De 20 Leukste Spellen met Kerst (voor Kinderen, Familie & Volwassenen)!

De 20 Leukste Spellen met Kerst (voor Kinderen, Familie & Volwassenen)!

Tweede Kerstdag is – ieder jaar weer – de dag met de meeste bezoekers op m’n website. Blijkbaar worden er met Kerstmis veel spelletjes gespeeld ;). Zoek je nog leuke spellen om met kerst te spelen? Check dan snel verder.

Je vindt in dit blog spelletjes voor jong en oud. Ik begin met titels voor jonge kinderen, vervolg met gezelschapsspellen voor families en uiteindelijk kom je bij de spellen voor volwassenen.

Voordat je begint met lezen: de meeste spellen voor kerst in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige gezelschapsspellen vond om aan dit blog met spellen voor Kerstmis toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3 jaar, maar kon er, als kleuter van 4 nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen. Ideaal voor als je een spelletje zoekt om met kerst te spelen!

Je kunt dit leuke spel voor Kerstmis o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids (Dieren) behoort tot de kleuterspellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Mijn zoontje vond dit echt geweldig toen hij 4 en 5 jaar was. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. Zoek je een familiespel voor kerst? Overweeg dan zeker deze.

Je kunt dit kinderspel voor Kerstmis online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

Dit is een van de leukste kinderspellen van Nederland. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit leuke kaartspel van 999 Games speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar je zult aardig wat moeten onthouden. Gelukkig zijn de potjes kort, je blijft voortdurend betrokken en je hebt niet veel ruimte nodig. Vier je Kerstmis met kinderen en of de familie? Neem dan zeker Beverbende mee. En psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!

Je kunt dit leuke kaartspel voor kerst o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

UNO

UNO Kaartspel: op Tafel

UNO Kaartspel: Handkaarten

UNO Kaartspel: Gele 9 op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Tegenovergestelde Richting op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker op Aflegstapel

UNO Kaartspel: 2 Pakken op Aflegstapel

UNO Kaartspel: Joker en 4 Pakken op Aflegstapel

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel

UNO lijkt op het bekende kaartspel ‘Pesten’. Elke beurt moet je een kaart op de aflegstapel leggen. Deze moet dezelfde kleur, getal of symbool hebben als de kaart eronder. Symbolen zijn actiekaarten waarmee je o.a. de beurtvolgorde kan omdraaien, spelers extra kaarten kan laten pakken en een beurt overslaan. De speler die al zijn of haar kaarten als eerste kwijt is, wint het potje en krijgt de waarde van andermans kaarten als punten. De speler die als eerste 500 punten haalt wint UNO.

Ik had altijd een hekel aan Pesten, omdat iedereen eigen huisregels had. Bij UNO staan de regels gewoon vast (want check de spelregels). Groot voordeel van dit kaartspel is dat je het tot wel 10 spelers kunt doen. Ideaal voor de feestdagen. Helemaal als spelers van die groep wel een beetje van pesten houden ;). Oja, suf genoeg is de normale UNO alleen voor rechtshandigen (al is er ook een linkshandige editie).

Je kunt dit leuke gezelschapsspel voor kerst online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit reactiespelletje!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort spel: Reactiespel

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

Toen ik Dobble voor het eerst speelde, geloofde ik niet dat er altijd maar 2 van de 16 figuren hetzelfde zouden zijn. Toch was het zo. Hier schuilt een complexe wiskundige formule achter die ik tot op de dag van vandaag niet begrijp. Des te knapper vind ik het dat zo’n complexe formule, zo’n eenvoudig spel weet te creëren. Dobble is zonder twijfel een van de knapst bedachte reactiespellen out there. Wil jouw spellengroep met kerst een spel waarbij ze niet teveel hoeven na te denken? Dan zou ik Dobble pakken.

Je kunt dit leuke spelletje voor kerst online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

En Minion fans opgelet! Er is ook een Dobble Minions variant verkrijgbaar!

Openhartig Eindejaar

Openhartig Eindejaar: op Tafel

Openhartig Eindejaar: Doosje Open

Openhartig Eindejaar: Veel Kaarten

Openhartig Eindejaar: Vragen Voorbeelden

Openhartig Eindejaar Special Edition: Doosje Open

Openhartig Eindejaar Special Edition: Veel Kaarten

Openhartig Eindejaar Special Edition: Vragen Voorbeelden

 • Uitgever: OpenUp!
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort spel: Vragenspel / Gespreksstarter

Het concept van Openhartig is simpel. Je trekt om de beurt een kaartje uit het doosje en leest de vraag of opdracht voor die erop staat. De vragen en opdrachten snijden een bepaald thema aan waarmee je elkaar beter leert kennen. Met de Eindejaar versie worden er vragen gesteld waarmee je samen terugblikt en vooruit naar het nieuwe jaar kijkt. Aanvullend vind je opdrachten om samen leuke herinneringen mee te maken. Het gouden doosje bevat 100 vragen. Het zwarte doosje (brievenbusformaat) bevat 52 (andere) vragen.

De mensen met wie je kerst viert ken je ongetwijfeld goed. Of het nu je kinderen, familie of vrienden zijn. Althans, dat geldt bij mij zo. Tóch weet Openhartig met deze editie opnieuw met vragen te komen waarmee ik toch weer iets nieuws kan leren over m’n geliefden. Bovendien hoef je niet altijd iets nieuws van elkaar te leren, maar is het ook gewoon fijn om eens (positieve) dingen uit te spreken over jezelf of een ander. Wil je niet per se een spelletje spelen, maar wel gezellig kletsen tijdens de kerstdagen? Probeer dan echt eens Openhartig Eindejaar editie!

Je kunt Openhartig Eindejaar online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Je kunt Openhartig Eindejaar (Special Edition) online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Bij dit 999 Games dobbelspel werp je 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker) als je aan de beurt bent. De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij vrienden die minder vaak spelletjes spelen. Daarnaast is het geschikt voor 6 personen. Dit gecombineerd met de eenvoudige spelregels maakt het ideaal om tijdens kerst met kinderen, je familie of alleen volwassenen te spelen.

Je kunt dit kerst spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Draftosaurus

Draftosaurus: op Tafel

Draftosaurus: Dino's Grabbelen

Draftosaurus: Dobbelsteen Gooien

Draftosaurus: Potje met 3 Spelers

Draftosaurus: Dino's Doorgeven

Draftosaurus: Zakje met Dino's

Draftosaurus: Triceratops op Rivier

Draftosaurus: Paartje van Spinosaurus

Draftosaurus: Zomer - Woud van Drie en Weide van Verschillen

Draftosaurus: Winter - Brug van de Liefde

Draftosaurus: Winter - Quarantaine Zone, Rivier en Piramide

 • Uitgever: Ankama
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Drafting & Set Collection

In Draftosaurus gaan spelers dinosaurussen ‘draften’ om hun dinopark mee te verrijken. Elke ronde nemen de spelers 6 dino’s in hun hand, kiezen er één en plaatsen die in hun park. Vóór het kiezen van een dino gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Dit bepaalt in welk deel van het park alle passieve spelers hun dino moeten plaatsen. Na het plaatsen geeft iedereen de overgebleven dino’s door naar links. Net zolang tot er 6 dino’s zijn geplaatst.

Daarna wordt bovenstaande nog eens met 6 dino’s herhaald, maar geven spelers de dinosaurussen door naar rechts. Elk veld in een dinopark levert, afhankelijk van de geplaatste dino’s, punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Draftosaurus spel review!

Ik vind Draftosaurus echt een feestje om op tafel te leggen. Toegegeven, waar de meeste mensen alleen een dino-fase hadden als peuter, ben ik die fase nooit ontgroeid. Dat maakt dit spelletje voor mij misschien extra leuk. Toch denk ik dat Draftosaurus ook geschikt is voor een breder publiek (en non-dino-fans). De regels zijn eenvoudig, iedereen speelt tegelijkertijd en de speelduur is pak ‘m beet 15 minuten (ook met 5 spelers). Zoek je dus een toegankelijk spel om met kerst te spelen? Dan is Draftosaurus er eentje om je tanden in te zetten!

Je kunt dit leuke familiespel voor Kerstmis online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Betoverde Torens

De Betoverde Torens Bordspel: op Tafel

De Betoverde Torens Bordspel: Handkaarten

De Betoverde Torens Bordspel: Aflegstapel

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaar op Toren

De Betoverde Torens Bordspel: Toren Verplaatsen

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaars Opsluiten

De Betoverde Torens Bordspel: Dobbelsteen Gooien

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Omdraaien

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Toverdrankflesjes

De Betoverde Torens Bordspel: Nieuwe Kaarten Trekken

De Betoverde Torens Bordspel: Gekozen Toverspreuken

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Betalen

De Betoverde Torens Bordspel: Raventoren op Bord

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Raventoren

 • Uitgever: HOT Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Familiespel

In De Betoverde Torens mag je elke beurt 2 bewegingsacties uitvoeren. Voor elke actie speel je één van je drie handkaarten. Hierop staat hoeveel plaatsen je een van jouw tovenaars OF een toren – met de klok mee – mag verplaatsen. Daarbij kun je torens over tovenaars heen plaatsen. Doe je dit? Dan mag je een toverdrankfles vullen. Deze mag je tijdens je beurt inzetten om een toverspreuk te gebruiken. De speler die als eerste al zijn of haar tovenaars in de zwarte Raventoren heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Betoverde Torens review!

Ik vind De Betoverde Torens een zeer geslaagd familiespel. Hoewel ik het thema wat vergezocht vind heeft het een leuke, opvallende table-presence. Daarnaast zijn de regels eenvoudig, acties behapbaar en beurten relatief kort. Toegegeven, je zult elkaar best veel moeten plagen. Vooral door elkaars tovenaars op te sluiten. En als torens – met opgesloten tovenaars erin – dan ook nog eens gaan stapelen en rond het bord gaan verplaatsen, is het absoluut een pré als je een goed geheugen hebt. Bij het trekken van kaartjes speelt geluk weliswaar een rol, maar je kunt genoeg slimme, tactische keuzes maken. En dat neemt alleen maar toe als je met de bijgevoegde module speelt voor gevorderde tovenaa… eh, spelers ;).

Je kunt dit leuke familiespel voor tijdens kerst online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste haalt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Cascadia spel review !

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische bordspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar op tafel, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. Dit is ongetwijfeld een van de hoogst gewaardeerde spellen van de laatste tijd. Goed als familiespel, maar ook zeker geschikt om tijdens Kerstmis met volwassenen te spelen.

Je kunt dit leuke kerst spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO Party!

Sushi GO Party! - op Tafel

Sushi GO Party! - Kaart Opendraaien

Sushi GO Party! - Setje Maken

Sushi GO Party! - Kaart Kiezen

Sushi GO Party! - Verzamelde Kaarten

Sushi GO Party! - Gekozen Kaart

Sushi GO Party! - Speelbord met Menu

Sushi GO Party! - Rol Kaarten

Sushi GO Party! - Specialiteit Kaarten

Sushi GO Party! - Voorgerecht Kaarten

Sushi GO Party! - Dessert Kaarten

Dit is een uitgebreide versie van het populaire kaartspel Sushi GO! Het principe is hetzelfde: je krijgt kaarten, kiest er één, legt die open voor je neer en geeft de rest door. Dit doe je totdat alle kaarten op zijn. Na 3 rondes heb je diverse kaarten voor je liggen. Met deze kaarten vorm je setjes om punten te verdienen. Het voordeel van Sushi GO! Party is dat 22 setjes kaarten krijgt en er altijd met 8 speelt. Je kunt dus flink variëren! Én je kunt het dus met 8 spelers doen.

Ik vind Sushi GO! als kaartspelletje echt een tijdloze, geweldige uitvinding. Bijna iedereen die ik ken, vind dit leuk. Behalve misschien de strategische spelers. Maar zelfs zij vinden dit een leuk kort spelletje voor tussendoor. Het gave aan de Party editie is dat je er allemaal extra setjes bij krijgt waarbij je kunt mixen en matchen zoals jullie zelf willen. Je kunt het nu zelfs met 8 spelers doen en de speeltijd wordt er nauwelijks langer door. Of je sushi nou lekker vindt of niet, ik kan zeker aanraden om dit spelletje met kerst op tafel te leggen.

Je kunt dit leuke spel om te spelen tijdens kerst o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Recto Verso

Recto Verso Spel: op Tafel

Recto Verso Spel: Kaart in Gleuf

Recto Verso Spel: Blokken

Recto Verso Spel: Zicht Speler A

Recto Verso Spel: Zicht Speler B

Recto Verso Spel: Puntenfiches

Recto Verso Spel: Uitdagingsfiches

Recto Verso Spel: Makkelijke Kaarten

Recto Verso Spel: Moeilijke Kaarten

Recto Verso is semi-coöperatief. Elke beurt proberen 2 spelers samen om zo snel mogelijk een figuur na te bouwen met blokken. Funfact: Speler A ziet een ander patroon dan Speler B. Toch kunnen ze het zó nabouwen dat beide zijdes en het totale figuur klopt. Des te sneller de spelers het figuur weten te bouwen, des te meer punten ze krijgen. Wanneer alle spelers een keer met elkaar hebben gebouwd, wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.

Ik vind Recto Verso erg leuk en mijn dochtertje (nu 7) deelt die mening. Ik kan niet wachten tot m’n zoontje, die meer van het bouwen is, oud genoeg is om dit bordspel met me te doen. Het kleurrijke speelmateriaal nodigt uit tot spelen en is bovendien van hoge kwaliteit. Daarnaast is het nog leerzaam en goed voor je ruimtelijk inzicht ook. Perfect voor Kerstmis, voor als je familie graag samen, maar ook alleen speelt!

Je kunt dit leuke spel met kerst o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Mycelia

Mycelia Bordspel: op Tafel

Mycelia Bordspel: Kaart Spelen

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel Verschuiven

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel in Tempel

Mycelia Bordspel: Blaadjes Pakken

Mycelia Bordspel: Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Actietegel Gebruiken

Mycelia Bordspel: Kaarten Schudden

Mycelia Bordspel: Druppels en Dobbelsteen uit Tempel

Mycelia Bordspel: Dauwdruppels op Tableau

Mycelia Bordspel: Nieuwe Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Markt

Mycelia Bordspel: Kaart met Direct Effect

 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 9 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Soort spel: Deckbuilding

Mycelia is een deckbuilding spel waarbij je doel is om alle dauwdruppels van je tableau te verwijderen. Elke beurt neem je 3 handkaarten (bosbewoners met vaardigheden) en die speel je. Zo kun je dauwdruppels op je tableau verschuiven richting de ‘Tempel van het Leven’ of zelfs direct verwijderen. Daarnaast zijn er kaarten die je bladeren opleveren. Met bladeren kun je nieuwe kaarten kopen en basisacties uitvoeren. Is de tempel vol? Dan draai je de schijf totdat alle druppels en de dobbelsteen valt. Deze geeft nu bij elke speler 2 locaties aan waar nieuwe dauwdruppels komen. Zodra een speler zijn of haar tableau leeg heeft wordt de ronde afgemaakt. Daarna wint die speler of – in het geval van een gelijke stand – de speler met de meeste bladeren.

> Lees hier mijn uitgebreide Mycelia bordspel review!

Ik vind Mycelia een fraai familiespel. Het thema stelt niet zo veel voor, maar de look & feel van het spel springt er zeker bovenuit. Het spel was voor mij onbekend en schoot ineens, als een paddestoel, uit de grond. Met deze aangename verrassing wil Ravensburger een jongere doelgroep laten kennismaken met deckbuilding. En daar slaagt het zeker in. De vanaf-leeftijd is 9 jaar, maar m’n dochter van 8 jaar speelt dit ook al goed mee. Het spelverloop is overzichtelijk en de acties je kunt uitvoeren zijn behapbaar. En zijn jullie toe aan meer uitdaging? Dan kun je extra kaarten met nieuwe functies toevoegen. Dit houdt het spel niet alleen langer fris, maar maakt het geschikt voor spelers die liever de zogenaamde ‘kennerspellen’ spelen!

Je kunt dit mooie bordspel uit 2023 online bestellen op a bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Avonturen van Robin Hood

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: op Tafel

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Hans met Boek

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Speelfiguren voor Sleeve

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Speelfiguur Bewegen

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Alles uit 1 Buidel

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Zegels in Bord

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Zandlopers op Slechte Afloop

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Boek Voorkant

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Guy of Gisbourne Op Pad

De Avonturen van Robin Hood Bordspel: Gespeelde Schijven

In dit 999 Games bordspel kruipen jij en je medespelers in de huid van de Robin Hood en zijn Merry Men! Dit is een coöperatief en verhalend bordspel waarbij jullie worden begeleid door een prachtig, hardcover boek. In het boek vind je 9 hoofdstukken. Elk hoofdstuk geeft je in feite een missie die je moet voltooien binnen een bepaalde tijd (=aantal rondes). Om de missie te voltooien moet je over het speelbord verplaatsen, locaties onderzoeken en soms wat logisch nadenken. Zodra je alle missies hebt volbracht, winnen jullie dit 999 Games bordspel!

> Lees hier mijn uitgebreide De Avonturen van Robin Hood review!

Ik ben positief verrast door De Avonturen van Robin Hood. Hoewel het bordspel qua gameplay niet per se origineel is, gebruikt het een aantal verfrissende elementen (zoals het bewegen van speelfiguren en gebruik van 1 buidel) die ik niet eerder heb gezien. Het speelbord slijt wat snel, maar al het materiaal ziet er, mede dankzij het boek, prachtig uit. Voor liefhebbers van coöperatieve én storytelling bordspellen is dit er zeker eentje die de moeite waard is om te proberen! En omdat je het samen doet misschien extra leuk om tijdens kerst te doen.

Je kunt dit leuke spel voor kerst o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Ik speel Take 5 meestal met 4 of 5 vrienden en vriendinnen. Kenmerkend is het gelach door de chaos en frustratie bij anderen. Oké, je raakt zelf ook weleens gefrustreerd. Dat gelach is bij grote groepen nóg luider. Des te groter de groep, des te sneller de rijen vol zijn, des te groter de risico’s die je loopt en des te grappiger het wordt. Dus vier je Kerstmis met een grote groep vrienden of familie? Dan kan Take 5 jullie avond nog leuker maken.

Je kunt dit leuke spelletje voor kerst online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht dobbelspel. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Dat past misschien niet heel erg bij de kerstgedachte, maar misschien wel bij jullie spellengroep. Daarom wil ik Perudo niet laten ontbreken in dit blog met spellen voor kerst!

Je kunt dit dobbelspel voor kerst o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Fun Facts

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Startopstelling voor 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts Spel: Stellingen

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort: Partygame & Vragenspel

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Check hier m’n uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een leuk coöperatief spel dat je ook als vragenspel kunt gebruiken. Je kunt het fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen of juist als conversatie-starter. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er hapjes en drankjes op tafel staan. Nou, is dat niet tijdens de kerstdagen aan de orde ;)?

Je kunt dit leuke gezelschapsspel voor kerst online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, altijd opvalt is dat 30 Seconds het goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, maakt dit een grappig spel. Zijn jouw familie of vrienden met kerst liever niet te tactisch bezig en houden jullie wel van een spelletje? Dan kan ik 30 Seconds zeker aanraden.

Je kunt dit leuke bordspel om tijdens kerst met volwassenen te spelen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Soort: Partyspel & Creativiteit

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Ben je met meer spelers dan 8? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze leuke spellen voor kerst o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dixit Odyssey

Dixit Odyssey: op Tafel

Dixit Odyssey: Gespeelde Kaarten

Dixit Odyssey: Konijnen op het Scorespoor

Dixit Odyssey: Handkaarten

Dixit Odyssey: Trekstapel & Aflegstapel

Dixit Odyssey: Stemmen van Groen

Dixit Odyssey: Stemmen van Geel

Dixit Odyssey: Stemmen van Wit

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 1

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 2

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 3

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: Libellud
 • Aantal spelers: 3-12 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Dixit Odyssey krijgen spelers geïllustreerde kaarten op handen. Ze zijn na elkaar de ‘verteller’. De verteller kiest heimelijk een kaart uit zijn of haar hand en zegt er één woord bij. Alle andere spelers kiezen ook een kaart uit hun hand, passend bij het woord. Daarna voeg je alle kaarten samen, schud ze en legt ze open op tafel. Spelers moeten nu raden welke kaart van de verteller was. De verteller krijgt punten als ten minste 1 iemand zijn of haar kaart raadt, maar 0 punten als iedereen ‘m raadt. Spelers die goed raden krijgen ook punten. En als je niet de verteller bent en jouw kaart wordt gekozen krijg je ook punten. De speler die als eerste 30 of meer punten haalt wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Dixit Oddysey review !

Samen met 30 Seconds en Codenames behoort Dixit Oddysey tot een van de eerste partyspellen die ik speelde en tot de meest populaire partyspellen ooit. Je hebt ook de originele Dixit, maar ik vind Odyssey beter (lees hier waarom). Ben je tijdens kerst met een grote groep, speel je graag een spelletje maar houd je het graag luchtig en creatief? Dan raad ik jullie van harte aan om dit spel met kerst op tafel te leggen!

Je kunt dit prachtige spel voor tijdens Kerstmis online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Detective Club

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldig groepsspel. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een speler – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt de speler niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel. En het mooie? Dit spel komt het beste tot haar recht met een grote groep. Perfect dus voor als je met Kerstmis samen bent met familie of vrienden.

Je kunt dit leuke spel voor kerst online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spellen met je gedeeld om op Kerstavond, Eerste Kerstdag of Tweede Kerstdag te spelen. Ik gaf ideeën voor kinderspellen, spellen voor de hele familie en spellen voor alleen volwassenen. Toch hebben al deze spellen één ding gemeen: ze zijn toegankelijk. Daarom durf ik ze aan te raden in mijn blog met spellen voor kerst.

Wat vind jij leuke spelletjes om te spelen tijdens Kerstmis? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *