De 10 Leukste Spelletjes voor een Familiedag / Familieweekend !

De Leukste Spelletjes voor een Familiedag / Familieweekend !

Ongeveer één keer per jaar hebben we met de familie van mijn vrouw een familiedag en om de paar jaar zelfs een familieweekend. Los van bijpraten, een bonte avond en uitslapen zijn dit ook de uitgelezen momenten om spelletjes te doen.

In dit blog vind je de 10 leukste spelletjes voor een familiedag of familieweekend!

Voordat je begint met lezen: de meeste spellen voor een familiedag in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spelletjes voor een familieweekend toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Paku Paku (2-8 Personen)

Paku Paku Behendigheidsspel: op Tafel

Paku Paku Behendigheidsspel: Dobbelsteen met Panda en Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Hoge Toren van Afwas

Paku Paku Behendigheidsspel: Soorten Servies

Paku Paku Behendigheidsspel: Getallen op Dobbelstenen

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten

Paku Paku Behendigheidsspel: Minpunten en Dobbelsteen met Panda

In Paku Paku draait het allemaal om snelheid en behendigheid. Alle spelers beginnen met een dobbelsteen en gaan tegelijk gooien. Gooi je groen? Dan geef je de dobbelsteen naar links. Gooi je rood? Dan moet je eerst één bord, kom of kop op de stapel servies leggen voordat je weer mag gooien. Valt de stapel om? Dan krijg je minpunten. Zodra een speler 10 minpunten bereikt, wint de speler met de minste minpunten!

De allereerste keer dat ik Paku Paku speelde was echt hilarisch. Er ontstaat een en al chaos op tafel. En door die chaos heen is het een kunst om servies goed op te stapelen. Helemaal omdat je ook niet alle dobbelstenen wil hebben. Je wil dus snel én zorgvuldig servies neerzetten. Op een familiedag of familieweekend brengt dit spelletje dus veelal anarchie en humor aan tafel. En ondanks de kinderlijke looks, is het net zo leuk voor ooms en tantes hoor ;).

Je kunt dit spelletje voor een familiedag of familieweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Codenames (2-8 Spelers)

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor familiedagen of familieweekenden. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Bevat je familie meer dan 8 personen? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze leuke spellen voor een familiedag of familieweekend o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fun Facts (4-8 Spelers)

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Stellingen

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Lees hier mijn uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een verrassend leuk spel voor tijdens een familiedag of familieweekend. Enerzijds is het een coöperatief spel waarbij je samenwerkt om zoveel mogelijk punten te halen. Anderzijds is het ook een vragenspel. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er tijdens een familieavond hapjes en drankjes op tafel staan ;).

Je kunt dit leuke spelletje voor de familiedag of familieweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Openhartig (2-99 Spelers)

Openhartig: op Tafel

Openhartig Wereldwijd: Voorbeelden

Openhartig Classic: Voorbeelden

Openhartig Kids: Voorbeelden

Openhartig Pubertijd: Voorbeelden

Openhartig Memories: Voorbeelden

Openhartig Private Time: Voorbeelden

 • Uitgever: Open Up!
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Vragenspel

Openhartig is een (steeds groter wordende) serie van zogenaamde ‘gespreksstarters’. In elk doosje zitten 100 vragen die aansluiten bij een specifiek thema. Het zijn open vragen, wat betekent dat het antwoord echt iets persoonlijks zal zijn. Kortom, je opent je hart en zo leren de spelers die elkaar vragen stellen elkaar (nóg) beter kennen.

Ik vind Openhartig een geweldig concept in het verlengde van Fun Facts. Het is perfect om mee te nemen naar een familiedag of familieweekend, want de doosjes zijn klein en je kunt het overal doen. Dankzij de verschillende thema’s is er voor ieder wel wat wils. Classic is de meest gangbare, Kids, Pubertijd en Memories zijn leuk voor gezinnen, Wereldwijd is leuk met andere culturen en er zijn ook edities die leuk zijn voor koppels, zoals In Love en Private Time. Ideaal dus om af te stemmen op je familie!

Je kunt dit leuke spelletje voor tijdens een familiedag of familieweekend online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl of Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack (2-10 Spelers)

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht dobbelspel voor grote groepen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Denk jij dat je familie dat tijdens een familiedag of familieweekend wel kan waarderen? Dan kan ik je Perudo van harte aanbevelen!

Je kunt dit grappige dobbelspel voor tijdens een familiedag of familieweekend o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Jungle Speed (2-12 Spelers)

Jungle Speed Spel: Stap 1 - Kaart van je af Draaien

Jungle Speed Spel: Stap 2 - Anderen zien Kaart eerst

Jungle Speed Spel: Stap 3 - Kaart Zichtbaar

Jungle Speed Spel: Dezelfde Symbolen

Jungle Speed Spel: Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Kaart Opendraaien

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Kaarten en Symbolen

In Jungle Speed krijgt elke speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. Je draait om de beurt een kaart van je stapel open. Liggen er dan één of meer dezelfde kaarten op tafel? Dan ontstaat er een strijd tussen de betrokken spelers. Wie als eerste de totem pakt mag zijn of haar aflegstapel geven (of verdelen) aan de andere speler(s). Speciale kaarten zorgen dat alle spelers de totem moeten pakken óf dat iedereen een extra kaart moet opendraaien. De speler die als eerste zijn of haar kaarten kwijt is, wint het spel.

Toegegeven, als je Jungle Speed met 10 man wil spelen (8 gaat beter), heb je een goede tafel nodig. Eentje waar iedereen goed omheen kan zitten, zodat iedereen goed bij de totem kan én de kaartjes goed kan zien. Maar lukt dit? Dan bezorgt dit spelletje jouw familie een hilarische avond. Zorg wel dat er geen hapjes en drankjes op tafel staan, want ik die kunnen in de hectiek nog weleens worden omgegooid!

Je kunt dit leuke spel voor op een familiedag online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Dixit Odyssey (3-12 Spelers)

Dixit Odyssey: op Tafel

Dixit Odyssey: Gespeelde Kaarten

Dixit Odyssey: Konijnen op het Scorespoor

Dixit Odyssey: Handkaarten

Dixit Odyssey: Trekstapel & Aflegstapel

Dixit Odyssey: Stemmen van Groen

Dixit Odyssey: Stemmen van Geel

Dixit Odyssey: Stemmen van Wit

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 1

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 2

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 3

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: Libellud
 • Aantal spelers: 3-12 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Dixit Odyssey krijgen spelers geïllustreerde kaarten op handen. Ze zijn na elkaar de ‘verteller’. De verteller kiest heimelijk een kaart uit zijn of haar hand en zegt er één woord bij. Alle andere spelers kiezen ook een kaart uit hun hand, passend bij het woord. Daarna voeg je alle kaarten samen, schud ze en legt ze open op tafel. Spelers moeten nu raden welke kaart van de verteller was. De verteller krijgt punten als ten minste 1 iemand zijn of haar kaart raadt, maar 0 punten als iedereen ‘m raadt. Spelers die goed raden krijgen ook punten. En als je niet de verteller bent en jouw kaart wordt gekozen krijg je ook punten. De speler die als eerste 30 of meer punten haalt wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Dixit Oddysey review !

Samen met 30 Seconds en Codenames behoorde Dixit Oddysey tot een van de eerste partyspellen die ik speelde. Je hebt ook nog de originele Dixit, maar ik vind Odyssey beter (lees hier waarom). Los van mijn mening kun je Odyssey met wel 12 personen spelen. Ideaal dus voor tijdens familiedagen of familie-weekenden bent. Waarderen jullie bijzondere illustraties en/of houden jullie ervan creatief te zijn? Dan raad ik dit spel echt aan jullie familie aan.

Je kunt dit gezelschapsspellen voor tijdens een familiedag of familieweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Catch the Plane (4-12 Spelers)

Catch the Plane Bordspel: op Tafel

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 2 (Check-in)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 1 (Vertrekhal)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 4 (Paspoortcontrole)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 3 (Security Check)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 5 (Route naar de Gate)

Catch the Plane Bordspel: (On)Gelukskaart

Catch the Plane Bordspel: Draaien aan de Propeller

Catch the Plane Bordspel: Mind Your Step Neerleggen

Catch the Plane Bordspel: Catching the Plane

Catch the Plane Bordspel: Gewonnen

 • Uitgever: The Catch Studio
 • Aantal spelers: 4-12 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Partyspel

Catch the Plane is een partyspel van Nederlandse bodem dat het plezier van de avond laat opstijgen. Je speelt dit spel in teams van minimaal 2, maximaal 4. Je speelt 6 rondes en in elke ronde moeten de teams 1 opdracht voltooien. Denk daarbij aan een woord achterstevoren spellen (elk teamlid steeds 1 letter!), als eerste een specifiek voorwerp in de bak leggen en geblinddoekt de route naar de gate tekenen. Het team dat als eerste het vliegtuig bereikt, wint het spel!

Ik vind Catch the Plane een mooi vormgegeven partyspel dat precies biedt wat je van een partyspel verwacht. Het is niet moeilijk, je kunt het met veel familieleden doen en de opdrachten (met name Security Check) kunnen voor hilarische situaties zorgen. Leuk voor een gezellige familiedag of ergens tijdens een familieweekend. En oké, ik vind het ook gewoon tof dat dit bordspel is opgestegen vanaf Nederlands grondgebied!

Je kunt dit bordspel voor op een familiedag of familieweekend online bestellen op bol.com en Catchtheplanegame.com.

Black Stories (2-15 Spelers)

Black Stories: op Tafel

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Voorkant

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Achterkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Voorkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Achterkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Voorkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Achterkant

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 2-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Raadselspel

Black Stories zijn raadsels waarbij spelers moeten achterhalen hoe iemand overleden is. Één speler wordt de spelleider, neemt een kaart en leest het raadsel op de voorkant hardop voor. Op de achterkant staat de oplossing. Alle andere spelers gaan nu vragen stellen die de spelleider alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’ mag beantwoorden. Het doel is dat jullie samen als groep raden hoe de persoon in het raadsel om het leven is gekomen.

> Lees hier meer over het spel Black Stories !

Deze raadsels zijn perfect voor als je familie nogal groot is. Het enige dat je hoeft te doen is na te denken over een vraag om aan de spelleider te stellen. Je hoeft geen spelregels te leren of jezelf te storten in lange beurten. Je kunt gewoon onder het gemak van een drankje samen proberen een raadsel op te lossen. Lekker relax en dus ideaal voor een familiedag of familieweekend. Uiteraard zijn de onderwerpen niet per se geschikt voor kinderen. Gelukkig zijn er ook nog White Stories en andere soorten.

Je kunt dit spelletje voor op de familiedag online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl of Spelhuis.be.

Weerwolven van Wakkerdam (8-18 Spelers)

Weerwolven van Wakkerdam: op Tafel

Weerwolven van Wakkerdam: Rollen Bekend

Weerwolven van Wakkerdam: Weerwolf en Burger

Weerwolven van Wakkerdam: Jager en Ziener

Weerwolven van Wakkerdam: Onschuldige Meisje en Heks

Weerwolven van Wakkerdam: Dief en Cupido

Weerwolven van Wakkerdam: Karakters

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 8-18 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Rollenspel

Weerwolven is een van de bekendste rollenspellen. Er is één spelleider en alle andere spelers krijgen in ’t geheim een rol toebedeeld: dorpeling of weerwolf (er zijn meer karakters voor variatie). De spelleider leidt alle spelers door nacht en dag. ’s Nachts vermoorden de weerwolven een dorpeling. En overdag stemt iedereen op een speler waarvan ze denken dat het een weerwolf is. Deze speler raakt uit het spel, maar kan ook een burger zijn. De groep die overleeft, burgers of weerwolven, wint het spel!

Persoonlijk vind ik Weerwolven zo ontzettend gaaf. Je moet alleen wel de juiste groep hebben. Zo helpt het als er in jouw familie een goede spelleider is die sfeer kan creëren. Daarnaast komt dit spel het beste tot zijn recht als iedereen leuk meedoet en niet spiekt (want je zit ’s nachts met de ogen dicht, behalve de weerwolven). Maar lukt dat? Dan is het echt de moeite waard. Spanning, verhitte discussies, frustratie en euforie maken dit een geslaagd spel voor een familiedag of familieweekend (en een grote familie).

Je kunt dit kaartspel voor op een familiedag of familieweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds (3-24 Spelers)

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 4-24 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Partyspel

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, altijd opvalt is dat 30 Seconds het goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. De tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven maakt dit hilarisch. En het grootste voordeel? Dat je dit gezelschapsspel met maar liefst 24 familieleden (4 teams van 6) kunt spelen! Hartstikke leuk voor een familieavond!

Je kunt dit bordspel voor tijdens een familiedag of familieweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb diverse spellen met je gedeeld die ik geschikt vind voor op een familieavond, familiedag of familieweekend. Sommige gezelschapsspellen zijn geschikt voor kleinere families en andere kun je prima spelen als je familie wat groter is.

Wat vind jij nou echt leuke spelletjes om tijdens een familiedag of familieweekend te spelen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *