De 10 Leukste Spelletjes voor Kinderen vanaf 12 Jaar en Ouder!

De Leukste Spellen voor Kinderen vanaf 12 Jaar!

Met mijn kinderen heb ik binnen de kinderspellen van verschillende leeftijdscategorieën veel leuke (en minder leuke) spellen mogen ontdekken. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen vaak al de meest serieuze spellen aan.

In dit blog deel ik 10 leuke spelletjes voor kinderen van 12 jaar en ouder die je binnen kunt spelen!

NB: Dit blog bevat best wat zware titels. Als jouw 12-jarige kind niet veel spellen speelt, overweeg dan zeker om eerst bij de spelletjes vanaf 10 jaar te kijken. Die passen dan misschien beter.

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderspellen vanaf 12 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met kinderspelletjes van 12 jaar en ouder toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Sagrada

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Geworpen Dobbelstenen

Sagrada Spel: Gevuld Spelerstableau

Sagrada Spel: Spelerstableeau aan het einde van het spel

Sagrada Spel: Gebruikte Gereedschapskaarten

Sagrada Spel: Publieke Doelkaarten

Sagrada Spel: Rondespoor

Sagrada Spel: Scorebord

Sagrada Spel: Buidel met Dobbelstenen

 • Uitgever: Floodgate Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Pattern Building + Set Collection

Sagrada is het meest uitgebreide dobbelspel in dit blog. Elke ronde worden er dobbelstenen gegooid en kiezen spelers er eerst met de klok mee één uit en vervolgens nog één maar dan tegen de klok in. Gekozen dobbelstenen plaats je in je tableau conform bepaalde regels. Je kunt enkele malen de hulp inschakelen van gereedschapskaarten. Uiteindelijk wil je de dobbelstenen op je tableau afstemmen met je persoonlijke- en publieke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Sagrada spel review !

Het is zo helder als glas: Sagrada is echt een geweldig spel en behoort zonder twijfel tot een van de beste dobbelspellen. Het is toegankelijk, een lust voor het oog én het biedt erg veel mentale uitdaging. Groot pluspunt is dat potjes meestal niet zo lang duren. Vergelijkbaar met een klein dobbelspelletje. Het grootste voordeel is misschien wel dat de herspeelbaarheid zo hoog ligt als de hoogste toren van Sagrada Familia in Barcelona. Het vraagt wat van je planningskills en ruimtelijk inzicht, maar dat kan iemand van 12 jaar prima aan :).

Je kunt dit leuke spelletje vanaf 12 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Taveernen van de Oude Stad

Taveernen van de Oude Stad: op Tafel

Taveernen van de Oude Stad: Gast bij Tafel Leggen

Taveernen van de Oude Stad: Bierleverancier Aanleggen

Taveernen van de Oude Stad: Biermannen

Taveernen van de Oude Stad: Dobbelsteen Kiezen

Taveernen van de Oude Stad: Dobbelstenen op Gasten

Taveernen van de Oude Stad: Markt

Taveernen van de Oude Stad: Upgrade Uitvoeren

Taveernen van de Oude Stad: Edellied Pakken

Taveernen van de Oude Stad: Fiches op Kloosterspoor

Taveernen van de Oude Stad: Rondemarker Verzetten

Taveernen van de Oude Stad: Dobbelstenen op Spelersbord

Taveernen van de Oude Stad: Volle Taveerne

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Deckbuilding & Tableau Building

Je speelt dit spel in 8 rondes. Je begint met een ‘simpele’ taveerne als jouw speeltableau. Gedurende het spel draft je dobbelstenen en die zet je in om dukaten te verdienen of bier te krijgen. Met dukaten kun je vervolgens nieuw personeel aannemen óf je interieur uitbreiden. Nieuw personeel en interieur maken dat je meer óf betere acties kunt doen. Met bier kun je vaste stamgasten voor je winnen en die leveren punten op. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Taveernen van de Oude Stad review !

Dit bordspel is bedacht door Wolfgang Warsch (o.a. van Clever, The Mind en Kwakzalvers) en hij weet altijd een unieke, gave twist aan een spel te geven. Bij Taveernen zijn dat de prachtige looks, een ijzersterk thema en gave tableau dat je kunt upgraden zoals je wil. Het belooft hoe dan ook een unieke spelervaring dat geschikt is voor jong en oud. Er zit veel in en dat maakt dit een mooi spel vanaf 12 jaar en ouder!

Je kunt dit leuke bordspel voor kinderen van 12 jaar en ouder online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Flamecraft

Flamecraft Bordspel: op Tafel

Flamecraft Bordspel: Volle Winkel

Flamecraft Bordspel: Draken in Winkels

Flamecraft Bordspel: Ambachtsdraak in Winkel Plaatsen

Flamecraft Bordspel: Ambachtsdraak Spelen

Flamecraft Bordspel: Ambachtsdraak uit Park Pakken

Flamecraft Bordspel: Betovering in Winkel Plaatsen

Flamecraft Bordspel: Nieuwe Winkel Open Draaien

Flamecraft Bordspel: Volle Tafel

Flamecraft Bordspel: Betovering Pakken

Flamecraft Bordspel: Park Aanvullen

Flamecraft Bordspel: Draak in Winkel

Flamecraft Bordspel: Scoresteen Verzetten

Flamecraft Bordspel: Munt Pakken

Flamecraft Bordspel: Verzamelde Handelswaarfiches

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Worker Placement & Set Collection

In Flamecraft is elke speler een vlammenbewaker, die winkeliers en draken helpt bij het maken van de beste handelswaren, om een zo hoog mogelijke reputatie te krijgen. Elke beurt bezoek je een winkel en mag je handelswaar verzamelen of de winkel betoveren.

Kies je voor verzamelen? Dan krijg je handelswaar, munten, draken en meer van de winkel en eventueel aanwezige ambachtsdraken. Je kunt, mits er plek is, een ambachtsdraak aan die winkel koppelen. Dit levert leuke beloningen op. Kies je voor betoveren? Dan kun je verzamelde handelswaar inzetten om een winkel te betoveren. Daar krijg je reputatie en andere beloningen voor. Plus die winkel levert voortaan meer handelswaar op tijdens het verzamelen.

Zodra de drakenkaarten en/of betoveringen niet meer kunnen worden aangevuld eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint Flamecraft.

> Lees hier mijn uitgebreide Flamecraft bordspel review !

Ik vind Flamecraft een fraai spel dat goed in elkaar steekt. Hoewel het thema voor mijn gevoel niet echt bijdraagt aan het spelverloop, zorgt het wel voor een schattige look&feel die veel kinderen (en volwassenen) aanspreekt. Laat je alleen niet misleiden door de kindvriendelijke uitstraling. Want het is eenvoudig, maar het grote speelgebied (waar je echt wat ruimte voor op tafel nodig hebt!) en de grote hoeveelheid opties maken het complexer dan het lijkt. Daarom is dit zonder twijfel een spel voor kinderen van 12 jaar en ouder.

Je kunt dit leuke spel vanaf 12 jaar en ouder online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be

Witchstone

Witchstone Bordspel: op Tafel

Witchstone Bordspel: Heksenfiches achter Zichtscherm

Witchstone Bordspel: Heksenfiches in Ketel

Witchstone Bordspel: Speciale Heksenfiches in Ketel

Witchstone Bordspel: met 4 Spelers

Witchstone Bordspel: Pentagram Actie

Witchstone Bordspel: Kristallen in Flesjesrek

Witchstone Bordspel: Toverstaf Actie

Witchstone Bordspel: Netwerk van Heksen

Witchstone Bordspel: Perkamentrollen op Speelbord

Witchstone Bordspel: Verzamelde Perkamentrolkaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Drafting, Tile Placement en Network & Route Building

In Witchstone plaats je tegels met symbolen in je ketel. Hierdoor kun je verschillende acties uitvoeren. Denk daarbij aan heksen plaatsen, scrollen pakken en je toverstad gebruiken. Door tegels efficiënt te plaatsen én acties op juiste momenten te spelen, kun je een kettingreactie aan acties veroorzaken. Uiteindelijk wint de speler die na 11 beurten de meeste punten heeft.

> Lees hier mijn uitgebreide Witchstone bordspel review!

Als je van kettingreacties in bordspellen houdt, dan is Witchstone naar mijn mening de moeite waard. Het is complexer en groter dan Clever, maar ondanks z’n formaat wel makkelijker dan bijvoorbeeld Bonfire. De acties zijn relatief simpel en worden best snel uitgevoerd. Hoewel er kans is op Analysis Paralysis, kwam (en komt) dit bij ons niet vaak voor. Zo blijft de ‘flow’ van het spel er lekker in. Er gebeurt veel en daarom raad ik dit spel pas aan bij kinderen van 12 jaar en ouder.

Je kunt dit leuke spel vanaf 12 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

The Hunger

The Hunger Bordspel: op Tafel

The Hunger Bordspel: Terug naar het Kasteel

The Hunger Bordspel: Vampierfiche Verplaatsen

The Hunger Bordspel: Rozen in Labyrinth

The Hunger Bordspel: Missietegels Nemen

The Hunger Bordspel: Verplaatsing Eindigen bij Bonusfiche

The Hunger Bordspel: Jagen

The Hunger Bordspel: Speelgebied met Verteerde Mensen

The Hunger Bordspel: Gespeelde Magische Bondgenoten

The Hunger Bordspel: Gespeelde Kaarten

The Hunger Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 2 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 75 minuten
 • Soort spel: Race & Deckbuilding

The Hunger is een deckbuilding spel waarin elke speler een vampier is, die er een nacht op uit gaat om te jagen. Elke ronde speel je 3 kaarten uit je deck. Daarmee mag je een aantal stappen op het bord bewegen én/of eenmalig jagen. Op het bord kun je bonussen, missies en punten verdienen. Tijdens de jacht verzamel je nieuwe kaarten voor je deck: mensen, bondgenoten en extra krachten.

Maar pas op. Na 15 rondes eindigt de nacht en dan moet je als vampier weer terug in het kasteel zijn. Lukt dat niet? Dan verbrand je door de zon en doe je niet meer mee voor de winst. De catch? Mensen leveren punten op, maar zijn niet snel. Ze vertragen je tijdens de terugreis naar het kasteel. Dus… hoever ben jij bereid te gaan? Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide The Hunger bordspel review!

Ik vind The Hunger een bordspel met een intrigerend thema en populaire mechanismen. Het zorgvuldig opbouwen van je deck (je wil niet alle kaarten) is uitdagend, het race element zorgt voor leuke concurrentie en het push your luck mechanisme biedt de nodige spanning. Hoewel de beloning van een gokje wagen groter had mogen zijn (het is immers bloedlink om ver van het kasteel te geraken), stoort het mij niet en blijf ik graag m’n tanden in dit spel zetten!

Je kunt dit spannende spel voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

The Castles of Burgundy

Castles of Burgundy Bordspel: op Tafel

Castles of Burgundy Bordspel: Dobbelstenen Gooien

Castles of Burgundy Bordspel: Goederentegels

Castles of Burgundy Bordspel: Goed Plaatsen

Castles of Burgundy Bordspel: Munten en Werkers

Castles of Burgundy Bordspel: Tegels in Markt

Castles of Burgundy Bordspel: Tegels op Spelersbord

Castles of Burgundy Bordspel: Tegels op Speelbord

Castles of Burgundy Bordspel: Verzamelde Goederen

Castles of Burgundy Bordspel: Voorraad

Castles of Burgundy Bordspel: Dobbelstenen

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Strategisch spel

In The Castles of Burgundy ben je een Franse hertog die zijn aanzien wil vergroten. Elke beurt mag je met 2 dobbelstenen een actie doen. Je kunt dobbelstenen manipuleren alsook extra acties kopen. Uiteindelijk wil je jouw landgoed uitbreiden met gebouwen, goederen verzamelen, goederen verkopen en op die manier zoveel mogelijk punten halen.

> Bekijk hier mijn uitgebreide The Castles of Burgundy review !

Oké, The Castles of Burgundy is een eurogame pur sang. Daarmee bedoel ik dat het aan de ene kant een matig thema heeft, maar aan de andere kant bestaat uit formidabele spelmechanismen. Dice Placement, Tile Placement én Set Collection sluiten naadloos op elkaar aan en dát geeft dit spel voor kinderen vanaf 12 jaar haar schoonheid. Het spel is alleen beschikbaar in het Engels, maar het speelmateriaal zelf is taal-onafhankelijk. Je moet alleen iemand hebben die de spelregels goed kan lezen en uitleggen in het Nederlands.

Je kunt dit leuke gezelschapsspel vanaf 12 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be. Let op: alleen verkrijgbaar in het Engels.

Terraforming Mars

NB: Op de foto’s hierboven zie je houten speelmateriaal. Dit zit niet bij het basisspel maar betreft een aparte insert!

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Hand Management, Tile Placement en Set Collection

In Terraforming Mars krijgen alle spelers de opdracht om Mars bewoonbaar te maken. Daarvoor moet het zuurstofgehalte, de temperatuur én het waterniveau (d.m.v. 9 oceanen) op niveau zijn. Elke speler is een corporatie en begint met een startkapitaal. Met dit startkapitaal kun je kaarten spelen die je weer nieuwe voordelen opleveren. Denk daarbij aan extra inkomsten, extra acties en punten. De speler die uiteindelijk de grootste bijdrage heeft geleverd aan het terraformen van Mars (en dus de meeste punten heeft), wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Terraforming Mars review!

Terraforming Mars behoort tot mijn favoriete strategische spellen. Toegegeven, het ziet er wat plat en misschien zelfs ‘lelijk’ uit én het komt traag op gang (behalve als je met Terraforming Mars Prelude speelt), maar het spelverloop voelt zo bevredigend. Je kunt echt een mooie engine opbouwen en heerlijke combinaties maken. Voeg daar de concurrentie aan toe op het speelbord en je hebt een geweldig, strategisch bordspel te pakken. Veel kinderen houden van een ruimte thema en daar past Terraforming Mars goed bij. Net als vele andere titels in dit blog kan het een pittig spel voor 12-jarigen zijn, maar met wat geduld zeker de moeite waard.

Je kunt dit strategische bordspel vanaf 12 jaar en ouder online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Marco Polo II

Marco Polo 2 Bordspel: op Tafel

Marco Polo 2 Bordspel: Gekozen Karakterkaart

Marco Polo 2 Bordspel: Voorraad met Goederen

Marco Polo 2 Bordspel: Actie Reizen

Marco Polo 2 Bordspel: Handelsposten op Speelbord

Marco Polo 2 Bordspel: Verzamelde Goederen

Marco Polo 2 Bordspel: Dobbelstenen op de Markt

Marco Polo 2 Bordspel: Dobbelstenen op Speelbord

Marco Polo 2 Bordspel: Handelscontracten bij Stad

Marco Polo 2 Bordspel: Zegels en Munten

Marco Polo 2 Bordspel: Behaalde Handelscontracten

Marco Polo 2 Bordspel: Bewaarde Doelkaart

Marco Polo 2 Bordspel: Eindscore

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Dice Placement, Set Collection & Contracts

Waar Marco Polo I de reis naar Azië betrof, reizen de spelers met Marco Polo II door Azië. Elke beurt mag je een of meer dobbelstenen plaatsen om een hoofdactie te doen. Met diverse acties kun je geld, kamelen en goederen verzamelen. Deze kun je met andere acties weer inleveren om te reizen, handelscontracten te vervullen of zegels te verkrijgen. Bovendien krijg je punten naar gelang het aantal verschillende steden dat je hebt bezocht. Wie na 5 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Marco Polo II Bordspel review !

Marco Polo is één van m’n favoriete spellen. Je moet goed vooruit denken, maar alle acties die je doet zijn in principe kort. Hierdoor blijft de flow er best lekker in zitten. Bang voor een geluksfactor? Die zit er wel een beetje in. Gelukkig kun je met ‘vrije acties’ je dobbelstenen enigszins beïnvloeden. Dit maakt Marco Polo ook tactisch van aard. Overigens zijn er 2 delen. In deel 1 heb je weinig ruimte om fouten te maken. Deel 2 is wat vergevingsgezinder en dus ook beter geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Je kunt dit zware bordspel voor kinderen vanaf 12 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Bitoku

Bitoku Bordspel: op Tafel

Bitoku Bordspel: Gebouw Bouwen

Bitoku Bordspel: Bitoku-Kaart Aanleggen

Bitoku Bordspel: Speelfiguren op Beurtvolgordespoor

Bitoku Bordspel: Pelgrim Verplaatsen op Wegen van Wijsheid

Bitoku Bordspel: Libellen en Mitama Geesten op het Speelbord

Bitoku Bordspel: Woudlocaties en Gebouwen

Bitoku Bordspel: Geplaatste Dobbelstenen

Bitoku Bordspel: Kodama's op Schatten van het Meer Tegel

Bitoku Bordspel: Visioenkaart Pakken

Bitoku Bordspel: Woudacties en Gebouwacties

Bitoku Bordspel: Kristallen op Spelersbord

Bitoku Bordspel: Yokai-kaart Spelen

Bitoku Bordspel: Yokai-Kaart Pakken

Bitoku Bordspel: Gebouw Plaatsen

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten
 • Soort spel: Dice Placement, Tableau Building & Set Collection

In Bitoku proberen spelers met behulp van yōkai, kodama’s en pelgrims om de nieuwe Grote Geest van het Woud te worden. Je speelt 4 rondes die elk uit 4 fasen bestaat.

Eerst krijg je inkomsten en neem je yōkai-kaarten van je persoonlijke deck. Daarna gaan spelers om de beurt kaarten spelen op hun tableau en dobbelstenen plaatsen op het speelbord om acties te doen. Zo kun je extra yōkai-kaarten en Bitoku-kaarten nemen, pelgrims laten bewegen, kristallen verzamelen, gebouwen bouwen, itama’s vinden, kodama’s laten bewegen en nog veel meer. Daarna bepaal je de nieuwe spelersvolgorde en tot slot wordt de volgende ronde voorbereid.

Er is echt veel dat je kunt doen en je kunt op veel manieren punten scoren. Je verzamelt een deel tijdens het spel én een deel krijg je aan het einde van het spel. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Bitoku bordspel review !

Ik vind Bitoku een zwaar, strategisch spel dat zich onderscheidt van andere heavy eurogames door een prachtige vormgeving. De hoeveelheid speelmateriaal, de spelregels en het speelbord zijn misschien wat overweldigend, maar het algehele spelverloop is best eenvoudig. De uitdaging zit vooral in de talloze actie-mogelijkheden waar je uit kunt kiezen en de concurrentie (wie eerst komt, eerst maalt) die daar een rol in speelt. Dit is vervelend voor spelers met Analysis Paralysis, maar zorgt wel voor een extreem hoge herspeelbaarheid. What can I say? Je kunt veel ontdekken in de wereld van Bitoku. Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar maar het is een grote jongen, dus heb wat geduld!

Je kunt dit zware bordspel voor kinderen vanaf 12 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Woodcraft

Woodcraft Bordspel: op Tafel

Woodcraft Bordspel: Wiel Draaien

Woodcraft Bordspel: Actietegel Pakken

Woodcraft Bordspel: Persoonlijke Voorraad

Woodcraft Bordspel: Dobbelsteen Kopen

Woodcraft Bordspel: Actietegel Verplaatsen

Woodcraft Bordspel: Dobbelstenen Kopen

Woodcraft Bordspel: Gereedschapsfiche Plaatsen

Woodcraft Bordspel: Dobbelsteen Betalen

Woodcraft Bordspel: Lijmtegel Plaatsen

Woodcraft Bordspel: Bestelling Nemen

Woodcraft Bordspel: Inkomstenspoor met Blokjes

Woodcraft Bordspel: Verzameld Speelmateriaal

Woodcraft Bordspel: Beschikbare Hulpjes

Woodcraft Bordspel: Ingehuurde Hulpjes

Woodcraft Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten
 • Soort spel: Dice Placement

In Woodcraft proberen jij en je tegenstanders de beste houtbewerker te worden. Je kiest om de beurt één van de 7 acties op het actiewiel. Des te langer een actie niet wordt gekozen, des te waardevoller die wordt. Met deze acties kun je geld (= besjes) verdienen en daarmee dobbelstenen (= hout) kopen, planten (om een boom te laten groeien) en bewerken, zoals zagen en lijmen. Je kunt ook je werkplaats verbeteren door hulpjes in te huren en nieuw materiaal te kopen. Uiteindelijk wil je bestellingen voltooien die bonussen én punten opleveren. De speler die na 14 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Woodcraft bordspel review!

Ik vind Woodcraft een fraai vormgegeven, zwaar bordspel. Dankzij het thema voelen veel elementen logisch aan. Al kan het even duren voordat je het actiewiel goed doorhebt. Echter, de schijf geeft wel een unieke draai aan het selecteren van acties. Interactie tussen spelers komt altijd neer op concurrentie: Middelen zijn beperkt, dus wie eerst komt, eerst maalt. Je kunt Woodcraft definiëren als ‘strak’ spel. Je moet alles in slechts 14 beurten fixen en een klein foutje kan hard worden afgestraft. En daar zit precies de uitdaging. Tot slot is het spel naar mijn mening niet echt strategisch, maar op tactisch vlak moet je wel degelijk uit goed hout gesneden zijn om een score van de bovenste plank neer te zetten. Geschikt vanaf 12 jaar, maar wel pittig!

Je kunt dit spel voor 12-jarigen en ouder online bestellen op bol.com (Engels), Spellenrijk.nl (Engels), Spellenwinkel.nl (Engels) en Spelhuis.be (Nederlands).

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor 12-jarigen met je gedeeld. Het is een minimum leeftijd, dus de kans bestaat dat je tiener bepaalde spellen niet direct door heeft. Het is normaal dat je dit soort spellen wat vaker moet spelen voordat je er goed in wordt.

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderspellen vanaf 12 jaar te benoemen. Wat vind jij nou een leuk spel voor een kind van 12 jaar en ouder? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *