De 16 Leukste Spelletjes voor Kinderen vanaf 6 Jaar

Leuke Spelletjes voor Kinderen vanaf 6 Jaar

Ik heb altijd serieuzere bordspellen gespeeld. Maar sinds ik kinderen kreeg, of eigenlijk, naarmate ze ouder werden, heb ik binnen de kinderspellen van verschillende leeftijdscategorieën veel leuke (en minder leuke) spellen mogen ontdekken.

In dit blog deel ik 16 leuke spelletjes voor kinderen vanaf 6 jaar die je binnen kunt spelen!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderspellen vanaf 6 jaar in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met kinderspelletjes vanaf 6 jaar toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel

We trappen af met een van de leukste kinderspellen. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Wat ik vaak merk bij kinderen (jongens en meisjes) die Beverbende leren (of al kennen), is dat ze het ‘onwetende’ element erg leuk vinden. Je weet niet altijd welke kaarten je hebt. Daarbij kun je je tegenstander ook nog weleens goed misleiden. Als m’n dochter dat bij mij doet gaat ze helemaal stuk. Je zou kunnen zeggen dat Beverbende een familiespel is waarbij kinderen vanaf 6 jaar leren om wat listiger te spelen. Heerlijk, toch? (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit spelletje voor 6 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit spelletje vanaf 6 jaar!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel en Zoekspel

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

> Check hier mijn uitgebreide Dobble Minions review!

Ik blijf Dobble één van de knapst bedachte gezelschapsspellen vanaf 6 jaar ooit vinden. Dat een theoretische wiskundige formule tot zo’n leuk en actief zoekspel kon leiden. Prachtig. Een groot voordeel van Dobble is ook dat je het met maar liefst 8 man kan spelen. En dan duurt het gezelschapsspel niet eens langer, eerder korter. Bovendien is de vanaf leeftijd 6 jaar, maar speelt mijn zoon van 4 jaar dit ook gewoon mee!

Je kunt dit familiespel vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende spelletjes out there. Het is waarschijnlijk ook een van de oudste reactiespellen, want het dateert al uit 1990! En toch blijft Halli Galli immens populair. Het spreekt voor zich dat zo’n klassieker niet kan ontbreken in deze lijst met spellen voor kinderen vanaf 6 jaar. Leuk voor een jongen alsook een meisje. Je hebt trouwens ook een variant voor kinderen vanaf 4 jaar: Halli Galli Junior.

Je kunt dit kinderspel voor 6-jarige kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Kluster

Kluster Behendigheidsspel: op Tafel

Kluster Behendigheidsspel: Magneten in Voorraad

Kluster Behendigheidsspel: Magneten Trekken Samen

Kluster Behendigheidsspel: Samengetrokken Magneten

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Plaatsen in Vol Veld

Kluster Behendigheidsspel: Magneet Proberen te Plaatsen

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

Kluster is een vrij eenvoudig behendigheidsspel. Je legt een draad op tafel en vormt daarmee het veld. Spelers krijgen een aantal magneten en leggen om de beurt één magneet in het veld. Maar pas op! Trekt jouw magneet andere magneten aan? Dan moet je alle ‘geclusterde’ magneten terug in je voorraad nemen. De speler die als eerste zijn of haar magneten kwijt is, wint dit behendigheidsspelletje.

Er zijn van die kinderspellen vanaf 6 jaar die ik waardeer vanwege de speltechnische eenvoud. Kluster is er daar eentje van. Het concept is zo simpel en tóch geeft het veel speelplezier. Bijkomend voordeel is ook dat het een zeer compact, doch gewichtig (letterlijk) spelletje voor 6-jarigen en ouder is. Je kunt het dus op veel plekken spelen. Het enige dat je nodig hebt, is een tafel(tje). Bovendien is dit een ideaal kinderspelletje om de fijne motoriek mee te stimuleren.

Je kunt dit spel vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten

Vlotte Geesten (Reactiespel): op Tafel

Vlotte Geesten (Reactiespel): Speelfiguren

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Muis

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Spook

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Fles

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Bank

Vlotte Geesten (Reactiespel): Antwoord is Boek

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Met Vlotte Geesten liggen er 5 voorwerpen op tafel. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Hierop staan 2 voorwerpen (met 2 verschillende kleuren). Heeft een voorwerp dezelfde kleur als op tafel? Dan moet je het van tafel pakken. Heeft geen enkel afgebeeld voorwerp de juiste kleur? Dan moet je het voorwerp pakken dat niet op de kaart staat én waarvan de kleur niet op de kaart staat. De speler met de meeste kaarten wint dit spelletje voor kinderen vanaf 6 jaar.

> Check hier mijn uitgebreide Vlotte Geesten review!

Als ik terugdenk was Vlotte Geesten misschien wel het eerste gezelschapsspel waarbij m’n reactievermogen op de proef werd gesteld. Het vernuftige aan dit kinderspelletje vond ik dat je soms ook ‘andersom’ moest denken. Eerst zoeken wat klopt en anders zoeken wat ontbreekt. Knap bedacht. En het maakt dit een stuk uitdagender dat het lijkt. Deze versie is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 (dus 6 jaar en ouder), maar er is ook junior versie voor leeftijden vanaf 4 jaar.

Je kunt dit spel voor kinderen van 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Rory’s Story Cubes

Rory's Story Cubes Classic: op Tafel

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 1

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 2

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 3

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 4

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 5

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 6

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 1 of meer personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Creatief Spel + Praat spel

Met Rory’s Story Cubes ga je verhalen verzinnen. Het gegeven is simpel. Je werpt om de beurt de 9 dobbelstenen en maakt met die dobbelstenen een verhaal. Je kunt er 3 kiezen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde. Je kunt ook eerst 3 dobbelstenen gooien om een hoofdpersonage te omschrijven en vervolgens alle 9 dobbelstenen te gooien voor het verhaal om je personage heen. Je speelt niet voor de winst, maar puur om je creativiteit te stimuleren.

Veel kinderspellen in dit blog hebben betrekking op tegen elkaar spelen of samenwerken en winnen. Bij Rory’s Story Cubes is dat juist niet. Hier is het doel om creatief bezig te zijn. Ik ken diverse ouders die dit leuk vinden om te doen met hun kinderen. Daarom vind ik dat dit spelletje vanaf 6 jaar niet mag ontbreken in dit blog. Het is weer eens wat anders en gezien de ontwikkeling van het creatieve proces, ook een educatief kinderspel.

Je kunt dit spel voor kinderen vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Junior

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Fiche uit Buidel Halen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Oranje Fiche Trekken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Robijn Pakken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Rode en Paarse Fiches

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Dobbelen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: 3e Droomkruid Pakken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Tableau met Klaverbladen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Gouden Ketel Bereiken

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Bag Building

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior is een vereenvoudigde variant van De Kwakzalvers van Kakelenburg, speciaal voor kinderen. In deze variant proberen de spelers hun dieren een race te laten winnen. Je trekt nog steeds fiches uit de buidel, maar het push your luck element is weg. Afhankelijk van de fiches die je trekt mag jouw dier vooruit op het scorespoor én een actie uitvoeren. Op bepaalde momenten mag je nieuwe fiches kopen. Zo kunnen spelers ‘een eigen weg’ inslaan. De speler wiens dier eerste de ketel bereikt, wint het spel.

> Check hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior review!

Dit is zonder twijfel een goede kindervariant van het originele spel. Je brouwt geen drankje, maar doet mee met een race met boerderijdieren. Je haalt voer (fiches) uit de voederzak (buidel) om jouw dier in beweging te brengen. Dankzij divers speelmateriaal kun je niet alleen variëren, maar ook – verspreid over meerdere potjes – opbouwen van makkelijk naar moeilijk. Spelers worden bijna nooit ‘afgestraft’ en kunnen elkaar niet dwarsbomen. Dit gecombineerd met de lieflijke, kleurrijke uitstraling van het bordspel maakt het uitermate kindvriendelijk. Aanrader voor kinderen vanaf 6 jaar.

Je kunt dit bordspel voor kinderen van 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nessie

Nessie Bordspel: op Tafel

Nessie Bordspel: Duikerspion op Bord

Nessie Bordspel: Meerdeksel Optillen

Nessie Bordspel: Geluksvisje Zichtbaar

Nessie Bordspel: Hoofd van Nessie Zichtbaar

Nessie Bordspel: Fiche op Camerategel Leggen

Nessie Bordspel: Ronde Fiches Onder Meeroppervlak Schuiven

Nessie Bordspel: Fiches op die Nessie Lijken

Nessie Bordspel: Ronde Fiches van Dichtbij

Nessie Bordspel: Nessie Compleet op Camerategel

Nessie Bordspel: Opening in het Water

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In het bordspel Nessie gaan jij en je medespelers op zoek naar het mysterieuze wezen van Loch Ness. Elke beurt mag je jouw duiker verplaatsen en/of laten duiken. Als je duikt til je het waterdekseltje op om te zien wat er onder ligt. Zie je een deel van Nessie? Leg dan snel een overeenkomstig fiche op je fototoestel. Laat je trouwens niet voor de gek houden door andere waterdieren. Want die lijken nogal op Nessie. De speler die Nessie als eerste compleet op zijn of haar fototoestel heeft wint.

> Check hier mijn uitgebreide Nessie spel review!

Nessie is vooral een zoekspel dat dankzij de looks tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is thematisch goed aangekleed. En omdat je iets zoekt onder het wateroppervlak, maar niet alles kunt zien, zorgt het voor een leuke spanning tijdens het spel. De doos zegt trouwens vanaf 6 jaar, maar mijn zoontje van 4,5 speelt dit ook al best goed. Ik denk dat 5 jaar in veel gevallen dus ook al kan. Op dit moment van schrijven behoort deze tot de meest gespeelde spelletjes vanaf 6 jaar en ouder.

Je kunt dit spel voor kinderen van 6 jaar en ouder o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Ice Floes & Foes

Ice Floes & Foes Spel: op Tafel

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots Kiezen

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots op het Speelbord Schuiven

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots Schuiven

Ice Floes & Foes Spel: IJsschots met Zeehond op het Bord Schuiven

Ice Floes & Foes Spel: Zeehond op IJsschots Plaatsen

Ice Floes & Foes Spel: Speelmateriaal op Bord

Ice Floes & Foes Spel: Vissersboot over de Rand

Ice Floes & Foes Spel: 5 Trofeeën

Ice Floes & Foes Spel: IJsschotsen Hangen over de Rand

Ice Floes & Foes Spel: Dik Speelmateriaal

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht

In Ice Floes & Foes draait het om ruimtelijk inzicht. Elke beurt moet je 3 ijsschotsen, één voor één, vanaf de zijkant op het speelbord schuiven. Het doel? Zorgen dat jagers en vissersboten van het speelbord vallen. Maar pas op! Laat geen zeehonden en walvissen van het bord vallen, anders is je beurt voorbij. De speler die als eerste 5 ‘vijandige’ speelstukken (jagers & vissersboten) van het bord weet te schuiven, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Ice Floes & Foes review!

Ik vind Ice Floes & Foes een uitermate toegankelijk spel voor kinderen van 6 jaar en ouder. Het draait niet zozeer om tactiek, maar vooral om behendigheid en ruimtelijk inzicht. Het schuifmechanisme zien we niet vaak en dat maakt dit bordspel vanaf 6 jaar ook wat unieker in z’n soort. Combineren we dit met de hoge productiewaarde, dan denk ik dat dit spelletje vanaf 6 jaar een waardevolle toevoeging is voor de spellenkast van het hele gezin!

Je kunt dit spel vanaf 6 jaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

SET

SET Kaartspel: op Tafel

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 1 (Stap 3)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 1)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 2)

SET Kaartspel: Voorbeeld 2 (Stap 3)

SET Kaartspel: Verzamelde Sets

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Met SET liggen er 12 kaarten op tafel. Op deze kaarten staan symbolen met ieder een eigen vorm, vulling, kleur én aantal. Zodra het spel begint, zoekt iedere speler zo snel mogelijk een set. Die bestaat uit 3 kaarten waarvan óf de vorm, vulling, kleur en aantal helemaal gelijk zijn óf juist helemaal verschillend zijn. De snelste speler die de set vindt roept SET en mag de set aanwijzen. Daarna worden er 3 nieuwe kaarten bij gelegd en wordt bovenstaande herhaald. De speler die uiteindelijk de meeste sets heeft geraden, wint het spel.

SET is een handzaam spel vanaf 6 jaar. Het neemt niet veel ruimte in en valt ongetwijfeld in de smaak bij ‘snelle’ spelers. Snel handelen, reflexen gebruiken en ruimtelijk inzicht. En ook niet geheel onbelangrijk: je kunt SET ook in je eentje spelen. Voor als je familie of vrienden al liggen te slapen ;). En terwijl de vanaf leeftijd 6 jaar is, is dit ook erg leuk voor volwassenen. Al verlies ik wel vaak van kinderen… hmm ik word oud haha.

Je kunt dit spel voor 6-jarige kinderen en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Stapelgekte in de Zuiderzee

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: op Tafel

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Vlot met Gestapelde Schatten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Eiland met Schatten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Eiland met Schatten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Bergen met Eilandkaarten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Vlot Verplaatsen

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Volgeladen Vlot Verplaatsen

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Verzamelde Schelpen (=Punten)

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Verzamelde Eilandkaarten

HABA Stapelgekte op de Zuiderzee: Schatten bij Tilda de Zeeschildpad

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15-20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In Stapelgekte in de Zuiderzee moet je zo min mogelijk schatten overboord laten vallen. Elke beurt pakt een speler een schat en plaatst deze op het vlot. Daarna moet de speler het vlot naar een ander eiland varen. Valt bij beide acties geen schat van de boot? Dan verdien je schelpen (punten). De speler die aan het einde de meeste schelpen heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Stapelgekte in de Zuiderzee review!

Dit kinderspel lijkt op HABA’s Dier op Dier, maar is iets uitdagender en daarom pas geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Naast het stapelen van schatten op een vlot (verder dan stapelen gaat Dier op Dier niet), moet je het vlot namelijk ook nog eens verplaatsen. En in beide gevallen mag er geen schat van het vlot vallen. Daarmee doet dit behendigheidsspel voor kinderen écht een beroep op je vaste hand.

Je kunt dit spelletje voor 6-jarige kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Dodo

Dodo Bordspel: op Tafel

Dodo Bordspel: Bouwfiche en Dobbelsteen zelfde symbool

Dodo Bordspel: Fiche in Gleuf

Dodo Bordspel: Brug ophangen

Dodo Bordspel: Ei naar volgende brug

Dodo Bordspel: Ei valt in de Boot

Dodo Bordspel: Jokers omgedraaid

Dodo Bordspel: Ei rolt naar beneden

Dodo Bordspel: Ei rolt rustig naar beneden

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel / Snelheidsspel

In dit coöperatieve kinderspel vanaf 6 jaar rolt het wiebelende ei van de dodo langzaam van de berg af. De spelers moeten (snel) samenwerken en bruggen rondom de berg bouwen om te zorgen dat het ei via de bruggen, veilig op het kussen in de boot landt. Je werpt de dobbelsteen, draait een fiche om en als dit hetzelfde symbool heeft leg je ‘m op de benodigde brug. Zijn alle velden van de brug gevuld? Dan mag je de brug aan de berg hangen. Het ei kan nu weer een stukje verder rollen. Als het lukt om het ei in de boot te laten rollen, dan winnen jullie. Maar zijn jullie te langzaam en valt het ei van de brug? Dan verliezen jullie.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Dodo spel review!

Ik vind Dodo een leerzaam en grappig spel voor kinderen vanaf 6 jaar. De kids moeten hun geheugen gebruiken, hun behendigheid wordt op de proef gesteld én ze moeten samenwerken. Daarnaast wordt er gespeeld onder tijdsdruk. Niet alleen leren kinderen zo hun hoofd koel te houden, maar ontstaan toch ook allerlei chaotische (lees: hilarische) situaties. Nouja, misschien vinden de ouders het grappiger dan zijzelf ;). Maar ook dáár leren ze van!

Je kunt dit spel voor een 6 jarige o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Lynx

Lynx Spel: op Tafel

Lynx Spel: Grabbelton met Kaartjes

Lynx Spel: te zoeken kaartjes

Lynx Spel: 350 Plaatjes

Lynx Spel: te vinden kaartjes

Lynx Spel: Blauwe Fiches

Lynx Spel: Gevonden Plaatjes

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Zoekspel / Snelheidsspel

In Lynx krijgen alle spelers elke ronde 3 kaartjes uit de grabbelton. Hierop staat een plaatje die ook op het speelbord te vinden is. Spelers zoeken tegelijkertijd op het bord naar de plaatjes die ook op hun kaartjes staan. Vind je er één? Dan leg je er een fiche op. Heb je alle 3 de plaatjes gevonden? Dan roep je Lynx!. Elke speler mag de kaartjes die ze gevonden hebben houden. De rest gaat terug in de grabbelton en daarna begint de volgende ronde. De speler die als eerste 25 kaartjes verzamelt, wint het gezelschapsspel.

Lynx is een kinderspel vanaf 6 jaar dat zich kenmerkt door zoeken en snelheid. Mijn zoontje van 4 speelt dit ook met plezier, maar is niet altijd even snel genoeg. Maar oké, zoeken tussen 350 unieke plaatjes is niet heel makkelijk. Daarom denk ik dat de minimum leeftijd van 6 jaar geen overbodige luxe is. Verwacht niet een hoogwaardige productie, maar wel een spel dat dankzij het variabele speelbord bijna nooit hetzelfde zal zijn!

Je kunt dit zoekspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Catan Junior

Catan Junior: op Tafel

Catan Junior: Forten en Schepen op Speelbord

Catan Junior: Fort op Piratenschuilplaats

Catan Junior: Piraat op Speelbord

Catan Junior: Speelbord Gevuld

Catan Junior: Grondstoffen Voorraad

Catan Junior: De Markt

Catan Junior: Coco Kaarten

Catan Junior: Grondstoffen van een Speler

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Bordspel

Catan Junior is de versimpelde versie van het populaire Catan. Elke ronde gooit de actieve speler met 1 dobbelsteen. Spelers die een of meer forten hebben die grenzen aan een gebied met het geworpen getal, krijgen die grondstof. Daar kun je bootjes mee kopen om uit te breiden en nieuwe forten mee bouwen. Je kunt ook Coco kaarten kopen met leuke extraatjes. De speler die als eerste al zijn of haar forten heeft gebouwd wint het spel.

Hoewel ik zelf niet per se fan ben van Catan, mag de Junior variant niet ontbreken in dit lijstje met spellen voor kinderen van 6 jaar en ouder. Je hebt echt een mooi bord op tafel liggen, moet zelf keuzes maken en je kunt actief iets uitbouwen. Hierdoor zet Catan Junior een mooie stap in de richting van volwassenen spellen. Zeker de moeite waard dus!

Je kunt dit bordspel voor 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: op Tafel

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Kaart West Europa

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Handkaarten

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Treinkaarten Betalen

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Aflegstapel

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Kaart Zuid Europa

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Speelgebied

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Bestemmingskaart Voltooid

Ticket to Ride Mijn Eerste Reis: Bestemmingskaarten

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Bordspel

Wederom een populair spel waar een kindvriendelijke versie van gemaakt is. Tijdens je beurt mag je 2 treinkaarten pakken OF 1 route op het speelbord bouwen. Je krijgt standaard 2 bestemmingskaarten. Haal je er eentje na het bouwen van een route? Dan voltooi je die automatisch en mag je een nieuwe pakken. De speler die als eerste 6 bestemmingskaarten heeft voltooid, wint het spel.

Als iemand, die niet zo ervaren is met bordspellen, mij om een leuk bordspel vraagt luidt mijn antwoord veelal: Ticket to Ride. Het is een van de meest populaire bordspellen van de laatste jaren. Je kunt ‘m zelfs gebruiken om de volgende generatie te enthousiasmeren, want Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Moet je al goed kunnen lezen? Nee hoor. Bestemmingen worden ook aangegeven met duidelijke illustraties!

Je kunt dit bordspel voor 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Speed Cups

Stapelgekke Speed Cups: op Tafel

Stapelgekke Speed Cups: Blauwe Bel

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 4

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 3

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 1

Stapelgekke Speed Cups: Voorbeeld 2

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Reactiespel / Ruimtelijk inzicht

In Speed Cups wordt elke ronde een kaart open gedraaid. Op deze kaart staat een illustratie met 5 objecten die de kleuren zwart, rood, geel, blauw en groen hebben. Alle spelers hebben een set bekers (cups) in exact deze kleuren. Zodra de kaart is omgedraaid, moeten spelers hun bekers zo snel mogelijk in dezelfde volgorde als de kaart zetten. Gedaan? Druk dan op de bel. Ben je de eerste? Dan win je de kaart. De speler die de meeste kaarten bemachtigt, wint het spel.

Ik ben ooit, volgens mij in 2014 of 2015, op een fandag van 999 Games geweest. Hier speelden we een ‘reuze-versie’ van Speed Cups en wat hebben we gelachen. Hetzelfde gevoel had ik met deze kleinere variant. Het is een toegankelijk spel voor kinderen vanaf 6 jaar. En het mooie is dat in deze doos een uitbreiding zit met extra kaarten die wat moeilijker zijn. Zo verveelt het niet zo snel :).

Je kunt dit spelletje voor 6 jaar en ouder online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor 6-jarigen met je gedeeld. Ik heb de minimum leeftijd gebruikt die op de doos staat. Dit maakt een groot deel is ook nog leuk voor de eerste jaren na de leeftijd van 6 jaar. Let wel, niet elk kind is hetzelfde. Dit betekent dat het ene kind een gezelschapsspel zó onder de knie kan hebben, terwijl het bij de ander wat langer duurt. Dat is niet erg. Sterker nog, kinderen leren ervan!

Uiteraard zijn er nog veel meer kinderspellen vanaf 6 jaar te benoemen. Wat vind jij nou een leuk spel voor een kind van 6 jaar? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *