De 10 Leukste Spelletjes voor 3 Personen!

Leuke Spelletjes voor 3 Personen

In sommige gevallen kan een 3e persoon een beetje eh, ongewenst zijn, toch? Bij bordspellen is dit gelukkig niet altijd het geval. Sterker nog, een derde speler maakt menig gezelschapsspel vaak juist leuker.

Daarom deel ik in dit blog 10 leuke spelletjes die ik ideaal vind voor 3 personen.

Nog even dit…

Niet iedereen houdt van dezelfde spellen. Daarom heb ik geprobeerd om wat variatie aan te brengen in moeilijkheid. Ik begin dus met de makkelijkere spellen voor 3 personen en werk naar de moeilijkere bordspellen toe.

Daarnaast zul je merken dat alle spellen in dit blog niet alleen voor 3 spelers, maar ook voor andere aantallen geschikt zijn. Ik vind ze zelf alleen het leukste met 3. En de reden is meestal gelijk: met 3 personen heb je een goede balans tussen ‘grip op het spel’, concurrentie en interactie.

Nu zal ik stoppen. Veel leesplezier ;).

De Crew: Missie Diepzee

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

De Crew Missie Diepzee: Startspelerfiguur op Tafel

De Crew Missie Diepzee: Kaarten op Hand

De Crew Missie Diepzee: Troeven

De Crew Missie Diepzee: Opdrachtkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee: Communiceren

De Crew Missie Diepzee: Getrokken Opdrachtkaarten

De Crew Missie Diepzee: Kleurenkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee is een coöperatief slagenspel. Jullie moeten als team 32 missies voltooien zonder te communiceren. Elke missie komen er één of meer opdrachtkaarten op tafel die onder spelers worden verdeeld. De opdrachtkaarten bepalen welke slagen en/of welke kaarten de eigenaren moeten halen (of juist niet). Een missie is volbracht als alle opdrachten worden gehaald.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

Ik houd zelf nogal van ‘grip’ op een spel. De Crew is zo’n klassiek spelletje waarbij je die grip kwijtraakt naarmate je met meer dan 3 personen speelt. Het wordt er ook moeilijker door (dat kan een voordeel zijn trouwens). Met z’n drietjes behoud je maximale grip op het spel én blijft de spelervaring van dit unieke concept overeind. What can I say? Dit is absoluut een van de beste spelletjes voor 3 personen!

Je kunt dit spelletje voor 3 personen online bestellen op 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Sagrada

Sagrada Spel op Tafel

Sagrada Spel: Dobbelstenen uit de Zak Halen

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Blauwe Dobbelsteen Plaatsen

Sagrada Spel: Gereedschapskaarten met Betaalstenen

Sagrada Spel: Gedeelde Doelkaarten van dit Spel

Sagrada Spel: Einde Ronde 10

Sagrada Spel: Spelersbord bijna Vol

Sagrada Spel: Vol Spelersbord

Sagrada Spel: Vol Spelersbord 2

In Sagrada werk jij als beeldend kunstenaar mee aan het glaswerk van de Sagrada Basilisk in Barcelona. Elke beurt mag je dobbelstenen uit de ‘dice pool’ pakken en in je glasraam leggen. Er zijn echter een aantal plaatsingsrestricties. Gelukkig kun je met gereedschap het een en ander beïnvloeden en je kansen op de overwinning maximaliseren.

> Lees hier mijn uitgebreide Sagrada spel review!

Bij Sagrada staat het kiezen van dobbelstenen centraal. Hoewel je dit prima met meer (en minder) spelers kunt spelen, werkt dit verrassend goed bij 3 personen. Er zijn niet teveel dobbelstenen die voor keuzestress zorgen, beurten duren niet lang en er is een gebalanceerde vorm van concurrentie bij het gereedschap op tafel. Erg leuk spelletje voor 3 personen!

Je kunt dit gezelschapsspel voor 3 personen online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

King of the Valley

King of the Valley Bordspel: op Tafel

King of the Valley Bordspel: 3D Heuvel (Vooraanzicht)

King of the Valley Bordspel: 3D Heuvel (Zij-aanzicht)

King of the Valley Bordspel: Koningsfiguren

King of the Valley Bordspel: Spelerstableau

King of the Valley Bordspel: Belastinginnerfiches Gebruikt

King of the Valley Bordspel: Verdiend Koninkrijkfiche

King of the Valley Bordspel: Speelgebied

King of the Valley Bordspel: Verzamelde Onderdanen

In King of the Valley zijn jij en je tegenstanders koningen die proberen om de juiste onderdanen voor zich te winnen. Tijdens je beurt verplaats je jouw koning in één lijn over tegels heen om onderdanen (=tegels) te verzamelen. Lege plekken vul je aan met nieuwe tegels die van de heuvel glijden. Elk type personage én verschillende setjes leveren punten op.

> Lees hier mijn uitgebreide King of the Valley review!

Speel je King of the Valley met z’n tweeën? Dan mis ik wat concurrentie op het bord. Maar speel je met z’n vieren? Dan vind ik het net weer wat te druk. De gulden middenweg is hier gewoon met z’n drietjes spelen. Dit maakt het net even wat spannender, zonder dat het ten koste gaat van het spelverloop. Daarom raad ik King of the Valley als leuk spelletje voor 3 spelers aan!

Je kunt dit bordspel voor 3 personen online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

De Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen - Op Tafel

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Zoektocht naar El Dorado: Startopstelling voor 3 Spelers

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

Een drietal expeditieleiders neemt het tegen elkaar op in de jungle. Je speelt kaarten om nieuwe kaarten (=expeditieleden) te werven óf om jezelf voorwaarts te bewegen in de jungle. Elk type grond vraagt om specifieke symbolen. De kunst is dus om de juiste kaarten te verzamelen en de stad El Dorado als eerste te vinden!

> Lees hier mijn uitgebreide Zoektocht naar El Dorado review!

Dit spel kan met andere spelersaantallen, maar met 3 personen werkt dit ook heel goed. Het voordeel van een derde speler is dat het iets drukker wordt op het speelbord én dat sommige kaarten sneller opraken. Dit doet niks af aan de relatief korte speelduur. Fijn dus als je een toegankelijk bordspel zoekt voor 3 personen!

Je kunt dit gezelschapsspel voor 3 personen bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spellenwinkel.nl.

It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World: op Tafel

It's a Wonderful World: Productiebord Links

It's a Wonderful World: Gebouwen in Aanbouw

It's a Wonderful World: Blokjes op Kaarten

It's a Wonderful World: Hertogdom

In It’s a Wonderful World gebruik je kaarten om jouw imperium uit te breiden. Je ontvangt steeds grondstoffen, die je kunt inzetten om nieuwe ontwikkelingen te bouwen. Deze leveren we je weer meer grondstoffen op. En zo ga je door. De productiefase is bijzonder. Je produceert 5 soorten grondstoffen NA elkaar. Zorg dus dat je bepaalde gebouwen eerst bouwt, zodat ze in dezelfde productiefase extra grondstoffen opleveren!

> Lees hier mijn uitgebreide It’s a Wonderful World review!

Bij It’s a Wonderful World staat draften centraal. Elke ronde krijg je 7 kaarten, daar kies je er één van en de rest geef je door. Dit betekent dat als je met drie personen speelt, dat 3 van die 7 kaarten sowieso bij jou komen. Dit maakt het plannen iets makkelijker. En daarom vind ik It’s a Wonderful World een leuk spel voor 3 personen.

Je kunt dit spel voor 3 personen online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Honey Buzz

Honey Buzz Bordspel: op Tafel

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honinggraat

Honey Buzz Bordspel: Bijenkorf met Nectar

Honey Buzz Bordspel: Spelerstableau met Bijen

Honey Buzz Bordspel: Speelbord

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honing

Honey Buzz Bordspel: Punten, Honing & Pollen

Honey Buzz Bordspel: Volbrachte Bestellingen

Honey Buzz is een worker placement spel waarbij je bijen inzet om je bijenkorf uit te breiden. Je probeert gaten in de korf te maken om acties uit te voeren. Zo kun je nieuwe bijen maken, nectar in de gaten van je bijenkorf plaatsen, honing maken én honing verkopen. Met die laatste verdien je punten en daar draait het natuurlijk om!

> Lees hier mijn uitgebreide Honey Buzz review !

Bij dit bordspel zit er flink wat concurrentie op het speelbord. Met name voor het plaatsen van bijen, het verzamelen van nectar en het verkopen van honing. Te weinig spelers betekent iets meer vrijheid. Teveel spelers betekent minder grip op het spel. Met 3 spelers zit je daar precies tussen in. Ofwel, Honey Buzz mag niet ontbreken in m’n lijstje met leuke gezelschapsspellen voor 3 personen.

Je kunt dit bordspel voor 3 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl en Valhallaboardgames.nl.

Wingspan

Wingspan Bordspel: op Tafel

Wingspan Bordspel: Vogelkaarten in de Hand

Wingspan Bordspel: Dobbelstenen in Vogelhuisje

Wingspan Bordspel: Actie Uitvoeren

Wingspan Bordspel: Vol Spelerstableau

Wingspan Bordspel: Fraai Speelmateriaal

Wingspan Bordspel: Punten voor Doeltegels

Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in jouw opvangcentrum te creëren. Elk leefgebied biedt een andere actie: pak voedsel, leg eieren en trek nieuwe vogelkaarten. Speel je vogels in zo’n gebied? Dan kun je die effect ook activeren. Zo kun je een motor opbouwen en mooie kettingreacties van acties bewerkstelligen!

> Lees hier mijn uitgebreide Wingspan bordspel review!

Bij Wingspan is het belangrijk om goede vogelkaarten te trekken en goed voedsel te pakken. Teveel spelers betekent dat er veel verandert, terwijl te weinig spelers juist in weinig verandering resulteert. Voor mijn gevoel is dit met 3 spelers goed in balans en ervaar je optimaal het speelplezier van Wingspan. Daarom mag dit familiespel niet ontbreken in m’n lijst van leuke bordspellen voor 3 personen!

Je kunt dit bordspel voor 3 personen online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, Bol.com, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

Ik heb Everdell aan dit blog met spellen voor 3 personen toegevoegd, omdat het met 3 spelers goed gebalanceerd is. Er is concurrentie op het speelbord en het spel duurt niet te lang. Los daarvan is Everdell een van de meest populaire spellen van afgelopen jaar én het ziet er gewoon prachtig uit. Dus zoek je een mooi spel voor 3 spelers? Bekijk dan zeker eens Everdell!

Je kunt dit bordspel voor 3 personen online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Terraforming Mars

Terraforming Mars Bordspel: Energie Omzetten in Temperatuurstijging

Terraforming Mars Bordspel: Planten Omzetten in Groentegel

Terraforming Mars Bordspel: Eindscore

In Terraforming Mars moeten de spelers Mars bewoonbaar maken. Daarvoor dient het zuurstofgehalte, de temperatuur én het waterniveau op orde zijn. Elke speler is een corporatie en begint met een startkapitaal. Met dit startkapitaal kun je kaarten spelen die je weer nieuwe voordelen opleveren. Denk daarbij aan meer inkomsten, extra acties en natuurlijk punten. De speler die uiteindelijk de grootste bijdrage heeft geleverd aan het terraformen van Mars (en dus de meeste punten heeft) wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Terraforming Mars review!

Terraforming Mars is één van m’n favoriete bordspellen. En hoewel een lange speelduur voor mij niet uitmaakt, doet het dat voor velen wel. Als je dit bordspel dan toch een keer wil spelen, probeer het dan met 3 spelers. Zo heb je voldoende interactie en concurrentie, maar hoeft het nou ook weer niet zo lang te duren!

Je kunt dit spel voor 3 personen online kopen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Anno 1800

Anno 1800 Bordspel: op Tafel

Anno 1800 Bordspel: Einde van het Spel

Anno 1800 Bordspel: Bevolkingsstenen Gesorteerd

Anno 1800 Bordspel: Gespeelde Handkaarten

Anno 1800 Bordspel: Verkennen

Anno 1800 Bordspel: Expeditiekaarten Gevuld

Anno 1800 Bordspel: Goederen Produceren

Anno 1800 Bordspel: Handelen

Anno 1800 Bordspel: Opdrachtkaarten op Tafel

In Anno 1800 bouw je een handelsimperium op. Je produceert grondstoffen, bouwt fabrieken om producten te maken en gaat op reis om de Oude en Nieuwe Wereld te verkennen. Hier vind je allerlei luxe goederen. Met de productie van grondstoffen, producten en goederen kun je bevolkingskaarten spelen. Zo houd je de bevolking tevreden en krijg je waardering. En die waardering levert punten op.

> Lees hier mijn uitgebreide Anno 1800 bordspel review!

Dit bordspel is ideaal voor 3 personen. Ja, het is een zwaar bordspel en het duurt lang (reken op minstens 2 uur). Met 4 spelers duurt het voor mij te lang, maar met 2 spelers ontbreekt een interessante vorm van interactie. Met 3 spelers heb je die interactie wel én het duurt niet te lang. Daarom vind ik Anno 1800 een perfect bordspel voor 3 personen.

Je kunt dit spel voor 3 spelers o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik tien spellen voor 3 personen gedeeld. Uiteraard zijn er nog veel meer gezelschapsspellen die je met z’n drieën kunt doen. Maar wat vind jij van deze titels? En misschien nog wel belangrijker, heb jij nog goede spelletjes voor 3 personen?

Deel jouw bordspellen in een reactie, dan hebben anderen er ook nog wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *