De 10 Leukste Spellen voor 8 Personen!

Wat de samenstelling ook is – twee families, vier stelletjes, acht vrienden of iets anders – soms ben je gewoon met 8 spelers en wil je graag een spelletje spelen. Kan dat? Jazeker!

In dit blog vind je de 10 leukste spellen voor 8 personen!

Voordat je begint met lezen: de meeste bordspellen voor 8 personen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met gezelschapsspellen voor 8 spelers toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Bananagrams

Bananagrams Spel: Kruiswoordpuzzel

Bananagrams Spel: Kleine Kruiswoordpuzzel

Bananagrams Spel: Kleine Kruiswoord

Bananagrams Spel: Voorraad Letters

Bananagrams Spel: Steentjes

In dit handzame taalspel krijgen spelers een X aantal stenen (afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet) met letters en daar moeten ze een eigen kruiswoord mee maken. Heb je geen letters meer? Dan roep je ‘pellen’ en pak je één nieuwe letter. Kun je niks meer? Dan roep je ‘dumpen’, stop je 1 steen terug in de voorraad en pak je vervolgens 3 nieuwe. De speler die (zodra er minder tegels in de algemene voorraad liggen dan het aantal spelers) een kloppend kruiswoordpuzzel heeft, wint.

Bananagrams voelt als Scrabble, maar nu ben je met je eigen project bezig en je probeert een kloppende kruiswoordpuzzel te leggen. Gezien de populariteit van Scabble denk ik dat veel mensen dit ook wel kunnen waarderen. Iedereen speelt dit spelletje tegelijkertijd. Dat maakt ‘m sowieso al geschikt als spel voor 8 personen. Bovendien zitten de letters in een klein zakje dat makkelijk mee te nemen is ergens naartoe. Leuk voor thuis of elders!

Je kunt dit spelletje voor 8 personen online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Paku Paku

Paku Paku Behendigheidsspel: op Tafel

Paku Paku Behendigheidsspel: Dobbelsteen met Panda en Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Hoge Toren van Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Soorten Servies

Paku Paku Behendigheidsspel: Getallen op Dobbelstenen

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten en Dobbelsteen met Panda

In Paku Paku draait het allemaal om snelheid en behendigheid. Alle spelers beginnen met een dobbelsteen en gaan tegelijk gooien. Gooi je groen? Dan geef je de dobbelsteen naar links. Gooi je rood? Dan moet je eerst één bord, kom of kop op de stapel servies leggen voordat je weer mag gooien. Valt de stapel om? Dan krijg je minpunten. Zodra een speler 10 minpunten bereikt, wint de speler met de minste minpunten!

De allereerste keer dat ik Paku Paku speelde was echt hilarisch. Er ontstaat een en al chaos op tafel. En door die chaos heen is het een kunst om servies goed op te stapelen. Helemaal omdat je ook niet alle dobbelstenen wil hebben. Je wil dus snel én zorgvuldig servies neerzetten. En dat doet iedereen tegelijk. Dat maakt dit een ideaal gezelschapsspel voor 8 personen. Het ziet er misschien kinderlijk uit, maar het is in mijn optiek het meest geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

Je kunt dit leuke spel voor 8 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Picto Rush

Picto Rush Tekenspel: op Tafel

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden Voorlezen

Picto Rush Tekenspel: Tekenen

Picto Rush Tekenspel: Op Bel Slaan

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningetjes

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden

Picto Rush Tekenspel: Scorespoor met Pionnen

In Picto Rush moeten spelers 20 ’tekeningen’ maken in slechts 20 seconden. Je hebt elke ronde een Lezer. Hij of zij leest in een rustig tempo 20 woorden achter elkaar op. De andere spelers moeten proberen om voor elk woord ‘iets’ te tekenen dat dient als een geheugensteun. Want als alle 20 woorden zijn genoemd, vraagt de lezer één voor één aan de tekenaars om het woord bij een specifiek cijfer te noemen. Lukt dit? Dan krijg je 2 punten. Heb je het fout? Dan lig je deze ronde uit het spel. Zodra iedereen een keer de Lezer is geweest eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Picto Rush zorgt hier elke keer weer voor gelach. Het is uitermate grappig om anderen (en jezelf) onder hevige druk de leukste – en soms ook knapste – dingen te zien tekenen. 20 tekeningen in 20 seconden. Het klinkt misschien onmogelijk, maar geloof me, ga er gewoon voor en je komt echt ver. Let wel: dit tekenspel is leuker met een grotere groep, bevat woorden die niet alle volwassenen kennen (dat is niet per se erg) én spelers met een goed geheugen hebben een voordeel. Wil je gewoon een kort, makkelijk spelletje zodat 8 spelers een gezellige en niet al te serieuze avond hebben? Dan kan ik Picto Rush zeker aanraden!

Je kunt dit grappige spel voor 8 personen online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Fun Facts

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Startopstelling voor 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts Spel: Stellingen

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort: Partygame & Vragenspel

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Check hier m’n uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een leuk coöperatief spel voor 8 personen dat je ook als vragenspel kunt gebruiken. Je kunt het fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen of juist als conversatie-starter. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er hapjes en drankjes op tafel staan.

Je kunt dit leuke gezelschapsspel voor 8 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO Party!

Sushi GO Party! - op Tafel

Sushi GO Party! - Kaart Opendraaien

Sushi GO Party! - Setje Maken

Sushi GO Party! - Kaart Kiezen

Sushi GO Party! - Verzamelde Kaarten

Sushi GO Party! - Gekozen Kaart

Sushi GO Party! - Speelbord met Menu

Sushi GO Party! - Rol Kaarten

Sushi GO Party! - Specialiteit Kaarten

Sushi GO Party! - Voorgerecht Kaarten

Sushi GO Party! - Dessert Kaarten

Dit is een uitgebreide versie van het populaire kaartspel Sushi GO! Het principe is hetzelfde: je krijgt kaarten, kiest er één, legt die open voor je neer en geeft de rest door. Dit doe je totdat alle kaarten op zijn. Na 3 rondes heb je diverse kaarten voor je liggen. Met deze kaarten vorm je setjes om punten te verdienen. Het voordeel van Sushi GO! Party is dat 22 setjes kaarten krijgt en er altijd met 8 speelt. Je kunt dus flink variëren! Én je kunt het dus met 8 spelers doen.

Ik vind Sushi GO! als kaartspelletje echt een tijdloze, geweldige uitvinding. Bijna iedereen die ik ken, vind dit leuk. Behalve misschien de strategische spelers. Maar zelfs voor hen is dit een leuk kort spelletje voor tussendoor. Het gave aan de Party editie is dat je er een mooi bordje bijkrijgt waar alle setjes op staan die meedoen in het spel. Én je kunt het dus met 8 spelers doen. De speeltijd wordt er nauwelijks langer door. Een ideale aanwinst dus als je met meer spelers bent :)!

Je kunt dit leuke bordspel voor 8 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Magic Maze

Magic Maze Bordspel: op Tafel

Magic Maze Bordspel: Speler-Eigenschappen

Magic Maze Bordspel: Tegel Aanleggen

Magic Maze Bordspel: Oranje Pion Verplaatsen over Roltrap

Magic Maze Bordspel: Kruis op Zandloperveld Leggen

Magic Maze Bordspel: Zandloper Omdraaien

Magic Maze Bordspel: Groene Pion op Speelbord

Magic Maze Bordspel: Paarse Pion Vindt Wapen

Magic Maze Bordspel: Paarse Pion Vindt Uitgang

Magic Maze Bordspel: Let op Figuur!

Magic Maze Bordspel: Dynamisch Speelbord

 • Uitgever: Sit Down!
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort: Coöperatief + Realtime

In het coöperatieve Magic Maze speelt iedereen tegelijkertijd en zijn er geen beurten. Elke speler krijgt een ‘kracht’ waarmee om de 4 speelstukken (tovenaar, krijger, elf en dwerg) op het bord mee te bewegen. Vooruit, achteruit, via een roltrap, enzovoorts. In de eerste fase ontdek je samen het speelbord via tile placement. Zodra alle speelstukken op het aangegeven vakje staan, moeten jullie de uitgang zoeken. De catch? Er loopt een zandloper van 3 minuten (die je af en toe mag omdraaien) en je mag niet praten.

Magic Maze raakt voor mij de perfecte balans tussen een serieus- en grappig spel. Gedurende het spel ben je vooral aan het zoeken naar de juiste plekken waar de speelstukken heen moeten. Zodra je een andere speler iets wil duidelijk maken én de tijdsdruk toeneemt, wordt het ook gewoon grappig. Bovendien vind ik het als coop ook echt een topper, want alle spelers hebben een even groot aandeel in het spel. Je moet het écht samen doen. Als je dit met 8 personen wil doen heb je wel een redelijk grote tafel nodig. Vergeet alleen niet dat je ook kunt gaan staan om meer plek te realiseren :).

Je kunt dit leuke bordspel voor 8 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Soort: Partyspel & Creativiteit

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Ben je met meer spelers dan 8? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze leuke gezelschapsspellen voor 8 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Detective Club

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Partyspel & Creativiteit

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldig partyspel voor 8 spelers. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een speler – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt de speler niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel! Prima met minder spelers, maar het leukste met 8 personen!

Je kunt dit leuke bordspel voor 8 personen online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Steampunk Rally (2-8 Spelers)

Steampunk Rally Fusion: op Tafel

Steampunk Rally Fusion: Tijdens de Race

Steampunk Rally Fusion: Kleine Uitvinding

Steampunk Rally Fusion: Grote Uitvinding

Steampunk Rally Fusion: Dobbelstenen Verwijderen tijdens Vent Fase

Steampunk Rally Fusion: Fusion Dobbelstenen Geplaatst

Steampunk Rally Fusion: Gear Up Kaart

Steampunk Rally Fusion: Uitvinding tijdens de Race

Steampunk Rally Fusion: Dobbelstenen in je Dice Pool

Steampunk Rally Fusion: Draft Fase

Steampunk Rally Fusion: Boostkaarten Bewaren

Steampunk Rally Fusion: Gebeurteniskaart op Speelbord

Steampunk Rally Fusion: Race op Mars

 • Uitgever: Roxley Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Race

In Steampunk Rally zijn jij en je tegenstanders uitvinders die racewagens gaan bouwen. Tijdens de draft-fase trekt iedere speler kaarten. Deze kaarten (machine onderdelen) kun je óf aan je racemachine toevoegen óf inruilen voor dobbelstenen. Tijdens de race-fase ga je dobbelstenen in jouw racemachine plaatsen waardoor jouw uitvinder op de racebaan vooruit mag. Maar let op. Het kan zijn dat je soms teveel van je uitvinding vraagt, met schade tot gevolg. Daarnaast zal ook ruig terrein jouw machine beschadigen. Hierdoor kun je niet alleen blijven racen, maar zul je ook moeten investeren in reparaties. De speler die het verst over de finish komt, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Steampunk Rally Fusion review !

Ik vind Steampunk Rally Fusion een van de leukste race-spellen die bestaat. Maar het is niet het race-element die dit spel leuk maakt. Het is het bouwen van je uitvinding en vervolgens het aanslingeren van de motor waardoor talloze kettingreacties je naar de finishlijn rammen. Heerlijk! Daarnaast speelt iedereen tegelijk. Dit betekent weinig downtime én dat het een ideaal bordspel is voor 8 personen. Bovendien heb je ontzettend veel speelmateriaal waardoor je eindeloos kunt blijven variëren. Ik zou het niet aan beginnende bordspelers aanraden. Gevorderden daarentegen zullen hier niet snel op uitgekeken raken.

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar! Je kunt dit leuke bordspel voor 8 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Challengers

Challengers Spel: op Tafel

Challengers Spel: Gespeelde Finale

Challengers Spel: Robot in Vlagbezit

Challengers Spel: Aftermath na Duel

Challengers Spel: Kaart in Vlagbezit

Challengers Spel: Tactische Kaarten

Challengers Spel: Kaarten op de Bank

Challengers Spel: A Kaarten Pakken

Challengers Spel: Deck Schudden

Challengers Spel: Kaarten Kiezen

Challengers Spel: Kaart op Aflegstapel Leggen

Challengers Spel: Fan Fiches Pakken

Challengers Spel: Trofee Pakken

Challengers Spel: Verzamelde Trofeeën en Trekstapel

 • Uitgever: 1 More Time Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Partyspel & Deckbuilding

Challengers is een deckbuilder waarin spelers elke ronde tegen een andere speler duelleren. Elke ronde mag je 1 of 2 nieuwe kaarten aan je deck toevoegen en kaarten verwijderen. Daarna ga je vechten tegen je tegenstander.

De aanvaller speelt steeds 1 kaart totdat de gevechtswaarde gelijk of hoger is dan die van de verdediger. Zodra dit gebeurt legt de verdediger alle open kaarten op een plekje op de ‘bank’. Er zijn meerdere kaarten met leuke effecten, die het spel onvoorspelbaarder maken dan je denkt. Als een speler tijdens de aanval geen kaart meer kan spelen óf geen kaarten meer op de bank kan leggen, dan wint de andere speler het duel.

De winnaars van duels krijgen een trofee die een X aantal ‘fans’ waard is. De 2 spelers die na 7 rondes de meeste ‘fans’ hebben duelleren nog één keer tegen elkaar in een allesbepalende finale. De winnaar van de finale is de échte winnaar.

> Lees hier mijn uitgebreide Challengers spel review !

Ik vind Challengers verrassend leuk. Bij deckbuilding denk ik niet direct aan een partygame, al voelt Challengers voor mij wel zo. Het spel is eenvoudig, beurten zijn kort, iedereen speelt tegelijk en je kunt het JUIST met 8 personen doen. De echte hilariteit komt tijdens het trekken van kaarten. Deze draws kunnen voor zowel frustratie alsook euforie zorgen. Ben je bereid om Challengers niet al te serieus te nemen? Dan zorgt deze emotionele rollercoaster op tafel ongetwijfeld voor een leuke avond!

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar! Je kunt dit bordspel voor 8 spelers o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog liet ik je kennismaken met diverse gezelschapsspellen voor 8 personen. Ik heb geprobeerd om een wat gevarieerd aanbod te laten zien. Uiteraard is dit lijstje verre van volledig, maar ik hoop je wat op weg te hebben geholpen voor als je nog een leuk, nieuw spel voor 8 spelers zoekt.

Wat vind jij leuke bordspellen om met 8 personen te spelen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *