De Top 10 Leukste Spelletjes voor Volwassenen!

De Leukste Spelletjes voor Volwassenen!

De spellenbranche is de laatste jaren hard gegroeid. Dankzij o.a. Kickstarter en een toegenomen interesse tijdens het COVID-19 tijdperk (om thuis, binnen spelletjes te spelen), heb je tegenwoordig de keuze uit duizenden, leuke spelletjes voor volwassenen. Ja. Het zijn er echt veel.

Maar welke zijn nou het leukste? Het beste? Nou, in dit blog vorm ik een top 10 van enkele spelletjes die ik volwassenen sowieso kan aanraden.

Voordat je begint met lezen: de meeste spelletjes voor volwassenen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met spelletjes voor volwassenen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: DobbelspelRoll & write

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Qwixx is een toegankelijk spelletje voor volwassenen (en kinderen) om thuis, binnen of juist buiten aan tafel te spelen. Het mooie aan Qwixx is dat, ook al is het niet jouw beurt, jij ook de kans hebt om iets aan te kruisen. Hierdoor blijven spelers gedurende het spel betrokken. Wat het aantal spelers ook is, er is altijd weinig downtime. Het kan ook niet anders of Qwixx is al sinds 2012 een van de populairste spelletjes voor volwassenen en ik denk dat het dat nog jaren zal blijven!

Je kunt dit leuke spelletje voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Take 5

Take 5 Kaartspel: op Tafel

Take 5 Kaartspel: Handkaarten

Take 5 Kaartspel: Oplopende Kaarten

Take 5 Kaartspel: Zesde Kaart Aanleggen

Take 5 Kaartspel: Kaarten van een Rij Pakken

Take 5 Kaartspel: Nieuwe Rij Maken

Take 5 Kaartspel: Verzamelde Koeien

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Soort: PartyspelKaartspel

Take 5 bevat 104 kaarten met de waardes 1 t/m 104. Spelers moeten oplopende rijen van getallen op tafel maken. In het begin liggen er 4 kaarten (het begin van 4 rijen) op tafel en krijgt elke speler 10 kaarten. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. Vervolgens sluit je de kaarten van laag naar hoog aan in de rijen waar die het getal in past. Leg je de 6e kaart in een rij neer? Dan moet je de 5 kaarten (=strafpunten) pakken. De speler met de minste punten wint het spel.

Ik speel Take 5 meestal met 4 of 5 personen. Kenmerkend is het gelach door de chaos en frustratie bij anderen. Oké,oké. Je raakt zelf ook weleens gefrustreerd aan tafel. Anyway, dat gelach is bij grote groepen nóg luider. Des te groter de groep, des te sneller de rijen vol zijn, des te groter de risico’s die je loopt en des te grappiger het wordt. Echt een aanrader voor als je een grappig, doch eenvoudig spelletje voor volwassenen zoekt om binnen te spelen!

Je kunt dit leuke spelletje voor volwassenen online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort: PartyspelBekend kaartspel

Het spelverloop van dit kaartspelletje is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens staat in de boeken als één van de meest succesvolste Kickstarters ooit. Dit zou kunnen komen door de grappige illustraties van The Oatmeal, maar ook door de (gemene) interactie tijdens het spelverloop die voor grappige momenten zorgt. Spelers moeten soms tot het uiterste gaan en zo egoïstisch zijn als een kat. Alles met één doel: niet ontploffen! Zoek je een avondspel voor volwassenen dat thuis humor aan tafel brengt? Dan is deze purrrrrrrfect!

Je kunt dit populaire spelletje voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Halli Galli

Halli Galli Reactiespel: op Tafel

Halli Galli Reactiespel: Kaart Omdraaien

Halli Galli Reactiespel: op de Bel Slaan

Halli Galli Reactiespel: 5 Druiven

Halli Galli Reactiespel: 5 Aardbeien

Halli Galli Reactiespel: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort: Reactiespel

In Halli Galli krijgt elke speler een gedekte stapel met kaarten. Hierop staan verschillende vruchten in verschillende hoeveelheden afgebeeld. Om de beurt draaien spelers een kaart om (en vormen zo een eigen aflegstapel). Zodra er op tafel gezamenlijk precies 5 dezelfde vruchten liggen, wint de speler die als eerste op de bel slaat. Hij of zij krijgt alle open aflegstapels. Uiteindelijk moet je zoveel mogelijk kaarten verdienen en/of andere spelers wegspelen.

Dit is zonder twijfel een van de meest bekende reactiespellen out there. Het wordt met regelmaat gebruikt als spelletje voor volwassenen op avonden waar gezelligheid en humor centraal staan. Net zoals bij de meeste spelletjes, geldt ook bij Halli Galli dat deze leuker is met meer spelers. Dan wordt overzicht houden iets lastiger en dat maakt het naar mijn mening juist weer leuker. Kortom, ‘het spel met de bel’ mag niet ontbreken in dit overzicht met spellen voor volwassenen!

Je kunt dit leuke spelletje voor volwassenen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel & Rekenspel

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit eenvoudige spelletje voor volwassenen speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar het komt er op neer dat je onder aan de streep veel moet onthouden. Dankzij korte potjes is dat prima te doen en daar zit denk ik het succes van dit snelle spel voor volwassenen. Leuk voor thuis alsook elders. (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit makkelijke spelletje voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Crew: Missie Diepzee

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

De Crew Missie Diepzee: Startspelerfiguur op Tafel

De Crew Missie Diepzee: Kaarten op Hand

De Crew Missie Diepzee: Troeven

De Crew Missie Diepzee: Opdrachtkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee: Communiceren

De Crew Missie Diepzee: Getrokken Opdrachtkaarten

De Crew Missie Diepzee: Kleurenkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee is een coöperatief spel voor volwassenen. Jullie moeten als team 32 missies voltooien zonder te communiceren. Elke missie komen er één of meer opdrachtkaarten op tafel die onder spelers worden verdeeld. De opdrachtkaarten bepalen welke slagen en/of welke kaarten de eigenaren moeten halen (of juist niet). Een missie is volbracht als alle opdrachten worden gehaald.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

Ik vind de De Crew echt een geweldig avondspel. Door een klassiek slagenspel volledig coöperatief te maken en er opdrachten bij te voegen, toont auteur Thomas Sing hoe mooi pure eenvoud eigenlijk is. Enfin, Missie Diepzee verbeterde de opdrachten en ondanks het plezier dat ik heb beleefd aan het originele kaartspel De Crew, blijft Missie Diepzee toch echt een van de leukste samenwerkingsspelletjes die ik ken!

Je kunt dit coöperatieve spel voor volwassenen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: DobbelspelRoll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spelletjes spelen. Bovendien doet het spel haar naam eer aan: doordat er niet één leidende strategie is verveelt het niet snel en wil je al snel nog een keer :). Misschien wel een van de beste dobbelspelletjes voor volwassenen ooit!

Je kunt deze titel uit m’n spelletjes voor volwassenen top 10 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Next Station London

Next Station London Spel: op Tafel

Next Station London Spel: Lijnen Tekenen

Next Station London Spel: Kaarten Opendraaien

Next Station London Spel: Roze Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Roze Kaart Opendraaien

Next Station London Spel: Kaarten op Tafel

Next Station London Spel: Groene Lijn Tekenen

Next Station London Spel: Scoreformulieren

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Soort: Flip & Write

Met Next Station London probeer je een zo waardevol mogelijk metro-netwerk te tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde teken je met een andere kleur (je geeft potloden steeds door naar links). Elke beurt draai je een kaart met een symbool om. Dan tekent iedereen, vanaf een van de buitenste stations in het huidige netwerk, een lijn naar een station met het omgedraaide symbool. Zodra 5 roze kaarten zijn omgedraaid eindigt de ronde. Na 4 rondes tel je alle punten bij elkaar op en wint de speler met de meeste.

Next Station London is op dit moment van schrijven het meest populaire spelletje binnen mijn spellengroepen met voolwassenen. We sluiten er veel avonden mee af. Het is een snel spelletje, maar niet per se minder tactisch. Ondanks meerdere manieren om punten te scoren zijn je opties redelijk afgebakend. Hierdoor ga je bijna in treinvaart door het spel en blijft de flow er lekker in. Ook ben ik er nog steeds niet achter hoe je nou de meeste punten kunt scoren. En dat is weer goed voor de herspeelbaarheid.

Je kunt dit spel voor volwassenen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Love Letter

Love Letter Kaartspel: op Tafel

Love Letter Kaartspel: Kaart op Handen

Love Letter Kaartspel: Kaart Pakken

Love Letter Kaartspel: Kaart Kiezen

Love Letter Kaartspel: Kaart Spelen

Love Letter Kaartspel: Kaart Laten Zien

Love Letter Kaartspel: Fiches in Zak

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kaartspel – Hidden Roles – Speler Eliminatie

Tijdens dit leuke kaartspelletje krijgt elke speler een karakterkaart op handen. De actieve speler pakt er een kaart bij en speelt vervolgens één van de twee kaarten. Door kaarten te spelen kun je informatie krijgen, spelers elimineren of jezelf juist veilig stellen. Blijf je als laatste over dan win je de ronde? Is de trekstapel leeg? Dan wint de speler met de hoogste kaart op handen. Wie als eerste een X aantal roosfiches heeft verzameld, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Love Letter spel review !

Voor mij is Love Letter het beste kaartspel dat er is. Mensenkennis en tactiek (check m’n Love Letter tactieken hier!) worden perfect met elkaar gecombineerd. Dit spelletje lijkt in het begin misschien wat plat. Maar juist door je gedrag in het spel onvoorspelbaar te maken, biedt dit simpele spel veel meer diepgang dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Met name volwassenen zullen goed zijn in het opzetten van een masker. Cupido schoot zijn pijl met dit kaartspel precies in m’n hart; I love this!

Je kunt dit leuke spelletje voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort: Partyspel & Creativiteit
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Ben je met meer spelers dan 8? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt dit leuke spel voor volwassenen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel spelletjes voor volwassenen. Ik heb je middels een top 10 geprobeerd diverse favorieten van mij te tonen én daar enigszins gevarieerd in te zijn. Dus van makkelijk naar moeilijk en van partygame naar tactisch.

Zoek je nog meer inspiratie? Bekijk dan eens de spelletjes voor volwassenen in onderstaande webshops:

Wat vind jij het leukste spelletje voor volwassenen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *