De 12 Leukste Spelletjes (ook Bordspellen) voor 4 Personen!

Leuke Spelletjes voor 4 Personen

Hoewel je veel spellen met 4 personen (of zelfs meer) kunt spelen, zijn ze niet allemaal even leuk. Sommige raken uit balans, sommige duren te lang, dat soort dingen.

Toch zijn ze er wel hoor.

In dit blog deel ik 12 leuke spellen voor 4 personen. Ik begin met kleinere kaartspellen Veel plezier!

Nog even dit…

Niet iedereen houdt van dezelfde spellen. Daarom heb ik geprobeerd om wat variatie aan te brengen in moeilijkheid. Ik begin met kleinere kaartspellen, vervolg met kleine gezelschapspellen en noem zelfs een paar strategische bordspellen.

Daarnaast zul je merken dat alle spellen in dit blog niet alleen voor 4 spelers, maar ook voor andere aantallen geschikt zijn. De spelletjes in dit blog zijn goed uitgebalanceerd met 4 personen, duren niet te lang óf behoren simpelweg tot mijn favorieten.

Nu zal ik stoppen. Veel leesplezier ;).

Cartographers

Cartographers Spel: op Tafel

Cartographers Spel: Scorekaarten

Cartographers Spel: Verkenningskaart Opendraaien

Cartographers Spel: Bomen Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Hinderlaagkaart Opendraaien

Cartographers Spel: Scoreformulier Doorgeven

Cartographers Spel: Monsters Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Opengedraaide Verkenningskaarten

Cartographers Spel: Seizoenskaart Vervangen

Cartographers Spel: Kijken Waar Te Tekenen

Cartographers Spel: Vol Scoreformulier

Cartographers Spel: Eindscore

Cartographers Spel: Ingevulde Scorefromulieren

Cartographers is een flip & write waarin spelers tegelijk een landkaart aan het tekenen zijn. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Op die kaart staat een polyomino vorm die je op je blad moet tekenen óf er is een hinderlaag. In dit laatste geval geef je jouw kaart naar links of rechts en moet de andere speler een vorm op jouw kaart tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde krijg je op een andere manier punten. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Cartographers spel review!

De reden dat ik Cartographers aan mijn lijst met spelletjes voor 4 personen heb toegevoegd, is tweeledig. Ten eerste speel je tegelijk met je tegenstanders. Er is dus weinig downtime waarin je moet wachten. Ten tweede zit er een klein naai-element in (het naar links of rechts geven van je kaart waarin een andere speler jouw landkaart negatief kan beïnvloeden) dat ik persoonlijk het meest waardeer met 4 spelers.

Je kunt dit spelletje voor 4 personen online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames en Spelhuis.be.

De Crew: Missie Diepzee

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

De Crew Missie Diepzee: Startspelerfiguur op Tafel

De Crew Missie Diepzee: Kaarten op Hand

De Crew Missie Diepzee: Troeven

De Crew Missie Diepzee: Opdrachtkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee: Communiceren

De Crew Missie Diepzee: Getrokken Opdrachtkaarten

De Crew Missie Diepzee: Kleurenkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee is een coöperatief slagenspel. Jullie moeten als team 32 missies voltooien zonder te communiceren. Elke missie komen er één of meer opdrachtkaarten op tafel die onder spelers worden verdeeld. De opdrachtkaarten bepalen welke slagen en/of welke kaarten de eigenaren moeten halen (of juist niet). Een missie is volbracht als alle opdrachten worden gehaald.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

De Crew: Missie Diepzee is voor 3-5 spelers. Met 3 heb je wat meer grip op het spel, met 5 is het spel ’t moeilijkst. Speel je met 4 personen? Dan zit je daar mooi tussenin. Het is een fijne balans tussen controle en uitdaging. Los van het feit dat ik De Crew met alle spelersaantallen goed te spelen vind, mag de Crew als kaartspel voor 4 personen niet ontbreken in dit blog.

Je kunt dit spelletje voor 4 personen online bestellen op 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Hidden Leaders

Hidden Leaders Spel: op Tafel

Hidden Leaders Spel: Kaarten op Hand

Hidden Leaders Spel: Heldenkaart Spelen

Hidden Leaders Spel: Rode Pion Verplaatsen

Hidden Leaders Spel: Groene Pion Verplaatsen

Hidden Leaders Spel: Kaarten van Haven Pakken

Hidden Leaders Spel: Mijn Team

Hidden Leaders Spel: Team met Leiderkaart

In Hidden Leaders behoren spelers in ’t geheim tot twee facties. Aan het einde van het spel wint één factie door een specifieke stand van de pionnen. Tijdens je beurt mag je een kaart spelen. Die beïnvloedt de stand van de pionnen én in veel gevallen kun je andere spelers naaien. Tevens breid je jouw leger uit. Heb jij de meeste kaarten in je leger van de winnende factie? Dan win je Hidden Leaders!

> Lees hier mijn uitgebreide Hidden Leaders review!

Hidden Leaders is geschikt voor 2-6 spelers. Bij 2-3 spelers mis ik de interactie, bij 5-6 duurt het relatief lang. Bij 4 personen komt het spelverloop echt tot zijn recht. Spelers liggen onderling regelmatig met elkaar in de clinch en een potje kan met 30 minuten gespeeld zijn. De andere spelersaantallen zijn ook prima hoor, don’t get me wrong. Maar Hidden Leaders komt wel het beste uit de verf als kaartspel voor 4 personen.

Je kunt dit kaartspel voor 4 personen online bestellen op GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Combinatie Kiezen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gebied in Aanbouw

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gebied

In Cascadia bouwen spelers een eigen natuurgebied met daarin verschillende soorten leefgebieden en dieren. Elke beurt pak je een leefgebiedtegel en dierfiche en die leg je vervolgens in je natuurgebied. Aan het einde van het spel scoor je punten voor je grootste leefgebieden. De dierkaarten bepalen hoe je voor dierfiches punten scoort. Dit is elk spel weer anders. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Cascadia bordspel review!

Volgens mij staat Cascadia op #1 in de lijst met abstracte spellen van BoardGameGeek. En het is een toppertje hoor. Fijn speelmateriaal, je kunt lekker variëren en elk potje is weer anders. En misschien wel het belangrijkste? Het is vooral een heel toegankelijk bordspel. Want ook hier zijn de beurten kort en blijft de ‘flow’ er lekker in. Cascadia is dus absoluut een leuk bordspel voor 4 personen.

Je kunt dit gezelschapsspel voor 4 personen online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Kingdomino Origins

Kingdomino Origins: op Tafel

Kingdomino Origins: Stamhoofden op een Rij

Kingdomino Origins: Grottenbord met Holbewonertegels

Kingdomino Origins: Jachtveld met Hulpbronnen

Kingdomino Origins: Jachtveld met Vuurfiche

Kingdomino Origins: Jachtveld met Holbewoners

Kingdomino Origins: Jachtveld met Groot Gebied

Kingdomino Origins: Compleet Jachtveld (Groen)

Kingdomino Origins: Scoreformulier ingevuld

In Kingdomino Origins bouw je aan het beste leefgebied voor je stam. Elke beurt leg je een tegel en zo breid je verschillende leefgebieden uit. Je ontvangt ook verschillende grondstoffen. Met die grondstoffen kun je wijze holbewoners naar je land halen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor gebieden en holbewoners.

> Lees hier mijn uitgebreide Kingdomino Origins review!

Kingdomino is al langer uit, maar in 2021 belandde Origins in de schappen. Persoonlijk raad ik deze versie altijd aan. Simpelweg omdat het verschillende moeilijkheidsgehaltes biedt: Beginner, gevorderd en expert. Daarmee kun je met Origins bijna naar de eenvoud van Dragomino (oké, dat is iets te makkelijk misschien), de basis van Kingdomino en de uitdaging van Queendomino. Al met al een toegankelijk en vlot spel dat het beste tot zijn recht komt met 4 spelers.

Je kunt dit gezelschapsspel voor 4 personen online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Sagrada

Sagrada Spel op Tafel

Sagrada Spel: Dobbelstenen uit de Zak Halen

Sagrada Spel: op Tafel

Sagrada Spel: Blauwe Dobbelsteen Plaatsen

Sagrada Spel: Gereedschapskaarten met Betaalstenen

Sagrada Spel: Gedeelde Doelkaarten van dit Spel

Sagrada Spel: Einde Ronde 10

Sagrada Spel: Spelersbord bijna Vol

Sagrada Spel: Vol Spelersbord

Sagrada Spel: Vol Spelersbord 2

In Sagrada werk jij als beeldend kunstenaar mee aan het glaswerk van de Sagrada Basilisk in Barcelona. Elke beurt mag je dobbelstenen uit de ‘dice pool’ pakken en in je glasraam leggen. Er zijn echter een aantal plaatsingsrestricties. Gelukkig kun je met gereedschap het een en ander beïnvloeden en je kansen op de overwinning maximaliseren.

> Lees hier mijn uitgebreide Sagrada spel review!

Ik vind Sagrada echt een mooi spel. Al die gekleurde dobbelstenen, wauw. Naast de esthetica is de eenvoudige gameplay ook erg fijn. Beurten duren niet lang, dus zelfs met meer spelers is er weinig downtime. De schoonheid én eenvoud maken Sagrada voor mij dus een onmisbare spel voor in m’n lijst met spelletjes voor 4 personen.

Je kunt dit gezelschapsspel voor 4 personen online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

It’s a Wonderful World

It's a Wonderful World: op Tafel

It's a Wonderful World: Productiebord Links

It's a Wonderful World: Gebouwen in Aanbouw

It's a Wonderful World: Blokjes op Kaarten

It's a Wonderful World: Hertogdom

In It’s a Wonderful World gebruik je kaarten om jouw imperium uit te breiden. Je ontvangt steeds grondstoffen, die je kunt inzetten om nieuwe ontwikkelingen te bouwen. Deze leveren we je weer meer grondstoffen op. En zo ga je door. De productiefase is bijzonder. Je produceert 5 soorten grondstoffen NA elkaar. Zorg dus dat je bepaalde gebouwen eerst bouwt, zodat ze in dezelfde productiefase extra grondstoffen opleveren!

> Lees hier mijn uitgebreide It’s a Wonderful World review!

Veel spellen duren met 4 personen vaak al snel te lang. Dat is bij It’s a Wonderful World niet zo. De reden is simpel: je speelt allemaal tegelijk. De enige fase die ietsje langer duurt is de draftfase waarin je kaarten kiest. Alles wat daarna komt gaat lekker snel. Bijkomend voordeel is ook dat je voor een spel met 4 spelers niet eens zo heel veel ruimte nodig hebt. Aanrader dus.

Je kunt dit spel voor 4 personen online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

De Kwakzalvers van Kakelenburg doet het hier altijd goed. Het unieke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: De Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt is het uitermate geschikt om met 4 spelers te doen!

Je kunt dit gezelschapsspel voor 4 personen o.a. bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Honey Buzz

Honey Buzz Bordspel: op Tafel

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honinggraat

Honey Buzz Bordspel: Bijenkorf met Nectar

Honey Buzz Bordspel: Spelerstableau met Bijen

Honey Buzz Bordspel: Speelbord

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honing

Honey Buzz Bordspel: Punten, Honing & Pollen

Honey Buzz Bordspel: Volbrachte Bestellingen

Honey Buzz is een worker placement spel waarbij je bijen inzet om je bijenkorf uit te breiden. Je probeert gaten in de korf te maken om acties uit te voeren. Zo kun je nieuwe bijen maken, nectar in de gaten van je bijenkorf plaatsen, honing maken én honing verkopen. Met die laatste verdien je punten en daar draait het natuurlijk om!

> Lees hier mijn uitgebreide Honey Buzz review !

Ik vind Honey Buzz een van de mooiere spellen van de laatste tijd. Het is echt een persoonlijke favoriet. En hoewel ik ‘m leuk vind met 2 en 3 spelers, is het voor een bordspel van dit kaliber ook heel goed met z’n viertjes te spelen. Toegegeven, het duurt iets langer. Voor mij maakt de pracht & praal op tafel dat meer dan goed. En veel meer ruimte heb je er niet voor nodig :).

Je kunt dit bordspel voor 4 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl en Valhallaboardgames.nl.

Libertalia: De Winden van Galecrest

Libertalia (De Winden van Galecrest): op Tafel

Libertalia (De Winden van Galecrest): Kaarten op Hand

Libertalia (De Winden van Galecrest): Buidel met Fiches

Libertalia (De Winden van Galecrest): Buitfiches op het Speelbord

Libertalia (De Winden van Galecrest): Buitfiches op het Speelbord 2

Libertalia (De Winden van Galecrest): Bemanning op Tafel

Libertalia (De Winden van Galecrest): Speelmateriaal voor een Speler

Libertalia (De Winden van Galecrest): Karakters op kerkhof

Libertalia (De Winden van Galecrest): Reputatiespoor

Libertalia (De Winden van Galecrest): Score Bijhouden op Schatkist

Libertalia (De Winden van Galecrest): Eindscores

In Libertalia: De Winden van Galecrest speel je elke beurt 1 karakterkaart op het speelbord. Deze zal het eiland bezoeken. Afhankelijk van de rang worden in volgorde dag-, schemer- en nachteigenschappen geactiveerd en buitfiches buitgemaakt. Op deze manier verdienen spelers diverse beloningen, maar het belangrijkste om te verdienen zijn dubloenen. De speler die na 3 rondes de meeste dubloenen heeft wint!

> Lees hier mijn uitgebreide Libertalia: De Winden van Galecrest review!

Er zijn veel spellen die ik leuk vind met minder spelersaantallen. Maar Libertalia? Die vind ik echt pas leuk vanaf 4 spelers of meer. Met meer personen neemt de onvoorspelbaarheid toe en die maakt het spannender én soms ook grappiger. Bovendien is dit bordspel afkomstig van Stonemaier Games (in Nederland uitgegeven door 999 Games) en dat zie je terug in de hoge productiewaarde!

Je kunt dit bordspel voor 4 personen o.a. bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

Everdell is leuk met elk spelersaantal (2, 3 en 4). Omdat het behoort tot de meest populaire spellen van de laatste jaren mag deze titel niet ontbreken in mijn bordspellen voor 4 personen. Ik vind het een geweldig spel om te doen. Maar let wel. Speel je met z’n vieren? Dan heb je aardig wat ruimte nodig én een potje kan wel even duren. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet hetzelfde te zijn.

Je kunt dit bordspel voor 4 personen online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Hippocrates

Hippocrates Bordspel: op Tafel

Hippocrates Bordspel: Patiënten Kiezen

Hippocrates Bordspel: Regionale Dokters met Medicijnkits en Kennistegels

Hippocrates Bordspel: Prachtige Medicijnflesjes

Hippocrates Bordspel: Flesjes op Patiënt

Hippocrates Bordspel: Gekoppelde Dokters en Patiënten

Hippocrates Bordspel: Patiënten met Drachmen er op

Hippocrates Bordspel: Patiënt of Bonus?

Hippocrates Bordspel: Patiënten in Spoedpost

In Hippocrates zijn jij en je tegenstanders dokters die patiënten beter moeten maken. Elke ronde mag je patiënten toelaten in je ziekenhuis, kun je extra dokters inhuren en moet je vervolg je geld besteden om medicijnen te kopen. Besteed daar alleen niet teveel geld aan, want je moet je dokters ook betalen. Maar je wil ook niet dat er patiënten in je ziekenhuis overlijden, toch? Dat brengt interessante uitdagingen met zich mee!

> Lees hier mijn uitgebreide Hippocrates bordspel review!

Als je Hippocrates met minder dan 4 personen speelt, komen er één of meer Non Playable Characters in het spel. Daarmee speel je toch met 4. Deze NPC’s zijn voor het grote deel onvoorspelbaar. En dat vind ik misschien wel het grootste nadeel. Maar! Hippocrates heeft mij echt positief verrast als medium-weight bordspel. Als je groep van 4 spelers een iets zwaarder spel zoekt, probeer dan echt Hippocrates!

Je kunt dit bordspel voor 4 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl en Spellenwinkel.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik tien spellen voor 4 personen gedeeld. Uiteraard zijn er nog veel meer gezelschapsspellen die je met z’n vieren kunt doen. Maar wat vind jij van deze titels? En misschien nog wel belangrijker, heb jij nog goede spelletjes voor 4 personen?

Deel jouw bordspellen in een reactie, dan hebben anderen er ook nog wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *