5 Mooie Spellen met Artwork van Vincent Dutrait!

5 Mooie Spellen met Artwork van Vincent Dutrait!

Ik ben het de laatste jaren steeds belangrijker gaan vinden hoe spellen er uit zien. Dat komt ongetwijfeld door het feit dat gezelschapsspellen steeds mooier worden. Niet alleen qua speelmateriaal, maar ook qua artwork.

Het artwork van Vincent Dutrait valt mij altijd in positieve zin op. Daarom deel ik in dit blog 5 spellen die hij prachtig heeft geïllustreerd!

Voordat je begint met lezen: de meeste spellen met artwork van Vincent Dutrait in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met Dutrait’s werk toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Over Vincent Dutrait

Vincent Dutrait, geboren in 1976, is een Franse illustrator. Sinds 1997 maakt hij illustraties in zijn interessegebieden, namelijk avontuur, fantasie en science-fiction. Vincent werkte al samen met uitgevers in alle continenten om heel uiteenlopende, nieuwe universums vanaf het beginstadium te creëren. Eerst vooral rollenspelen en sinds ongeveer 15 jaar uitsluitend voor gezelschapsspellen. Vincent werkt nog op een heel traditionele manier, met kleurpotloden, penselen en verf op papier, in combinatie met digitale technieken. ‘Doorsturen’ en ‘delen’ zijn zijn stopwoordjes.

~Bovenstaande beschrijving komt uit de doos van het bordspel After Us.

Jaipur

Jaipur Kaartspel: op Tafel

Jaipur Kaartspel: de Markt

Jaipur Kaartspel: Handkaarten

Jaipur Kaartspel: Aflegstapel

Jaipur Kaartspel: Fiches

Jaipur Kaartspel: Verzamelde Fiches

Jaipur Kaartspel: Verzamelde Puntenfiches

Jaipur Kaartspel: Winnaarsfiches

Jaipur is een kaartspel voor 2 personen waarbij je goederen moet verzamelen. Deze goederen kun je inwisselen om puntenfiches van de stapel te pakken. De catch? De bovenste fiches zijn meer punten waard. Dus de speler die als eerste goederen pakt, krijgt meer punten. En dan zijn er ook nog kamelen die dit kaartspel net weer wat tactischer maken. Je speelt 3 potjes. De speler die als eerste 2 potjes wint, wint dit kaartspelletje voor 2 volwassenen.

> Lees hier mijn uitgebreide Jaipur kaartspel review !

Jaipur is zo’n spelletje waarbij je wel voor jezelf speelt, maar waarbij je je tegenstander niet keihard hoeft te dwarsbomen. Wel zo fijn om de lieve vrede te bewaren toch? Doordat je af en toe een gokje moet wagen, blijft het spel ondanks zijn eenvoud spannend en uitdagend. Daarnaast vind ik het artwork dat Vincent Dutrait heeft verzorgd voor de nieuwe editie (gele doosje) werkelijk prachtig. Bovendien is het gewoon een kwalitatief hoogwaardige productie. Tof om in de kast te hebben, fijn om mee te nemen ergens naartoe!

Je kunt dit fraai vormgegeven kaartspel door Vincent Dutrait online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel van Bovenaf

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Nieuwe Kaart spelen

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Startopstelling voor 2 Spelers

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Demonenkaart op Handen

NB: Wegens gebrek aan foto’s van alleen het basisspel heb ik hierboven gebruik gemaakt van foto’s waar ook onderdelen van de 1e uitbreiding Helden en Demonen op staan.

In dit bordspel van Reiner Knizia probeer je om als eerste het verborgen El Dorado te vinden. Je hebt steeds 4 kaarten op handen. Door kaarten te spelen kun je nieuwe kaarten kopen en aan je deck toevoegen óf je speelfiguur verplaatsen. Je dient dan kaarten te spelen waar het terreinsoort op staat als waar je over heen wil bewegen. Dankzij kaarten met speciale eigenschappen wordt het iets onvoorspelbaarder en leuker. De speler die als eerste El Dorado vindt wint!

> Lees hier mijn uitgebreide De Zoektocht naar El Dorado review!

De Zoektocht van El Dorado brengt 2 populaire spelmechanismen samen: deckbuilding en racing. Het algehele spelverloop blijft toegankelijk, terwijl je voortdurend de afweging blijft maken: investeren in nieuwe kaarten of zoveel mogelijk vooruit komen? Je kunt ontzettend veel variëren met de speelborden wat de herspeelbaarheid hoog houdt. Ben je er toch een beetje op uitgekeken? Dan zijn er nog Zoektocht naar El Dorado uitbreidingen te koop. Zijn het alleen de mechanismen die dit populair maken? Nee, ik denk ook dat de naam 999 Games én het artwork van Vincent Dutrait een rol speelt.

Je kunt dit populaire bordspel met illustraties van Vincent Dutrait online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Heat: Pedal to the Metal

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: op Tafel

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Schakelen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Kaarten op Tafel Leggen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Kaarten Spelen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto Vooruit Schuiven

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Versnelling Dicteert Aantal Kaarten

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Upgrade Kaart Afleggen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto's op de Baan

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: HEAT Kaarten Betalen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Legendarische Coureurs Kaart Open Draaien

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto's in Bocht

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Baan met Wegomstandighedenfiches

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto over Finish

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Weerkaart op Speelbord

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-60 minuten
 • Soort spel: Race

In het bordspel HEAT hebben alle spelers elke ronde 7 handkaarten. Ze zetten tegelijkertijd hun pook in de gewenste versnelling en spelen zoveel kaarten als de versnelling aangeeft. De speler wiens raceauto aan kop staat speelt eerst. Door kaarten te spelen racet je auto over het circuit. Schakel wel tijdig terug, want je wil niet te hard door de bocht. Je kunt heat kaarten aan je deck toevoegen om eenmalig nét iets harder te gaan. Echter, dit komt met een prijs. Deze kaarten vullen je hand want je mag ze niet spelen. Je kunt ze alleen afleggen in een lagere versnelling.

Je hebt 4 racecircuits en meerdere modules waarmee je o.a. je auto kunt pimpen, kunstmatige spelers kunt toevoegen, het weer van invloed kunt laten zien én zelfs een kampioenschap kunt spelen. Voor elk circuit geldt: zodra een speler over de finish geraakt, wint de speler die in deze ronde het verst over de finish komt.

> Lees hier mijn uitgebreide HEAT Pedal to the Metal review!

Ik vind HEAT: Pedal to the Metal een verrassend leuk race spel over Formule 1 in de jaren 60′. Vincent Dutrait slaagt er met zijn warme illustraties goed in om het sixties gevoel over te brengen. De spelregels hadden van mij duidelijker (lees: specifieker) gemogen, maar ondanks dat is het spel relatief eenvoudig. Hoewel je wat geluk moet hebben met de ‘draws’, was ik verbaasd over hoeveel grip je tijdens het spel op je deck kunt houden én tactisch kunt spelen. Ik vind HEAT het leukst met 6 raceauto’s op de baan omdat zo de kans op onverwachte slipstreams wordt vergroot. En dankzij de (totaal niet bewerkelijke) kunstmatige coureurs hoef je niet eens 6 spelers te hebben. Tot slot biedt HEAT veel variatie-mogelijkheden. Echter, als je meer wil doen dan enkel kaarten spelen en een figuurtje verplaatsen, bestaat de kans dat HEAT – ondanks de diversiteit – toch te eentonig voor je is.

Je kunt dit bordspel met prachtig artwork van Vincent Dutrait online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

After Us

After Us Bordspel: op Tafel

After Us Bordspel: Apenraad Samenstellen

After Us Bordspel: Gemixte Apenraad

After Us Bordspel: Gorilla in Apenraad

After Us Bordspel: Voedselblokjes Pakken

After Us Bordspel: Scorepion Verplaatsen

After Us Bordspel: Voorwerpen op Tafel

After Us Bordspel: Batterijen Betalen

After Us Bordspel: Actiefiche van Gorilla Omdraaien

After Us Bordspel: Kaart van Niveau 2 Pakken

After Us Bordspel: Pion op Woedespoor

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Deckbuilding

In After Us leid je een groep apen die in een post-apocalyptische wereld het snelst probeert te innoveren om bovenaan de maatschappelijke ladder te komen. Je speelt een X aantal rondes. Elke ronde doorlopen alle spelers tegelijkertijd 3 fases. Eerst trek je 4 kaarten van je persoonlijke trekstapel en legt ze naar wens voor je neer. Door afgesloten kaders op kaart te maken krijg je voedsel, batterijen en de mogelijkheid om ze in punten om te zetten. Daarna mag iedereen één nieuwe apenkaart kopen met voedsel en toevoegen aan je deck. Tot slot leg je alle gespeelde kaarten af en ga je naar de volgende ronde. Zodra een speler 80 punten heeft wint de speler die aan het einde van deze ronde de meeste punten heeft.

> Lees hier mijn uitgebreide After Us review!

Ik vind After Us een hartstikke leuk spel(letje). In alle eerlijkheid had ik er iets meer van verwacht. Dat komt misschien door de intrigerende cover, het ogenstrelende artwork van Vincent Dutrait en de opzet van een Planet of the Apes-achtige setting. Het thema voegde uiteindelijk niet zoveel toe als ik had gehoopt en er is zo goed als geen interactie. Wat maakt ‘m dan toch zo leuk? Dit komt door het schitterende, kleurrijke artwork dat je op tafel legt en het aangename spelverloop dat deze deckbuilder biedt. Je hebt de spelregels zó onder de knie, het spel vordert in rap tempo en spelers kunnen lekker tegelijkertijd puzzelen. Bovendien levert alles wat je doet wel iets positiefs op. Hoewel het dus niet mijn verwachtingen waar maakte, vind ik het nog steeds een heerlijke titel. Mede dankzij Dutrait’s werk.

Je kunt dit prachtig vormgegeven spel door Vincent Dutrait online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

AQUA: Biodiversiteit in de Oceanen

Aqua Bordspel: op Tafel

Aqua Bordspel: Tegel Kiezen

Aqua Bordspel: Tegel Plaatsen

Aqua Bordspel: Kleine Dieren

Aqua Bordspel: Groot Dier Plaatsen

Aqua Bordspel: Dolfijn en Haai

Aqua Bordspel: Hamerhaai en Barracuda

Aqua Bordspel: Ecosystemen

Aqua Bordspel: Eindscores

 • Uitgever: Sidekick Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Tile Placement

In AQUA: Biodiversiteit in de Oceanen gaan spelers koraalformaties creëren die kleine- én grote zeedieren aantrekken om de biodiversiteit in verschillende ecosystemen te waarborgen. Elke beurt leg je een koraaltegel in je gebied. Zo creëer je leefgebieden en riffen. Op leefgebieden plaats je kleine zeedieren. Heb je voldoende kleine zeedieren naast elkaar? Dan kun je daar grote zeedieren op leggen. Het spel eindigt na 17 rondes. Je krijgt punten voor riffen, zeedieren en ecosystemen (in combinatie met kleine zeedieren). De speler met de meeste punten wint.

Ik vind AQUA niet heel origineel aanvoelen, maar nog steeds de moeite waard. Vincent Dutrait’s artwork springt er voor mij weer bovenuit. Dit gecombineerd met het stevige speelmateriaal, een insert en een scoreblok maakt AQUA een hoogwaardige productie. Je kunt op 3 niveaus spelen (Familie, Standaard en Gevorderd). Aan de basis van elk niveau ligt een eenvoudig spelverloop dat goed uit te leggen is. De uitdaging ontstaat door alle score-mogelijkheden die je hebt. En dat zijn er nogal wat. Weinig mensen zullen dat overzicht kunnen houden. Dat doet me denken aan Calico. Al vind ik Calico wat beperkend en AQUA juist niet. Ondanks de vele score-mogelijkheden heb je in je beurt slechts een paar tegels (opties) om te kiezen en dat maakte, tot mijn verbazing, dat analysis paralysis nooit plaatsvond bij ons. Tot slot een puntje van kritiek: de uitleg van hoe ecosystemen scoren had duidelijker gemogen.

Je kunt dit mooi vormgegeven bordspel door Vincent Dutrait online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je diverse spellen laten zien met artwork van Vincent Dutrait. Ik vind zijn werk echt prachtig om te zien.

Welk artwork van Vincent Dutrait vind jij nou mooi? Of heb je juist helemaal niets met zijn designs? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *