De 20 Leukste Spellen voor Grote Groepen Volwassenen!

Leuke Spellen voor Grote Groepen Volwassenen!

Veel bordspellen zijn geschikt voor 2 tot 5 of misschien 6 personen. Hebben grotere groepen dan helemaal niks te spelen? Tuurlijk wel!

In dit blog deel ik 20 leuke spellen voor grote groepen. Sterker nog, deze groepsspellen zijn juist leuk met meer 8, 10, 12 of meer personen :).

Voordat je begint met lezen: de meeste spellen voor grote groepen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met groepsspellen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

7 Wonders (3-7 Spelers)

7 Wonders Spel: op Tafel

7 Wonders Spel: Kaart Kiezen

7 Wonders Spel: Kaarten Doorgeven

7 Wonders Spel: Kaart Bouwen

7 Wonders Spel: Munten op Wonder Bord

7 Wonders Spel: Kaarten die Grondstoffen Opleveren

7 Wonders Spel: Legermacht

7 Wonders Spel: Verzamelde Groene Kaarten

7 Wonders Spel: Punten van Blauwe Kaarten

7 Wonders Spel: Punten van Paarse Kaarten

7 Wonders Spel: Afgebouwd Wonder

7 Wonders Spel: Eindscores

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 3-7 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Set collection

In 7 Wonders probeer je in 3 rondes de meest glorieuze stad te bouwen. Spelers krijgen elke ronde 7 kaarten, spelen er tegelijk 1 en geven de rest door. Je kunt kaarten in je stad leggen, inwisselen voor munten óf gebruiken om aan je wonder te bouwen. Kaarten in je stad leveren grondstoffen of punten op en kunnen je legermacht vergroten. Aan het einde van elke ronde vindt er een militair conflict plaats tussen spelers die naast elkaar zitten en ook dat levert punten (en minpunten) op. Wie na 3 tijdperken de meeste punten heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide 7 Wonders review !

Ik vind 7 Wonders een toegankelijk bordspel zoals Catan en Ticket to Ride, maar dan net iets uitdagender. De toegankelijkheid is veelal te danken aan eenvoudige regels, een herkenbaar thema, een hoge mate van interactie én simultane beurten. Dit laatste maakt 7 Wonders bovendien een tactisch bordspel dat je met maar liefst 7 personen kunt spelen binnen een aangename speelduur. En daar zijn er niet veel van! Daarom trap ik af met deze in dit overzicht van spellen voor een grote groep volwassenen!

Je kunt dit leuke groepsspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Codenames (2-8 Spelers)

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Ben je met meer spelers dan 8? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze leuke spellen voor grote groepen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Machiavelli (2-8 Spelers)

Machiavelli Deluxe: Geheugenkaartjes

Machiavelli Deluxe: Kroon

Machiavelli Deluxe: Muntjes

Machiavelli Deluxe: Niet Gekozen Karakters

Machiavelli Deluxe: Handkaarten

Machiavelli Deluxe: Artwork van Gebouwkaarten

Machiavelli Deluxe: Gespeelde Gebouwen

Machiavelli Deluxe: Karakters Extra

NB: De foto hierboven is van Machiavelli Deluxe. In 2022 bracht 999 Games Machiavelli: Refresh op de markt. Deze editie bevat dezelfde inhoud als de Deluxe.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel

In Machiavelli kruipen spelers elke ronde in de huid van een karakter met unieke eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen je veelal geld opleveren, dat je kunt gebruiken om gebouwen te bouwen. Er zijn echter ook eigenschappen die andere spelers vermoorden, bestelen of andermans gebouwen vernietigen. Nadat een speler zijn of haar 7e gebouw heeft gemaakt volgt de puntentelling en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Machiavelli review !

Hoewel je Machiavelli prima met minder spelers kunt doen, vind ik het juist een leuk spel voor grote groepen. Des te meer spelers er meedoen, des te meer karakters er in het spel zijn en des te spannender het wordt. Je bent wel na elkaar aan de beurt, dus je moet soms even wachten voordat je weer aan de beurt bent. Maar zit je gezellig met een spellengroep bij elkaar? Dan is dat vast geen probleem. Ennuh, tussen jou en mij: check m’n Machiavelli tactieken om je winkans te vergroten ;).

Je kunt dit leuke spel voor een grote groep o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Detective Club (4-8 Spelers)

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldig groepsspel. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een speler – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt de speler niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel. En het mooie? Dit spel komt het beste tot haar recht met een grote groep!

Je kunt dit leuke spel voor grote groepen online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Challengers (1-8 Spelers)

Challengers Spel: op Tafel

Challengers Spel: Gespeelde Finale

Challengers Spel: Robot in Vlagbezit

Challengers Spel: Aftermath na Duel

Challengers Spel: Kaart in Vlagbezit

Challengers Spel: Tactische Kaarten

Challengers Spel: Kaarten op de Bank

Challengers Spel: A Kaarten Pakken

Challengers Spel: Deck Schudden

Challengers Spel: Kaarten Kiezen

Challengers Spel: Kaart op Aflegstapel Leggen

Challengers Spel: Fan Fiches Pakken

Challengers Spel: Trofee Pakken

Challengers Spel: Verzamelde Trofeeën en Trekstapel

 • Uitgever: 1 More Time Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

Challengers is een deckbuilder waarin spelers elke ronde tegen een andere speler duelleren. Elke ronde mag je 1 of 2 nieuwe kaarten aan je deck toevoegen en kaarten verwijderen. Daarna ga je vechten tegen je tegenstander.

De aanvaller speelt steeds 1 kaart totdat de gevechtswaarde gelijk of hoger is dan die van de verdediger. Zodra dit gebeurt legt de verdediger alle open kaarten op een plekje op de ‘bank’. Er zijn meerdere kaarten met leuke effecten, die het spel onvoorspelbaarder maken dan je denkt. Als een speler tijdens de aanval geen kaart meer kan spelen óf geen kaarten meer op de bank kan leggen, dan wint de andere speler het duel.

De winnaars van duels krijgen een trofee die een X aantal ‘fans’ waard is. De 2 spelers die na 7 rondes de meeste ‘fans’ hebben duelleren nog één keer tegen elkaar in een allesbepalende finale. De winnaar van de finale is de échte winnaar.

> Lees hier mijn uitgebreide Challengers spel review !

Ik vind Challengers verrassend leuk. Bij deckbuilding denk ik niet direct aan een partygame, al voelt Challengers voor mij wel zo. Het spel is eenvoudig, beurten zijn kort, iedereen speelt tegelijk en je kunt het met een grote groep doen. Maar de echte partygame-vibes komen tijdens het trekken van kaarten. Deze draws kunnen voor zowel frustratie alsook euforie zorgen. Ben je bereid om Challengers niet al te serieus te nemen? Dan zorgt deze emotionele rollercoaster op tafel ongetwijfeld voor een grappige avond!

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar!

Je kunt dit leuke spel voor een grote groep volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Fun Facts (4-8 Spelers)

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Stellingen

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel & Coöperatief spel

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Lees hier mijn uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een leuk coöperatief groepsspel dat je ook als vragenspel kunt gebruiken. Je kunt het fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen of juist als conversatie-starter. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor grote groepen én als er hapjes en drankjes op tafel staan ;).

Je kunt dit spelletje voor een grote groep online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Steampunk Rally (2-8 Spelers)

Steampunk Rally Fusion: op Tafel

Steampunk Rally Fusion: Tijdens de Race

Steampunk Rally Fusion: Kleine Uitvinding

Steampunk Rally Fusion: Grote Uitvinding

Steampunk Rally Fusion: Dobbelstenen Verwijderen tijdens Vent Fase

Steampunk Rally Fusion: Fusion Dobbelstenen Geplaatst

Steampunk Rally Fusion: Gear Up Kaart

Steampunk Rally Fusion: Uitvinding tijdens de Race

Steampunk Rally Fusion: Dobbelstenen in je Dice Pool

Steampunk Rally Fusion: Draft Fase

Steampunk Rally Fusion: Boostkaarten Bewaren

Steampunk Rally Fusion: Gebeurteniskaart op Speelbord

Steampunk Rally Fusion: Race op Mars

 • Uitgever: Roxley Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Race

In Steampunk Rally zijn jij en je tegenstanders uitvinders die racewagens gaan bouwen. Tijdens de draft-fase trekt iedere speler kaarten. Deze kaarten (machine onderdelen) kun je óf aan je racemachine toevoegen óf inruilen voor dobbelstenen. Tijdens de race-fase ga je dobbelstenen in jouw racemachine plaatsen waardoor jouw uitvinder op de racebaan vooruit mag. Maar let op. Het kan zijn dat je soms teveel van je uitvinding vraagt, met schade tot gevolg. Daarnaast zal ook ruig terrein jouw machine beschadigen. Hierdoor kun je niet alleen blijven racen, maar zul je ook moeten investeren in reparaties. De speler die het verst over de finish komt, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Steampunk Rally Fusion review !

Ik vind Steampunk Rally Fusion een van de leukste race-spellen die bestaat. Maar het is niet het race-element die dit spel leuk maakt. Het is het bouwen van je uitvinding en vervolgens het aanslingeren van de motor waardoor talloze kettingreacties je naar de finishlijn rammen. Heerlijk! Daarnaast speelt iedereen tegelijk, dus er is weinig downtime gedurende het spel en dat maakt dit een tactisch spel dat geschikt is voor grotere groepen. Bovendien heb je ontzettend veel speelmateriaal waardoor je eindeloos kunt blijven variëren. Ik zou het niet aan beginnende bordspelers aanraden. Gevorderden daarentegen zullen hier niet snel op uitgekeken raken.

Let op, dit spel is alleen in het Engels verkrijgbaar!

Je kunt dit groepsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

UNO (2-10 Spelers)

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

UNO lijkt op het bekende kaartspel ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Ik had altijd een hekel aan Pesten, omdat iedereen eigen huisregels had. Bij UNO staan de regels gewoon vast (want check de spelregels). Groot voordeel van dit kaartspel is dat je het met maar liefst 10 spelers kunt doen. Ideaal dus als groepsspel. Helemaal als spelers van die groep wel een beetje van pesten houden ;). Oja, suf genoeg is de normale UNO alleen voor rechtshandigen (al is er ook een linkshandige editie).

Je kunt dit spel voor een grote groep online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Saboteur (3-10 Spelers)

Saboteur Kaartspel: op Tafel

Saboteur Kaartspel: Gevonden Goud

Saboteur Kaartspel: Kabouter met Goud

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart bij Kabouter

Exploding Kittens Kaartspel: Aflegstapel

Saboteur Kaartspel: Saboteur

Saboteur Kaartspel: Handkaarten van Saboteur

Saboteur Kaartspel: Blokkeerkaart

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-10 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

In het kaartspel Saboteur is elke speler een kabouter die op zoek is naar goud. Je creëert samen een gangenstelsel op tafel om bij het goud te komen. Maar helaas heb je ook saboteurs in het spel. Zij proberen te voorkomen dat de kabouters het goud vinden. Lukt dat? Dan krijgen zij daar goud voor. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik kan me nog goed de eerste potjes Saboteur herinneren. Man wat vond ik dat leuk. En man wat was ik er slecht in, haha! Een groot voordeel vind ik nog altijd dat het bord elke keer weer anders is en door de spelers zelf wordt gevormd. Daarbij is dit het leukst met een grote groep. Want juist dan weet je dat spelers anderen belangen hebben. Overigens kun je dan ook nog eens Saboteur: De Uitbreiding proberen – die voegt naast een blauwe en groene kabouter nóg wat karakters toe :).

Je kunt dit spelletje voor een grote groep o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Take 5 (2-10 Spelers)

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel & Rekenspel

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Ik speel Take 5 meestal met 4 of 5 personen. Kenmerkend is het gelach door de chaos en frustratie bij anderen. Oké, je raakt zelf ook weleens gefrustreerd ;). Anyway, dat gelach is bij grote groepen nóg luider. Des te groter de groep, des te sneller zijn de rijen vol en des te groter de risico’s die je loopt. Met een grote groep heb je weliswaar minder controle, maar ook de zekerheid dat je met Take 5 een hilarische avond beleefd!

Je kunt dit kaartspel voor een grote groep online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack (2-10 Spelers)

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht dobbelspel voor grote groepen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Zien jij en je spellengroep dat wel zitten? Dan kan ik je Perudo van harte aanbevelen!

Je kunt dit dobbelspel voor een grote groep o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Stranger Things: Attack of the Mind Flayer (4-10 Spelers)

Stranger Things Spel: op Tafel

Stranger Things Spel: Kaarten naast Dustin

Stranger Things Spel: Uitgeschakelde Speler

Stranger Things Spel: Kaarten op de Hand

Stranger Things Spel: 3 Mind Flayer Kaarten

Stranger Things Spel: Interactie

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Spelen

Stranger Things Spel: Einde Spel

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Tevoorschijn

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-10 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel

In dit kaartspel over de succesvolle Netflix serie is de groep in tweeën verdeeld. Je hebt helden én zij die bezeten zijn door de Mind Flayer. Je weet niet wie bij welke groep hoort. Door het verzamelen en spelen van kaarten proberen de helden zich te weren en de bezetenen proberen de anderen te infecteren. Raakt iedereen bezeten? Dan wint de Mind Flayer. Anders winnen de helden.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Stranger Things: Attack of the Mind Flayer review !

Ik vind dit een leuk spel omdat list en bedrog centraal staan en je niemand kunt vertrouwen. Toegegeven, het spelmechanisme heeft niet echt iets met de populaire Netflix serie te maken. Het thema is er ‘opgeplakt’. Dat neemt alleen niet weg dat het goed in elkaar steekt en lekker vlot speelt. Liefhebbers van bijvoorbeeld Weerwolven zullen hier graag hun tanden in zetten. Het grote voordeel ten opzichte van dat spel? Je kunt Stranger Things ook met een kleinere, ‘grote’ groep spelen!

Je kunt dit spel voor een grote groep o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed (2-12 Spelers)

Jungle Speed Spel: Stap 1 - Kaart van je af Draaien

Jungle Speed Spel: Stap 2 - Anderen zien Kaart eerst

Jungle Speed Spel: Stap 3 - Kaart Zichtbaar

Jungle Speed Spel: Dezelfde Symbolen

Jungle Speed Spel: Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Kaart Opendraaien

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Kaarten en Symbolen

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Reactiespel / Partyspel

In Jungle Speed krijgt elke speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. Je draait om de beurt een kaart van je stapel open. Liggen er dan één of meer dezelfde kaarten op tafel? Dan ontstaat er een strijd tussen de betrokken spelers. Wie als eerste de totem pakt mag zijn of haar aflegstapel geven (of verdelen) aan de andere speler(s). Speciale kaarten zorgen dat alle spelers de totem moeten pakken óf dat iedereen een extra kaart moet opendraaien. De speler die als eerste zijn of haar kaarten kwijt is, wint het spel.

Toegegeven, als je Jungle Speed met 10 man wil spelen (8 gaat beter), heb je een goede tafel nodig. Eentje waar iedereen goed omheen kan zitten, zodat iedereen goed bij de totem kan én de kaartjes goed kan zien. Maar lukt dit? Dan bezorgt dit groepsspelletje jullie gezelschap een hilarische avond. Zorg wel dat er geen hapjes en drankjes op tafel staan, want ik denk dat die gaan sneuvelen ;).

Je kunt dit spel voor een grote groep online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Dixit Odyssey (3-12 Spelers)

Dixit Odyssey: op Tafel

Dixit Odyssey: Gespeelde Kaarten

Dixit Odyssey: Konijnen op het Scorespoor

Dixit Odyssey: Handkaarten

Dixit Odyssey: Trekstapel & Aflegstapel

Dixit Odyssey: Stemmen van Groen

Dixit Odyssey: Stemmen van Geel

Dixit Odyssey: Stemmen van Wit

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 1

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 2

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 3

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: Libellud
 • Aantal spelers: 3-12 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Dixit Odyssey krijgen spelers geïllustreerde kaarten op handen. Ze zijn na elkaar de ‘verteller’. De verteller kiest heimelijk een kaart uit zijn of haar hand en zegt er één woord bij. Alle andere spelers kiezen ook een kaart uit hun hand, passend bij het woord. Daarna voeg je alle kaarten samen, schud ze en legt ze open op tafel. Spelers moeten nu raden welke kaart van de verteller was. De verteller krijgt punten als ten minste 1 iemand zijn of haar kaart raadt, maar 0 punten als iedereen ‘m raadt. Spelers die goed raden krijgen ook punten. En als je niet de verteller bent en jouw kaart wordt gekozen krijg je ook punten. De speler die als eerste 30 of meer punten haalt wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Dixit Oddysey review !

Samen met 30 Seconds en Codenames behoorde Dixit Oddysey tot een van de eerste partyspellen die ik speelde. Je hebt ook nog de originele Dixit, maar ik vind Odyssey beter (lees hier waarom). Los van mijn mening kun je Odyssey met wel 12 personen spelen. Ideaal dus voor als je met een grote groep bent. Waarderen jullie bijzondere illustraties en/of houden jullie ervan creatief te zijn? Dan raad ik dit spel echt aan jullie spellengroep aan.

Je kunt dit groepsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Catch the Plane (4-12 Spelers)

Catch the Plane Bordspel: op Tafel

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 2 (Check-in)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 1 (Vertrekhal)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 4 (Paspoortcontrole)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 3 (Security Check)

Catch the Plane Bordspel: Opdracht 5 (Route naar de Gate)

Catch the Plane Bordspel: (On)Gelukskaart

Catch the Plane Bordspel: Draaien aan de Propeller

Catch the Plane Bordspel: Mind Your Step Neerleggen

Catch the Plane Bordspel: Catching the Plane

Catch the Plane Bordspel: Gewonnen

 • Uitgever: The Catch Studio
 • Aantal spelers: 4-12 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Partyspel

Catch the Plane is een partyspel van Nederlandse bodem dat het plezier van de avond laat opstijgen. Je speelt dit spel in teams van minimaal 2, maximaal 4. Je speelt 6 rondes en in elke ronde moeten de teams 1 opdracht voltooien. Denk daarbij aan een woord achterstevoren spellen (elk teamlid steeds 1 letter!), als eerste een specifiek voorwerp in de bak leggen en geblinddoekt de route naar de gate tekenen. Het team dat als eerste het vliegtuig bereikt, wint het spel!

Ik vind Catch the Plane een mooi vormgegeven partyspel dat precies biedt wat je van een partyspel verwacht. Het is niet moeilijk, je kunt het met veel spelers doen en de opdrachten (met name Security Check) kunnen voor hilarische situaties zorgen. Leuk voor een gezellig avondje met vrienden of familie en ideaal voor een grotere groep. En oké, ik vind het ook gewoon tof dat dit bordspel is opgestegen vanaf Nederlands grondgebied!

Je kunt dit spel voor een grote groep volwassenen online bestellen op bol.com en Catchtheplanegame.com.

Black Stories (2-15 Spelers)

Black Stories: op Tafel

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Voorkant

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Achterkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Voorkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Achterkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Voorkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Achterkant

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 2-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Raadselspel

Black Stories zijn raadsels waarbij spelers moeten achterhalen hoe iemand overleden is. Één speler wordt de spelleider, neemt een kaart en leest het raadsel op de voorkant hardop voor. Op de achterkant staat de oplossing. Alle andere spelers gaan nu vragen stellen die de spelleider alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’ mag beantwoorden. Het doel is dat jullie samen als groep raden hoe de persoon in het raadsel om het leven is gekomen.

> Lees hier meer over het spel Black Stories !

Deze raadsels zijn perfect voor grote groepen volwassenen die bij elkaar óf verspreid in een ruimte zitten. Het enige dat je hoeft te doen is na te denken over een vraag om aan de spelleider te stellen. Je hoeft geen spelregels te leren of jezelf te storten in lange beurten. Je kunt gewoon onder het gemak van een drankje samen proberen een raadsel op te lossen. Lekker relax!

Je kunt dit spelletje voor grote groepen volwassenen online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl of Spelhuis.be.

Weerwolven van Wakkerdam (8-18 Spelers)

Weerwolven van Wakkerdam: op Tafel

Weerwolven van Wakkerdam: Rollen Bekend

Weerwolven van Wakkerdam: Weerwolf en Burger

Weerwolven van Wakkerdam: Jager en Ziener

Weerwolven van Wakkerdam: Onschuldige Meisje en Heks

Weerwolven van Wakkerdam: Dief en Cupido

Weerwolven van Wakkerdam: Karakters

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 8-18 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Rollenspel

Weerwolven is een van de bekendste rollenspellen. Er is één spelleider en alle andere spelers krijgen in ’t geheim een rol toebedeeld: dorpeling of weerwolf (er zijn meer karakters voor variatie). De spelleider leidt alle spelers door nacht en dag. ’s Nachts vermoorden de weerwolven een dorpeling. En overdag stemt iedereen op een speler waarvan ze denken dat het een weerwolf is. Deze speler raakt uit het spel, maar kan ook een burger zijn. De groep die overleeft, burgers of weerwolven, wint het spel!

Persoonlijk vind ik Weerwolven zo ontzettend gaaf. Je moet alleen wel de juiste groep hebben. Zo helpt een goede spelleider die sfeer kan creëren en dit spel komt het beste tot zijn recht als iedereen leuk meedoet en niet spiekt (want je zit ’s nachts met de ogen dicht, behalve de weerwolven). Maar lukt dat? Dan is het echt de moeite waard. Spanning, verhitte discussies, frustratie en euforie maken dit een geslaagd spel voor grote groepen!

Je kunt dit spel voor een grote groep online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds (3-24 Spelers)

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 4-24 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Partyspel

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, altijd opvalt is dat 30 Seconds het goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, maakt dat dit een van de groepsspellen is waarmee je altijd een leuke avond hebt!

Je kunt dit bordspel voor een grote groep online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cartographers (1-50 Spelers)

Cartographers Spel: op Tafel

Cartographers Spel: Scorekaarten

Cartographers Spel: Verkenningskaart Opendraaien

Cartographers Spel: Bomen Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Hinderlaagkaart Opendraaien

Cartographers Spel: Scoreformulier Doorgeven

Cartographers Spel: Monsters Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Opengedraaide Verkenningskaarten

Cartographers Spel: Seizoenskaart Vervangen

Cartographers Spel: Kijken Waar Te Tekenen

Cartographers Spel: Vol Scoreformulier

Cartographers Spel: Eindscore

Cartographers Spel: Ingevulde Scorefromulieren

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Flip & Write

Cartographers is een flip & write waarin spelers tegelijk een landkaart aan het tekenen zijn. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Op die kaart staat een polyomino vorm die je op je blad moet tekenen óf er is een hinderlaag. In dit laatste geval geef je jouw kaart naar links of rechts en moet de andere speler een vorm op jouw kaart tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde krijg je op een andere manier punten. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Cartographers spel review!

Er wordt gezegd dat je dit spel met maar liefst 50 (zelfs meer) personen kunt spelen. Nou, dat dan ook weer niet. Maar zolang je genoeg potloden en zitruimte hebt, kun je dit spel wel met een grote groep spelen. En het mooiste? Je speelt tegelijk met je tegenstanders. Er is dus weinig tot geen downtime waarin je moet wachten. Zeker als je een tactisch groepsspelletje zoekt waarbij je elkaar af en toe kunt dwarsbomen dan is dit een aanrader.

Je kunt dit spelletje voor grote groepen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames en Spelhuis.be.

Riverside (1-50 Spelers)

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: Vuursymbolen Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: Modulair Speelbord

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel / Roll & Write

Riverside is een dobbelspel met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Riverside review !

Net als bij Cartographers is 50 spelers to much, maar ook Riverside blijft geschikt voor grotere groepen. Wederom heb je simultane beurten en dus weinig downtime. Voor de mensen die vredelievend zijn: in Riverside kun je elkaar niet naaien. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ’table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is.

Je kunt dit dobbelspel voor een grote groep o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse groepsspellen met je gedeeld. Ik heb geprobeerd een zo divers mogelijk aanbod te tonen. De meeste zijn weliswaar spellen voor grote groepen volwassenen, maar enkele titels kunnen ook door kinderen worden gespeeld. Een deel betreft partygame en een ander deel is meer tactisch van aard.

Wat vind jij nou goede spellen voor een grote groep? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *