De 15 Leukste Spelletjes voor Kinderen vanaf 10 & 11 Jaar

De Leukste Spellen voor Kinderen vanaf 10 Jaar!

Met mijn kinderen heb ik binnen de kinderspellen van verschillende leeftijdscategorieën veel leuke (en minder leuke) spellen mogen ontdekken. Vanaf 10 en 11 jaar kunnen kinderen vaak al wat serieuzere spellen aan.

In dit blog deel ik 15 leuke spelletjes voor kinderen vanaf 10 en 11 jaar die je binnen kunt spelen!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderspellen vanaf 10 en 11 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met kinderspelletjes vanaf 10 en 11 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk, want je werkt nu een keer met letters. De vanaf leeftijd is 10 jaar, maar een kanttekening die ik daar graag bij zet is dat het wel het leukste is als je kind al goed kan schrijven en de nodige woorden kent. Anders kun je misschien beter een paar jaar wachten. Is je kind goed met taal? Dan is dit zeker een leuk (en leerzaam!) spelletje.

Je kunt dit leuke spelletje vanaf 10 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Love Letter

Love Letter Kaartspel: op Tafel

Love Letter Kaartspel: Kaart op Handen

Love Letter Kaartspel: Kaart Pakken

Love Letter Kaartspel: Kaart Kiezen

Love Letter Kaartspel: Kaart Spelen

Love Letter Kaartspel: Kaart Laten Zien

Love Letter Kaartspel: Fiches in Zak

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel – Hidden Roles – Speler Eliminatie

Tijdens dit leuke kaartspelletje krijgt elke speler een karakterkaart op handen. De actieve speler pakt er een kaart bij en speelt vervolgens één van de twee kaarten. Door kaarten te spelen kun je informatie krijgen, spelers elimineren of jezelf juist veilig stellen. Blijf je als laatste over dan win je de ronde? Is de trekstapel leeg? Dan wint de speler met de hoogste kaart op handen. Wie als eerste een X aantal roosfiches heeft verzameld, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Love Letter spel review !

Voor mij is Love Letter het beste kaartspel dat er is. Mensenkennis en tactiek (check m’n Love Letter tactieken hier!) worden perfect met elkaar gecombineerd. Dit spelletje lijkt in het begin misschien wat plat. Maar juist door je gedrag in het spel onvoorspelbaar te maken, biedt dit simpele spel veel meer diepgang dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Het is een behapbaar spelletje om 10-jarigen en 11-jarigen kennis te laten maken met sociale interactie in spelletjes. Cupido schoot zijn pijl met dit kaartspel precies in m’n hart; I love this!

Je kunt dit leuke spelletje vanaf 10 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cartographers

Cartographers Spel: op Tafel

Cartographers Spel: Scorekaarten

Cartographers Spel: Verkenningskaart Opendraaien

Cartographers Spel: Bomen Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Hinderlaagkaart Opendraaien

Cartographers Spel: Scoreformulier Doorgeven

Cartographers Spel: Monsters Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Opengedraaide Verkenningskaarten

Cartographers Spel: Seizoenskaart Vervangen

Cartographers Spel: Kijken Waar Te Tekenen

Cartographers Spel: Vol Scoreformulier

Cartographers Spel: Eindscore

Cartographers Spel: Ingevulde Scorefromulieren

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1 tot 100 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten
 • Soort: Flip & Write

Cartographers is een flip&write waar jij in de huid kruipt van een cartograaf. Je krijgt van Koningin Gimnax de eervolle taak om het noordelijke grondgebied in kaart te brengen. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid, tekenen spelers een gebied op hun kaart en aan het einde van elk seizoen scoort men punten aan de hand van scorekaarten. Na 4 seizoenen eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Cartographers spel review!

Met Cartographers wordt een toegankelijke flip & write op de kaart gezet. De spelregels zijn simpel, je speelt allemaal tegelijk én je mag lekker puzzelen. Het scoren van punten vind ik het meest interessant: ga je voor de korte- of lange termijn? Bovendien is het spel mooi geïllustreerd en zal het elke keer weer anders lopen. Je zult af en toe genaaid worden door je tegenstanders en je hebt een tikkeltje geluk nodig. Desondanks is dit een fraai spelletje voor de leeftijd van tieners!

Je kunt dit leuke spelletje vanaf 10 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames en Spelhuis.be.

Welcome to…

Welcome To... Spel: op Tafel

Welcome To... Spel: Huisnummers en Symbolen

Welcome To... Spel: Nieuwe Kaarten Open Draaien

Welcome To... Spel: Vastgoedmakelaar Aankruisen

Welcome To... Spel: Bouwvoorschrift Behalen

Welcome To... Spel: Ingevuld Scoreformulier

Welcome To... Spel: Scoreformulier Ingevuld

Welcome To... Spel: Scoreformulieren

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1 tot 100 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort: Flip & Write

Welcome to… is een spelletje waarbij elke speler een architect is uit de jaren 50 en zijn eigen wijk moet vormgeven. Elke beurt worden er 3 kaarten omgedraaid waardoor er 3 combinaties ontstaan van huisnummer en symbool (zoals zwembad, hekken, parken). Elke speler kiest steeds een combinatie en noteert het huisnummer met eventuele bonus op zijn scoreformulier. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft wint het spel.

Ik vind Welcome to… een heerlijke flip & write. Het heeft de toegankelijkheid waar dit soort spellen om bekend staat en biedt tegelijkertijd de nodige tactische keuzes. Dit is te danken aan het feit dat je op meerdere manieren punten scoort, uit 3 combinaties kunt kiezen (en niet afhankelijk bent van je tegenstander) én concurreert om publieke doelen: wie eerst komt, eerst maalt. Geen enkel spel is hetzelfde en de grote variatie aan publieke doelen houden het nog langer leuk.

Je kunt dit leuke spelletje voor kinderen vanaf 10 jaar online bestellen op bol.com (Engels), Spellenrijk.nl (Nederlands), Spellenwinkel.nl (Engels), Amazon.nl (Engels) en Spelhuis.be (Nederlands).

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste haalt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Cascadia spel review !

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische bordspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar op tafel, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. Het behapbare spelverloop en overzichtelijke gepuzzel maakt ‘m uitermate geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Je kunt dit leuke bordspel kinderen vanaf 10 en 11 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Catan

Catan Bordspel: op Tafel

Catan Bordspel: Eiland

Catan Bordspel: Dobbelstenen

Catan Bordspel: Struikrover

Catan Bordspel: Dorp

Catan Bordspel: Stad

Catan Bordspel: Graan, Wol en Erts

Catan Bordspel: Steen, Hout en Ontwikkelingskaarten

Catan Bordspel: Aflegstapel met Vooruitgangskaarten

Catan Bordspel: Grootste Riddermacht

Catan Bordspel: Gespeelde Ontwikkelingskaarten

Catan Bordspel: Langste Handelsroute

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-4 Personen
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Catan proberen alle spelers de machtigste heerser te worden van het gelijknamige eiland. Je begint met enkele nederzettingen die grenzen aan specifieke tegels (bos, berg, weide, enzovoorts). Alle tegels hebben een getal tussen 2 en 12. De actieve speler gooit de dobbelstenen, maar alle spelers krijgen grondstoffen als hun nederzetting grenst aan het geworpen getal. Met die grondstoffen probeer je straten, dorpen en steden te bouwen alsook ontwikkelingskaarten te kopen. De speler die als eerste 10 punten heeft, wint het spel.

Nadat ik klassiekers als Cluedo, Stratego en Risk kapot had gespeeld, begon ik met vrienden aan Catan. Dit spel van de overleden Klaus Teuber opende voor ons de wereld naar moderne bordspellen. En ondanks het uiteenlopende aanbod, is er niet echt een goed alternatief voor Catan. Het verzamelen van grondstoffen, het handelen, het opbouwen, het concurreren… Ik speel het niet vaak meer, maar moet toegeven dat dit bekende bordspel absoluut z’n charmes heeft en perfect is om kinderen vanaf 10 jaar kennis te laten maken met de moderne bordspellen-wereld.

Je kunt dit bekende bordspel vanaf 10 jaar online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

MicroMacro: Crime City

Lynx Spel: op Tafel

Lynx Spel: Misdaad in Enveloppen

Lynx Spel: Introductiespel

Lynx Spel: Vergrootglas

Lynx Spel: Opdrachtkaart

Lynx Spel: Wolkenkrabber

Lynx Spel: Superheld in de Stad

Lynx Spel: Deel van de Stad

Lynx Spel: Misdaad Gepleegd

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Zoekspel & Coöperatief spel

MicroMacro: Crime City is een coöperatief zoekspel waarin jij en je medespelers 16 misdaden moeten oplossen. Dit doe je door aanwijzingen te zoeken op een stadsplattegrond met een grootte van maar liefst 110 cm bij 75 cm. Elke misdaad bestaat uit een aantal kaartjes die je een startpunt geven en verder helpen. De tekeningen zijn soms zo klein, dat je bijgeleverd vergrootglas moet gebruiken!

Dit zoekspel draait om samenwerken en zorgvuldigheid. Met MicroMacro: Crime City leg je een uniek concept op tafel dat niet voor niets winnaar is van talloze spellenprijzen, zoals Spiel des Jahres en As d’Or. Let wel; je hebt goed licht nodig én een tafel waar de plattegrond op kan liggen. Bovendien wordt bij elke misdaad aangegeven hoe heftig deze is, zodat jij als ouder goed kan inschatten of je kind hier wel of niet tegen gaat kunnen.

Je kunt dit spelletje voor kinderen van 10 en 11 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Push your luck + Bag building

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het unieke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt kun je dit spel prima met 2, 3 of 4 spelers spelen. Welk aantal je ook kiest, het spel duurt er niet langer door. Leuk om te kijken hoever jouw tienjarige durft te gaan :).

Je kunt dit populaire bordspel vanaf 10 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Minecraft

Minecraft Bordspel: op Tafel

Minecraft Bordspel: Spelersbord met Besneeuwde Toendra

Minecraft Bordspel: Wapen Pakken

Minecraft Bordspel: 4x4 Raster

Minecraft Bordspel: Bovenwereld Onderzoeken

Minecraft Bordspel: Grote Kubus

Minecraft Bordspel: Puntentellingen van A, B en C

Minecraft Bordspel: Ervaringsmarker Verplaatsen

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Familiespel

In het bordspel van Minecraft verken je de bovenwereld, verzamel je blokken en bouw je indrukwekkende gebouwen. Die gebouwen leveren je punten op. Daarnaast kun je nog met monsters vechten. En ook dié kunnen je extra punten opleveren. De speler die na 3 puntentellingen de meeste punten heeft, wint het spel!

> Bekijk hier mijn uitgebreide Minecraft bordspel review !

Fair enough: ik heb nog nooit Minecraft gespeeld. Maar ook al kan ik niet goed over de implementatie van het thema oordelen, ik weet wel dat Minecraft: Builders & Biomes is gebouwd met elementen die een goed familiespel maken. Een overzichtelijk spelverloop, een korte speelduur en zelfs aanpasbare regels voor kinderen die jonger zijn dan 10 jaar én die in combinatie met regels voor volwassenen gespeeld kunnen worden!

Je kunt dit leuke bordspel voor kinderen van 10 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel van Bovenaf

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Nieuwe Kaart spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Startopstelling voor 2 Spelers

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Demonenkaart op Handen

NB: Wegens gebrek aan foto’s van alleen het basisspel heb ik hierboven gebruik gemaakt van foto’s waar ook onderdelen van de 1e uitbreiding Helden en Demonen op staan.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Deckbuilding & Racing

In dit bordspel van 999 Games probeer je om als eerste het verborgen El Dorado te vinden. Je hebt steeds 4 kaarten op handen. Door kaarten te spelen kun je nieuwe kaarten kopen en aan je deck toevoegen óf je speelfiguur verplaatsen. Je dient dan kaarten te spelen waar het terreinsoort op staat als waar je over heen wil bewegen. Dankzij kaarten met speciale eigenschappen wordt het iets onvoorspelbaarder en leuker. De speler die als eerste El Dorado vindt wint!

> Lees hier mijn uitgebreide De Zoektocht naar El Dorado review!

De Zoektocht van El Dorado brengt 2 populaire spelmechanismen samen: deckbuilding en racing. Het algehele spelverloop blijft toegankelijk, terwijl je voortdurend de afweging blijft maken: investeren in nieuwe kaarten of zoveel mogelijk vooruit komen? Je kunt ontzettend veel variëren met de speelborden wat de herspeelbaarheid hoog houdt. Ben je er toch een beetje op uitgekeken? Dan zijn er nog Zoektocht naar El Dorado uitbreidingen te koop.

Je kunt dit bordspel voor 10 jaar en ouder online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl, Spelhuis.be.

7 Wonders (3-7 Spelers)

7 Wonders Spel: op Tafel

7 Wonders Spel: Kaart Kiezen

7 Wonders Spel: Kaarten Doorgeven

7 Wonders Spel: Kaart Bouwen

7 Wonders Spel: Munten op Wonder Bord

7 Wonders Spel: Kaarten die Grondstoffen Opleveren

7 Wonders Spel: Legermacht

7 Wonders Spel: Verzamelde Groene Kaarten

7 Wonders Spel: Punten van Blauwe Kaarten

7 Wonders Spel: Punten van Paarse Kaarten

7 Wonders Spel: Afgebouwd Wonder

7 Wonders Spel: Eindscores

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 3-7 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Drafting & Set Collection

In 7 Wonders probeer je in 3 rondes de meest glorieuze stad te bouwen. Spelers krijgen elke ronde 7 kaarten, spelen er tegelijk 1 en geven de rest door. Je kunt kaarten in je stad leggen, inwisselen voor munten óf gebruiken om aan je wonder te bouwen. Kaarten in je stad leveren grondstoffen of punten op en kunnen je legermacht vergroten. Aan het einde van elke ronde vindt er een militair conflict plaats tussen spelers die naast elkaar zitten en ook dat levert punten (en minpunten) op. Wie na 3 tijdperken de meeste punten heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide 7 Wonders review !

Ik vind 7 Wonders een toegankelijk bordspel zoals Catan en Ticket to Ride, maar dan net iets uitdagender. De toegankelijkheid is veelal te danken aan eenvoudige regels, een herkenbaar thema, een hoge mate van interactie én simultane beurten. Dit laatste maakt 7 Wonders bovendien een tactisch bordspel dat je met maar liefst 7 personen kunt spelen binnen een aangename speelduur. En daar zijn er niet veel van. Leuk als je kinderen van 10 of 11 jaar kennis wil laten maken met spellen waarbij je moet plannen.

Je kunt dit leuke spelletje vanaf 10 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Avonturen van Robin Hood

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: op Tafel

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Hans met Boek

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Speelfiguren voor Sleeve

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Speelfiguur Bewegen

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Alles uit 1 Buidel

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Zegels in Bord

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Zandlopers op Slechte Afloop

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Boek Voorkant

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Guy of Gisbourne Op Pad

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Gespeelde Schijven

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Soort spel: Coöperatief – Verhalend

In dit 999 Games bordspel kruipen jij en je medespelers in de huid van de Robin Hood en zijn Merry Men! Dit is een coöperatief en verhalend bordspel waarbij jullie worden begeleid door een prachtig, hardcover boek. In het boek vind je 9 hoofdstukken. Elk hoofdstuk geeft je in feite een missie die je moet voltooien binnen een bepaalde tijd (=aantal rondes). Om de missie te voltooien moet je over het speelbord verplaatsen, locaties onderzoeken en soms wat logisch nadenken. Zodra je alle missies hebt volbracht, winnen jullie dit 999 Games bordspel!

> Lees hier mijn uitgebreide De Avonturen van Robin Hood review!

Ik ben positief verrast door De Avonturen van Robin Hood. Hoewel het bordspel qua gameplay niet per se origineel is, gebruikt het een aantal verfrissende elementen (zoals het bewegen van speelfiguren en gebruik van 1 buidel) die ik niet eerder heb gezien. Het speelbord slijt wat snel, maar al het materiaal ziet er, mede dankzij het boek, prachtig uit. Voor liefhebbers van coöperatieve én storytelling bordspellen is dit er zeker eentje die de moeite waard is om te proberen! En omdat je het samen doet kun je het prima spelen met kinderen van 10 jaar en ouder.

Je kunt dit coöperatieve spel vanaf 10 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Wingspan

Wingspan Bordspel: op Tafel

Wingspan Bordspel: Vol Spelerstableau

Wingspan Bordspel: Actie Uitvoeren

Wingspan Bordspel: Open Vogelkaart Kiezen

Wingspan Bordspel: Vogelkaarten in de Hand

Wingspan Bordspel: Dobbelstenen in Vogelhuisje

Wingspan Bordspel: Fraai Speelmateriaal

Wingspan Bordspel: Punten voor Doeltegels

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor vogels te creëren. Je kunt diverse acties doen, maar de voornaamste is vogelkaarten in leefgebieden op je spelersbord leggen. Doe je de actie van zo’n leefgebied (voedsel verzamelen, eieren leggen of nieuwe kaarten trekken)? Dan activeer je ook eigenschappen van vogels. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft met o.a. vogels, bonuskaarten, eieren en opgeslagen voedsel, die wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Wingspan review!

Wingspan mag niet ontbreken tussen de bordspellen vanaf 10 jaar. Het spel kwam uit in 2019 en is sindsdien de hoogvlieger van 999 Games. Het vogelhuisje is een echte eyecatcher en ook de vogels zijn fraai geïllustreerd. Het spelverloop is vloeiend, maar de echte kracht is denk ik de overzichtelijkheid. Dit maakt Wingspan, ondanks dat het een kennerspel is, toch toegankelijk voor een breder publiek en dus ook tieners. En zoek je nog wat tips om te winnen? Check dan m’n Wingspan tactieken!

Je kunt dit populaire spelletje vanaf 10 jaar online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

Ook Everdell behoort, net als Wingspan, tot de meest populaire spellen van de laatste jaren maar is afkomstig van White Goblin Games. Het is zeker een persoonlijke favoriet én het ziet er prachtig uit. Vanzelfsprekend mag ook deze titel niet ontbreken tussen de bordspellen voor 10 jaar en ouder. Ik vind het een geweldig spel om te doen. Maar let wel. Speel je met z’n vieren? Dan heb je aardig wat ruimte nodig en een potje kan wel even duren. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet hetzelfde te zijn. Deze behoort wel tot de complexere, dus verwacht niet dat een 10-jarige het in één keer kan!

Je kunt dit prachtige bordspel voor kinderen van 10 jaar en ouder online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Honey Buzz

Honey Buzz Bordspel: op Tafel

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honinggraat

Honey Buzz Bordspel: Bijenkorf met Nectar

Honey Buzz Bordspel: Spelerstableau met Bijen

Honey Buzz Bordspel: Speelbord

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honing

Honey Buzz Bordspel: Punten, Honing & Pollen

Honey Buzz Bordspel: Volbrachte Bestellingen

 • Uitgever: Happy Meeple Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Pattern Building

Honey Buzz is een worker placement spel waarbij je bijen inzet om je bijenkorf uit te breiden. Je probeert gaten in de korf te maken om acties uit te voeren. Zo kun je nieuwe bijen maken, nectar in de gaten van je bijenkorf plaatsen, honing maken én honing verkopen. Met die laatste verdien je punten en daar draait het natuurlijk om!

> Lees hier mijn uitgebreide Honey Buzz review !

Ik vind Honey Buzz een van de mooiste bordspellen van de laatste tijd. En hoewel ik ‘m leuk vind met 2 en 3 spelers, is het voor een bordspel van dit kaliber ook heel goed met z’n viertjes te spelen. Toegegeven, het duurt iets langer. Voor mij maakt de pracht & praal op tafel dat meer dan goed. En veel meer ruimte heb je er niet voor nodig :). Kinderen van 10 jaar kunnen een beetje moeite hebben met het ruimtelijk inzicht en puzzelen. Geef het wat tijd en help ze waar nodig. Dan leren ze het wel.

Je kunt dit prachtige bordspel voor 10 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor 10-jarigen met je gedeeld. Het is een minimum leeftijd, dus de kans bestaat dat je tiener bepaalde spellen niet direct door heeft. Het is normaal dat je dit soort spellen wat vaker moet spelen voordat je er goed in wordt.

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderspellen vanaf 10 jaar te benoemen. Wat vind jij nou een leuk spel voor een kind van 10 of 11 jaar? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *