De 12 Leukste Spelletjes voor Kinderen vanaf 4 Jaar

Leuke Spelletjes voor Kinderen vanaf 4 Jaar

Ik heb altijd serieuzere bordspellen gespeeld. Maar sinds ik kinderen kreeg, of eigenlijk, naarmate ze ouder werden, heb ik binnen de kinderspellen van verschillende leeftijdscategorieën veel leuke (en minder leuke) spellen mogen ontdekken.

In dit blog deel ik 12 leuke spelletjes voor kinderen vanaf 4 jaar die je binnen kunt spelen!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderspellen vanaf 4 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met kinderspelletjes vanaf 4 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kan er, nu hij een kleuter van 4 jaar is, nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen en dat maakt dit een educatief kinderspel vanaf 4 jaar.

Je kunt dit spel voor een 4 jarige o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dress Code

Smart Games Dress Code: op Tafel

Smart Games Dress Code: Alles in Doosje

Smart Games Dress Code: Kleurenschijven

Smart Games Dress Code: Figuren

Smart Games Dress Code: Plaat Erachter Schuiven

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 0

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 1

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 2

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 3

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 4

Smart Games Dress Code: Voorbeeld Opdracht 78 Stap 5

Smart Games Dress Code: Opdracht Maken

 • Uitgever: Smart Games
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 5 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Breinbreker

Dress Code is een breinbreker of puzzelspel wat jouw 4-jarige in zijn of haar eentje kan doen. Of met jouw hulp natuurlijk. Je hebt een soort sjabloon van een kindje. Je moet gekleurde platen achter dit sjabloon plaatsen zodat het aanzicht van het sjabloon overeenkomt met de afbeelding uit het boekje. Door kleuren en patronen in de juiste volgorde te plaatsen en schijven correct te draaien krijg je dit voor elkaar.

Wat mij direct opvalt aan Dress Code is het ’thema’. Je moet eigenlijk zorgen dat figuurtjes goed worden aangekleed. Dat is weer eens iets anders dan dieren, voertuigen of abstracte puzzeltjes. M’n zoon en dochter vinden ‘m beide leuk, maar het spelletje sluit wel beter aan bij de leeftijd van m’n zoon. De kwaliteit van het speelmateriaal is goed en je kunt het lekker compact opbergen. Weer eens een ander soort kinderspelletje voor iemand van 4 jaar!

Je kunt dit spelletje voor een 4 jarige o.a. bestellen op bol.com.

Vlotte Geesten Junior

Vlotte Geesten Junior: op Tafel

Vlotte Geesten Junior: Vriendjes / Speelfiguren

Vlotte Geesten Junior: Kaart Opendraaien

Vlotte Geesten Junior: Juiste Figuren

Vlotte Geesten Junior: Juiste Figuren en Fout Figuur

Vlotte Geesten Junior: Kaart met Zwart Spookje

Vlotte Geesten Junior: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Vlotte Geesten Junior is een vereenvoudigde variant van Vlotte Geesten. Je zet de speelstukken midden op tafel, schud de kaarten en legt deze als trekstapel op tafel. Nu draai je elke beurt een kaart om. Elke speler moet nu zo snel mogelijk het speelstuk pakken dat goed is afgebeeld op de betreffende kaart. Bij een goed antwoord krijg je de kaart. De speler met de meeste kaarten wint dit familiespel.

De snelheid van dit gezelschapsspel kan voor de nodige hilariteit aan tafel zorgen. Wie wil dat nou niet? En om het nog mooier te maken: je kunt 2 varianten spelen. De eerste is de meest eenvoudige voor kinderen van 4 jaar. Worden ze er te goed in of heb je iets oudere kinderen? Dan kun je spelen met het zwarte spook. Zodra deze op de kaart staat mag je, ook al staat er een goed figuur op, niks pakken. Hierdoor bleef dit kinderspel lang populair bij mijn kindjes.

Dit spelletje voor 4-jarige en ouder is momenteel niet goed verkrijgbaar. Je kunt bol.com, 999Games.nl en Spellenrijk.nl in de gaten houden voor de beschikbaarheid. Mocht je ‘m anders ergens tweedehands op de kop kunnen tikken? Doen!

Jungle Speed: KIDS

Jungle Speed KIDS: op Tafel

Jungle Speed KIDS: Totem

Jungle Speed KIDS: Dierenkaarten

Jungle Speed KIDS: Stap 1 - Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 2 - Totem Pakken

Jungle Speed KIDS: Stap 3 - Totem op Kaart Plaatsen

Jungle Speed KIDS: Stap 4 - Tweede Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 5 - Setje op je Stapel Leggen

Jungle Speed KIDS: Karakterkaart Draaien na Foute Aanwijzing

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaartje Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaarten

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel & Reactiespel

Jungle Speed KIDS is de eenvoudigere (en schattigere) variant van Jungle Speed. Het werkt als memory met een vleugje snelheid. Spelers draaien om de beurt een kaart om, onthouden ‘m en draaien ‘m weer terug. Wordt er een dier omgedraaid en weet jij waar hetzelfde dier ligt? Pak dan als eerste de totem en draai de kaartjes om. Klopt het? Dan houd je de kaartjes. Is het fout? Dan lig je een rondje uit het spel (maar je mag wel kaartjes onthouden). Zodra alle leeuwenkaarten zijn omgedraaid wint de speler met de meeste kaartjes.

Dit educatieve kinderspelletje vanaf 4 jaar doet eigenlijk alles goed. Het is compact, ziet er leuk uit en duurt niet te lang. Belangrijker: kinderen trainen hun geheugen, reactievermogen én hun oog-hand coördinatie. Jungle Speed is sinds 1997 al een klassieker en de KIDS variant maakt dit geweldige concept op een leuke manier toegankelijk voor kinderen van 4 jaar en ouder. Er zitten zelfs 2 varianten in voor 5 en 6 jaar.

Je kunt dit kinderspel vanaf 4 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Foto Fish

Foto Fish Spel: op Tafel

Foto Fish Spel: Dobbelstenen Gooien

Foto Fish Spel: Dobbelsteenworp

Foto Fish Spel: Vissen van Worp Fotograferen

Foto Fish Spel: Gele Camera over Bord Schuiven

Foto Fish Spel: Laatste Brede Vistegel Pakken

Foto Fish Spel: Brede Vistegel Nemen

Foto Fish Spel: Vissen Vergelijken

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen met gekleurde vissen gegooid. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt. Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Foto Fish review !

Dit is een van de toegankelijkere spelletjes vanaf 4 jaar. Het speelmateriaal is kleurrijk en de regels zijn eenvoudig. Iedereen speelt tegelijkertijd dus niemand hoeft op zijn of haar beurt te wachten. Houd er wel rekening mee dat kinderen hier snel TE goed in kunnen worden. Dat is niet verkeerd, maar het kan wel maken dat de uitdaging er voor sommigen wat sneller af is. Speel ’t dus niet kapot, maar leg ’t af en toe op tafel.

Je kunt dit gezelschapsspel voor kinderen van 4 jaar en ouder online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dier op Dier

HABA Dier op Dier: op Tafel

HABA Dier op Dier: Speelmateriaal

HABA Dier op Dier: Startopstelling

HABA Dier op Dier: Dobbelsteen Gooien

HABA Dier op Dier: Plaatsen

HABA Dier op Dier: Stapelen

HABA Dier op Dier: Gestapeld

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In Dier op Dier gooi je om de beurt een dobbelsteen en plaats je één of meer dieren op de dierenpiramide in het midden van de tafel. Valt de piramide om? Dan moet de speler die dat veroorzaakt heeft maximaal 2 dieren tot zich nemen. De rest van de dieren gaat terug in de doos. De speler die als eerste zijn of haar dieren op heeft, wint dit kinderspelletje vanaf 4 jaar!

> Check hier m’n uitgebreide Dier op Dier review!

Dit kinderspel voor 4 jaar is slim bedacht en heeft mooi, kindvriendelijk speelmateriaal. Grote, kleurrijke, houten speelstukken zullen menig kind weten te boeien. Qua spelverloop is het perfect voor kinderen, maar het stapelen van de dieren kán wat lastig zijn. Daarbij geldt wel: ‘oefening baart kunst’. Maar heeft je kind niet zoveel geduld? Dan weet ik niet of dit helemaal in de smaak zal vallen. Houd daar dus rekening mee.

Je kunt dit spelletje voor 4-jarigen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Naast Kroko Loko behoort ook Concept: Kids (Dieren) tot de spellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Met name rond de leeftijd van 4 jaar. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren!

Je kunt dit kinderspel vanaf 4 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Egeltje Prikje

Egeltje Prikje Spel: op Tafel

Egeltje Prikje Spel: Egel

Egeltje Prikje Spel: Bord en Baan

Egeltje Prikje Spel: Spullen Kleven aan Egel

Egeltje Prikje Spel: Verzamelde Appels, Blaadjes en Paddenstoelen

Egeltje Prikje Spel: Egels op Speelbord

Egeltje Prikje Spel: Coöperatieve Modus

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Race- en Behendigheidsspel

Egeltje Prikje is een race-spel waarbij behendigheid en ruimtelijk inzicht tot de overwinning leiden. Tijdens je beurt rol je de egel (bruine tennisbal met oogjes – supercute wel) over de met klittenband beklede blaadjes, paddenstoelen en appels. Wat blijft plakken mag je gebruiken om je houten egeltje over het speelbord te verplaatsen. De speler wiens houten egeltje als eerste het huisje bereikt, wint het spel.

Dit is één van de uniekere kinderspelletjes vanaf 4 jaar omdat je een bal moet gaan rollen. Naast een variant waarin je tegen elkaar speelt, heeft dit spel ook een coöperatieve- en solo-variant waarin je het tegen de vos opneemt. Je moet wel bereid zijn om met z’n allen naast de tafel te staan. Je rolt immers om de beurt de egel over een baan en het is wel zo eerlijk als iedereen er recht voor kan staan. Maar ach, dat geeft een leuke happening aan tafel!

Je kunt dit spel voor kinderen van 4 jaar en ouder online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Eenhoorn Flonkerglans: Party voor Rosalie

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: op Tafel

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns op Wolken

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Draaischijf

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Kristallen

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Ze komt er aan!

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Feest

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

In dit kinderspelletje vanaf 4 jaar moeten jullie er voor zorgen dat de vriendjes van- en cadeautjes voor Rosalie worden verzameld, vóórdat Rosalie op haar feestje is. Tijdens je beurt dobbel je. Gooi je wolkjes? Dan mag je verplaatsen op het bord om vriendjes en kristallen (=cadeautjes) te verzamelen. Gooi je een zilveren wolkje? Dan mag je naar een plek naar keuze. Gooi je Rosalie? Dan komt ze een stapje dichterbij. Lukt het jullie alles te regelen voordat Rosalie er is?

M’n dochter kreeg dit spelletje van d’r oma toen ze 3 of 4 jaar was. Ze wilde het gelijk spelen (ze houdt van roze, haha). En toen m’n zoontje iets ouder was deed hij graag mee. Geschikt voor zowel een meisje als jongen dus ;). Dit was het eerste coöperatieve spel waarbij ik merkte dat ik echt wat meer kon overleggen met m’n kinderen. Heb je trouwens gezien hoe groot het speelbord is? Dat is ook wel echt supervet hoor.

Je kunt dit bordspel vanaf 4 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior: op Tafel

Halli Galli Junior: Persoonlijke Trekstapel

Halli Galli Junior: Verdrietige en Blije Clown

Halli Galli Junior: Kaart Omdraaien

Halli Galli Junior: op de Bel Slaan

Halli Galli Junior: Bel op Tafel

Halli Galli Junior: Kaarten door Elkaar

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Halli Galli Junior is ‘het spel met de bel’, maar dan voor kinderen vanaf 4 jaar. Iedereen krijgt een persoonlijke trekstapel. Spelers draaien om de beurt een kaart open op een persoonlijke aflegstapel. Zodra er 2 vrolijke clowns van dezelfde kleur op tafel liggen moet je op de bel slaan. De snelste speler krijgt alle open kaarten en schuift ze onder zijn of haar stapel. Heb je geen kaarten meer? Dan lig je uit het spel. Kort nadat de eerste speler is ‘geëlimineerd’, eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten wint.

Dit soort spellen vind ik ideaal voor jongere leeftijden zoals 4 jaar. Je hoeft namelijk niet een bepaald analytisch vermogen te hebben, maar vooral een reactievermogen. De spelregels zijn supereenvoudig en de clowntjes zijn kleurrijk en spreken menig kind aan. Mijn advies is wel om deze vooral met kinderen van dezelfde leeftijd te doen. En bij voorkeur met 3-4 spelers (2 kan, maar triggert minder snel dezelfde clowns).

Je kunt dit spel voor een 4 jarige o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Snuffie Hup

Snuffie Hup Spel: op Tafel

Snuffie Hup Spel: Draaischijf

Snuffie Hup Spel: Wortel Pakken

Snuffie Hup Spel: Wortels in Mand

Snuffie Hup Spel: Snuffie Springt Bijna

Snuffie Hup Spel: Snuffie Springt

Snuffie Hup Spel: Snuffie Niet Gevangen

 • Uitgever: Goliath
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Gedurende dit kinderspel vanaf 4 jaar draai je aan de pijl op de draaischijf om te kijken welke actie je mag doen. Het liefste trek je wortels, want de speler met de meeste wortels wint het spel. Maar pas op! Er is altijd één wortel waardoor Snuffie schrikt en omhoog springt. De speler die Snuffie vangt mag bij andere spelers 2 wortels stelen. Daarmee kan de eindstand dus veranderen!

Snuffie Hup is een spel vanaf 4 jaar en geschikt voor kleuters en jongere schoolkinderen. Mijn kinderen vonden (of eigenlijk vinden) dit spel zo leuk vanwege de looks én spanning… Bij elke wortel kan Snuffie namelijk zomaar omhoog springen! En als ze eenmaal springt is er nog een leuk schrik- en lacheffect ook. Zeker een noemenswaardig gezelschapsspel voor kinderen vanaf 4 jaar!

Je kunt dit spel voor een 4 jarige o.a. bestellen op bol.com en Amazon.nl.

Carcassonne Junior

Carcassonne Junior: op Tafel

Carcassonne Junior: Speelveld

Carcassonne Junior: Meeples

Carcassonne Junior: Tegel Pakken

Carcassonne Junior: Onafgemaakte Weg

Carcassonne Junior: Meeple op Afgemaakte Weg

Carcassonne Junior: Tegels op Elkaar

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Bordspel

Carcassonne Junior is een versimpelde versie van Carcassonne, wat ‘m geschikt maakt voor kinderen die 4 jaar en ouder zijn. Net als in het origineel bouwen spelers het speelbord op naarmate het spel vordert. Tijdens je beurt neem je een nieuwe tegel en die leg je tegen een tegel op tafel aan. Zo kun je weggetjes met jouw figuurtjes afmaken. Is een weg af? Dan leggen alle spelers meeples op de weg, gelijk aan het aantal figuurtjes. De speler die als eerste alle meeples kwijt is wint.

Voor mij blijft Carcassonne één van de beste bordspellen ooit bedacht. Simpelweg omdat er met een eenvoudig concept, zo ontzettend veel diepgang in zit. Die diepgang vind je niet terug in de Junior editie, maar het is absoluut een mooie instap in de bordspellenwereld voor kinderen van 4 jaar en ouder. Weet jij nog wanneer je je eerste meeple (= houten poppetje) in je handen had ;)?

Je kunt dit spelletje vanaf 4 jaar o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor 4-jarigen met je gedeeld. Ik heb de minimum leeftijd gebruikt die op de doos staat. Dit maakt een groot deel is ook nog leuk voor de eerste jaren na de leeftijd van 4 jaar. Let wel, niet elk kind is hetzelfde. Dit betekent dat het ene kind een gezelschapsspel zó onder de knie kan hebben, terwijl het bij de ander wat langer duurt. Dat is niet erg. Sterker nog, kinderen leren ervan!

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderspellen vanaf 4 jaar te benoemen. Wat vind jij nou een leuk spel voor een kind van 4 jaar? Ik hoor graag van je in een reactie!

2 reacties

 1. In de leeftijdscategorie is bij ons Little fox dierendokter van HABA een topper. Je helpt kleine vos om zijn patiënten beter te maken door de goede combinatie te dobbelen. Makkelijk uit te leggen en heelbaar te spelen.

  1. Beste Anne,

   Bedankt voor die waardevolle toevoeging voor de koters van 4 jaar :).

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *