10 Leerzame Spelletjes voor Groep 3

10 Leerzame Spelletjes voor Groep 3!

Hoewel kinderen in groep 2 al getallen en letters leren, begint echt schrijven en rekenen pas in groep 3. Er zijn verschillende spelletjes die aan bepaalde leerdoelen daarvan kunnen bijdragen. In dit blog vind je 10 leerzame spelletjes voor groep 3!

Met dank aan Tessa, leerkracht op een basisschool, voor het meedenken over de educatieve spelletjes in dit blog.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Reactiespel, Rekenspel
 • Draagt bij aan: Rekenen, Sets Vormen en Getalbegrip t/m 5

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

In Halli Galli wordt een reactievermogen gecombineerd met snel rekenen. Immers, als je 5 dezelfde soorten fruitsymbolen op alle kaarten ziet moet je op de bel drukken. Dat maakt Halli Galli een ideaal rekenspel om getalbegrip, het vormen van groepjes en reactievermogen te trainen. Hoewel sommige leerlingen uit groep 2 dit ook al zullen kunnen, denk ik dat vooral kinderen uit groep 3 dit leuk vinden omdat die over het algemeen wat beter kunnen rekenen.

Je kunt dit spelletje voor kinderen uit groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Skip-Bo

Skip-Bo Spel: op Tafel

Skip-Bo Spel: Nieuwe Kaarten Trekken

Skip-Bo Spel: Handkaarten

Skip-Bo Spel: Bouwstapels

Skip-Bo Spel: Kaart van Stock naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Kaart van Wegwerpstapel naar Bouwstapel

Skip-Bo Spel: Joker

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Kaartspel, Rekenspel
 • Draagt bij aan: Getalbegrip t/m 12 en Vooruitdenken

Met Skip-Bo mag je om de beurt je hand aanvullen tot 5 kaarten en daarna kaarten leggen op gezamenlijke aflegstapels. Deze moeten van laag naar hoog lopen. Je kunt kaarten uit je hand alsook van je persoonlijke trekstapel spelen. Kun je niks meer leggen? Dan is de volgende speler aan de beurt. De speler die als eerste zijn of haar persoonlijke trekstapel leeg heeft, wint het spel.

De kracht van Skip-Bo zit ‘m in de toegankelijkheid. Je hebt eenvoudige regels, beurten zijn snel en door de hoge geluksfactor kan iedereen winnen (en er dus plezier aan beleven). Ideaal voor in groep 3 om leerlingen getalbegrip bij te brengen. En doordat spelers een aantal kaarten opzij kunnen leggen (om later te spelen), leren ze er ook mee om vooruit te denken.

Je kunt dit spelletje voor groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel
 • Draagt bij aan: Getalbrip t/m 100

The Mind is een coöperatief kaartspel waarbij de stilte overheerst (lekker voor in de klas haha). Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste kaartspellen die bestaat. En het is dus ook ideaal in de klas om kinderen meer getallen te leren. Met The Mind kun je tot 100 tellen. Is dat wat te hoog gegrepen voor de kinderen in je klas? Haal er dan gerust wat kaarten uit. Je kunt het ook prima t/m 50 spelen bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is dat de kinderen op elkaar moeten kunnen bouwen.

Je kunt dit spelletje voor groep 3 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel, Rekenspel
 • Draagt bij aan: Getalbegrip t/m 100, Rekenen (Optellen) en Onthouden

Dit is een van de leukste kinderspellen van Nederland. In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Dit spelletje voor groep 3 heeft veel te bieden. Kinderen spelen met gedekte kaarten en moeten hun kaarten (en idealiter ook die van andere spelers) goed onthouden. Daarnaast is het belangrijk dat ze de laagste waardes bewaren. Potjes duren niet lang en is een potje klaar? Dan kunnen de kinderen gaan rekenen en de waardes op hun kaarten bij elkaar optellen. Je kunt meer rondes doen, maar dan worden de bij elkaar op te tellen getallen ook hoger. (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit spelletje voor groep 3 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Formula

Formula Rekenspel op Tafel

Formula Spel: Startopstelling voor 3 Spelers

Formula Spel: Handkaarten

Formula Spel: Opvallende Kleuren

Formula Spel: Kaarten 0 t/m 9

Formula Spel: Symboolkaarten

Formula Spel: Voorbeeld 1

Formula Spel: Voorbeeld 2

Formula Spel: Voorbeeld 3

Formula Spel: Voorbeeld 4

Formula Spel: Voorbeeld 5

Formula Spel: Voorbeeld 6

 • Uitgever: Formula Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Rekenspel
 • Draagt bij aan: Rekenen (Optellen en Aftrekken)

In Formula hebben jij en je tegenstanders kaarten met getallen op handen. Om de beurt mag je maximaal 3 kaarten spelen om een kloppende som te maken. Daarbij mag je ook een symbool (x + : -) van tafel pakken dat je nodig hebt. Kun je geen kaart spelen? Dan moet je een nieuwe van de trekstapel pakken. Heb je geen handkaarten meer? Dan win je Formula!

> Lees hier mijn uitgebreide Formula spel review !

Spelenderwijs leren rekenen. Hoe leuk is dat? De kracht van Formula is tweeledig. Ten eerste zijn de regels simpel en wordt van rekenen iets leuks gemaakt. Ten tweede kun je het niveau aanpassen naar gelang de groep die je hebt. In groep 3 gebruik je bijvoorbeeld alleen de getallen 0 t/m 9 met de + en – kaarten om sommen te maken. In hogere groepen kun je ook vermenigvuldigen, delen en breuken toevoegen. Dat maakt Formula een perfect rekenspel. Oja, en het wordt aangeraden door diverse leerkrachten en het Nederlands Mathematisch Instituut.

Je kunt dit spelletje voor groep 3 en hoger o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, FormulaGames.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 2-12 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 1)
 • Soort: Coöperatief spel & Educatief spel
 • Draagt bij aan: Groepsvorming, Omschrijven, Woordenschat (dieren) en Taal

Dit is een van de spelletjes waarin leerlingen van groep 3 moeten samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids (Dieren) behoort tot de spellen die ik zelf het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt als leerkracht dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen voor elkaar omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren – wederom goed voor de woordenschat!

Je kunt dit spelletje voor groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar (Groep 0)
 • Soort: Memory spel / Praat spel / Sociaal emotioneel
 • Draagt bij aan: Onthouden, Woordenschat en Taal

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier juist over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. De vanaf-leeftijd is 3 jaar, maar het kan door leerkrachten van groep 3 ook worden gebruikt. Niet elke leerling praat even makkelijk, daarom staan er wat handige tips in de spelregels voor de professionals.

Je kunt dit spelletje voor groep 3 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Squla Taal Rijmen

Squla Taal Rijmen Spel: op Tafel

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Maken

Squla Taal Rijmen Spel: Handkaarten

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Neerleggen

Squla Taal Rijmen Spel: Memory Variant

Squla Taal Rijmen Spel: Kaart Omdraaien

Squla Taal Rijmen Spel: Omgedraaide Kaart

Squla Taal Rijmen Spel: Set van 2 Kaarten

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Taalspel, Kwartet of Memory
 • Draagt bij aan: Woordenschat, Taal en Geheugen

Met dit taalspel kun je eigenlijk 2 spellen doen. Je kunt kwartet spelen waarbij je de 4 kaarten probeert te verzamelen met illustraties die op elkaar rijmen. Je kunt ook het memory spel doen, waarbij spelers steeds setjes van 2 kaarten met rijmende woorden moeten vinden. Hoewel je kunt spelen voor de winst, is het natuurlijk het belangrijkste dat kinderen leren rijmen.

Ondanks de minimale leeftijd raad ik dit spelletje pas aan vanaf 5 of 6 jaar. Ik denk dat het voor 4-jarigen toch net wat te moeilijk is. Sommige woorden kunnen lastig zijn en de illustraties laten soms meer objecten. Daarnaast moet je bij de kwartetvariant best veel kaarten vasthouden, wat ook niet altijd lukt. De memory variant is het meest toegankelijk én daar leer je naar mijn mening het meeste van. Puur omdat je daar actiever klanken gaat uitspreken om de rijm te horen en de woordenschat vergroot.

Je kunt dit spelletje voor groep 2 online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Squla Spelling Woordjes

Squla Spelling Woordjes Spel: op Tafel

Squla Spelling Woordjes Spel: Handkaarten

Squla Spelling Woordjes Spel: Letterkaart Spelen

Squla Spelling Woordjes Spel: Woord- en Letterkaart

Squla Spelling Woordjes Spel: Joker

Squla Spelling Woordjes Spel: Nakijkkaart Gebruiken

Squla Spelling Woordjes Spel: Woordkaart Pakken

Squla Spelling Woordjes Spel: Letterkaart Pakken

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Taalspel / Letterspel
 • Draagt bij aan: Taal en Spelling

Met dit taalspelletje heb je woord- en letterkaarten. Tijdens je beurt draai je een woordkaart open en kijkt of je één van de drie woorden op de kaart compleet kunt maken met jouw letterkaarten. Klopt het woord? Kun je een woord maken? Neem dan de woordkaart en draai een nieuwe open. Kun je geen woord maken? Vul je hand dan aan met letterkaarten en dan mag je linkerbuurman het proberen. De speler met de meeste woordkaarten wint (al is het belangrijkste natuurlijk er iets van te leren!).

De kracht van dit spel zit niet zozeer in het spelelement, maar wel in het leerelement. Kinderen moeten gericht kijken welke letters bij een woord passen. En is het niet goed? Dan staat er een spellingsregel op de woordkaart beschreven die extra uitleg geeft. Met een juf of meester erbij werkt het leerproces natuurlijk wel beter. Mijn kritische noot is dat ik het niet snel zal aanraden met 2 spelers. Je kunt het beter met 3 of 4 doen.

Je kunt dit taalspelletje voor groep 3 online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rory’s Story Cubes

Rory's Story Cubes Classic: op Tafel

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 1

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 2

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 3

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 4

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 5

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 6

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 1 of meer personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Creatief Spel + Praat spel
 • Draagt bij aan: Taal, Woordenschat en Creativiteit

Met Rory’s Story Cubes ga je verhalen verzinnen. Het gegeven is simpel. Je werpt om de beurt de 9 dobbelstenen en maakt met die dobbelstenen een verhaal. Je kunt er 3 kiezen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde. Je kunt ook eerst 3 dobbelstenen gooien om een hoofdpersonage te omschrijven en vervolgens alle 9 dobbelstenen te gooien voor het verhaal om je personage heen. Je speelt niet voor de winst, maar puur om je creativiteit te stimuleren.

Een groot aantal doelen voor leerlingen bevinden zich in het rekenveld. Naast rekenen is ook taal belangrijk en er zijn leerkrachten die daar wat creatiever mee bezig willen zijn. Daarvoor is Rory’s Story Cube uitermate geschikt. Het biedt een laagdrempelige manier om kinderen na te laten denken over een verhaal en ze vervolgens ook iets te gaan vertellen. Persoonlijk vind ik het een bijzonder krachtige eigenschap als je je gedachten kunt uitten (verbaal of tekstueel). Dit spelletje helpt leerlingen uit groep 3 op weg.

Je kunt dit spelletje voor groep 3 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse spelletjes voor in groep 3 met je gedeeld. Ik heb gekeken naar de minimumleeftijd op de doos, wat je precies leert en de stevigheid van het materiaal. Daarbij heb ik geprobeerd om een divers aanbod te laten zien, al ligt de focus vooral op taal en rekenen.

Ondanks de vanaf leeftijd zal het ene kind meer moeite hebben met een spel dan een ander. Dat zul je helaas altijd houden. Toch denk ik dat jij als juf of meester goed kunt inschatten wat de kinderen uit jouw klas wel of niet aankunnen.

Ik ben me ervan bewust dat er nog veel meer spelletjes voor groep 3 zijn. Wat vind jij nou een leuk spel voor kinderen uit groep 3 dat niet mag ontbreken? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *