bloemetjes (staan op bosdieren) heeft, eindigt het spel. Deze speler wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Living Forest review!

Ik vind Living Forest een fraai vormgegeven spel, dat dankzij vlotte beurten, populaire mechanismen (deckbuilding en push your luck) én een korte speelduur geschikt is voor een breed publiek. Doordat het spel een race is, verandert de interactie naarmate het spel vordert. Zo zijn spelers in het begin vooral met zichzelf bezig. Na enkele rondes wordt duidelijk hoe spelers de finish willen bereiken. Komt dat einde bij andere speler in zicht? Dan is de harmonie ver te zoeken en zal iedereen zijn of haar best doen om die speler af te remmen. Deze interactie werkt prima met 2 spelers, maar komt naar mijn mening het beste tot zijn recht met 3 of 4 spelers.

Je kunt dit leuke natuurspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Mycelia

Mycelia Bordspel: op Tafel

Mycelia Bordspel: Kaart Spelen

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel Verschuiven

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel in Tempel

Mycelia Bordspel: Blaadjes Pakken

Mycelia Bordspel: Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Actietegel Gebruiken

Mycelia Bordspel: Kaarten Schudden

Mycelia Bordspel: Druppels en Dobbelsteen uit Tempel

Mycelia Bordspel: Dauwdruppels op Tableau

Mycelia Bordspel: Nieuwe Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Markt

Mycelia Bordspel: Kaart met Direct Effect

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 9 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Deckbuilding

Mycelia is een deckbuilding spel waarbij je doel is om alle dauwdruppels van je tableau te verwijderen. Elke beurt neem je 3 handkaarten (bosbewoners met vaardigheden) en die speel je. Zo kun je dauwdruppels op je tableau verschuiven richting de ‘Tempel van het Leven’ of zelfs direct verwijderen. Daarnaast zijn er kaarten die je bladeren opleveren. Met bladeren kun je nieuwe kaarten kopen en basisacties uitvoeren. Is de tempel vol? Dan draai je de schijf totdat alle druppels en de dobbelsteen valt. Deze geeft nu bij elke speler 2 locaties aan waar nieuwe dauwdruppels komen. Zodra een speler zijn of haar tableau leeg heeft wordt de ronde afgemaakt. Daarna wint die speler of – in het geval van een gelijke stand – de speler met de meeste bladeren.

> Lees hier mijn uitgebreide Mycelia bordspel review!

Ik vind Mycelia een fraai familiespel. Het thema stelt niet zo veel voor, maar de look & feel van het spel springt er zeker bovenuit. Het spel was voor mij onbekend en schoot ineens, als een paddestoel, uit de grond. Met deze aangename verrassing wil Ravensburger een jongere doelgroep laten kennismaken met deckbuilding. En daar slaagt het zeker in. De vanaf-leeftijd is 9 jaar, maar m’n dochter van 8 jaar speelt dit ook al goed mee. Het spelverloop is overzichtelijk en de acties je kunt uitvoeren zijn behapbaar. En zijn jullie toe aan meer uitdaging? Dan kun je extra kaarten met nieuwe functies toevoegen. Dit houdt het spel niet alleen langer fris, maar maakt het geschikt voor spelers die liever de zogenaamde ‘kennerspellen’ spelen!

Je kunt dit spel over de natuur online bestellen op a bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Photosynthesis

Photosynthesis Bordspel: op Tafel

Photosynthesis Bordspel: Zonnebord geeft Licht

Photosynthesis Bordspel: Startopstelling voor 2 Personen

Photosynthesis Bordspel: Bomen in Schaduw

Photosynthesis Bordspel: Bomen in de Schaduw

Photosynthesis Bordspel: Mooie Vormgeving

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Soort: Area Majority

In Photosynthesis ga je bomen laten groeien om punten te verdienen. Elke speler begint met 2 bomen. Zodra bomen zonlicht vangen, krijg je daar lichtpunten voor. Met lichtpunten kun je nieuwe zaadjes planten, bomen laten groeien en de grootste bomen omruilen voor punten. De catch? Rond het bord draait de zon mee met elke ronde. Dat betekent dat de invalshoek van zonlicht verandert. En staat er dan net een grotere boom voor jouw boom? Dan vangt die boom geen zonlicht en loop je lichtpunten mis. De kunst is dus om zaadjes zo slim mogelijk te planten ten opzichte van je tegenstanders!

> Lees hier mijn uitgebreide Photosynthesis bordspel review!

Photosynthesis is een prachtig abstract bordspel waarbij je door de bomen het bos wél blijft zien. De eenvoudige regels zullen snel in harmonie met de spelers. Verkijk je alleen niet op de benodigde planningsvaardigheden. Want in deze natuur geldt niet het recht van de sterkste, maar van de slimste!

Je kunt dit bordspel over bomen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste haalt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Cascadia spel review !

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische bordspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar op tafel, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. Dit is ongetwijfeld een van de meest toegankelijke bordspellen over dieren en natuur.

Je kunt dit leuke spel over de natuur online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Verdant

Verdant Bordspel: op Tafel

Verdant Bordspel: Fiches in Zak

Verdant Bordspel: de Markt

Verdant Bordspel: Bloempot Plaatsen

Verdant Bordspel: Fiches op Voorraadkaart

Verdant Bordspel: Plantkaart Pakken

Verdant Bordspel: Bloempot Pakken

Verdant Bordspel: Plantkaart Voltooien

Verdant Bordspel: Groenfiches op Plant

Verdant Bordspel: Kamerkaart Nemen

Verdant Bordspel: Kamerkaart Plaatsen

Verdant Bordspel: Voorwerpfiches op Kaarten

Verdant Bordspel: Vol Speelgebied

Verdant Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Set Collection

In Verdant (betekent ‘groen’) ga je planten, huisdieren en meubilair verzamelen. Elke beurt kies je een combinatie van één kaart en een fiche. Met de kaarten vorm je een raster van 3×5 dat je huis voorstelt. Je plaatst kamers en planten om en om. En in kamers kun je huisdieren en meubilair plaatsen. Tegelijkertijd probeer je planten te laten groeien en om te potten. Zodra ieders huis vol is krijg je punten voor planten, huisdieren, meubilair en eventuele extra doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Verdant bordspel review!

Verdant voelde voor mij als een abstract spel dat met name door de prachtige illustraties van Beth Sobel en feiten over planten thematisch groeide. Het spelverloop is weliswaar eenvoudig, maar de hoge mate van administratie (je bent veel fiches aan het plaatsen, inzetten en verwijderen) en de vele manieren om punten te scoren (het is een echte point salad) maken het spel uitdagender dan het lijkt. Ben je op het gebied van bordspellen nog wat groen achter de oren? Dan denk ik niet dat Verdant iets voor jou is (kun je beter voor Cascadia gaan). Ben je wel wat gewend en houd je juist van extra uitdaging? Dan kan ik Verdant gerust aanraden.

Je kunt dit bordspel over planten online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Renature

Renature Bordspel: op Tafel

Renature Bordspel: Open Domino's

Renature Bordspel: Domino Aanleggen

Renature Bordspel: Gebied Afsluiten

Renature Bordspel: Gebiedstegel Nemen

Renature Bordspel: Jokerdier Veranderen

Renature Bordspel: Gevuld Speelbord

Renature Bordspel: Domino's op Bord

Renature Bordspel: Neutrale Planten op Speelbord

Renature Bordspel: Struik Plaatsen

Renature Bordspel: Vol Gebied

Renature Bordspel: Tegenstander Dwarsbomen

Renature Bordspel: Eindscore

 • Uitgever: HOT Games
 • Aantal spelers: 2-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Area Control

In Renature gaan spelers een vervuild bosgebied nieuw leven inblazen met behulp van dieren.

Als je aan de beurt bent leg je een van je dominostenen tegen een andere dominosteen met hetzelfde diersymbool op het speelbord. Vervolgens mag je een van je eigen of neutrale planten (gras, struik, den of eik met respectievelijke waardes 1, 2, 3 en 4) in een aangrenzend veld van het bruine gebied plaatsen. Dit levert punten op. Raakt een bruin gebied volledig ingesloten? Dan krijgt de speler die het gebied afsloot én de 2 spelers met de hoogste totale plantenwaarde in dat gebied punten. Maar pas op! Spelers die een gelijke, totale waarde hebben doen niet mee met de puntentelling voor dat gebied. Ook als die gelijke stand met de neutrale planten is. Gelukkig kunnen jokers en wolkfiches je een beetje helpen.

Ik vind Renature zo’n bordspel dat eenvoudige regels heeft, doch veel uitdaging weet te bieden. Hoewel ik een dubbel gevoel heb bij het thema en de looks, is het qua feel en gameplay een goede productie. Het spel oogt weliswaar als een vredige tile placement, maar niets is minder waar. Renature bloeit op door de interactie tussen spelers. Door die interactie is er weinig plaats voor een harmonieus spelverloop, want je bent elkaar vaak doelgericht aan het dwarsbomen. Dat maakt Renature ideaal voor spelers die van een relatief licht bordspel houden en graag de confrontatie met hun tegenstanders aangaan.

Je kunt het bordspel Renature online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Evergreen

Evergreen Bordspel: op Tafel

Evergreen Bordspel: Zon Schijnt

Evergreen Bordspel: Bioomkaart Pakken

Evergreen Bordspel: Startspelerssteen op Linkse Kaart

Evergreen Bordspel: Kiem Planten

Evergreen Bordspel: Lage Boom Plaatsen

Evergreen Bordspel: Markeersteen Verplaatsen

Evergreen Bordspel: Kaarten in Spelersgebied

Evergreen Bordspel: Zon

Evergreen Bordspel: Begroeide Planeet

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Drafting & Puzzling

In Evergreen probeer je jouw planeet zo ‘groen’ mogelijk te maken. Je speelt 14 rondes. Elke ronde kiest iedereen een bioomkaart. Deze kaart bepaalt in welk gebied op je spelersbord jij een actie mag uitvoeren. Zo kun je kiemen planten en laten groeien tot lage- en zelfs hoge bomen. Ook levert elke kaart een speciale eigenschap op die overal mag worden toegepast. Na elke ronde krijg je punten voor bomen die het licht van de zon vangen én je grootste aaneengesloten bosgebied. Aan het einde van het spel leveren grote bomen nog punten in bepaalde gebieden. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Evergreen bordspel review!

Ik vind Evergreen een bordspel dat in eerste instantie wat timide overkomt op het gebied van uitstraling en gameplay. Zo weet de overheersende witte kleur mij niet direct te enthousiasmeren en zijn de regels vrij eenvoudig. Maar tijdens het spel bloeit Evergreen op. Gedeeltelijk simultane beurten houden het tempo er lekker in. Spelers kunnen elkaar (bijna) geen kwaad doen en werken in harmonie aan hun eigen puzzel. Daarbij voelt het echt goed om de houten speelstukken in je dubbellagige spelersbord te zetten. En terwijl je tactisch aan de behapbare doch uitdagende puzzel werkt, groeit er een schattig, weelderig bos op je spelersbord. Evergreen heeft, net als de natuur, toch meer te bieden dan je op het eerste oog ziet.

Je kunt dit bordspel over onze aarde online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Caldera Park

Caldera Park Spel: op Tafel

Caldera Park Spel: Weertegel Plaatsen

Caldera Park Spel: Actietegel Verschuiven

Caldera Park Spel: Diertegel Pakken

Caldera Park Spel: Diertegel op Bord Leggen

Caldera Park Spel: Diertegel Plaatsen

Caldera Park Spel: Ronde Voorbij

Caldera Park Spel: Spelersbord Rivier Zijde

Caldera Park Spel: Omringde Geiser

Caldera Park Spel: Omgedraaide Weertegel

Caldera Park Spel: Eindscores

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten
 • Soort spel: Tile placement

Dit is de opvolger van Savannah Park (Check m’n blog Savannah Park of Caldera Park voor de verschillen), het bordspel dat vorig jaar uitkwam. Ditmaal spelen we in de Noord-Amerikaanse wildernis. Spelers hebben elke beurt 7 fiches tot hun beschikking. Elke beurt kiest één speler een tegel (diersoort of waterplas) en terreinsoort. Nu moet iedereen zo’n tegel op een terreinsoort leggen. Heb je die niet? Dan krijg je meer vrijheid bij het plaatsen. Na 5 rondes scoren spelers punten voor de grootste groep van elke diersoort en elk volledig bedekte terreinsoort. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Caldera Park review!

Ik vind Caldera Park een lichtgewicht bordspel over de Amerikaanse natuur waarbij de look&feel er niet direct uit springt, maar waarbij de gameplay dat wel doet. De echte highlight voor mij is het gegeven dat spelers om de beurt een keuze moeten maken, die ook (deels) bepaalt wat andere spelers moeten doen. Deze interactie werkt verfrissend en zorgt elk potje bij ons voor frustratie én gelach. Dit gecombineerd met simultane beurten, genoeg tactische keuzes en een aangename speelduur maakt Caldera Park voor mij een heerlijk, toegankelijk puzzelspel.

Je kunt dit dierenspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Wingspan

Wingspan Bordspel: op Tafel

Wingspan Bordspel: Vol Spelerstableau

Wingspan Bordspel: Actie Uitvoeren

Wingspan Bordspel: Open Vogelkaart Kiezen

Wingspan Bordspel: Vogelkaarten in de Hand

Wingspan Bordspel: Dobbelstenen in Vogelhuisje

Wingspan Bordspel: Fraai Speelmateriaal

Wingspan Bordspel: Punten voor Doeltegels

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor vogels te creëren. Je kunt diverse acties doen, maar de voornaamste is vogelkaarten in leefgebieden op je spelersbord leggen. Doe je de actie van zo’n leefgebied (voedsel verzamelen, eieren leggen of nieuwe kaarten trekken)? Dan activeer je ook eigenschappen van vogels. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft met o.a. vogels, bonuskaarten, eieren en opgeslagen voedsel, die wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Wingspan review!

Wingspan mag niet ontbreken tussen de bordspellen over dieren. Het spel kwam uit in 2019 en is sindsdien de hoogvlieger van 999 Games. Het vogelhuisje is een echte eyecatcher en ook de vogels zijn fraai geïllustreerd. Het spelverloop is vloeiend, maar de echte kracht is denk ik de overzichtelijkheid. Dit maakt Wingspan, ondanks dat het een kennerspel is, toch toegankelijk voor een breder publiek en dus ook tieners. En zoek je nog wat tips om te winnen? Check dan m’n Wingspan tactieken!

Je kunt dit populaire bordspel over vogels online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Wild Serengeti

WILD Serengeti Bordspel: op Tafel

WILD Serengeti Bordspel: Ceremonietegels op Eeuwige Rots

WILD Serengeti Bordspel: Camera's op Actievelden

WILD Serengeti Bordspel: Dieren Verwisselen

WILD Serengeti Bordspel: Dieren op Speelbord

WILD Serengeti Bordspel: Eindscore

WILD Serengeti Bordspel: Scènekaart uit Scène-aanbod nemen

WILD Serengeti Bordspel: Scènekaarten met Hartjes

WILD Serengeti Bordspel: Scènekaarten met Diersymbolen

WILD Serengeti Bordspel: Specialist Fotograaf

WILD Serengeti Bordspel: Voedselfiche Betalen

WILD Serengeti Bordspel: Specialist Beroemdheid

WILD Serengeti Bordspel: Grote Migratiekaart Opendraaien

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 90 minuten
 • Soort spel: Set collection

> Lees hier mijn uitgebreide WILD Serengeti review!

In WILD Serengeti ben je documentaire-maker en probeer je de mooiste natuurbeelden op camera te zetten. Het origineel wordt internationaal uitgegeven door Bad Comet Games. White Goblin Games verzorgt de Nederlandse uitgave. Elke beurt mag je (zolang je geld hebt) je camera plaatsen om een actie te doen. Zo kun je dieren op verschillende soorten terrein van de Serengeti (ver)plaatsen. Door bepaalde patronen van dieren te creëren kun je scènekaarten voltooien. En die kaarten leveren bonussen en punten op. De speler die na de 6e ronde de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik vind WILD Serengeti echt een plaatje. Het is een heerlijk puzzelspel dat, ondanks de hoeveelheid kaarten, niet alleen een tactisch, maar ook een strategisch karakter heeft. Iedereen werkt aan patronen op hetzelfde speelbord en hierdoor kun je andere helpen of naaien. Zo wordt de Serengeti een wereld van extremen waar je iemand het ene moment bedankt en kort daarna weer vervloekt. En door de vele variatiemogelijkheden zal een reisje naar de uitgestrekte Afrikaanse vlaktes niet snel vervelen!

Je kunt dit mooie dierenspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Wolven

Wolven Bordspel: op Tafel

Wolven Bordspel: Actietegels Draaien

Wolven Bordspel: Schuilplaats Pakken

Wolven Bordspel: Alfawolf Pakken

Wolven Bordspel: Invloed bij Gebiedstelling

Wolven Bordspel: Prooifiche Plaatsen

Wolven Bordspel: Strijd om Meeste Invloed

Wolven Bordspel: Invloed bij Gebiedstelling Volle Maan

Wolven Bordspel: Fiche op Maanlichttableau Leggen

Wolven Bordspel: Hol Pakken

Wolven Bordspel: Verzamelde Prooien

Wolven Bordspel: Gebiedstelling Activeren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90 minuten
 • Soort spel: Grid Movement & Area Majority

In Wolven probeer je met jouw roedel wolven de meeste punten te scoren. Elke beurt draai je een X aantal terreintegels om van dezelfde kleur. Hoeveel je er om moet draaien hangt van je gewenste actie uit. Je kunt wolven verplaatsen, laten huilen (en andere wolven transformeren), schuilplaatsen en holen bouwen. Daarnaast kun je sommige acties ook sterker maken. Als de maan een bepaalde stand bereikt, krijgt de speler die de meeste wolven in een gebied heeft extra punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Wolven bordspel review!

Ik vind Wolven een fraaie, hoogwaardige productie met een sterker thema dan ik in eerste instantie dacht. Vooral het gegeven dat je met je wolven moet blijven rondtrekken (net zoals echte wolven doen) geeft een boeiend spelverloop. Het is een tactisch bordspel waarbij niet de geluksfactor, maar ander spelers zorgen voor onvoorspelbaarheid en variatie. Daarnaast worden spelers lijnrecht tegenover elkaar gezet. Je concurreert in diverse gebieden voor de meeste invloed en kunt zelfs agressief spelen door andermans schuilplaatsen en wolven over te nemen. Hoewel dit laatste bij ons incidenteel voorkomt, zou ik Wolven niet snel aanraden aan spelers die liever een vredig bordspel spelen. Vind jouw spelersgroep het niet erg elkaar te dwarsbomen? Dan heb je met Wolven een relatief eenvoudige area control met behapbare engine building en een uniek actie-mechanisme te pakken!

Je kunt dit leuke bordspel over dieren online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Honey Buzz

Honey Buzz Bordspel: op Tafel

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honinggraat

Honey Buzz Bordspel: Bijenkorf met Nectar

Honey Buzz Bordspel: Spelerstableau met Bijen

Honey Buzz Bordspel: Speelbord

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honing

Honey Buzz Bordspel: Punten, Honing & Pollen

Honey Buzz Bordspel: Volbrachte Bestellingen

 • Uitgever: Happy Meeple Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Soort: Worker Placement + Pattern Building

Honey Buzz is een worker placement spel waarbij je bijen inzet om je bijenkorf uit te breiden. Je probeert gaten in de korf te maken om acties uit te voeren. Zo kun je nieuwe bijen maken, nectar in de gaten van je bijenkorf plaatsen, honing maken én honing verkopen. Met die laatste verdien je punten en daar draait het natuurlijk om!

> Lees hier mijn uitgebreide Honey Buzz review !

Ik vind Honey Buzz een van de mooiste bordspellen van de laatste tijd. En hoewel ik ‘m leuk vind met 2 en 3 spelers, is het voor een bordspel van dit kaliber ook heel goed met z’n viertjes te spelen. Toegegeven, het duurt iets langer. Voor mij maakt de pracht & praal op tafel dat meer dan goed. En veel meer ruimte heb je er niet voor nodig. Tja en zoek je dan een spel dat over de natuur, of beter, over bijtjes gaat? Overweeg dan zeker eens Honey Buzz!

Je kunt dit prachtige dierenspel over bijen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Earth

Earth Bordspel: op Tafel

Earth Bordspel: Aflegstapel en Trekstapel

Earth Bordspel: Actie Kiezen

Earth Bordspel: Keuze uit veel Handkaarten

Earth Bordspel: Bladerdak Plaatsen

Earth Bordspel: Grondfiches op Spelersbord

Earth Bordspel: Gebeurtenis Spelen

Earth Bordspel: Groei op Kaarten

Earth Bordspel: Bladfiche bij Faunakaart Plaatsen

Earth Bordspel: Speelgebied

Earth Bordspel: Vol Speelgebied

Earth Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 60-90 minuten
 • Soort spel: Hand Management & Follow

In Earth gaan spelers ecosystemen en habitats creëren. Elke beurt kiest de actieve speler een kleur actie en mogen alle andere spelers een mildere versie van die actie doen. Daarna activeren alle spelers de effecten van kaarten met dezelfde kleur. Met acties kun je kaarten spelen (planten), aarde verzamelen (om planten te betalen), planten water geven (groene blokjes op planten leggen) en nieuwe kaarten pakken alsook bomen laten groeien. Spelers vormen met kaarten een raster van 4×4. Na de ronde waarin een speler een volledig raster heeft gevormd eindigt het spel. Je krijgt niet alleen punten voor je gespeelde kaarten, maar ook voor publieke- en persoonlijke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Earth bordspel review!

Ik vind Earth een leuk bordspel over de natuur. Hoewel ik de look & feel van het spel wat plat vind, weten het harmonieuze spelverloop en de hoge herspeelbaarheid te floreren. Het gegeven dat de actieve speler een actie uitvoert en alle passieve spelers daar een mildere variant van mogen doen, houdt spelers niet alleen betrokken tijdens het spel, maar biedt ook tactische keuzes. Toegegeven, er zit een geluksfactor in die je kunt vergelijken met populaire titels als Wingspan en Everdell: je bent afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Niet iedereen houdt daar van. Iedereen maakt verder zijn of haar eigen puzzel. De grootste uitdaging zit in grip krijgen op de talloze manieren om extra punten te scoren en het overzicht houden op de vaardigheden die alle handkaarten bieden. Qua niveau vind ik ‘m iets lastiger dan Everdell. Houd je dus van een relatief zware point salad? Dan kan ik Earth absoluut aanraden!

Je kunt dit bordspel over de aarde, het klimaat en de natuur online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

Ook Everdell behoort, net als Wingspan, tot de meest populaire spellen van de laatste jaren maar is afkomstig van White Goblin Games. Het is zeker een persoonlijke favoriet én het ziet er prachtig uit. Vanzelfsprekend mag ook deze titel niet ontbreken tussen de bordspellen over dieren en natuur. Ik vind het een geweldig spel om te doen. Maar let wel. Speel je met z’n vieren? Dan heb je aardig wat ruimte nodig en een potje kan wel even duren. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet hetzelfde te zijn.

Je kunt dit prachtige natuurspel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Ark Nova

Ark Nova Bordspel: Op Tafel

Ark Nova Bordspel: Speelmateriaal van Bovenaf

Ark Nova Bordspel: Dierentuinkaarten op Hand

Ark Nova Bordspel: Volle DIerentuin

Ark Nova Bordspel: Stapel Dierentuinkaarten

Ark Nova Bordspel: Dieren in Dierentuin

Ark Nova Bordspel: Dieren in Dierentuin

Ark Nova Bordspel: Gespeelde Conservatiekaart

Ark Nova Bordspel: Eindscore

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 120 minuten
 • Soort spel: Bordspel

Ark Nova is het eerste officiële spel van Duitse designer Mathias Wigge en internationale reviewers spreken vol lof over het spel. Op het moment van schrijven staat het spel zelfs op plaats 4 van BoardGameGeek. In Ark Nova gaan spelers een moderne dierentuin ontwerpen. Je bouwt verblijven voor dieren, verzamelt dieren en steunt goede doelen over de hele wereld. Een leuk concept is, dat des te langer je met een bepaalde actie wacht, des te meer die actie waard wordt. Uiteindelijk probeer je goede combinaties te maken en zo de meeste punten te scoren.

> Lees hier mijn uitgebreide Ark Nova review!

Ik vind Ark Nova een erg goed bordspel. Niet origineel, maar goed. De lovende, internationale reacties zijn naar mijn mening terecht. Ja, het is een ‘beest’ van een spel, maar het verloopt uitermate vloeiend, het heeft een bekend thema en het bevat meerdere herkenbare spelmechanismen. Ondanks dat het als zware eurogame wordt bestempeld, vind ik persoonlijk dat de complexiteit (mede door de herkenbaarheid) best meevalt. Dan nog even over de olifant in de kamer: de lange speelduur. Tja, dáár kun je niet omheen. Kijk je naar alle spellen over de natuur? Dan is Ark Nova de zwaarste.

Je kunt dit mooie bordspel over een dierentuin o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse bordspellen met je gedeeld over de natuur, dieren en/of planten. Zelfs het klimaat kwam aan bod. Uiteraard zijn er veel meer spelletjes waarbij de aarde en al haar natuurlijke creaties de hoofdrol spelen.

Welke spelletjes over dieren, planten en/of natuur vind jij geweldig? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *