De 8 Leukste Spelletjes voor 1 Persoon (want solo spelen kan ook leuk zijn)!

Leuke Spelletjes voor 1 Persoon!

Ik vind niets leuker dan samen spelletjes doen. Lekker gezellig een avondje (ach joh, een hele dag!) inplannen met vrienden of familie en helemaal los gaan.

Maar soms heb je gewoon even geen tegenstanders. Die hebben dan geen zin. Tja, wat dan? Blijven zeuren totdat ze gaan spelen?

Nah, gewoon een spelletje voor 1 persoon uit de kast trekken!

In dit blog deel ik 8 leuke spelletjes voor 1 persoon. Kaartspellen, dobbelspellen, denkspellen en zelfs (grote) bordspellen. Allemaal voor 1 speler.

Veel leesplezier!

Om dit blog wat overzichtelijk te maken heb ik hieronder de 4 categorieën als linkje geplaatst:

In elke categorie vind je 2 spelletjes. Het idee is om dit in de toekomst te blijven uitbreiden.

Kaartspel voor 1 persoon: Vrijdag

 • Kaartspel voor 1 Persoon: Vrijdag (999Games)Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort spel: Kaartspel

Dit spelletje voor 1 speler zit verpakt in een klein vierkant doosje en bestaat uit voornamelijk kaarten. Daarnaast krijg je er 3 tableaus én 22 levenspunten bij. Ook het boekje spelregels mag niet ontbreken.

In dit spel ben jij ‘Vrijdag’, de enige bewoner van een onbewoond eiland (hmm, dat klopt niet helemaal, maar de setting is duidelijk denk ik). Op een dag spoelt Robinson aan. Je ziet ‘m het liefst zo snel mogelijk van het eiland vertrekken, maar je menselijkheid wil ‘m niet aan z’n lot overlaten.

Tijdens een potje Vrijdag help jij Robinson om steeds sterker te worden, zodat hij aan het einde van het spel zelfs 2 piraten kan verslaan. Lukt dit? Dan zal hij van het eiland vertrekken en heb jij je rust terug. Lukt dit niet? Dan blijft Robinson nog eeuwig hangen en verlies je het spel.

De speluitleg is dusdanig moeilijk samen te vatten, dat je het beste even onderstaand filmpje van Nox Spellenzolder kunt kijken:

Hier lees je eventueel mijn tips om het solo spel Vrijdag te winnen.

Vrijdag is een van de moeilijkere spelletjes voor 1 persoon die ik ken. De regels zijn niet altijd even makkelijk te volgen, maar als je het eenmaal doorhebt is het een leuk en uitdagend solitair kaartspel. Pluspunt vind ik ook dat je het spel op 4 verschillende moeilijkheid niveaus kunt spelen. Zeker een van de noemenswaardige spellen voor 1 persoon!

Je kunt Vrijdag bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Hieronder zie je hoe dit kaartspel voor 1 persoon eruit ziet:

Kaartspel voor 1 Persoon: Vrijdag Inhoud

Kaartspel voor 1 persoon: Klus Geklaard

 • Kaartspel voor 1 Persoon: Klus Geklaard (999Games)Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort spel: Kaartspel

In het doosje van Klus Geklaard zitten de spelregels, 48 kaarten, 10 snoepjes en 7 koffiekopjes. De kaarten zijn genummerd van 1 t/m 48. Daarnaast staan er ook nog diverse acties op de kaarten die je kunt doen. Voor je het spel begint schud je de kaarten.

In dit spel moet je de kaarten gaan sorteren op nummer. Dus van 1 tot 48. Je trekt steeds 3 kaarten, legt ze voor je neer en behandelt de acties die erop staan. Voor dit laatste moet je wel snoepjes betalen, maar je krijgt ook steeds weer nieuwe snoepjes. Na de acties schuiven de kaarten naar beneden waar je ze kunt sorteren. Daarna belanden ze weer onder de stapel.

Zodra je de kaart met nummer 48 erop trekt, moet je een koffiekopje inleveren. Je hebt dan altijd alle kaarten een keer gehad. Moet je jouw zevende koffiekopje inleveren, maar liggen de kaarten nog niet op de juiste volgorde? Dan verlies je. Slaag je er dus in om vóór het zevende koffiekopje de kaarten te sorteren, dan win je.

Ook Klus Geklaard is, net als het solo spel Vrijdag, een iets pittiger kaartspel voor 1 persoon. Het thema is niet zo sterk, maar het spelmechanisme is wel leuk. Je geheugen wordt op de proef gesteld en daar houd ik wel van. Daarom staat Klus Geklaard zeker in dit blog voor 1 persoons spellen.

Je kunt Klus Geklaard bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

En zo zien de kaartjes en snoepjes eruit van dit solitaire spel:

Kaartspel voor 1 Persoon: Klus Geklaard Inhoud

Dobbelspel voor 1 persoon: Clever

 • Dobbelspel voor 1 Persoon: Clever (999Games)Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Tot 4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort spel: Dobbelspel

Clever bestaat uit spelregels, 6 dobbelstenen, 4 stiften en een scoreblok. De dobbelstenen hebben elk een eigen kleur (wit, geel, blauw, groen, oranje en paars) en een aantal ogen van 1 t/m 6. Je dobbelt om de beurt. Als je aan de beurt bent mag je tot 3x dobbelen en wegstrepen. Andere spelers mogen aan het einde van jouw beurt nog iets wegstrepen met jouw overgebleven dobbelstenen.

Op het scoreblok staan verschillende velden. Ze hebben een kleur die overeenkomt met een dobbelsteen. Met de gele dobbelsteen kun je in het gele veld wegstrepen. Met de groene dobbelsteen in het groene veld, enzovoorts. Wit wordt gecombineerd met blauw én fungeert als joker.

Het doel is om in elk veld zoveel mogelijk weg te strepen. Daar krijg je namelijk punten voor. En het toffe is dat je op een gegeven moment combinaties kunt maken. Door specifieke vakjes weg te strepen kun je o.a. re-rolls, een extra actie maar ook extra ‘streepjes’ verdienen. Met die laatste kun je dus zonder een dobbelsteen te gebruiken, tóch een extra streepje zetten in een bepaald veld.

Tot slot zijn er nog vosjes. Aan het einde van het spel worden al jouw vosjes vermenigvuldigt met de waarde van jouw laagste veld. Hierdoor moet je wel op alles focussen, anders loop je punten mis. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ik heb Clever voor het eerst bij een vriend gespeeld en voor een dobbelspel vind ik het echt ‘slim’ bedacht. Het blijft dobbelen, dus de kansfactor is hoog. Maar elk getal kan wat waard zijn. Je kansen maximaliseren en goede combinaties maken vind ik erg tof (Lees dit blog eens voor een Clever spel strategie!). Het feit dat je het ook solo kunt spelen, is een mooie bonus!

Je kunt Clever bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

En dit krijg je bij de aanschaf van dit spelletje voor 1 persoon:

Dobbelspel voor 1 Persoon: Clever Inhoud

Dobbelspel voor 1 persoon: Keer op Keer

 • Dobbelspel voor 1 Persoon: Keer op Keer (999Games)Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Tot 6 Personen
 • Speelduur: 25 Minuten
 • Soort spel: Dobbelspel

Met dit dobbelspel krijg je spelregels, een scoreblok, 6 dobbelstenen en 6 viltstiften. Je hebt 3 zwarte dobbelstenen met 1 t/m 5 en een ?. Op de 3 witte dobbelstenen staan kruisjes in de kleur blauw, rood, geel, groen en oranje. Het scoreblok is een soort van gevuld tetris-veld met allemaal gekleurde blokjes.

In een solo spel speel je met 2 zwarte en 2 witte dobbelstenen. Als je aan de beurt bent gooi je met alle dobbelstenen. Je kiest vervolgens één gekleurd kruis en één zwarte dobbelsteen. De ? is een joker. Nu moet je iets op je scoreblok wegstrepen. Je begint altijd in de middelste kolom.

Kies je bijvoorbeeld een 3 en het gele kruis? Dan mag je 3 gele blokjes afstrepen (die aan elkaar grenzen). Één van die gele blokjes moet in de middelste kolom zitten. Daarna mag je naar links of rechts toe werken. Maar blokjes die je later afstreept moeten grenzen aan blokjes die je al hebt afgestreept!

Het doel is om binnen 30 ronden zoveel mogelijk weg te strepen. Door één kleur volledig weg te strepen, kolommen te vullen, sterren weg te strepen én geen jokers te gebruiken kun je extra punten halen.

Keer op keer is een dobbelspel dat je met meer spelers kunt doen, maar als je alleen bent is het een leuke manier om wat tijd te doden. Ik vind het wel tof dat je, ondanks de dobbelstenen, een beetje tactisch moet nadenken. Een ander pluspunt is dat je het solo relatief snel kunt spelen.

Je kunt Keer op Keer bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

En zo ziet het speelmateriaal van dit spelletje voor 1 speler eruit:

Dobbelspel voor 1 Persoon: Keer op Keer Inhoud

Denkspel voor 1 persoon: IQ Puzzler PRO

 • Denkspel voor 1 Persoon: IQ Puzzler PROUitgever: Smart Games
 • Leeftijd: Vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: Variabel
 • Soort spel: Denkspel

Met dit spelletje wordt je IQ gestimuleerd. Je krijgt een compact doosje met daarin 12 kleurrijke puzzelstukken en een boekje met 120 opdrachten. Oja, ook de oplossingen vind je erin terug. Je kunt zowel puzzels maken in 2D als 3D.

De bedoeling is dat je steeds een opdracht erbij pakt en de puzzelstukken zó neerlegt als in de opdracht. Vervolgens moet je het hele oppervlak proberen te vullen (2D) óf de piramide proberen af te maken (3D). De stukken die je van te voren hebt neergelegd mogen niet meer worden verplaatst.

Als je de puzzel af hebt (of als het niet lukt) pak je het boekje erbij om de oplossing te bekijken. In totaal zijn er 120 opdrachten te maken.

Dit 1 persoons spel is geschikt vanaf 6 jaar. Niet alleen kinderen, maar ook zeker volwassenen zullen hier plezier aan beleven. Nouja, als je het leuk vindt om je hersenen te laten kraken en oplossingen te zoeken. Het kleine formaat maakt ‘m ideaal om overal mee naartoe te nemen en te spelen. Bovendien stimuleer je logica, ruimtelijk inzicht en probleem-oplossend denken (lees eventueel m’n blog over denkspellen en puzzelspellen om inspiratie op te doen!).

Je kunt IQ Puzzler PRO bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit spel voor 1 speler eruit:

Denkspel voor 1 Persoon: IQ Puzzler PRO Inhoud

Denkspel voor 1 persoon: Squirrels Go Nuts!

 • Denkspel voor 1 Persoon: Squirrels Go Nuts!Uitgever: Smart Games
 • Leeftijd: Vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: Variabel
 • Soort spel: Denkspel

Met dit denkspelletje voor 1 persoon krijg je een mooi doosje met deksel, 4 eekhoorns en 5 eikels. Ook een opdrachtenboekje met 60 opdrachten en oplossingen mag natuurlijk niet ontbreken.

Bij Squirrel Go Nuts! hoef je niet steeds puzzelstukjes naast- of op elkaar te leggen. Je legt de eekhoorns en eikels op het speelveld zoals in de opdracht afgebeeld staat. Vervolgens ga je met deze speelstukken over het bord schuiven. Niet optillen dus! Het is een echte schuifpuzzel.

Het doel is om nu alle eikels in de juiste gaatjes te laten vallen. Je kunt het opdrachtenboekje erbij pakken als je klaar bent óf als je er niet uitkomt. Hier staan namelijk de oplossingen in. De opdrachten gaan van makkelijk naar moeilijk.

Hoewel het spel niet heel origineel is, kreeg het wél een Speelgoed van het Jaar nominatie in 2018. Ik denk dat dit de reden was van de populariteit onder de puzzelaars. Het spel is mooi vormgegeven en makkelijk mee te nemen op reis. Ook de oplopende moeilijkheidsgraad vind ik een pré. Reden genoeg dus om deze onderdeel te laten zijn van leuke spelletjes voor 1 persoon in dit blog te noemen!

Je kunt Squirrels Go Nuts! bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Zo ziet dit solo denkspel eruit:

Denkspel voor 1 Persoon: Squirrels Go Nuts! Inhoud

Bordspel voor 1 persoon: Terraforming Mars

 • Bordspel voor 1 Persoon: Terraforming MarsUitgever: Intrafin Games
 • Leeftijd: Vanaf 12 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Tot 5 Personen
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

Yes. Je kunt ook bordspellen solo spelen. Terraforming Mars is daar een voorbeeld van. Je krijgt gewoon een volle doos met talloze speelonderdelen. Spelregels, blokjes, kaartjes, tokens en natuurlijk een prachtig bord voor op tafel.

Je bevindt jezelf in de 24e eeuw en de aarde raakt uitgeput door de mens. Diverse organisaties worden gevraagd om Mars te terraformen, ofwel bewoonbaar te maken. Jouw organisatie is er een van. Je dient steden te stichten, bosgebieden aan te leggen en oceanen te scheppen. Hierdoor zal op Mars de juiste temperatuur voor mensen ontstaan en het juiste zuurstofniveau behaald worden.

De solo variant heeft grotendeels dezelfde spelregels als de variant met meer spelers. Er zijn enkele uitzonderingen en die staan netjes in de spelregels beschreven. Je doel is in ieder geval om binnen 14 ronden de temperatuur en zuurstof op niveau te brengen alsook alle oceanen te bouwen. Vervolgens kijk je naar je aantal overwinningspunten.

Veel solo spellen duren niet zo lang. Terraforming Mars is echter een bordspel voor 1 persoon dat wél lang duurt. Daarvoor krijg je ook nog eens dat er écht iets op tafel ligt: Een mooi bord waarmee je iets opbouwt. Dit spel behoort sowieso tot mijn top 10 bordspellen, dus een plekje voor de solo variant in dit blog mag niet ontbreken!

Je kunt Terraforming Mars bestellen op Spellenrijk.nl, Amazon.nl en bol.com.

Zo ziet dit 1 persoons spel eruit op tafel:

Bordspel voor 1 Persoon: Terraforming Mars Inhoud

Bordspel voor 1 persoon: Agricola

 • Bordspel voor 1 Persoon: Agricola (999Games)Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Vanaf 12 Jaar
 • Aantal Spelers: 1 Tot 4 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort spel: Bordspel

Nog een uitgebreid bordspel dat je solo kunt spelen: Agricola. De doos zit boordevol houten speelstukken. Dieren, zoals koeien, varkens en schapen. Bouwstoffen, zoals leem, hout en riet. Gewassen, zoals riet en wortels. En dan nog eens hekken, stallen, gezinsleden. En dan ben ik er nog niet… kortom: nog een spel dat je in je eentje kunt spelen waar veel op tafel ligt!

Je begint het spel met een eigen tableau en minimale middelen. Elke beurt kun je diverse acties doen en iets gaan opbouwen. Investeer in je huizen, veeteelt en/of landbouw. Daarvoor moet je wel akkers aanleggen en weiden voor je dieren. Ook heb je bouwstoffen nodig. En laten we vooral niet vergeten dat je gezinsleden eten nodig hebben aan het einde van de ronde.

De acties waaruit je kunt kiezen zijn beperkt. Daarnaast heb je nog de unieke ambachten en kleine investeringen die je gedurende het spel voordelen opleveren. Zorg dus dat je zo efficiënt mogelijk te werk gaat. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk punten te halen.

Agricola is een heerlijk spel voor 1 persoon. Je speelt écht een spel, ook al doe je dat in je eentje. Je kunt iets moois opbouwen én het duurt niet zolang. Het duurt langer dobbelspelletje, maar minder lang dan bijvoorbeeld Terraforming Mars. Agricola zit er mooi tussenin. Ook is het met meer spelers te doen en behoort tot een van de populairdere bordspellen.

Je kunt Agricola bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en bol.com.

Met onderstaande afbeelding krijg je een idee van wat er allemaal bij zit:

Bordspel voor 1 Persoon: Agricola Inhoud

Nu ben jij aan de beurt!

Ken jij de 1 speler spelletjes in dit blog? En zo ja, wat vind jij ervan? Ken je nog meer leuke spelletjes voor 1 persoon? Dan hoor ik ze graag in een reactie!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

6 reacties

 1. Set speel ik vaak tegen mijzelf. Eenvoudig en snel te spelen en het houdt mij toch scherp

 2. Superleuk! Ik ken uit deze lijst alleen IQ puzzler. Ik vind hem zelf niet zo heel leuk. Ik heb zelf Rush Hour, het dobbelspel van Catan en Brains Japanse Tuinen. Leuk om te doen!

  1. Beste Maartje,

   Bedankt voor die waardevolle toevoegingen aan dit blog over spelletjes voor 1 persoon!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Ook het prachtige spel Wingspan is uitstekend solo te spelen!

    1. Beste Elly,

     Bedankt voor je waardevolle toevoeging aan dit blog! Ik heb wel ervaring met de nodige automa’s van Stonemaier Games, maar gek genoeg heb ik Wingspan nog nooit solo gespeeld. Ik hoor inderdaad vaker dat die goed kan.

     Dus top dat je die even noemt!

     Groet,
     Hans van Spellenwijs.nl

 3. Mijn favoriete spel voor zowel samen als alleen is ” Arkham Horror”. Je kunt dit spel spelen met 1-8 spelers. Je speelt niet tegen elkaar, maar tegen het spel in een horror scene. Je moet tegen monsters vechten die overal in arkham opduiken en je reist door portalen. Het meest geniale spel wat ik ooit gespeeld heb en het is altijd anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *