De 10 Leukste Spelletjes voor Peuters!

Leuke Spelletjes voor Peuters (2, 3 en 4 Jaar)!

Op dit moment van schrijven heb ik 2 kinderen: een zoontje van 1,5 en een dochter van bijna 4. Jup, school komt in zicht en ze transformeert van een peuter in een kleuter. Wauw, wat gaat de tijd snel… Eh, even snel het onderwerp veranderen.

Voor mij zijn spellen één grote hobby. Heerlijk. Mijn dochter heeft dit misschien wel van me geërfd, want zij vindt het ook leuk om een spelletje te doen. Je kunt je voorstellen dat we de afgelopen jaren, in haar peutertijd, de nodige spelletjes hebben gespeeld.

We ontdekten wat we wel leuk vonden en wat niet. Ook ontdekte ik wat in mijn ogen geschikt is voor peuters van 2, 3 en 4 jaar.

In dit blog deel ik 10 leuke spelletjes voor peuters met je!

Om het je wat makkelijker te maken kun je via onderstaande links naar peuterspellen van een bepaalde leeftijd:

Lees hier mijn blog met leuke kinderspellen voor jonge én oudere kinderen!

Word je peuter al bijna kleuter? Check dan m’n blog met leuke spelletjes voor kleuters!

Spellen voor Peuters van 2 Jaar

Toen mijn dochter 2 jaar, en dus officieel peuter werd, konden we echt met spelletjes beginnen. Geen Nijntje Verstoppertje meer, maar bijna het echte werk. Op deze leeftijd vond mijn dochter het vooral leuk om van alles te ontdekken. Geluiden, kleuren, namen, winnen en verliezen. De spellen die nu volgen bevatten dat soort elementen.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 2 jaar

Peuterspel #1: Bumba Geluidenspel

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Bumba Geluidenspel
 • Uitgever: Studio 100
 • Leeftijd: Vanaf 2 Jaar
 • Aantal Spelers: 1-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

Het Bumba Geluidenspel bestaat uit 48 kaartjes, 1 geluidenmaker en 2 AA batterijen. Op de kaartjes staan Bumba karakters, voorwerpen en dieren. In totaal zijn er 24 unieke afbeelding die elk 2x op de kaartjes voorkomen. De geluidenmaker maakt in willekeurige volgorde 24 geluiden die slaan op de afbeeldingen.

Met dit leuke spelletje voor peuters vanaf 2 jaar kun je diverse variaties doen. De makkelijkste is 24 kaartjes open op tafel leggen en om de beurt op de knop van de geluidenmaker drukken. Vervolgens zoek je de afbeelding bij het geluid. Ook kun je dit combineren met een memory variant. Óf je speelt gewoon memory met de kaartjes.

Mijn dochter had het Bumba Geluidenspel snel door. De leeftijd is vanaf 2 jaar en dat is prima. Ze leerde op deze manier geluidjes te koppelen aan afbeeldingen. Het spel is kleurrijk en spreekt daarmee aan. Wel zijn we het beduidend minder gaan spelen toen mijn dochter 3 jaar werd. Al met al een aanrader voor peuters!

Je kunt Bumba Was-Da-Na bestellen op bol.com.

Zo ziet dit spelletje voor peuters vanaf 2 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Bumba Geluidenspel (Speelmateriaal)


Peuterspel #2: Dick Bruna Reuzen Kwartet

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Dick Bruna Reuzenkwartet
 • Uitgever: Ravensburger
 • Leeftijd: Vanaf 2 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

Dick Bruna’s Reuzenkwartet bestaat uit 36 kaarten. In totaal dus 9 verschillende kwartetten te maken. Op de kaarten staan diverse afbeeldingen, die gekenmerkt wordt door de illustraties van Dick Bruna. Denk hierbij aan soorten volken (eskimo’s, indianen), soorten bloemen (roos, sneeuwklokje) en soorten dieren (koe, varken).

De spelregels zijn denk ik wel bekend. Iedere speler krijgt een aantal kaarten op handen. Het doel is om de meeste kwartetten (= setjes van 4 kaarten) te krijgen. Dan win je. Om de beurt mag je aan een willekeurige tegenstander vragen of hij/zij een bepaalde kaart heeft. Zo niet. Jammer dan. Zo wel? Dan krijg jij deze kaart.

Het overgrote voordeel aan het Dick Bruna kwartet is dat er geen teksten op staan, alleen maar afbeeldingen. En tja, peuters kunnen nog niet lezen. Ik moet wel bekennen dat mijn dochter dit spel voor peuters op haar 2 jarige leeftijd speelde. Maar ze kreeg het pas echt onder de knie toen ze de 3 naderde. Los daarvan kun je via de illustraties ook gewoon woordjes en kleuren met elkaar leren!

Je kunt Dick Bruna Reuzenkwartet bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit spel voor peuters vanaf 2 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Dick Bruna Reuzenkwartet (Speelmateriaal)


Peuterspel #3: Eerste Boomgaard

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Eerste Boomgaard
 • Uitgever: HABA
 • Leeftijd: Vanaf 2 Jaar
 • Aantal Spelers: 1-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

In de doos van Eerste Boomgaard vind je 16 houten stukken fruit (4 soorten), 4 (kartonnen) boomgaarden, 1 houten raaf, 1 houten dobbelsteen, 1 fruitmand en 5 kaartjes om de weg te vormen die de raaf aflegt naar de boomgaard. Op de boomgaarden staan 4 kleuren. Hierop plaats je de 4 stukken fruit van dezelfde kleur. Op de dobbelsteen staan deze kleuren ook.

Je speelt dit spel coöperatief. Dus niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het doel is om alle stukken fruit te plukken voordat de raaf de boomgaard bereikt. Je gooit om de beurt met de dobbelsteen. Gooi je een kleur fruit? Dan plaats je dit in de fruitmand. Gooi je een raaf? Dan komt de raaf een stapje dichterbij.

Ik denk dat HABA’s Eerste Boomgaard hét spel voor peuters is dat wij het meeste hebben gespeeld. Mijn dochter was er gek op. De speelstukken zijn echt degelijk en mooi vormgegeven. Ze hebben ook een goed formaat, zodat peuters het makkelijk kunnen pakken. Het feit dat je het samen doet geeft ook net een andere dimensie aan het spel. Kortom, deze mag niet ontbreken in dit overzicht van spelletjes voor peuters!

Je kunt Eerste Boomgaard bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit bordspel voor peuters vanaf 2 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Eerste Boomgaard (Speelmateriaal)


Peuterspel #4: Snuffie Hup

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Snuffie Hup
 • Uitgever: Goliath
 • Leeftijd: Vanaf 2 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

Snuffie Hup is een behendigheidsspel. Je krijgt een grote heuvel met allemaal gaten. In die gaten stop je wortels. Vervolgens zet je het konijn Snuffie Hup bovenop. Hij is de baas van al die wortels! Daarnaast krijg je 4 mandjes om de wortels in te doen én een draaischijf die min of meer fungeert als dobbelsteen.

Als je aan de beurt bent draai je de pijl op een schijfje. Afhankelijk van waar de pijl naartoe wijst moet je 1 of 2 wortels uit de heuvel trekken, 1 wortel inleveren óf een beurt overslaan. Het kan voorkomen dat Snuffie Hup wakker wordt en omhoog springt zodra jij een wortel pakt. Zodra dit gebeurt moet iedere speler proberen het konijn te vangen. De vanger mag 2 wortels wegpakken bij andere spelers. Wie daarna de meeste wortels heeft, wint dit peuterspel!

Snuffie Hup is vooral een spannend spel. De leeftijd is vanaf 2 jaar, maar ik ga eerlijk zijn. Ik denk dat het pas écht goed gespeeld kan worden vanaf 3 of 4 jaar. Ondanks dit, is mijn ervaring wel dat alle kinderen genieten van het schrikeffect als Snuffie Hup springt. En natuurlijk van de spanning ernaartoe. Je zet met Snuffie Hup ook iets moois op tafel, dat doet het meestal ook al goed!

Je kunt Snuffie Hup bestellen op bol.com.

Zo ziet dit spel voor peuters vanaf 2 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 2 Jaar: Snuffie Hup (Speelmateriaal)


Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 2 jaar

Spellen voor Peuters van 3 Jaar

Eenmaal 3 jaar, kreeg mijn dochter het gevoel voor winnen meer te pakken. Het is niet dat ze altijd strategische keuzes maakt, maar ze speelt wel met de overwinning als doel. Ook merkte ik dat de (fijne) motoriek beter werd, ze kon meer onthouden en d’r kennis werd uitgebreid. De spellen die ik hieronder noem sluiten hier mooi op aan.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 3 jaar

Peuterspel #5: Kroko Loko

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Kroko Loko
 • Uitgever: Jumbo
 • Leeftijd: Vanaf 3 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

In dit doosje vind je 28 dierenkaartjes, 1 dobbelsteen en 4 krokodillen. Of nouja, 4 koppen en 4 staarten (4 combinaties). Op de ene kant van de dierenkaartjes staat een specifiek water-, land- of luchtdier. Aan de andere kant van het kaartje staat een deel van het krokodillenlichaam.

Elke speler krijgt 1 krokodillenkop en -staart. De dierenkaartjes worden met dierenafbeelding naar beneden op tafel gelegd. Nu doet elke speler om de beurt het volgende. De dobbelsteen werpen en een kaartje omdraaien. Komt het kaartje overeen met het gedobbelde type dier? Dan mag je zo’n kaartje gebruiken om je krokodil langer te maken. De speler wie uiteindelijk de langste krokodil heeft, wint het spel.

Eigenlijk is dit een leuke variant op memory. Toevoeging is dat je iets beter moet leren onthouden, omdat je afhankelijk bent van de dobbelsteenworp in wat je mag pakken. Ook kun je via de dobbelsteen soms bij elkaar weg pakken. Geeft iets meer interactie. Leuk, simpel en goed om het geheugen te trainen!

Je kunt Kroko Loco bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leuke spelletje voor peuters vanaf 3 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Kroko Loko (Speelmateriaal)


Peuterspel #6: Hop in Galop

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Hop in Galop
 • Uitgever: HABA
 • Leeftijd: Vanaf 3 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

Met Hop in Galop krijg je een speelbord, 4 mooie paarden, 2 dobbelstenen en 4 ‘stallen’ met de nodige accessoires. Oja, er zitten ook 2 horden bij. Op de ene dobbelsteen staan getallen van 1 t/m 3 afgebeeld. Op de andere dobbelsteen staan de accessoires afgebeeld voor in de stal. Elke speler kiest in het begin een kleur paard en krijgt een stal.

Als je aan de beurt bent gooi je met beide dobbelstenen. Vervolgens kies je er eentje. Ga je vooruit op het spoor? Of vul je je stal met accessoires? Om het spel te winnen moet je beide doen. Je moet op het bord de grote stal bereiken maar ook alle accessoires verzameld hebben. Wie hier als eerste in slaagt, wint het spel!

Mijn dochter vindt Hop in Galop de laatste tijd erg leuk. Het keuze-element (vooruit of een accessoire) en de controle die ze ermee krijgt lijkt haar vooral aan te spreken. Daarnaast ziet er spel er erg mooi uit. De paardjes zijn mooi gemaakt en liggen goed in de hand. Bovendien kun je 2 varianten toepassen die het spel makkelijker of moeilijker maken.

Je kunt Hop in Galop bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leuke spelletje voor peuters vanaf 3 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Hop in Galop (Speelmateriaal)


Peuterspel #7: Let’s Go Fishin’

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Let's Go Fishin'
 • Uitgever: Goliath
 • Leeftijd: Vanaf 3 Jaar
 • Aantal Spelers: 1-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

Met Let’s Go Fishin’ krijg je een op batterij aangedreven ‘zee’ met vissen. Deze draait rond, waardoor de vissen omhoog en omlaag gaan. Tegelijkertijd openen en sluiten de vissen hun mond. Elke speler krijgt en hengel en mag gaan vissen!

Het spel begint zodra het spel begint te draaien. Iedereen speelt tegelijk en probeert het aas van hun hengel in de mond van de visjes te doen. Sluit de mond en heb je het aas erin? Trek de hengel dan omhoog en je hebt je vis! Haal ‘m van de haak en vang er snel nog een. Wie de meeste vissen heeft gevangen, wint het spel!

Let’s Go Fishin’ heeft 2 voordelen. Ten eerste is iedereen tegelijk aan de beurt en dat kan een leuke dynamiek geven (ook ruzie en frustratie als peuters op dezelfde vis azen, maar daar leren ze van). Ten tweede kun je het alleen spelen. Zijn er dus even geen vriendjes in de buurt? Geen probleem!

Je kunt Let’s Go Fishing’ bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leuke spelletje voor peuters vanaf 3 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Let's Go Fishin' (Speelmateriaal)


Peuterspel #8: Knappe Koppen

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Knappe Koppen
 • Uitgever: University Games
 • Leeftijd: Vanaf 3 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

In de doos van Knappe Koppen zit een mooi bord, 1 dobbelsteen, 4 pionnen, 4 bouwblokken en 52 blauwe, gele en rode kaarten. De blauwe kaarten bevatten kennisvragen. De gele kaarten gaan over ruimtelijk inzicht. En de rode kaarten bevatten opdrachten waarbij je fysiek iets moet doen.

Elke speler gooit om de beurt de dobbelsteen. Je verschuift je pion naar het eerstvolgende vakje met de gegooide kleur. Vervolgens voert de actieve speler de opdracht uit die op het kaartje staan. De speler die als eerste bij de finish is, wint het spel!

Maargoed, het gaat bij Knappe Koppen niet zozeer om de overwinning. Het gaat juist om iets leren. De driedeling in soorten opdrachten houdt het mooi gevarieerd. Mijn dochter heeft er veel van opgestoken en verrast ons steeds vaker. Kortom, een leuk en leerzaam spelletje voor peuters!

Je kunt Knappe Koppen bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leuke spel voor peuters vanaf 3 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 3 Jaar: Knappe Koppen (Speelmateriaal)


Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 3 jaar

Spellen voor Peuters van 4 Jaar

Met 4 jaar ben je eigenlijk een kleuter, maar omdat de scheidingslijn tussen peuter en kleuter voor ieder kind anders is, behandel ik hieronder nog 2 spellen. Deze vindt mijn dochter, nu ze bijna de leeftijd van 4 jaar heeft gehaald, erg leuk om te doen. Let wel: begeleiding van een ouder is aan te raden!

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 4 jaar

Peuterspel #9: UNO Junior

Leuk Spel voor Peuters vanaf 4 Jaar: UNO Junior
 • Uitgever: Mattel
 • Leeftijd: Vanaf 4 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

UNO Junior bevat in totaal 44 kaarten. 4 Jokers en 4x 10 kaarten van 0 t/m 9 in één kleur. Eigenlijk is dit spel gewoon het ouderwetse pesten. Je moet steeds een kaart van dezelfde kleur óf hetzelfde dier opleggen. Een joker mag je altijd neerleggen. Heb je nog één kaart over? Roep dan UNO. De speler die zijn kaarten als eerst kwijt is, wint het spel!

Op de verpakking staat dat dit spel voor peuters als speelbaar is vanaf 3 jaar. Ik moet wel zeggen dat het een eenvoudig spel is, maar de meeste kinderen nog wel de nodige ondersteuning van een ouder nodig hebben. Wel is UNO Junior een leuk kaartspel waarmee je langzaam de overstap kunt maken naar ‘grotere’ spellen.

Je kunt UNO Junior bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leuke spel voor peuters vanaf 4 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 4 Jaar: UNO Junior (Speelmateriaal)


Peuterspel #10: Vlotte Geesten Junior

Leuk Spel voor Peuters vanaf 4 Jaar: Vlotte Geesten Junior
 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 4 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten

In dit spel zitten 4 houten speelstukken (kikker, varken, vogel en spook) en 55 kaarten. Op de kaarten staan de speelstukken afgebeeld, maar slechts 1 daarvan heeft de juiste kleur. Ook zijn er kaarten voor gevorderde spelers. Die zijn net iets moeilijker.

Je zet de speelstukken midden op tafel, schud de kaarten en legt deze als trekstapel op tafel. Nu draai je elke beurt een kaart om. Elke speler moet nu zo snel mogelijk het speelstuk pakken dat goed is afgebeeld op de betreffende kaart. Bij een goed antwoord krijg je de kaart. De speler met de meeste kaarten wint het spel.

Net als bij UNO Junior, geldt ook voor Vlotte Geesten Junior dat de nodige hulp van volwassenen wel welkom is. Ik denk dat de meeste peuters het snelle aspect in dit spel wel zullen waarderen, maar er nog niet per se goed in zijn. Ondanks dat vindt mijn dochter het een leuk spelletje voor peuters om te doen.

Je kunt Vlotte Geesten Junior bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit leuke spelletje voor peuters vanaf 4 jaar eruit:

Leuk Spel voor Peuters vanaf 4 Jaar: Vlotte Geesten Junior (Speelmateriaal)
Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 4 jaar

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik 10 peuterspellen met je gedeeld. Op de verpakkingen staan de minimale leeftijden van 2 jaar, 3 jaar of 4 jaar. Ik denk alleen wel dat het per kind verschilt in hoeverre een spel goed speelbaar is en of hij/zij het überhaupt leuk vindt. Iedere peuter is nu eenmaal uniek.

Welke spelletjes voor peuters ken jij nog? Deel je mening in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *