13 Leerzame Spelletjes voor Groep 1 en 2!

13 Leerzame Spelletjes voor Groep 1 en 2!

Je kunt in het onderwijs kinderen spelenderwijs veel leren. En dat begint al in groep 1 en 2. Daarom deel ik in dit blog 13 leerzame spelletjes voor groepen 1 en 2 met je. Er komen diverse elementen aan bod, zoals rekenen, taal, woordenschat, kleuren, sociaal emotionele aspecten en meer. En hoe educatief ze ook zijn, je kunt de spelletjes in de klas of thuis ook gewoon voor je plezier spelen natuurlijk!

Met dank aan Tessa, leerkracht op een basisschool, voor het meedenken over de educatieve spelletjes in dit blog.

Eerst nog even dit: kleuters, ofwel leerlingen van groep 1 en 2 op de basisschool, zijn over het algemeen 4, 5 of 6 jaar. In dit blog hebben de spelletjes voor groep 1 een vanaf leeftijd van 4 jaar. De spelletjes voor groep 2 hebben een vanaf leeftijd van 5 jaar. Ondanks die vanaf leeftijden, zul je ervaren dat niet alle kinderen een spelletje direct door hebben. De een heeft meer tijd nodig dan de ander. Houd daar rekening mee. Tot slot wil ik benoemen dat veel van deze leerspelletjes nog goed bruikbaar zijn in groep 3.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Memory spel
 • Draagt bij aan: Geheugen, Woordenschat (dieren) en Taal

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kan er, nu hij een kleuter van 4 jaar is, nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Naast het onthouden zeggen we ook hardop welk dier je omdraait. Zo leren kleuters ook weer 28 diersoorten kennen en dat is goed voor de woordenschat. Pluspunt is de stevigheid van het materiaal. Handig voor in de klas!

Je kunt dit spelletje voor groep 1 en 2 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Coöperatief spel & Educatief spel
 • Draagt bij aan: Groepsvorming, Omschrijven, Woordenschat (dieren) en Taal

Dit is een van de leerspelletjes voor groep 1 en 2 waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Naast Kroko Loko behoort ook Concept: Kids (Dieren) tot de spellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Met name rond de leeftijd van 4 jaar. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren – wederom goed voor de woordenschat.

Je kunt dit spelletje voor groep 1 en 2 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Egeltje Prikje

Egeltje Prikje Spel: op Tafel

Egeltje Prikje Spel: Egel

Egeltje Prikje Spel: Bord en Baan

Egeltje Prikje Spel: Spullen Kleven aan Egel

Egeltje Prikje Spel: Verzamelde Appels, Blaadjes en Paddenstoelen

Egeltje Prikje Spel: Egels op Speelbord

Egeltje Prikje Spel: Coöperatieve Modus

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Race- en Behendigheidsspel
 • Draagt bij aan: Vooruitdenken, Samenwerken en Fijne Motoriek

Egeltje Prikje is een race-spel waarbij behendigheid en ruimtelijk inzicht tot de overwinning leiden. Tijdens je beurt rol je de egel (bruine tennisbal met oogjes – supercute wel) over de met klittenband beklede blaadjes, paddenstoelen en appels. Wat blijft plakken mag je gebruiken om je houten egeltje over het speelbord te verplaatsen. De speler wiens houten egeltje als eerste het huisje bereikt, wint het spel.

Dit vind ik vooral een leuk spelletje voor kinderen uit groep 1 en 2, omdat het er unieker uit ziet. Kinderen moeten kijken welke symbolen ze nodig hebben en vervolgens daar een bal overheen rollen. Je hoeft niet tegen elkaar te spelen, maar kunt ook samen de coöperatieve variant doen waarin je het tegen de vos opneemt. Het kan niet snel kapot, al kunnen de kleine klittenbandjes wel vies of kwijtraken. Je moet het als ouder, juf, meester of onderwijs-assistent dus wel een beetje in de gaten houden.

Je kunt dit spel voor groep 1 en 2 online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dier op Dier

HABA Dier op Dier: op Tafel

HABA Dier op Dier: Speelmateriaal

HABA Dier op Dier: Startopstelling

HABA Dier op Dier: Dobbelsteen Gooien

HABA Dier op Dier: Plaatsen

HABA Dier op Dier: Stapelen

HABA Dier op Dier: Gestapeld

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Behendigheidsspel
 • Draagt bij aan: Vooruitdenken, Vormen, Ruimtelijk Inzicht en Fijne Motoriek

In Dier op Dier gooi je om de beurt een dobbelsteen en plaats je één of meer dieren op de dierenpiramide in het midden van de tafel. Valt de piramide om? Dan moet de speler die dat veroorzaakt heeft maximaal 2 dieren tot zich nemen. De rest van de dieren gaat terug in de doos. De speler die als eerste zijn of haar dieren op heeft, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Dier op Dier review!

Dit spelletje voor kinderen van groep 1 en 2 is slim bedacht en heeft mooi, kindvriendelijk speelmateriaal. Grote, kleurrijke, houten speelstukken zullen menig kind weten te boeien. Qua spelverloop is het perfect voor kinderen, maar het stapelen van de dieren kán wat lastig zijn. Daarbij geldt wel: ‘oefening baart kunst’. Maar heeft een kind niet zoveel geduld? Dan weet ik niet of dit helemaal in de smaak zal vallen. Ondanks de gave looks zal het dus niet voor elk kind geschikt zijn.

Je kunt dit spelletje voor groep 1 en 2 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior: op Tafel

Halli Galli Junior: Persoonlijke Trekstapel

Halli Galli Junior: Verdrietige en Blije Clown

Halli Galli Junior: Kaart Omdraaien

Halli Galli Junior: op de Bel Slaan

Halli Galli Junior: Bel op Tafel

Halli Galli Junior: Kaarten door Elkaar

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Reactiespel
 • Draagt bij aan: Vooruitdenken, Reactievermogen, Kleuren en Oog-Hand Coördinatie

Halli Galli Junior is ‘het spel met de bel’, maar dan voor kinderen vanaf 4 jaar. Iedereen krijgt een persoonlijke trekstapel. Spelers draaien om de beurt een kaart open op een persoonlijke aflegstapel. Zodra er 2 vrolijke clowns van dezelfde kleur op tafel liggen moet je op de bel slaan. De snelste speler krijgt alle open kaarten en schuift ze onder zijn of haar stapel. Heb je geen kaarten meer? Dan lig je uit het spel. Kort nadat de eerste speler is ‘geëlimineerd’, eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten wint.

Dit soort spellen vind ik ideaal voor jongere leeftijden. Je hoeft namelijk niet een bepaald analytisch vermogen te hebben, maar vooral een reactievermogen. En als je een beetje vooruit kunt denken (bij welke kleur clown moet ik bellen?) dan helpt dat zeker. De spelregels zijn supereenvoudig en de clowntjes zijn kleurrijk en spreken menig kind aan. Speel dit spelletje in groep 1 en 2 wel met kinderen van dezelfde leeftijd en minimaal met 3 kindjes. Ook zijn de kaartjes wat slijt-gevoelig. Let dus goed op welke kinderen er mee spelen.

Je kunt dit spelletje voor groep 1 en 2 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Foto Fish

Foto Fish Spel: op Tafel

Foto Fish Spel: Dobbelstenen Gooien

Foto Fish Spel: Dobbelsteenworp

Foto Fish Spel: Vissen van Worp Fotograferen

Foto Fish Spel: Gele Camera over Bord Schuiven

Foto Fish Spel: Laatste Brede Vistegel Pakken

Foto Fish Spel: Brede Vistegel Nemen

Foto Fish Spel: Vissen Vergelijken

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Zoekspel
 • Draagt bij aan: Kleuren en Oog-Hand Coördinatie

In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen met gekleurde vissen gegooid. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt. Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Foto Fish review !

Dit is een van de toegankelijkere spelletjes voor groep 1 en 2. Het speelmateriaal is stevig (karton), kleurrijk en de regels zijn eenvoudig. Iedereen speelt tegelijkertijd dus niemand hoeft op zijn of haar beurt te wachten. Zorg wel dat kinderen van een gelijk niveau spelen. Als kind A veel beter is dan kind B, dan maakt dat het spel, ondanks de leuke gimmick, toch minder leuk voor kind B. En misschien ook wel voor kind A.

Je kunt dit spelletje voor kinderen uit groep 1 en 2 online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar (Groep 0)
 • Soort: Memory spel / Praat spel / Sociaal emotioneel
 • Draagt bij aan: Kleuren, Onthouden, Woordenschat en Taal

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier juist over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. De vanaf-leeftijd is 3 jaar, maar het kan door leerkrachten van groep 1 en 2 ook worden gebruikt. Niet elke kleuter praat even makkelijk, daarom staan er wat handige tips in de spelregels voor de professionals.

Je kunt dit spelletje voor groep 1 en 2 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sterk als een Draak

HABA: Sterk als een Draak - op Tafel

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Neerzetten

HABA: Sterk als een Draak - Meerdere Omgedraaide Tegels

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Plaatsen

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren op Vulkaan

HABA: Sterk als een Draak - Omgedraaide Drakenpiraten

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur terug in Hol

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Memory spel
 • Draagt bij aan: Vooruitdenken en Onthouden

In Sterk als een Draak wordt memory gecombineerd met een race-element. Jouw draak moet een rondje rond de vulkaan lopen. Het beest mag vooruit als jij een tegel omdraait waar hetzelfde dier op staat als het vak waar jouw draak op staat. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit kunt. De speler die zijn of haar draak als eerste weer terug in het hol heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Sterk als een Draak review!

Ik zie dat het drakenthema kinderen van 5 jaar (vooral jongetjes) snel aanspreekt. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit gaat en des te groter de kans dat je wint. Elke keer weer sta ik versteld van het geheugen dat meerdere kinderen hebben. Helemaal ten opzichte van dat van mij ;). De kartonnen tegels zijn stevig, maar kunnen natuurlijk wel beschadigen. Probeer daar dus op te letten in de klas. Hoe dan ook, dit was voor ons één van de meest gespeelde spelletjes voor kinderen uit groep 2.

Je kunt dit spelletje voor kinderen uit groep 2 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Dobbelspel, Rekenspel
 • Draagt bij aan: Rekenen, Sets Vormen en Getalbegrip t/m 9

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. Je gooit met 6 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

Regenwormen Junior is ideaal om kinderen uit groep 2 wat getalbegrip bij te brengen. Kinderen leren met dit spelletje tot 9 tellen en moeten ook leren groepjes maken van de verschillende symbolen. Daarnaast is de kwaliteit van het speelmateriaal, ofwel de dobbelstenen en kartonnen tegels, goed. Misschien waren ‘stenen’ tegens zoals in de volwassen variant beter geweest voor in de klas, but it will do.

Je kunt dit spelletje voor groep 2 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fonkelschat

HABA Fonkelschat: op Tafel

HABA Fonkelschat: Papadraak Doorgeven

HABA Fonkelschat: Startopstelling

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen in IJszuil

HABA Fonkelschat: IJsring Optillen

HABA Fonkelschat: Laatste IJszuil

HABA Fonkelschat: Prachtig Speelmateriaal

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht
 • Draagt bij aan: Ruimtelijk Inzicht, Inschatten en Fijne Motoriek

In Fonkelschat kiezen spelers elke ronde om de beurt een kleur kristal. Daarna verwijdert de startspeler (de draak) een ijsring waardoor kristallen op het speelbord vallen. Vervolgens mag elke speler de kristallen pakken in zijn of haar gekozen kleur. De truc is dus om van tevoren in te schatten van welke kleur de meeste kristallen op het speelbord zullen vallen.

> Check hier m’n uitgebreide Fonkelschat review!

Dit is een prachtig vormgegeven HABA bordspel. De look&feel spreekt kinderen ongetwijfeld aan, je legt het snel uit en een potje duurt niet langer dan 15 minuten. Daarnaast kunnen kindjes er ook nog iets van leren. Zo wordt hun inschattingsvermogen, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek op de proef gesteld. Sommige kinderen uit groep 1 kunnen dit ongetwijfeld ook al, maar het zal ’t beste tot haar recht komen vanaf groep 2.

Je kunt dit spelletje voor groep 2 en hoger online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Reactiespel, Rekenspel
 • Draagt bij aan: Rekenen, Sets Vormen en Getalbegrip t/m 5

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Eerder in dit blog met leuke spelletjes voor groep 1 en 2 noemde ik al Halli Galli Junior, maar dat is puur een reactiespel. Met deze versie van Halli Galli moeten kinderen naast snel reageren óók gaan rekenen. Immers, als je 5 dezelfde soorten fruitsymbolen op alle kaarten ziet moet je op de bel drukken. Dat maakt Halli Galli een ideaal rekenspel om getalbegrip, het vormen van groepjes en reactievermogen te trainen. Hij is wel het leukst voor kinderen in groep 2 (of 3) die al een beetje kunnen rekenen!

Je kunt dit spelletje voor kinderen uit groep 2 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Squla Taal Rijmen

Squla Taal Rijmen Spel: op Tafel

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Maken

Squla Taal Rijmen Spel: Handkaarten

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Neerleggen

Squla Taal Rijmen Spel: Memory Variant

Squla Taal Rijmen Spel: Kaart Omdraaien

Squla Taal Rijmen Spel: Omgedraaide Kaart

Squla Taal Rijmen Spel: Set van 2 Kaarten

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Taalspel, Kwartet of Memory
 • Draagt bij aan: Woordenschat, Taal en Geheugen

Met dit taalspel kun je eigenlijk 2 spellen doen. Je kunt kwartet spelen waarbij je de 4 kaarten probeert te verzamelen met illustraties die op elkaar rijmen. Je kunt ook het memory spel doen, waarbij spelers steeds setjes van 2 kaarten met rijmende woorden moeten vinden. Hoewel je kunt spelen voor de winst, is het natuurlijk het belangrijkste dat kinderen leren rijmen.

Ondanks de minimale leeftijd raad ik dit spelletje pas aan vanaf 5 of 6 jaar. Ik denk dat het voor 4-jarigen toch net wat te moeilijk is. Sommige woorden kunnen lastig zijn en de illustraties laten soms meer objecten zien. Daarnaast moet je bij de kwartetvariant best veel kaarten vasthouden, wat ook niet altijd lukt. De memory variant is het meest toegankelijk én daar leer je naar mijn mening het meeste van. Puur omdat je daar actiever klanken gaat uitspreken om de rijm te horen en de woordenschat vergroot.

Je kunt dit spelletje voor groep 2 online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rory’s Story Cubes

Rory's Story Cubes Classic: op Tafel

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 1

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 2

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 3

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 4

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 5

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 6

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 1 of meer personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Creatief Spel + Praat spel
 • Draagt bij aan: Taal, Woordenschat en Creativiteit

Met Rory’s Story Cubes ga je verhalen verzinnen. Het gegeven is simpel. Je werpt om de beurt de 9 dobbelstenen en maakt met die dobbelstenen een verhaal. Je kunt er 3 kiezen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde. Je kunt ook eerst 3 dobbelstenen gooien om een hoofdpersonage te omschrijven en vervolgens alle 9 dobbelstenen te gooien voor het verhaal om je personage heen. Je speelt niet voor de winst, maar puur om je creativiteit te stimuleren.

Een groot aantal doelen voor leerlingen bevinden zich in het rekenveld. Naast rekenen is ook taal belangrijk en er zijn leerkrachten die daar wat creatiever mee bezig willen zijn. Daarvoor is Rory’s Story Cube uitermate geschikt. Het biedt een laagdrempelige manier om kinderen na te laten denken over een verhaal en ze vervolgens ook iets te gaan vertellen. Afgaande op woordenschat en taalgevoel denk ik dat dit spel het meest geschikt zal zijn voor de oudere kinderen van groep 2.

Je kunt dit spel voor groep 2 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor in groep 1 en 2 met je gedeeld. Ik heb gekeken naar de minimumleeftijd op de doos, wat je precies leert en de stevigheid van het materiaal. Daarbij heb ik geprobeerd om een divers aanbod te laten zien.

Ondanks de vanaf leeftijd zal het ene kind meer moeite hebben met een spel dan een ander. Dat zul je helaas altijd houden. Toch denk ik dat jij als juf of meester goed kunt inschatten wat de kinderen uit jouw klas wel of niet aankunnen.

Ik ben me ervan bewust dat er nog veel meer spelletjes voor groepen 1 en 2 zijn. Wat vind jij nou een leuk spel voor kinderen uit groep 1 en 2 dat niet mag ontbreken? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *