De 15 Leukste, Grappige Spellen voor met Vrienden!

De Leukste, Grappige Spellen om met Vrienden te Spelen

Vinden jij en je vrienden het ook zo gezellig om gewoon thuis, gezellig een spelletje te doen? Niet van die zware, strategische spellen nee. Gewoon van die luchtige, grappige spelletjes die de sociale interactie ten goede komen.

In dit blog vind je de 15 leukste, grappige spellen om thuis te doen met de vriendengroep.

Voordat je begint met lezen: de meeste spellen voor met vrienden in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige gezelschapsspellen vond om aan dit blog met leuke spellen voor de vriendengroep toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Partyspel & Behendigheidsspel
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Speelduur: 10-60 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 3-5 Vrienden

Dit is een behendigheidsspel waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt supergrappig. Als spelers kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens. Enfin, dit leuke spelletje heeft zo’n uniek concept… dat mag gewoon niet ontbreken in deze lijst met leuke spellen voor met vrienden en vriendinnen. Ondanks dat je deze niet met een al te grote vriendengroep kunt spelen.

Je kunt dit leuke spel voor de vriendengroep online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Soort: Partyspel & Bekend kaartspel
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 2-5 Vrienden

Het spelverloop van dit kaartspelletje is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens staat in de boeken als één van de meest succesvolste Kickstarters ooit. Dit zou kunnen komen door de grappige illustraties van The Oatmeal, maar ook door de (gemene) interactie tijdens het spelverloop die voor grappige momenten zorgt. Spelers moeten soms tot het uiterste gaan en zo egoïstisch zijn als een kat. Alles met één doel: niet ontploffen! Zoek je een leuk spel om met vrienden thuis te spelen en dat humor aan tafel brengt? Dan is deze purrrrrrrfect!

Je kunt dit populaire kaartspel voor vrienden o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende reactiespellen out there. Het wordt met regelmaat gebruikt in een vriendenweekend of als spelletje op avonden waar gezelligheid en humor centraal staan. Net zoals bij de meeste partygames, geldt ook bij Halli Galli dat deze leuker is met meer spelers. Dan wordt overzicht houden iets lastiger en dat maakt het naar mijn mening juist weer leuker. Kortom, ‘het spel met de bel’ mag niet ontbreken in dit overzicht met leuke gezelschapsspelletjes om met vrienden te doen!

Je kunt dit grappige spel met vrienden online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Throw Throw Burrito!

Throw Throw Burrito: op Tafel

Throw Throw Burrito: Burrito's

Throw Throw Burrito: Zachte Burrito

Throw Throw Burrito: Fear Me Penning

Throw Throw Burrito: 5 Handkaarten

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito Duel

Throw Throw Burrito: met Grappige Kaartjes

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito War

Throw Throw Burrito: Blauwe Plek Fiches

 • Uitgever: Asmodee
 • Soort: Partygame & Behendigheidsspel
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Grootte vriendengroep: 2-6 Vrienden

In Throw Throw Burrito wordt er incidenteel een beroep gedaan op je oog hand-coördinatie. Dat zit zo. Spelers proberen setjes te maken van 3 kaarten (die zijn punten waard). Bij bepaalde setjes ontstaat er een burrito gevecht. Word je geraakt door een burrito? Dan krijg je een minpunt. De speler die na 2 rondes de meeste punten heeft, wint dit behendigheidsspel!

> Check hier mijn uitgebreide Throw Throw Burrito review!

Wie had dat gedacht. Dat er een ‘bordspel’ is waarbij je moet gooien met iets anders dan een dobbelsteen. Nou, dat is dus Throw Throw Burrito. Uiteraard is dit grappige spel een partyspel pur sang, maar een beetje kunnen mikken én ontwijken is wel handig ;). Dat maakt dit spel een echt behendigheidsspel met een humoristisch tintje. Het ideale spel voor vrienden en vriendinnen die niet alleen maar saai aan tafel willen zitten. Wel is het handig om te doen als je de ruimte hebt. Bijvoorbeeld in een ruime accommodatie tijdens een vriendenweekend!

Je kunt dit grappige spelletje met vrienden online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Doodle Dash

Doodle Dash Tekenspel: op Tafel

Doodle Dash Tekenspel: Gouden Staaf en Dobbelsteen

Doodle Dash Tekenspel: Kaart met Woorden

Doodle Dash Tekenspel: Tekenen

Doodle Dash Tekenspel: Dobbelen

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Koeien

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Puppy's

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Slakken

Doodle Dash Tekenspel: Verzamelde Punten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort: Partygame & Tekenspel (Semi Coöperatief)
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 3-7 Vrienden

In Doodle Dash zijn spelers om de beurt de actieve speler. Deze sluit de ogen en noemt een getal tussen de 1 en 7. Daarmee wordt een woord gekozen dat alle andere spelers moeten tekenen. De speler die als eerste klaar is pakt de gouden staaf. De tweede speler die klaar is begint de grijze dobbelsteen te gooien. Zodra er een rode hand wordt geworpen stopt iedereen met tekenen.

Dan kijkt de actieve speler eerst naar de tekening van de speler met de gouden staaf en probeert het woord te raden. Lukt dit? Dan krijgen ze beide 1 punt. Lukt dit niet? Dan probeert de actieve speler het woord te raden via de tekening van de 2e speler. Lukt dit ook niet? Dan wordt er nog geraden via alle tekeningen van de overige spelers. Wie na X rondes de meeste punten heeft wint!

Doodle Dash is voor mij een van de grappigere spellen voor een vriendengroep. Het is echt heerlijk om te zien hoe spelers snel proberen te tekenen en (op een leuke manier) gefrustreerd kunnen raken als het niet lukt. Maar oké. De snelheid waarmee mensen proberen te tekenen is leuk. Het zijn echter de verschillende kunstwerken die dit vriendenspel écht hilarisch maken.

Je kunt dit grappige spelletje voor vrienden online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Detective Club

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Soort: Partyspel & Creativiteit
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 3-7 Vrienden

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldig partyspel. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een vriend of vriendin – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt hij of zij niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel!

Je kunt dit leuke spel voor met de vriendengroep online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Taco Cat Goat Cheese Pizza

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Tafel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Aflegstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Trekstapel

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Opendraaien

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaart Neerleggen

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): op Stapel Slaan

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Speciale Kaarten

Taco Cat Goat Cheese Pizza (Reactiespel): Kaarten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort: Partyspel & Snelheidsspel
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 10-30 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 2-8 Vrienden

Met dit reactiespel krijgt elke speler een stapel kaarten waar taco’s, katten, geiten, kazen en pizza’s op staan. De startspeler draait een kaart open en zegt Taco. De tweede speler draait een kaart open en zegt Cat. De derde speler zegt Goat. Enzovoorts. Komt de afbeelding overeen met wat er wordt gezegd? Dan moet iedereen op de kaart slaan. De langzaamste speler krijgt alle kaarten in zijn of haar trekstapel. De speler die als eerste zijn of haar stapel leeg heeft, wint het spel.

Taco Cat Goat Cheese Pizza kan écht een kort spelletje voor de vriendengroep zijn. Het leuke is dat je de tafel rond gaat. Het spanningsveld verplaatst zich dan ook over de tafel. En het is totaal niet moeilijk. Je bent niet afhankelijk van een analytisch vermogen en tactische keuzes. Je moet gewoon een woord noemen, opletten en als het nodig is, slaan. Zorg alleen wel even dat je nagels knipt en ringen af doet ;).

Je kunt dit snelle kaartspelletje voor vrienden online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Reactiespel & Rekenspel
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 1-8 Vrienden

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET is een handzaam kaartspel waarbij het draait om snelheid. Het neemt niet veel ruimte in en valt ongetwijfeld in de smaak bij ‘behendige’ spelers. Snel handelen, reflexen gebruiken en ruimtelijk inzicht. En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt SET ook in je eentje spelen. Voor als je vrienden en vriendinnen al liggen te slapen ;). En terwijl de vanaf leeftijd 6 jaar is, is dit ook erg leuk voor volwassenen. Al verlies ik wel vaak van kinderen… hmm ik word oud haha.

Je kunt dit leuke spelletje voor vrienden online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Picto Rush

Picto Rush Tekenspel: op Tafel

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden Voorlezen

Picto Rush Tekenspel: Tekenen

Picto Rush Tekenspel: Op Bel Slaan

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningetjes

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden

Picto Rush Tekenspel: Scorespoor met Pionnen

In Picto Rush moeten spelers 20 ’tekeningen’ maken in slechts 20 seconden. Je hebt elke ronde een Lezer. Hij of zij leest in een rustig tempo 20 woorden achter elkaar op. De andere spelers moeten proberen om voor elk woord ‘iets’ te tekenen dat dient als een geheugensteun. Want als alle 20 woorden zijn genoemd, vraagt de lezer één voor één aan de tekenaars om het woord bij een specifiek cijfer te noemen. Lukt dit? Dan krijg je 2 punten. Heb je het fout? Dan lig je deze ronde uit het spel. Zodra iedereen een keer de Lezer is geweest eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Picto Rush zorgt hier elke keer weer voor gelach. Het is uitermate grappig om anderen (en jezelf) onder hevige druk de leukste – en soms ook knapste – dingen te zien tekenen. 20 tekeningen in 20 seconden. Het klinkt misschien onmogelijk, maar geloof me, ga er gewoon voor en je komt echt ver. Let wel: dit tekenspel is leuker met een grotere groep, bevat woorden die niet alle volwassenen kennen (dat is niet per se erg) én spelers met een goed geheugen hebben een voordeel. Wil je gewoon een kort, makkelijk spelletje voor een gezellige en niet al te serieuze avond? Dan kan ik het tekenspelletje Picto Rush zeker aanraden.

Je kunt dit grappige spelletje met vrienden online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort: Partyspel & Creativiteit
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 2-8 Vrienden

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere vriendengroepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Heb je meer dan 8 vrienden? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze leuke spelletjes met vriendengroep o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Challengers

Challengers Spel: op Tafel

Challengers Spel: Gespeelde Finale

Challengers Spel: Robot in Vlagbezit

Challengers Spel: Aftermath na Duel

Challengers Spel: Kaart in Vlagbezit

Challengers Spel: Tactische Kaarten

Challengers Spel: Kaarten op de Bank

Challengers Spel: A Kaarten Pakken

Challengers Spel: Deck Schudden

Challengers Spel: Kaarten Kiezen

Challengers Spel: Kaart op Aflegstapel Leggen

Challengers Spel: Fan Fiches Pakken

Challengers Spel: Trofee Pakken

Challengers Spel: Verzamelde Trofeeën en Trekstapel

 • Uitgever: 1 More Time Games
 • Soort: Partyspel & Deckbuilding
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 1-8 Vrienden

Challengers is een deckbuilder waarin spelers elke ronde tegen een andere speler duelleren. Elke ronde mag je 1 of 2 nieuwe kaarten aan je deck toevoegen en kaarten verwijderen. Daarna ga je vechten tegen je tegenstander.

De aanvaller speelt steeds 1 kaart totdat de gevechtswaarde gelijk of hoger is dan die van de verdediger. Zodra dit gebeurt legt de verdediger alle open kaarten op een plekje op de ‘bank’. Er zijn meerdere kaarten met leuke effecten, die het spel onvoorspelbaarder maken dan je denkt. Als een speler tijdens de aanval geen kaart meer kan spelen óf geen kaarten meer op de bank kan leggen, dan wint de andere speler het duel.

De winnaars van duels krijgen een trofee die een X aantal ‘fans’ waard is. De 2 spelers die na 7 rondes de meeste ‘fans’ hebben duelleren nog één keer tegen elkaar in een allesbepalende finale. De winnaar van de finale is de échte winnaar.

> Lees hier mijn uitgebreide Challengers spel review !

Ik vind Challengers verrassend leuk. Bij deckbuilding denk ik niet direct aan een partygame, al voelt Challengers voor mij wel zo. Het spel is eenvoudig, beurten zijn kort, iedereen speelt tegelijk en je kunt het met een grote vriendengroep doen. Maar de echte partygame-vibes komen tijdens het trekken van kaarten. Deze draws kunnen voor zowel frustratie alsook euforie zorgen. Ben je bereid om Challengers niet al te serieus te nemen? Dan zorgt deze emotionele rollercoaster op tafel ongetwijfeld voor een grappige avond met vrienden en vriendinnen!

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar! Je kunt dit grappige bordspel voor vrienden o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Ik speel Take 5 meestal met 4 of 5 vrienden en vriendinnen. Kenmerkend is het gelach door de chaos en frustratie bij anderen. Oké, je raakt zelf ook weleens gefrustreerd. Anyway, dat gelach is bij grote groepen nóg luider. Des te groter de groep, des te sneller de rijen vol zijn, des te groter de risico’s die je loopt en des te grappiger het wordt. Absoluut een aanrader voor grotere vriendengroepen!

Je kunt dit leuke spelletje voor vrienden online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

 • Uitgever: Asmodee
 • Soort: Dobbelspel & Blufspel
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 2-10 Vrienden

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht dobbelspel voor grote vriendengroepen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Zien jij en je spellengroep dat wel zitten? Dan is Perudo zeker de moeite waard. Oja, en je hebt niet eens veel ruimte nodig. Ideaal voor kleine studentenkamers ;).

Je kunt dit leuke dobbelspel voor met vrienden o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam: op Tafel

Weerwolven van Wakkerdam: Rollen Bekend

Weerwolven van Wakkerdam: Weerwolf en Burger

Weerwolven van Wakkerdam: Jager en Ziener

Weerwolven van Wakkerdam: Onschuldige Meisje en Heks

Weerwolven van Wakkerdam: Dief en Cupido

Weerwolven van Wakkerdam: Karakters

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Rollenspel
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Grootte vriendengroep: 8-18 Vrienden

Weerwolven is een van de bekendste rollenspellen. Er is één spelleider en alle andere spelers krijgen in ’t geheim een rol toebedeeld: dorpeling of weerwolf (er zijn meer karakters voor variatie). De spelleider leidt alle spelers door nacht en dag. ’s Nachts vermoorden de weerwolven een dorpeling. En overdag stemt iedereen op een speler waarvan ze denken dat het een weerwolf is. Deze speler raakt uit het spel, maar kan ook een burger zijn. De groep die overleeft, burgers of weerwolven, wint het spel!

Persoonlijk vind ik Weerwolven zo ontzettend gaaf. Je moet alleen wel de juiste vriendengroep hebben. Zo helpt een goede spelleider die sfeer kan creëren en dit spel komt het beste tot zijn recht als iedereen leuk meedoet en niet spiekt (want je zit ’s nachts met de ogen dicht, behalve de weerwolven). Maar lukt dat? Dan is het echt de moeite waard. Spanning, verhitte discussies, frustratie en euforie maken dit een geslaagd spel voor grote vriendengroepen!

Je kunt dit spel voor een grote groep vrienden online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort: Partyspel & Kennis
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Grootte vriendengroep: 3-24 Vrienden

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, opvalt is dat 30 Seconds het ALTIJD goed doet. Kleine vriendengroepjes, maar ook zeker bij grote vriendengroepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van vrienden en vriendinnen die woorden omschrijven, maakt dit een van de meest hilarische en beste partyspellen waarmee je altijd een leuke avond hebt!

Je kunt dit bordspel voor vrienden online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk veel meer leuke spellen voor vrienden dan dat ik in dit blog beschreven heb. Bovendien zal in mijn beschrijving een stukje subjectiviteit van mij zijn meegenomen. Dat moet je niet als waarheid zien, maar meer als een handvat die ik je wil bieden bij het maken van je keuze.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de spelletjes in deze webshops:

Ken jij zelf nog leuke spellen die je vaak met vrienden speelt en/of die ik nog niet heb genoemd? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *