De 10 Leukste Spelletjes voor 5 Personen!

Leuke Spelletjes voor 5 Personen

In een gezelschap van 5 personen lukt het niet altijd om een groot bordspel op tafel te leggen. En daar heb je ook niet altijd tijd voor. Soms wil je gewoon een wat korter spelletje met z’n vijven spelen.

Daarom vind je in dit blog 10 leuke spelletjes om met 5 spelers te doen!

Voordat je begint met lezen: enkele spelletjes in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige spelletjes voor 5 personen vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Hoewel ik Regenwormen zelf niet heel erg leuk vind, spreekt het een groot deel van Nederland aan. Of het nu door de eenvoudige regels, de korte speelduur of door de subtiele, doch venijnige interactie komt… het is en blijft een toegankelijk spelletje. En persoonlijk vind ik dat Regenwormen met 5 personen het beste tot zijn recht komt (omdat het wegpakken van steentjes dan langer leuk blijft).

Je kunt dit spelletje voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. En dat maakt Qwixx perfect als spelletje voor 5 personen. Bovendien is mijn ervaring dat veel mensen dit leuk vinden. Ook mensen die niet zo vaak een spelletje spelen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet eens leuk) vindt dit geweldig!

Je kunt dit spelletje voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spellen spelen. Bovendien doet het spel haar naam eer aan: doordat er niet één leidende strategie is verveelt het niet snel en wil je al snel nog een keer :).

Je kunt dit spelletje voor 5 spelers o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Cartographers

Cartographers Spel: op Tafel

Cartographers Spel: Scorekaarten

Cartographers Spel: Verkenningskaart Opendraaien

Cartographers Spel: Bomen Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Hinderlaagkaart Opendraaien

Cartographers Spel: Scoreformulier Doorgeven

Cartographers Spel: Monsters Tekenen op Scorevel

Cartographers Spel: Opengedraaide Verkenningskaarten

Cartographers Spel: Seizoenskaart Vervangen

Cartographers Spel: Kijken Waar Te Tekenen

Cartographers Spel: Vol Scoreformulier

Cartographers Spel: Eindscore

Cartographers Spel: Ingevulde Scorefromulieren

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1-100 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Flip & write

Cartographers is een flip & write waarin spelers tegelijk een landkaart aan het tekenen zijn. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid. Op die kaart staat een polyomino vorm die je op je blad moet tekenen óf er is een hinderlaag. In dit laatste geval geef je jouw kaart naar links of rechts en moet de andere speler een vorm op jouw kaart tekenen. Je speelt 4 rondes en elke ronde krijg je op een andere manier punten. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Cartographers spel review!

De reden dat ik Cartographers aan mijn lijst met spelletjes voor 5 personen heb toegevoegd, is tweeledig. Ten eerste speel je tegelijk met je tegenstanders. Er is dus weinig downtime waarin je moet wachten. Ten tweede zit er een klein naai-element in (het naar links of rechts geven van je kaart waarin een andere speler jouw landkaart negatief kan beïnvloeden) en des te meer spelers, des te meer er genaaid wordt ;).

Je kunt dit spelletje voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames en Spelhuis.be.

Railroad Ink

Railroad Ink: Natuurgroene Versie op Tafel

Welke Railroad Ink uitbreiding?

Railroad Ink: Dobbelstenen van Uitbreidingen

Railroad Ink: Dobbelstenen Gooien

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Vulkanen

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Meteoren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Rivieren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Meren

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Wandelpaden

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Bossen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Woestijnen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Ravijnen

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen (Red & Blue) en 1-4 (Green & Yellow)
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Elke ronde worden alle witte (en eventueel 2 gekleurde) dobbelstenen geworpen. Daarna moet iedereen, conform enkele regels, de resultaten (wegen, spoorwegen, stations, enzovoorts) op hun scoreformulier tekenen. Na X aantal rondes scoor je punten voor verbonden uitgangen, je langste snelweg, je langste treinspoor en elk centrale veld dat je ingekleurd hebt. Onjuiste eindes leveren minpunten op. De speler met de meeste punten wint!

Blauw en rood zijn voor beginners. Groen en geel bieden meer uitdaging.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Railroad Ink review !

Ik vind Railroad Ink een toegankelijke en bovendien veelzijdige roll & write. Het spelverloop is erg eenvoudig en iedereen is tegelijkertijd aan de beurt. In één doosje zit al wat variatie. Door extra uitbreidingen kun je nóg meer variëren. En dan kun je ook nog eens edities combineren om het met meer spelers te doen en/of andere spelmodi te proberen. Ideaal voor als je een iets uitdagender spelletje voor 5 personen zoekt. Ik raad het alleen af aan spelers die de fijne motoriek niet onder controle hebben (anders wordt het een kliederboel op je tableau).

Je kunt deze leuke spelletjes voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Perudo

Perudo Jumbo Pack Spel: op Tafel

Perudo Jumbo Pack Spel: Iedereen Kijkt onder Beker

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelstenen Bekijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Onder Beker Kijken

Perudo Jumbo Pack Spel: Dobbelsteen Afleggen

Perudo Jumbo Pack Spel: Fijne Bekers

Perudo Jumbo Pack Spel: Gevulde Bekerdeksel

Perudo Jumbo Pack Spel: Handige Buidel

NB: De foto’s hierboven zijn van de Jumbo Pack. Deze versie kun je met maar liefst 10 man spelen!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Blufspel

Perudo is een spelletje met kansberekening, gokken en bluf. Schud de dobbelstenen in je beker, draai ‘m om op tafel en gluur heimelijk naar je worp. De eerste speler gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde minimaal op tafel liggen. Elke volgende speler mag overbieden óf aangeven dat de vorige speler fout zit. Klopt de gok? Dan verliest de speler die twijfelde een dobbelsteen. Anders verliest de vorige speler een dobbelsteen. Daarna werpt iedereen weer opnieuw. De speler die als laatste dobbelstenen overhoudt, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Perudo review !

Ik vind Perudo een leuk spelletje voor 5 personen. Korte potjes en eenvoudige regels maken het toegankelijk. Geluk, kansberekening en bluffen staan centraal en geven het een partygame-achtig karakter. Je zult andere spelers bewust en onbewust naaien en soms zelfs uitschakelen voor de rest van het spel. Heb jij een groep van 5 personen (of meer) en jullie bovenstaande wel zitten? Dan zal Perudo bij jullie ongetwijfeld voor een hilarische avond zorgen!

Je kunt dit leuke spelletje voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Riverside

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: Vuursymbolen Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: Modulair Speelbord

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Riverside is een dobbelspel met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Riverside review !

Ik vind Riverside een verfrissende roll & write die mooi is vormgegeven. Qua complexiteit kun je ‘m vergelijken met Clever, Railroad Ink en Fleet. Je maakt een vriendelijke tocht, want je kunt elkaar niet dwarsbomen. Hoewel iedereen moet roeien met dezelfde riemen, zul je snel genoeg een andere koers varen dan je tegenstanders. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ’table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is. Nu is 50 spelers wat overdreven, maar 5 is een goed aantal.

Je kunt dit leuke spelletje voor 5 personen o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed

Jungle Speed Spel: Stap 1 - Kaart van je af Draaien

Jungle Speed Spel: Stap 2 - Anderen zien Kaart eerst

Jungle Speed Spel: Stap 3 - Kaart Zichtbaar

Jungle Speed Spel: Dezelfde Symbolen

Jungle Speed Spel: Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Kaart Opendraaien

Jungle Speed Spel: Iedereen moet Totem Pakken

Jungle Speed Spel: Kaarten en Symbolen

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Reactiespel / Partyspel

In Jungle Speed krijgt elke speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. Je draait om de beurt een kaart van je stapel open. Liggen er dan één of meer dezelfde kaarten op tafel? Dan ontstaat er een strijd tussen de betrokken spelers. Wie als eerste de totem pakt mag zijn of haar aflegstapel geven (of verdelen) aan de andere speler(s). Speciale kaarten zorgen dat alle spelers de totem moeten pakken óf dat iedereen een extra kaart moet opendraaien. De speler die als eerste zijn of haar kaarten kwijt is, wint het spel.

Jungle Speed dateert al uit 1997. Je kent misschien wel het reactiespel Halli Galli (het spel met de bel). Jungle Speed lijkt daar op, maar heeft iets meer variatie. Soms moet iedereen reageren, heel soms 3 of meer maar meestal betreft dit slechts 2 personen. Dit hangt net af van de speciale kaarten die worden gespeeld. Al met al staat dit spelletje garant voor een hilarische avond. Zeker als je het met 5 personen gaat spelen, dan zou ik de buren alvast inlichten voor geluidsoverlast ;).

Je kunt dit spelletje voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Draftosaurus

Draftosaurus: op Tafel

Draftosaurus: Dino's Grabbelen

Draftosaurus: Dobbelsteen Gooien

Draftosaurus: Potje met 3 Spelers

Draftosaurus: Dino's Doorgeven

Draftosaurus: Zakje met Dino's

Draftosaurus: Triceratops op Rivier

Draftosaurus: Paartje van Spinosaurus

Draftosaurus: Zomer - Woud van Drie en Weide van Verschillen

Draftosaurus: Winter - Brug van de Liefde

Draftosaurus: Winter - Quarantaine Zone, Rivier en Piramide

 • Uitgever: Ankama
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort Spel: Set collection

In Draftosaurus gaan spelers dinosaurussen ‘draften’ om hun dinopark mee te verrijken. Elke ronde nemen de spelers 6 dino’s in hun hand, kiezen er één en plaatsen die in hun park. Vóór het kiezen van een dino gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Dit bepaalt in welk deel van het park alle passieve spelers hun dino moeten plaatsen. Na het plaatsen geeft iedereen de overgebleven dino’s door naar links. Net zolang tot er 6 dino’s zijn geplaatst.

Daarna wordt bovenstaande nog eens met 6 dino’s herhaald, maar geven spelers de dinosaurussen door naar rechts. Elk veld in een dinopark levert, afhankelijk van de geplaatste dino’s, punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Draftosaurus spel review!

Ik vind Draftosaurus echt een feestje om op tafel te leggen. Toegegeven, waar de meeste mensen alleen een dino-fase hadden als peuter, ben ik die fase nooit ontgroeid. Dat maakt dit spelletje voor mij misschien extra leuk. Toch denk ik dat Draftosaurus ook geschikt is voor een breder publiek (en non-dino-fans). De regels zijn eenvoudig, iedereen speelt tegelijkertijd en de speelduur is pak ‘m beet 15 minuten. Die korte speelduur is zelfs een feit met 5 personen en dat maakt dit spel dan ook uitermate geschikt voor dit spelersaantal.

Je kunt dit spelletje voor 5 personen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Connecto

Connecto Spel: op Tafel

Connecto Spel: Met 2 Personen

Connecto Spel: Niveau 2

Connecto Spel: Tekenen op Gekleurde Zijde

Connecto Spel: Niveau 3

Connecto Spel: Geraden Woord

Connecto Spel: Onjuiste Tekening

Connecto Spel: Ster Omcirkelen

Connecto Spel: Raadselkaarten op Tafel

Connecto Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-10 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tekenspel / Partyspel

Connecto is een tekenspel. Elke ronde wordt er een kaart opengedraaid met symbolen die (wel of niet) met elkaar zijn verbonden. Vervolgens moet je de symbolen zoeken op je tableau en lijnen tekenen tussen de symbolen. Zo wordt ‘iets’ zichtbaar. Zie je wat je tekent? Schrijf het dan op en draai de zandloper om. De andere spelers hebben nu nog 30 seconden om het ook te raden. Spelers die goed raden krijgen 1 punt. Foutieve antwoorden leveren 1 minpunt op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Connecto review !

Ik vind Connecto een origineel en laagdrempelig tekenspel. Het is geschikt als partyspel voor een groep vrienden en als familiespel. Het is een spel dat iedereen kan (symbolen zoeken, verbinden en raden wat je tekent), maar wat niet iedereen leuk vindt. Jij weet zelf het beste of je dit leuk zult vinden of niet. Mijn enige advies is om dit altijd met dezelfde groep te spelen, omdat niveauverschillen een streep door de fun kunnen zetten.

Je kunt dit spelletje voor 5 personen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik meerdere kleine spelletjes voor 5 personen met je gedeeld. De meeste kun je ook met minder of meer spelers doen, maar ik vind ze erg leuk met 5 mensen.

Dit overzicht is natuurlijk verre van volledig. Ken jij zelf nog spelletjes voor 5 personen? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *