De 10 Leukste Spellen voor een Vriendenweekend!

De Leukste Spellen voor een Vriendenweekend!

Altijd gezellig, een vriendenweekend. Een mooie accommodatie huren, gezellig ouwehoeren, geen verplichtingen hebben en vooral leuke dingen met elkaar doen. Zoals eh, spellen natuurlijk!

In dit blog vind je de 10 leukste spelletjes voor een vriendenweekend!

Voordat je begint met lezen: de meeste spellen voor een vriendenweekend in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spelletjes voor een vriendinnenweekend toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Valse Motten

Valse Motten Behendigheidsspel: op Tafel

Valse Motten Behendigheidsspel: Handkaarten

Valsspelende Mot in je Mouw

Valsspelende Mot in de Chipsbak

Valsspelende Mot achter je Bril

Valse Motten Behendigheidsspel: Aflegstapel

Valse Motten Behendigheidsspel: Bewakingskever

Valse Motten Behendigheidsspel: Kaarten

Dit is een kaartspel van 999 Games waarbij je MOET valsspelen. Elke ronde is er een bewakingskever die kijkt of er wordt vals gespeeld. Het doel is om je handkaarten kwijt te raken. Je legt om de beurt een kaart uit je handen op de aflegstapel. De meeste kaarten kun je afleggen, behalve de motten. Deze moet je laten verdwijnen zonder dat de bewakingskever het ziet. De speler die na een paar rondes de minste minpunten heeft, wint het spel.

Ik houd normaliter helemaal niet van valsspelen (en valsspelers), maar met Valse Motten vind ik het echt supergrappig. Als vrienden kaarten proberen te laten verdwijnen verzinnen ze soms de gekste manieren. Check m’n Valse Motten tips voor wat ideeën trouwens. Enfin, dit leuke spelletje heeft zo’n uniek concept… dat mag gewoon niet ontbreken in deze lijst met leuke spellen voor een vriendenweekend. Het spel is alleen niet geschikt voor te grote vriendengroepen.

Je kunt dit leuke spel voor een vriendenweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Throw Throw Burrito!

Throw Throw Burrito: op Tafel

Throw Throw Burrito: Burrito's

Throw Throw Burrito: Zachte Burrito

Throw Throw Burrito: Fear Me Penning

Throw Throw Burrito: 5 Handkaarten

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito Duel

Throw Throw Burrito: met Grappige Kaartjes

Throw Throw Burrito: Setje met Burrito War

Throw Throw Burrito: Blauwe Plek Fiches

In Throw Throw Burrito wordt er incidenteel een beroep gedaan op je oog hand-coördinatie. Dat zit zo. Spelers proberen setjes te maken van 3 kaarten (die zijn punten waard). Bij bepaalde setjes ontstaat er een burrito gevecht. Word je geraakt door een burrito? Dan krijg je een minpunt. De speler die na 2 rondes de meeste punten heeft, wint dit behendigheidsspel!

> Check hier mijn uitgebreide Throw Throw Burrito review!

Wie had dat gedacht. Dat er een ‘bordspel’ is waarbij je moet gooien met iets anders dan een dobbelsteen. Nou, dat is dus Throw Throw Burrito. Uiteraard is dit grappige spel een partyspel pur sang, maar een beetje kunnen mikken én ontwijken is wel handig ;). Dat maakt dit spel een echt behendigheidsspel met een humoristisch tintje. Het ideale spel voor als jullie tijdens een vriendenweekend niet alleen maar saai aan tafel willen zitten. Zorg alleen wel dat er niks breekbaars in de buurt staat en je wat ruimte hebt in de accommodatie :).

Je kunt dit leuke spelletje voor tijdens een vriendenweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

Bij dit 999 Games dobbelspel werp je 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker) als je aan de beurt bent. De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij vrienden die minder vaak spellen spelen. Daarnaast is het geschikt voor 6 personen en dat is wel een handig aantal voor tijdens het vriendenweekend. Er is trouwens ook een Keer op Keer 2 voor nog meer variatie.

Je kunt dit leuke spel voor tijdens een vriendenweekend o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fun Facts (4-8 Spelers)

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Stellingen

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts is een coöperatieve partygame waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Lees hier mijn uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts een verrassend leuk spel voor tijdens een vriendenweekend. Enerzijds is het een coöperatief spel waarbij je samenwerkt om zoveel mogelijk punten te halen. Anderzijds is het ook een vragenspel. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent, zoals vrienden. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die een goede vriend en vriendin maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er tijdens een vriendenavond hapjes en drankjes op tafel staan ;).

Je kunt dit leuke spelletje voor het vriendenweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Doodle Dash

Doodle Dash Tekenspel: op Tafel

Doodle Dash Tekenspel: Gouden Staaf en Dobbelsteen

Doodle Dash Tekenspel: Kaart met Woorden

Doodle Dash Tekenspel: Tekenen

Doodle Dash Tekenspel: Dobbelen

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Koeien

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Puppy's

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Slakken

Doodle Dash Tekenspel: Verzamelde Punten

In Doodle Dash zijn spelers om de beurt de actieve speler. Deze sluit de ogen en noemt een getal tussen de 1 en 7. Daarmee wordt een woord gekozen dat alle andere spelers moeten tekenen. De speler die als eerste klaar is pakt de gouden staaf. De tweede speler die klaar is begint de grijze dobbelsteen te gooien. Zodra er een rode hand wordt geworpen stopt iedereen met tekenen.

Dan kijkt de actieve speler eerst naar de tekening van de speler met de gouden staaf en probeert het woord te raden. Lukt dit? Dan krijgen ze beide 1 punt. Lukt dit niet? Dan probeert de actieve speler het woord te raden via de tekening van de 2e speler. Lukt dit ook niet? Dan wordt er nog geraden via alle tekeningen van de overige spelers. Wie na X rondes de meeste punten heeft wint!

Doodle Dash is voor mij een van de grappigere spellen voor tijdens een vriendenweekend. Het is echt heerlijk om te zien hoe spelers snel proberen te tekenen en (op een leuke manier) gefrustreerd kunnen raken als het niet lukt. Maar oké. De snelheid waarmee mensen proberen te tekenen is leuk. Het zijn echter de verschillende kunstwerken die dit spel voor vrienden en vriendinnen écht hilarisch maken.

Je kunt dit leuke spel voor een vrienden- of vriendinnenweekend online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Black Stories

Black Stories: op Tafel

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Voorkant

Black Stories 1 - Online Voorbeeld - De Eenarmige - Achterkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Voorkant

Black Stories 2 - Online Voorbeeld - De Lift - Achterkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Voorkant

Black Stories 3 - Online Voorbeeld - Chocolade-IJs - Achterkant

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 2-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Raadselspel

Black Stories zijn raadsels waarbij spelers moeten achterhalen hoe iemand overleden is. Één speler wordt de spelleider, neemt een kaart en leest het raadsel op de voorkant hardop voor. Op de achterkant staat de oplossing. Alle andere spelers gaan nu vragen stellen die de spelleider alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’ mag beantwoorden. Het doel is dat jullie samen als groep raden hoe de persoon in het raadsel om het leven is gekomen.

> Lees hier meer over het spel Black Stories !

Deze raadsels zijn perfect voor als je vriendengroep nogal groot is. Het enige dat je hoeft te doen is na te denken over een vraag om aan de spelleider te stellen. Je hoeft geen spelregels te leren of jezelf te storten in lange beurten. Je kunt gewoon onder het gemak van een drankje samen proberen een raadsel op te lossen. Lekker relax en dus ideaal voor een vriendendag of vriendenweekend.

Je kunt dit spelletje voor tijdens een vriendenweekend online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl of Spelhuis.be.

Detective Club

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 3-7 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel & Creativiteit

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldig partyspel. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een vriend of vriendin – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt hij of zij niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel!

Je kunt dit leuke spel voor tijdens jullie vriendenweekend online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Snack Match

Snach Match Spel: op Tafel

Snach Match Spel: Kaarten Pakken

Snach Match Spel: Kaart Doorgeven

Snach Match Spel: Kaart Neerleggen

Snach Match Spel: Picknickkleed Maken

Snach Match Spel: Picknickkleed Klaar

Snach Match Spel: Speciale Kaarten

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1-9 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kort kaartspel

Snack Match is een kort spelletje waarin je een picknickkleed vol met eten gaat leggen. Elke ronde trek je 2 kaarten, bekijkt ze en geeft er één door naar de speler links. Daarna legt iedereen 2 kaarten in zijn of haar raster van 4×4. Kaarten mogen naast elkaar liggen en ook (deels) onder elkaar worden geschoven. Zodra je minimaal 3 vakjes met een kleed van dezelfde kleur of dezelfde snacks aan elkaar hebt grenzen levert dat punten op. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint.

Ik ben aangenaam verrast door Snack Match. Het mechanisme voelt als een kleine, korte Cascadia waarbij je – in slechts 4 beurten – een gebied creëert en probeert zo groot mogelijke groepen te maken. Niet alleen van de ondergrond (picknickkleed), maar ook van de symbolen erop (snacks). Het onder- en op elkaar leggen van kaarten kan wat schuifgevoelig zijn, al vind ik het ook grappig bedacht. Zoek je juist een iets tactischer, puzzeliger spelletje voor tijdens een vriendenweekend? Dan is deze uitermate geschikt (tot maar liefst 9 vrienden!)

Je kunt dit kaartspelletje voor jullie vriendenweekend online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Perudo Jumbo Pack

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Dobbelspel

Perudo is een blufspel met kansberekening en gokken. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een knap bedacht dobbelspel voor grotere vriendengroepen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen geven het juist een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Denk jij dat jouw vrienden dit tijdens een vriendenweekend wel kunnen waarderen? Dan kan ik je Perudo van harte aanbevelen!

Je kunt dit grappige dobbelspel voor tijdens een vriendenweekend o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be

Jungle Speed

Jungle Speed Spel: Stap 1 - Kaart van je af Draaien

Jungle Speed Spel: Stap 2 - Anderen zien Kaart eerst

Jungle Speed Spel: Stap 3 - Kaart Zichtbaar

Jungle Speed Spel: Dezelfde Symbolen

Jungle Speed Spel: Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Kaart Opendraaien

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Kaarten en Symbolen

In Jungle Speed krijgt elke speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. Je draait om de beurt een kaart van je stapel open. Liggen er dan één of meer dezelfde kaarten op tafel? Dan ontstaat er een strijd tussen de betrokken spelers. Wie als eerste de totem pakt mag zijn of haar aflegstapel geven (of verdelen) aan de andere speler(s). Speciale kaarten zorgen dat alle spelers de totem moeten pakken óf dat iedereen een extra kaart moet opendraaien. De speler die als eerste zijn of haar kaarten kwijt is, wint het spel.

Toegegeven, als je Jungle Speed met 10 man wil spelen (8 gaat beter), heb je een goede tafel nodig. Eentje waar iedereen goed omheen kan zitten, zodat iedereen goed bij de totem kan én de kaartjes goed kan zien. Maar lukt dit? Dan bezorgt dit spelletje jou, je vrienden en vriendinnen een hilarische avond. Zorg wel dat er geen hapjes en drankjes op tafel staan, want ik die kunnen in de hectiek nog weleens worden omgegooid!

Je kunt dit leuke spel voor tijdens het vriendenweekend online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb diverse spellen met je gedeeld die ik geschikt vind voor op een vriendenavond, vriendenweekend of vriendinnenweekend. Sommige gezelschapsspellen zijn geschikt voor kleinere vriendengroepen en andere kun je prima spelen als je wat meer vrienden hebt.

Wat vind jij nou echt leuke spelletjes om tijdens een vriendenweekend te spelen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *