De 8 Leukste Spelletjes met én over Katten!

De 7 Leukste Spellen met Katten!

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik gek ben op katten. Ik heb zelf een kater en een poes en ze komen niet alleen bij me liggen als ik spellen speel, maar ze vergezellen me ook als ik achter de laptop zit om blogs te schrijven. Het zal je dan ook niet verwonderen dat ik direct geïnteresseerd ben in spellen met katten.

En hoe leuk is het om die interesse te delen? In dit blog vind je 8 leuke spellen met en over katten in de hoofdrol!

Voordat je begint met lezen: de meeste spelletjes met katten in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spellen over katten toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Cats & Boxes

Smartgames Cats & Boxes: op Tafel

Smartgames Cats & Boxes: Poesjes

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 0

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 1

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 2

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 3

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 4

Smartgames Cats & Boxes: Opdracht Stap 5

Smartgames Cats & Boxes: Starter Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Junior Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Expert Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Master Voorbeeld

Smartgames Cats & Boxes: Wizard Voorbeeld

 • Uitgever: Smartgames
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • SoortBreinbreker

Met Cats & Boxes moeten alle katten in een doos terecht komen (Want ja, dat willen katten toch?). Je verplaatst speelstukken één voor één en mag pas een volgende verplaatsen als de vorige is neergezet. De katten blijven altijd op hun plek staan. Je mag enkel en alleen de polyomino stukken verplaatsen waar dozen op staan. Een fijn gegeven: er leiden meerdere wegen naar Rome. Ofwel, er is maar één oplossing, maar die kun je op meerdere manieren bereiken.

Oké, ik vertel zo waarom ik Cats & Boxes inhoudelijk een interessant denkspelletje vind. Maar eerst… damn die poesjes! Supercute! Het speelmateriaal is niet alleen leuk, maar ook van goede kwaliteit. Plus je kunt alles afsluiten met een handige deksel. Handig voor op reis. Dus, waarom vind ik deze breinbreker zo interessant? Omdat ik de logica maar niet te pakken krijg! Hierdoor blijf ik uitgedaagd om het te spelen. Purrrrrfect!

Je kunt dit leuke spel met katten online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 10-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Met dit simpele spelletje krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Oké. Katten hebben niet de hoofdrol, maar zijn slechts een onderdeel in dit spelletje. De beestjes moeten ook niet te verwaand raken toch ;)? Het leuke aan Taco Cat Goat Cheese Pizza is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich over de tafel. Hierdoor krijgt dit kaartspel een soort extra dimensie. Mijn ervaring is dat dit een van de grappigste titels is in dit blog met spelletjes over katten. En dat komt niet alleen door het leuke artwork, maar ook door het chaotische spelverloop. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit grappige, eenvoudige spelletje met katten online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Power Hungry Pets

Power Hungry Pets: op Tafel

Power Hungry Pets: Kaart Trekken

Power Hungry Pets: Kaart Spelen

Power Hungry Pets: Kaarten Vergelijken

Power Hungry Pets: Koning Kat op Handen

Power Hungry Pets: Ronde Winnen en Fiche Pakken

Power Hungry Pets: Kaarten Schudden

Power Hungry Pets: Kaarten 2

Power Hungry Pets: Kaarten 3

Power Hungry Pets: Kaarten 1

Power Hungry Pets: Overzicht van Kaarten

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel (variant op Love Letter)

Power Hungry Pets is eigenlijk het spel Love Letter, maar dan in een ander jasje gehesen én met een paar aanpassingen. Hoe werkt het? Spelers krijgen allemaal een gedekte kaart. Als je aan de beurt bent trek je een tweede kaart, speel je één van je kaarten en daar voer je de eventuele actie van uit. Met acties kun je bijvoorbeeld andermans kaart bekijken, jezelf een ronde beschermen óf een ander ontmaskeren en elimineren. De speler die als laatste overblijft óf, zodra alle kaarten op zijn, de hoogste waarde op handen heeft, wint de ronde en krijgt een fiche. De speler die als eerste een X aantal fiches heeft wint het spel.

Ik vind Love Letter één van de beste kaartspellen ooit. Had dit een remake nodig? Wat mij betreft niet. Maar als je het serieuze, romantische thema van het origineel niet boeiend vindt, dan spreekt het grappige thema met huisdieren – waaronder dus ook katten – je misschien wel aan. De extra kaarten in Power Hungry Pets zorgen vooral voor nog meer genaai onderling en iets meer onvoorspelbaarheid. Ik denk dat liefhebbers van Exploding Kittens dat wel kunnen waarderen. Kritische noot is dat dit spel écht 6 overzichtskaarten had moeten hebben. Nu moet iedereen het met één lijstje in de spelregels doen.

Je kunt dit leuke kaartspel met katten online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

Het spelverloop van dit spel met katten is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens staat in de boeken als één van de meest succesvolste Kickstarters ooit. Dit zou kunnen komen door de grappige illustraties van The Oatmeal, maar ook door de (gemene) interactie tijdens het spelverloop die voor grappige momenten zorgt. Spelers moeten soms tot het uiterste gaan en zo egoïstisch zijn als een kat. Alles met één doel: niet ontploffen! Disclaimer: bij het spelen van dit spel zijn geen echte kittens gewond geraakt!

Je kunt dit populaire kaartspel met katten o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cat in the Box

Cat in the Box Spel: op Tafel

Cat in the Box Spel: Gele Kaart Spelen

Cat in the Box Spel: Fiche op Onderzoeksbord Plaatsen

Cat in the Box Spel: Mooie Fiches

Cat in the Box Spel: Behaalde Slagen

Cat in the Box Spel: Kaart Spelen

Cat in the Box Spel: Potje met 3 Spelers

Cat in the Box Spel: Geen Kleur Bekennen

Cat in the Box Spel: Fiche Plaatsen

Cat in the Box Spel: Fraai Speelmateriaal

Cat in the Box Spel: Eindscores

Cat in the Box is een slagenspel waarbij je de kleur van een kaart pas bepaalt als je ‘m speelt. Je legt dan één van jouw fiches bij dat getal en kleur op het onderzoeksbord. Nu kan niemand meer dit getal in deze kleur spelen, want elk getal mag in elke kleur slechts één keer worden gespeeld. Je mag er bewust voor kiezen om geen kleur te bekennen, maar dat dit betekent wel dat je de gevraagde kleur de hele ronde niet meer mag spelen. Een ronde eindigt als iedereen nog één kaart op handen heeft óf als er een paradox optreedt (een speler kan dan geen kaarten meer spelen). Je krijgt punten voor het aantal behaalde slagen en bij een correcte voorspelling ook van jouw grootste groep aaneengesloten fiches op het onderzoeksbord. Het veroorzaken van een paradox kost minpunten. De speler die na X rondes de meeste punten heeft wint het spel.

Toen ik van het concept ‘je bepaalt pas kleur bij het spelen van een kaart’ hoorde was ik direct geïnteresseerd (helemaal vanwege de thematische aansluiting op het experiment genaamd ‘Schrödingers Kat’). Na het lezen van de spelregels voelde het geheel alleen wat complex. Zou het wel vloeiend en comfortabel genoeg spelen? Nou, dat deed het zeker. Ik ben aangenaam verrast door Cat in the Box. Het geeft een unieke draai aan het genre en speelt lekker weg. Bovendien ziet het spel er – mede dankzij het onderzoeksbord en de fiches – uitermate fraai uit. Mijn enige kritische noot is dat ik het veroorzaken van een paradox wel erg afstraffend vind. Dat had wat mij betreft iets milder gemogen.

Je kunt dit leuke spelletjes over katten online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Calico

Calico Bordspel: op Tafel

Calico Bordspel: Stoftegel Aanleggen

Calico Bordspel: Stoftegel Kiezen

Calico Bordspel: Stoftegel uit Zak Pakken

Calico Bordspel: Kleurenbonus

Calico Bordspel: Katfiche Pakken

Calico Bordspel: Kleurenbonussen

Calico Bordspel: Vol Spelersbord

Calico Bordspel: Spelersbord Vol

Calico Bordspel: Kattenbonussen

Calico Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile placement

In Calico gaan spelers de mooiste en zachtste quilt maken. Als je aan de beurt bent leg je een lapjestegel uit je hand op je tableau en daarna pak je een open lapjestegel uit de markt om je hand aan te vullen. Lapjestegels leveren op verschillende manieren punten op. Je krijgt punten voor specifieke, aangrenzende tegels rondom opdrachttegels, specifieke combinaties waarmee je katten aantrekt én groepjes van dezelfde kleur. De speler met de meeste punten wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Calico spel review !

Ik vind Calico een lekker strak bordspel met relatief korte speelduur. Meestal zijn het zware, strategische spellen waarbij een klein foutje (of een klein beetje pech) desastreuze gevolgen kan hebben. Calico is een behapbaarder spel waarbij dit kan gebeuren. Dit betekent vooral dat de laatste beurten extreme gevoelens teweeg brengen. Of pure frustratie. Of pure euforie. En daar moet je mee om kunnen gaan. Feit blijft: met Calico kun je lekker puzzelen, er komen schattige katten voorbij én je hebt de nodige uitdaging!

Je kunt dit bordspel over katten online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

MLEM: Space Agency

MLEM Space Agency Bordspel: op Tafel

MLEM Space Agency Bordspel: Astronauten op Raket

MLEM Space Agency Bordspel: Dobbelstenen Gooien

MLEM Space Agency Bordspel: Dobbelstenen Kiezen

MLEM Space Agency Bordspel: Raket Verplaatsen

MLEM Space Agency Bordspel: Astronauten op Manen

MLEM Space Agency Bordspel: Geplaatste Astronauten

MLEM Space Agency Bordspel: Crashfiche op Spoor

MLEM Space Agency Bordspel: Verzamelde UFO Tegels

MLEM Space Agency Bordspel: Raket bij UFO

MLEM Space Agency Bordspel: Raket bij Ontdekking

MLEM Space Agency Bordspel: Persoonlijke Doelen

 • Uitgever: Rebel Studio
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Push your luck

In dit kattenspel sturen spelers ‘katstronauten’ de ruimte in. Alle spelers kiezen een katstronaut en plaatsen deze op het raketbord. De commandant gooit alle dobbelstenen en mag, afhankelijk van waar de houten raket staat, resultaten gebruiken om de houten raket naar voren te verplaatsen. Gekozen dobbelstenen met ogen mag je niet meer gebruiken. Dobbelstenen met het nabrander symbool mag je wél opnieuw gebruiken. Bereikt de raket na een worp een planeet of maan? Dan mogen spelers daar hun katstronaut op laten landen voor punten. Je kunt ook wachten en verder reizen voor meer punten. Maar! Dobbelstenen zullen opraken. Gooi je geen bruikbare resultaten meer? Dan crasht de raket en nemen alle spelers hun katstronauten terug. Daarna wordt de volgende speler de actieve speler. Het spel eindigt na de ronde waarin een speler zijn of haar achtste astronaut in de ruimte heeft achtergelaten of als de raket 11 keer is gecrasht. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide MLEM: Space Agency review !

Ik vind MLEM: Space Agency een familiespel met hoogwaardig speelmateriaal. Het thema voelt wat willekeurig, maar ondersteunt het spelverloop goed. Als je van katten en/of de ruimte houdt is dat mooi meegenomen. MLEM is, net als Regenwormen en Kwakzalvers van Kakelenburg, een ‘push your luck’ spel. Neem je genoegen met de huidige punten of waag je een gok voor meer punten met het risico alles kwijt te raken? Dit mechanisme is prima verwerkt, maar ik had graag grotere beloningen gezien bij het wagen van een gok. Nu namen wij vaak genoegen met de huidige punten en miste ik de spanning die bij zo’n gok ontstaat. Wat ik wel echt leuk vond was dat je elke ronde meereist met elkaar, elke ronde deels afhankelijk bent van de keuzes die een ander maakt en het hele spel dus betrokken blijft. Het push your luck mechanisme én de interactie komen naar mijn mening het beste tot zijn recht met meer spelers. Daarom zou ik MLEM: Space Agency vooral aanraden met 4 of 5 spelers.

Je kunt dit leuke bordspel over katten online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

The Isle of Cats

The Isle of Cats Bordspel: op Tafel

The Isle of Cats Bordspel: Vis Betalen

The Isle of Cats Bordspel: Kaarten Kiezen

The Isle of Cats Bordspel: Openbare Les Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Groene Kaarten Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Kat van 3 Vis Kopen

The Isle of Cats Bordspel: Tegel in Boot Plaatsen

The Isle of Cats Bordspel: Oshax met Oranje Poes

The Isle of Cats Bordspel: Elk Moment Kaart Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Gele Kaart Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Leskaarten Ontrafeld

The Isle of Cats Bordspel: Vesh op Vakje 0

The Isle of Cats Bordspel: Vol Schip

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Soort: Tile placement

In The Isle of Cats moet je katten redden van een eiland. Je speelt 5 rondes die elk beginnen met het draften van kaarten. De kaarten die je kiest bepalen wat je deze én komende rondes kunt doen. Lessen spelen (missies die extra punten opleveren aan het einde van het spel), katten redden en schatten vinden. Misschien kom je nog wel een hele speciale kattensoort tegen, de Oshax! Katten, schatte en Oshax leg je zo efficiënt mogelijk in je boot om kattenfamilies te maken, kamers te vullen en ratten te bedekken. De speler met de meeste punten wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide The Isle of Cats review !

Ik vind The Isle of Cats een van de leukere bordspellen ooit. Mocht je naast spellen- ook een kattenliefhebber zijn, dan kun je hierbij echt je hart ophalen. De schattige poezen-meeples laten je spinnen van plezier en het bijzondere artwork maken het spel ook nog eens een feestje om naar te kijken. Daarnaast word ik persoonlijk erg blij van de combinatie van succesvolle mechanismen als drafting (7 Wonders en Sushi GO!) en tile placement (Patchwork en Azul), maar ook van de verschillende doelen die je tijdens het spel verzamelt. Deze maken het spel dynamisch, goed herspeelbaar én uitdagend (prrrr, I like). Hoewel ik The Isle of Cats aan veel bordspelers zou aanraden, is het niet voor iedereen weggelegd. Zo kunnen beurten door het gepuzzel wat langer duren en is er altijd de ‘luck of the draw’ (zoals in Wingspan en Everdell).

Je kunt dit bordspel over katten online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be. Let op, er is ook een Engelse versie verkrijgbaar!

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik meerdere spellen met je gedeeld waar katten in voor kwamen. Soms was de rol klein, maar meestal groot. Er zijn natuurlijk veel meer spelletjes met katten.

Wat vind jij nou echt een leuk spel over katten? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *