De 11 Leukste Spelletjes voor Kinderen vanaf 3 Jaar

Leuke Spelletjes voor Kinderen vanaf 3 Jaar

Ik heb altijd serieuzere bordspellen gespeeld. Maar sinds ik kinderen kreeg, of eigenlijk, naarmate ze ouder werden, heb ik binnen de kinderspellen van verschillende leeftijdscategorieën veel leuke (en minder leuke) spellen mogen ontdekken.

In dit blog deel ik 11 leuke spelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar die je binnen kunt spelen!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderspellen vanaf 3 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met kinderspelletjes vanaf 3 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kleurentorentjes

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Torentjes van Verschillende Hoogtes

Regenwormen Junior: Toren

Regenwormen Junior: Dobbelsteen

Regenwormen Junior: Kralen

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In dit kinderspel vanaf 3 jaar gaan spelers gekleurde torentjes maken. Spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen. Hier staan 6 verschillende kleuren op. Gooi je een kleur die je nog niet hebt? Dan mag je een kraal van die kleur pakken en over je torentje laten glijden. Heb je de gedobbelde kleur al wel? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar torentje af heeft, wint het spel.

Kleurentorentjes is een van de meest eenvoudige kinderspelletjes in dit blog. Het is toegankelijk voor velen, behalve voor spelers die toch wat meer uitdaging willen. Mijn dochter en zoontje hebben hier veel mee gespeeld. Soms ook alleen. Dat ging prima. Bovendien helpt dit familiespel om kinderen kleuren te leren en het draagt bij aan de fijne motoriek. Leerzame spelletje voor 3-jarigen dus! Kan ook prima voor een kind van 2 jaar, maar de kleine spelonderdelen maken dat dit wordt afgeraden.

Je kunt dit spelletje vanaf 3 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Safari Park Jr.

Smartgames Safari Park Jr. op Tafel

Smartgames Safari Park Jr. Giraffe Plaatsen

Smartgames Safari Park Jr. Olifant Verplaatsen

Smartgames Safari Park Jr. met de Leeuw Spelen

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Junior

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Starter

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Expert

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Master

 • Uitgever: Smartgames
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 5-10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Puzzelspel

In Safari Park Jr. moet de 3-jarige een puzzel proberen op te lossen. De opdrachtkaarten laten steeds een foto zien, waarop een leeuw, olifant en/of giraffe(s) op een bepaalde manier naast elkaar óf naast een boom, struik, rots of regenboog staan. Het is aan de peuter om de speelstukken zo in het bord te bewegen dat de foto klopt. Let wel, elk dier heeft zo zijn beperkingen op het gebied van bewegen. Naast de 60 opdrachten die je kunt voltooien, is het ook leuk om met de dieren op het bord te spelen.

Ik vind dit een mooie productie voor jonge kinderen. De speelstukken zijn groot, kunnen tegen een stootje én het is educatief. De vanaf-leeftijd is 3 jaar en het ene kind zal dit sneller oppikken dan het andere kind. Maar pakt een kind het slecht op? Dan is en blijft het nog steeds mooi speelgoed. Kleine tip: het staat niet expliciet in de spelregels, maar je mag de dieren een voor een in het speelbord plaatsen en het ene dier bewegen vóórdat je het volgende dier erin plaatst. Anders zijn sommige opdrachten niet haalbaar ;).

Je kunt dit leerzame kinderspelletje vanaf 3 jaar o.a. bestellen op bol.com en Spelhuis.be.

Hop in Galop!

HABA - Hop in Galop! op Tafel

HABA - Hop in Galop! Paarden en Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Stal met Voorwerpen

HABA - Hop in Galop! Deels Gevulde Stal

HABA - Hop in Galop! Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Paardjes

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Race Spel

In dit HABA spel vanaf 3 jaar heeft elke speler 2 missies. Ten eerste moet zijn of haar paard terug naar de stal. Ten tweede moeten allerlei voorwerpen óók terug in de stal. Als je aan de beurt bent gooi je 2 dobbelstenen. Met het ene resultaat mag je jouw paard 1, 2 of 3 stappen verzetten. Met het andere resultaat plaats je voorwerpen in de stal. Je mag echter maar één dobbelsteen per beurt kiezen. Wie maakt de beste keuzes?

Na Eerste Boomgaard leerde ik m’n kinderen (jongen en meisje) Hop in Galop! kennen. Dit HABA kenmerkt zich door prachtig en stevig speelmateriaal. Het is niet te moeilijk en wat ik leuk vind, is dat kinderen een concrete keuze kunnen maken. Of het een, of het ander. Bovendien heb je nog een kleine module om dit HABA spelletje ietsje moeilijker te maken. Dus zeker een aanrader voor 3 jarigen en wat ouder!

Je kunt dit gezelschapsspel vanaf 3 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Memory spel + Praat spel

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier juist over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. Het kan al met kinderen van 3 jaar, al zal niet elk kind zo makkelijk praten. Gelukkig staan er wat handige tips in de spelregels voor ouders én professionals!

Je kunt dit familiespel voor kinderen van 3 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Morris The Dodo

Morris The Dodo: op Tafel

Morris The Dodo: Eitje op Morris Leggen

Morris The Dodo: Morris Duwen

Morris The Dodo: Morris Glijdt van Waterval

Morris The Dodo: Kapot Eitje

Morris The Dodo: Avonturier Verplaatsen

Morris The Dodo: Heel Eitje Neerleggen

Morris The Dodo: Nest met Eitjes

Morris The Dodo: Houten Figuur

Met dit bordspel vanaf 3 jaar werken jullie samen en probeer je alle eieren uit de handen van de avonturier te houden. In je beurt leg je een ei op Morris en dan duw je deze dodo van de waterval af. Is het ei nog heel? Verstop ‘m dan in een struik. Is het ei kapot? Verplaats dan de avonturier naar het eerstvolgende vakje met dezelfde kleur als het ei. Is een struik vol? Dan mag je de avonturier een paar stappen terugzetten. Lukt het jullie alle eieren beneden te krijgen voordat de avonturier het nest bereikt?

Na het succesvolle kinderspel Dodo is er weer een spel met een dodo: Morris The Dodo. Deze is al geschikt vanaf 3 jaar. Het spelverloop is goed te behappen voor die leeftijd, maar ik ben vooral gecharmeerd door het speelmateriaal. Een mooie houten dodo, een ingenieuze waterval en stevige, kleurrijke eitjes. Goed voor de fijne motoriek en je hebt gewoon echt iets moois op tafel liggen.

Je kunt dit spel voor kinderen van 3 jaar online bestellen op Spellenrijk.nl.

Spoorzoeken

999 Games Spoorzoeken Spel: op Tafel

999 Games Spoorzoeken Spel: Opdrachten

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 1

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 3

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 2

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 4

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 5

999 Games Spoorzoeken Spel: Stap 6

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-20 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Speurtocht

Spoorzoeken is niet een spel voor aan tafel, maar eentje voor door het hele huis (of buiten). Je hebt een spelleider (meestal papa of mama) die met de kaarten van dit spel een speurtocht uitzet. Het idee is dat er koekjes zijn gestolen en de kinderen de koekjesdief moeten zoeken. Op de achterkant van alle kaarten staan pijlen en op de voorkant staan unieke, uiteenlopende opdrachten. Sommige opdrachten mag je ook zelf verzinnen.

Toegegeven, je moet er als ouder wel iets voor doen. Een speurtocht verzin je niet zomaar. Toch neemt Spoorzoeken veel werk uit handen. Je hoeft alleen maar kaarten neer te leggen, zo nu en dan wat materialen neer te leggen en eventueel de kids begeleiden. Mijn kids (jongen en meisje) vonden dit erg leuk en vroegen er zo vaak om, dat het me bijna begon te irriteren ;). Groot pluspunt is dat de kaarten van PVC zijn en niet snel slijten. Dat maakt dit een van de spellen voor kinderen van 3 jaar die binnen en buiten te gebruiken zijn.

Je kunt dit kinderspelletje voor 3 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Amazon.nl.

Naar de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - op Tafel

HABA: Naar de Ark (Spel) - Startopstelling

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Pakken

HABA: Naar de Ark (Spel) - Kaartje Omdraaien

HABA: Naar de Ark (Spel) - Waterdruppels in de Koffer

HABA: Naar de Ark (Spel) - Noah Naast Dier

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren op de Ark

HABA: Naar de Ark (Spel) - Koe op de Ark Plaatsen

HABA: Naar de Ark (Spel) - Dieren voor de Ark

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Memory spel

Naar de Ark is een coöperatief memory spel waarbij je alle dieren op de ark moet krijgen. Tijdens je beurt zet je Noah naast een dier en probeer je een kofferkaartje om te draaien met datzelfde dier. Als dat goed is zet je ‘m op de ark. Bevat de koffer water? Dan draai je een rond wegkaartje om naar de waterkant. Lukt het jullie om alle dieren op de ark te krijgen voordat alle ronde wegkaartjes zijn omgedraaid? Dan winnen jullie het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Naar de Ark review!

Dit is een van de ideale kinderspelletjes om 3-jarigen en ouder kennis te laten maken met het memory principe. Ze leren hun geheugen gebruiken en dat maakt Naar de Ark een educatief spelletje voor 3 jaar oud. Het spel is leuk aangekleed met diertjes. Daarnaast speel je het coöperatief, wat betekent dat je elkaar (en dus ook het kind) kunt helpen. Bovendien zijn de spelregels supereenvoudig. En dat maakt dit onthoud spel ook nog eens reuze toegankelijk!

Je kunt dit spelletje voor een kind van 3 jaar oud o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Poepie Knor

Poepie Knor Spel: op Tafel

Poepie Knor Spel: Varken Draaien

Poepie Knor Spel: Varken Ronddraaien

Poepie Knor Spel: Varken in Bad Leggen

Poepie Knor Spel: Varkentje in Bad Leggen

Poepie Knor Spel: Varkentje in Vol Bad

In Poepie Knor draaien spelers om de beurt met het varken. Als het beest een geluid maakt stop je en wijst de neus in het vak van een speler. Afhankelijk van het geluid (een knor, toeter, fluit en een scheet) mag de eigenaar van het vak een actie doen. Bij een knor mag je bijvoorbeeld een moddertegel pakken en bij een scheet moet je er een afleggen. De speler die als eerste 4 moddertegels heeft wint!

Dit kinderspel is niet alleen leuk voor een 3-jarige, maar ook voor wat oudere kinderen. Waarom? Omdat het varken incidenteel een windje laat. Ik ken weinig kinderen die dat niet grappig vinden. Daarnaast heb je fraai speelmateriaal op tafel liggen. Houd er wel rekening mee dat het spel ietwat traag op gang kan komen en dat je een kruiskopschroevendraaier en twee AAA batterijen nodig hebt.

Je kunt dit gezelschapsspelspel voor een 3 jarige o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Walter Wikkelspin

HABA - Walter Wikkelspin: op Tafel

HABA - Walter Wikkelspin: Dobbelsteen Werpen

HABA - Walter Wikkelspin: Spinnenwebben met Draad

HABA - Walter Wikkelspin: Geen Draad Meer

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Rijgen

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Strak Trekken

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Te Kort

HABA - Walter Wikkelspin: Spinnen met Spinnenweb

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

Walter en zijn spinnenvriendjes hebben allemaal lekkernijen in hun spinnenweb gevangen. Elke beurt gooit iemand de dobbelsteen, die een lekkernij aangeeft. Nu moeten alle spelers hun spin (en draad) naar die lekkernij brengen. Maar let op: je spinnendraad moet lang genoeg zijn! De speler die als laatste nog spinnendraad over heeft, wint het spel.

Ik vind Walter Wikkelspin een van de uniekere spelletjes voor kinderen van 3 jaar omdat het veel op behendigheid focust. Het kan wat lastig zijn om het rijgen van spinnendraad goed onder de knie te krijgen. Geduld is dus vereist. De rijg-handelingen dragen echter bij aan het trainen van de fijne motoriek en oog-hand coördinatie. Dat is tof. Er is wel een klein nadeel. Als je dit eenmaal goed kunt is de uitdaging er wel van af.

Je kunt dit spelletje voor 3-jarigen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Mr. Bucket

Mr. Bucket Spel: op Tafel

Mr. Bucket Spel: Bal in Emmer Scheppen

Mr. Bucket Spel: Emmer Spuugt Groene Bal Uit

Mr. Bucket Spel: Bal in Emmer Doen

Mr. Bucket Spel: Emmer Spuugt Gele Bal Uit

Mr. Bucket Spel: Kijkje in de Emmer

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Actief Behendigheidsspel

In dit spelletje vanaf 3 jaar rijdt de speelgoed-emmer ‘Mr. Bucket’ een klein rondje door de kamer. Elke speler kiest een kleur, neemt een schep en moet proberen om zo snel mogelijk zijn of haar 3 balletjes in de emmer te doen. Maar let op! De handjes van Mr. Bucket blokkeren nog weleens een bal én hij spuugt om de 5 seconden een balletje uit z’n mond. De speler die als eerste de 3 ballen er in krijgt wint dit spel.

Van alle spellen in dit blog, ben je hier fysiek het meeste bezig. Je rent om elkaar heen, bukt vluchtig naar de grond om een balletje op te scheppen en probeert niet op je dochter of zoon te stappen terwijl je die bal in de emmer gooit. Het is uitermate geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar en mijn vrouw en ik vinden het hilarisch. Let wel: je hebt een kruiskopschroevendraaier, 3 AA batterijen en een ruimte van 2x2m² nodig. Bovendien wordt afgeraden ‘m op tapijt en buiten te gebruiken.

Je kunt dit spel voor kinderen van 3 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Eenhoorn Flonkerglans: De Wolkenschat

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: op Tafel

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Eenhoorns op het Spoor

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Dobbelstenen

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Diamanten

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Over Regenboog

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Naar Cadeau Vakje

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Naar Diamant Vakje

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Einde van het Spoor

Eenhoorn Flonkerglans De Wolkenschat: Scorespoor

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Race Spel

Eenhoorn Flonkerglans: De Wolkenschat is een dobbel- en race spel. Spelers gooien om de beurt met de dobbelstenen en zetten, afhankelijk van het resultaat, hun eenhoorn een aantal stapjes vooruit (of het dier blijft staat). Onderweg verzamel je kristallen én de eerste speler die het laatste wolkje bereikt krijgt ook nog eens wat extra kristallen. Daarna volgt de puntentelling en wint de speler met de meeste kristallen.

Dit spelletje is een mooie introductie in de wereld van bordspellen voor kinderen vanaf 3 jaar. Het doel is eenvoudig: het einde bereiken en kristallen verzamelen. Tijdens het gezelschapsspel zijn er een aantal leuke extraatjes. Zo kun je soms een shortcut nemen, iemand een kristal (uit de algemene voorraad) geven of zelf dobbelen voor kristallen. Toen m’n dochter 3 jaar en iets ouder was, was dit absoluut een favoriet.

Je kunt dit kinderspel vanaf 3 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor 3-jarigen met je gedeeld. Ik heb de minimum leeftijd gebruikt die op de doos staat. Dit maakt een groot deel is ook nog leuk voor de eerste jaren na de leeftijd van 3 jaar. Let wel, niet elk kind is hetzelfde. Dit betekent dat het ene kind een gezelschapsspel zó onder de knie kan hebben, terwijl het bij de ander wat langer duurt. Dat is niet erg. Sterker nog, kinderen leren ervan!

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderspellen vanaf 3 jaar te benoemen. Wat vind jij nou een leuk spel voor een kind van 3 jaar? Ik hoor graag van je in een reactie!

2 reacties

 1. Ontzettend leuke en informatieve site. Geeft ons richting bij het kiezen. Wij gaan er zeker mee aan de slag om leuke spellen voor onze kleinzoon te kiezen. Hij woont ver weg en we nemen bij ons bezoek een aantal spellen mee

  1. Beste Frans,

   Bedankt voor je reactie. Dat vind ik erg leuk om te lezen :).

   Succes met de keuze en als je specifieke vragen hebt, stel ze gerust!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *