De 25 Leukste Spelletjes voor Kleuters van dit moment!

De Leukste Spelletjes voor Kleuters van dit moment!

M’n dochtertje is nu 7,5 en mijn zoontje wordt bijna 5 jaar. Als bordspelliefhebber heb ik het geluk (en het voorrecht) dat m’n kinderen spelletjes ook leuk vinden. Ik speelde al met ze toen ze nog een peuter waren, maar heb inmiddels ook veel kleuterspellen met ze mogen spelen.

In dit blog vind je 25 leuke spelletjes voor kleuters. Het aanbod is breed: Van eenhoorns tot draken, van memory tot behendigheid en van een dobbelspel tot aan de bordspel. Maar zo moet er ongetwijfeld iets tussen zitten voor jouw kleuter(s)!

Psst, zoek je vooral educatieve spellen voor kleuters? Check dan m’n blog met leerzame spelletjes voor groep 1 en 2.

Hop in Galop!

HABA - Hop in Galop! op Tafel

HABA - Hop in Galop! Paarden en Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Stal met Voorwerpen

HABA - Hop in Galop! Deels Gevulde Stal

HABA - Hop in Galop! Dobbelstenen

HABA - Hop in Galop! Paardjes

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Race Spel

In dit HABA spel heeft elke speler 2 missies. Ten eerste moet zijn of haar paard terug naar de stal. Ten tweede moeten allerlei voorwerpen óók terug in de stal. Als je aan de beurt bent gooi je 2 dobbelstenen. Met het ene resultaat mag je jouw paard 1, 2 of 3 stappen verzetten. Met het andere resultaat plaats je voorwerpen in de stal. Je mag echter maar één dobbelsteen per beurt kiezen. Wie maakt de beste keuzes?

Na Eerste Boomgaard was Hop in Galop! het volgende kinderspel dat ik m’n kinderen leerde kennen. Dit HABA spel kenmerkt zich door prachtig en stevig speelmateriaal. Het is niet te moeilijk en wat ik leuk vind, is dat kinderen een concrete keuze kunnen maken. Of het een, of het ander. Bovendien heb je nog een kleine module om dit HABA spelletje ietsje moeilijker te maken. Niet alleen leuk voor peuters, maar ook zeker voor kleuters!

Je kunt dit gezelschapsspel voor kleuters online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Safari Park Jr.

Smartgames Safari Park Jr. op Tafel

Smartgames Safari Park Jr. Giraffe Plaatsen

Smartgames Safari Park Jr. Olifant Verplaatsen

Smartgames Safari Park Jr. met de Leeuw Spelen

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Junior

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Starter

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Expert

Smartgames Safari Park Jr. Opdracht Master

 • Uitgever: Smartgames
 • Aantal spelers: 1 Persoon
 • Speelduur: 5-10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Puzzelspel

In Safari Park Jr. moet de 3-jarige een puzzel proberen op te lossen. De opdrachtkaarten laten steeds een foto zien, waarop een leeuw, olifant en/of giraffe(s) op een bepaalde manier naast elkaar óf naast een boom, struik, rots of regenboog staan. Het is aan de peuter om de speelstukken zo in het bord te bewegen dat de foto klopt. Let wel, elk dier heeft zo zijn beperkingen op het gebied van bewegen. Naast de 60 opdrachten die je kunt voltooien, is het ook leuk om met de dieren op het bord te spelen.

Ik vind dit een mooie productie voor kleuters. De speelstukken zijn groot, kunnen tegen een stootje én het is educatief. De vanaf-leeftijd is 3 jaar en het ene kind zal dit sneller oppikken dan het andere kind. Maar pakt een kind het slecht op? Dan is en blijft het nog steeds mooi speelgoed. Kleine tip: het staat niet expliciet in de spelregels, maar je mag de dieren een voor een in het speelbord plaatsen en het ene dier bewegen vóórdat je het volgende dier erin plaatst. Anders zijn sommige opdrachten niet haalbaar ;).

Je kunt dit leerzame kleuterspel o.a. bestellen op bol.com.

Het Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: op Tafel

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Kleurenmonster

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Speelfiguur Meisje

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Potten in de Kast

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Dobbelsteen met Meisje als Resultaat

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Groene Emotietoken op Speelbord

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 1 - Pot Pakken

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 2 - Emotietoken in Pot Doen

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 3 - Pot Draaien

Het Kleurenmonster Het Bordspel: Stap 4 - Pot gedraaid Terugzetten

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 3 Jaar
 • Soort: Memory spel + Praat spel + Sociaal Emotioneel

De emoties van het Kleurenmonster zijn in de war. Jullie moeten hem helpen bij het sorteren van zijn emoties en ze een plekje te geven. Elke beurt dobbel je, verplaats je het Kleurenmonster naar een gekleurd vakje en daarna vertel je een verhaal dat bij de emotie van dat vakje past: blij, verdrietig, kalm, boos of bang. Tot slot pak je een potje. Heeft die dezelfde kleur als het vakje? Dan mag je bijbehorende emotietoken in de pot doen. Het doel is om alle 5 de emotietokens in de juiste potten te doen.

Je hoort het vaak: “Niet huilen!”, “Rustig!” en “Er is niks, ga maar slapen.” Als kinderen een emotie tonen, wordt het meestal niet gewaardeerd. Of erger, niet erkend. Terwijl het juist goed is dat ze zo nu en dan uiting geven aan hun gevoel. Wat ik sterk vind aan het Kleurenmonster is dat kinderen hier juist over hun emoties moeten praten, d.m.v. dingen die ze eerder hebben meegemaakt. Hoewel het al vanaf 3 jaar kan, denk ik dat kleuters van 4 en 5 jaar wat spraakzamer zullen zijn. En zo niet? Dan staan er gelukkig wat handige tips in de spelregels om het gesprek op gang te krijgen!

Je kunt dit sociaal emotionele spel voor kleuters o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de spellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kan er, nu hij een kleuter van 4 jaar is, nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren kennen en dat maakt dit kleuterspel nog leerzaam ook!

Je kunt dit spelletje voor kleuters o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 3 jaar

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior: op Tafel

Halli Galli Junior: Persoonlijke Trekstapel

Halli Galli Junior: Verdrietige en Blije Clown

Halli Galli Junior: Kaart Omdraaien

Halli Galli Junior: op de Bel Slaan

Halli Galli Junior: Bel op Tafel

Halli Galli Junior: Kaarten door Elkaar

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Halli Galli Junior is ‘het spel met de bel’, maar dan voor kleuters. Iedereen krijgt een persoonlijke trekstapel. Spelers draaien om de beurt een kaart open op een persoonlijke aflegstapel. Zodra er 2 vrolijke clowns van dezelfde kleur op tafel liggen moet je op de bel slaan. De snelste speler krijgt alle open kaarten en schuift ze onder zijn of haar stapel. Heb je geen kaarten meer? Dan lig je uit het spel. Kort nadat de eerste speler is ‘geëlimineerd’, eindigt het spel. De speler met de meeste kaarten wint.

Dit soort spellen vind ik ideaal voor jongere kinderen. Je hoeft namelijk niet een bepaald analytisch vermogen te hebben, maar vooral een reactievermogen. De spelregels zijn supereenvoudig en de clowntjes zijn kleurrijk en spreken menig kind aan. Mijn advies is wel om deze met kinderen van dezelfde leeftijd te spelen. En bij voorkeur met 3-4 spelers (2 kan, maar dat triggert minder snel dezelfde clowns).

Je kunt dit kaartspel voor kleuters o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vlotte Geesten Junior

Vlotte Geesten Junior: op Tafel

Vlotte Geesten Junior: Vriendjes / Speelfiguren

Vlotte Geesten Junior: Kaart Opendraaien

Vlotte Geesten Junior: Juiste Figuren

Vlotte Geesten Junior: Juiste Figuren en Fout Figuur

Vlotte Geesten Junior: Kaart met Zwart Spookje

Vlotte Geesten Junior: Kaarten

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Vlotte Geesten Junior is een vereenvoudigde variant van Vlotte Geesten. Je zet de speelstukken midden op tafel, schud de kaarten en legt deze als trekstapel op tafel. Nu draai je elke beurt een kaart om. Elke speler moet nu zo snel mogelijk het speelstuk pakken dat goed is afgebeeld op de betreffende kaart. Bij een goed antwoord krijg je de kaart. De speler met de meeste kaarten wint het spel.

De snelheid van dit gezelschapsspel voor kleuters kan voor de nodige hilariteit aan tafel zorgen. Wie wil dat nou niet? En om het nog mooier te maken: je kunt 2 varianten spelen. De eerste is de meest eenvoudige waarbij je zonder het zwarte spook speelt. Speel je met het zwarte spook? Dan moet je, zodra deze op de kaart staat, ook al staat er een goed figuur op, niks pakken. Wellicht is dit de reden dat niet alleen mijn zoontje (kleuter van 4), maar ook mijn dochter van 7 het nog steeds leuk vindt!

Dit spelletje voor kleuters is momenteel niet goed verkrijgbaar. Je kunt bol.com, 999Games.nl en Spellenrijk.nl in de gaten houden voor de beschikbaarheid. Mocht je ‘m anders ergens tweedehands op de kop kunnen tikken? Doen!

Foto Fish

Foto Fish Spel: op Tafel

Foto Fish Spel: Dobbelstenen Gooien

Foto Fish Spel: Dobbelsteenworp

Foto Fish Spel: Vissen van Worp Fotograferen

Foto Fish Spel: Gele Camera over Bord Schuiven

Foto Fish Spel: Laatste Brede Vistegel Pakken

Foto Fish Spel: Brede Vistegel Nemen

Foto Fish Spel: Vissen Vergelijken

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen met gekleurde vissen gegooid. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt. Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Foto Fish review !

Dit is een van de toegankelijkere kleuterspelletjes. Het speelmateriaal is kleurrijk en de regels zijn eenvoudig. Iedereen speelt tegelijkertijd dus niemand hoeft op zijn of haar beurt te wachten. Houd er wel rekening mee dat kinderen hier snel TE goed in kunnen worden. Dat is niet verkeerd, maar het kan wel maken dat de uitdaging er voor sommigen wat sneller af is. Speel ’t dus niet kapot, maar leg ’t af en toe op tafel.

Je kunt dit gezelschapsspel voor kleuters online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dier op Dier

HABA Dier op Dier: op Tafel

HABA Dier op Dier: Speelmateriaal

HABA Dier op Dier: Startopstelling

HABA Dier op Dier: Dobbelsteen Gooien

HABA Dier op Dier: Plaatsen

HABA Dier op Dier: Stapelen

HABA Dier op Dier: Gestapeld

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Behendigheidsspel

In Dier op Dier gooi je om de beurt een dobbelsteen en plaats je één of meer dieren op de dierenpiramide in het midden van de tafel. Valt de piramide om? Dan moet de speler die dat veroorzaakt heeft maximaal 2 dieren tot zich nemen. De rest van de dieren gaat terug in de doos. De speler die als eerste zijn of haar dieren op heeft, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Dier op Dier review!

Dit spelletje voor kleuters is slim bedacht en heeft mooi, kindvriendelijk speelmateriaal. Grote, kleurrijke, houten speelstukken zullen menig kind weten te boeien. Qua spelverloop is het perfect voor kinderen, maar het stapelen van de dieren kán wat lastig zijn. Daarbij geldt wel: ‘oefening baart kunst’. Maar heeft je kind niet zoveel geduld? Dan weet ik niet of dit helemaal in de smaak zal vallen. Houd daar dus rekening mee.

Je kunt dit kleuterspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Naast Kroko Loko behoort ook Concept: Kids (Dieren) tot de spellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld. Mijn zoontje, nu 4 jaar (bijna 5) en dus zelf kleuter vindt dit echt geweldig. Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren!

Je kunt dit gezelschapsspel voor kleuters online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Egeltje Prikje

Egeltje Prikje Spel: op Tafel

Egeltje Prikje Spel: Egel

Egeltje Prikje Spel: Bord en Baan

Egeltje Prikje Spel: Spullen Kleven aan Egel

Egeltje Prikje Spel: Verzamelde Appels, Blaadjes en Paddenstoelen

Egeltje Prikje Spel: Egels op Speelbord

Egeltje Prikje Spel: Coöperatieve Modus

Egeltje Prikje is een race-spel waarbij behendigheid en ruimtelijk inzicht tot de overwinning leiden. Tijdens je beurt rol je de egel (bruine tennisbal met oogjes – supercute wel) over de met klittenband beklede blaadjes, paddenstoelen en appels. Wat blijft plakken mag je gebruiken om je houten egeltje over het speelbord te verplaatsen. De speler wiens houten egeltje als eerste het huisje bereikt, wint het spel.

Dit is één van de uniekere spelletjes voor kleuters omdat je een bal moet gaan rollen. Naast een variant waarin je tegen elkaar speelt, heeft dit spel ook een coöperatieve- en solo-variant waarin je het tegen de vos opneemt. Je moet wel bereid zijn om met z’n allen naast de tafel te staan. Je rolt immers om de beurt de egel over een baan en het is wel zo eerlijk als iedereen er recht voor kan staan. Maar ach, dat geeft een leuke happening aan tafel!

Je kunt dit spel voor leuke spelletje voor kleuters online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Jungle Speed: KIDS

Jungle Speed KIDS: op Tafel

Jungle Speed KIDS: Totem

Jungle Speed KIDS: Dierenkaarten

Jungle Speed KIDS: Stap 1 - Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 2 - Totem Pakken

Jungle Speed KIDS: Stap 3 - Totem op Kaart Plaatsen

Jungle Speed KIDS: Stap 4 - Tweede Giraffe Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Stap 5 - Setje op je Stapel Leggen

Jungle Speed KIDS: Karakterkaart Draaien na Foute Aanwijzing

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaartje Omdraaien

Jungle Speed KIDS: Leeuwenkaarten

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel & Reactiespel

Jungle Speed KIDS is de eenvoudigere (en schattigere) variant van Jungle Speed. Het werkt als memory met een vleugje snelheid. Spelers draaien om de beurt een kaart om, onthouden ‘m en draaien ‘m weer terug. Wordt er een dier omgedraaid en weet jij waar hetzelfde dier ligt? Pak dan als eerste de totem en draai de kaartjes om. Klopt het? Dan houd je de kaartjes. Is het fout? Dan lig je een rondje uit het spel (maar je mag wel kaartjes onthouden). Zodra alle leeuwenkaarten zijn omgedraaid wint de speler met de meeste kaartjes.

Dit educatieve spel voor kleutertjes doet eigenlijk alles goed. Het is compact, ziet er leuk uit en duurt niet te lang. Belangrijker: kinderen trainen hun geheugen, reactievermogen én hun oog-hand coördinatie. Jungle Speed is sinds 1997 al een klassieker en de KIDS variant maakt dit geweldige concept op een leuke manier toegankelijk voor kinderen van 4 jaar. Er zitten zelfs twee varianten die je vanaf 5 en 6 jaar kunt spelen.

Je kunt dit kinderspel voor kleuters online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Eenhoorn Flonkerglans: Party voor Rosalie

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: op Tafel

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns op Wolken

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Draaischijf

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Kristallen

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Ze komt er aan!

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Feest

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

In dit spelletje voor 4 jaar moeten jullie er voor zorgen dat de vriendjes van- en cadeautjes voor Rosalie worden verzameld, vóórdat Rosalie op haar feestje is. Tijdens je beurt dobbel je. Gooi je wolkjes? Dan mag je verplaatsen op het bord om vriendjes en kristallen (=cadeautjes) te verzamelen. Gooi je een zilveren wolkje? Dan mag je naar een plek naar keuze. Gooi je Rosalie? Dan komt ze een stapje dichterbij. Lukt het jullie alles te regelen voordat Rosalie er is?

M’n dochter kreeg dit kleuterspel van d’r oma toen ze 3 of 4 jaar (weet het niet meer precies) was. Ze wilde het gelijk spelen, maargoed, welk kind zou dat niet willen? Het is echt een prachtig bordspel voor kleuters. En toen m’n zoontje iets ouder was deed hij graag mee. Dit was het eerste coöperatieve spel waarbij ik merkte dat ik echt wat meer kon overleggen met m’n kinderen. Heb je trouwens gezien hoe groot het speelbord is? Dat is ook wel echt supervet hoor.

Je kunt dit bordspel voor kleuters online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Snuffie Hup

Snuffie Hup Spel: op Tafel

Snuffie Hup Spel: Draaischijf

Snuffie Hup Spel: Wortel Pakken

Snuffie Hup Spel: Wortels in Mand

Snuffie Hup Spel: Snuffie Springt Bijna

Snuffie Hup Spel: Snuffie Springt

Snuffie Hup Spel: Snuffie Niet Gevangen

 • Uitgever: Goliath
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Reactiespel

Gedurende dit gezelschapsspel voor kleuters draai je aan de pijl op de draaischijf om te kijken welke actie je mag doen. Het liefste trek je wortels, want de speler met de meeste wortels wint het spel. Maar pas op! Er is altijd één wortel waardoor Snuffie schrikt en omhoog springt. De speler die Snuffie vangt mag bij andere spelers 2 wortels stelen. Daarmee kan de eindstand dus veranderen!

Snuffie Hup is een spel vanaf 4 jaar en geschikt voor kleuters en jongere schoolkinderen. Mijn kinderen vonden (of eigenlijk vinden) dit spel zo leuk vanwege de looks én spanning… Bij elke wortel kan Snuffie namelijk zomaar omhoog springen! En als ze eenmaal springt is er nog een leuk schrik- en lach-effect ook. Overigens kan het goed dat je kinderen Snuffie niet zo goed kunnen vangen. Dat geeft niet, want je kunt dit kleuterspel ook zonder het vangen en wortels doen :).

Je kunt dit spel voor kleuters o.a. bestellen op bol.com en Amazon.nl.

Carcassonne Junior

Carcassonne Junior: op Tafel

Carcassonne Junior: Speelveld

Carcassonne Junior: Meeples

Carcassonne Junior: Tegel Pakken

Carcassonne Junior: Onafgemaakte Weg

Carcassonne Junior: Meeple op Afgemaakte Weg

Carcassonne Junior: Tegels op Elkaar

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Bordspel

Carcassonne Junior is een versimpelde versie van Carcassonne, wat ‘m geschikt maakt voor kinderen die 4 jaar en ouder zijn. Net als in het origineel bouwen spelers het speelbord op naarmate het spel vordert. Tijdens je beurt neem je een nieuwe tegel en die leg je tegen een tegel op tafel aan. Zo kun je weggetjes met jouw figuurtjes afmaken. Is een weg af? Dan leggen alle spelers meeples op de weg, gelijk aan het aantal figuurtjes. De speler die als eerste alle meeples kwijt is wint.

Voor mij blijft Carcassonne één van de beste bordspellen ooit bedacht. Simpelweg omdat er met een eenvoudig concept, zo ontzettend veel diepgang in zit. Die diepgang vind je niet terug in de Junior editie, maar het is absoluut een mooie instap in de bordspellenwereld voor kleuters. Weet jij nog wanneer je je eerste meeple (= houten poppetje) op een bord plaatste :)?

Je kunt dit kleuterspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle kinderspelletjes vanaf 4 jaar

Fonkelschat

HABA Fonkelschat: op Tafel

HABA Fonkelschat: Papadraak Doorgeven

HABA Fonkelschat: Startopstelling

HABA Fonkelschat: Fonkelstenen in IJszuil

HABA Fonkelschat: IJsring Optillen

HABA Fonkelschat: Laatste IJszuil

HABA Fonkelschat: Prachtig Speelmateriaal

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Ruimtelijk Inzicht

In Fonkelschat kiezen spelers elke ronde om de beurt een kleur kristal. Daarna verwijdert de startspeler (de draak) een ijsring waardoor kristallen op het speelbord vallen. Vervolgens mag elke speler de kristallen pakken in zijn of haar gekozen kleur. De truc is dus om van tevoren in te schatten van welke kleur de meeste kristallen op het speelbord zullen vallen.

> Check hier m’n uitgebreide Fonkelschat review!

Dit is een prachtig vormgegeven HABA bordspel voor kinderen vanaf 5 jaar. De look&feel spreekt kleuters ongetwijfeld aan. Je legt de spelregels snel uit een potje duurt niet langer dan 15 minuten. Daarnaast kunnen kleutertjes er ook nog iets van leren. Zo wordt hun inschattingsvermogen, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek op de proef gesteld. Kortom: ik vind Fonkelschat een aanrader (en mijn kinderen ook!)!

Je kunt dit gezelschapsspel voor kleuters online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rechercheur Muis Stopt het Gespuis

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: op Tafel

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in Ingang

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Zilver Gegooid

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Muis Draaien

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Vergrootglas Leggen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Mechanisme van de Draaischijf

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Alarmsysteem

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Ster Verdienen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Verdiende Sterren

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in de Vluchtauto

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In dit spel wordt elke beurt een fiche (met een boef) in een rad (de gevangenis) gelegd, gegooid met de dobbelsteen en afhankelijk van de worp wordt het rad links- of rechtsom gedraaid. Door het draaien zie je de boeven niet meer. Hoor je tijdens het draaien een bel (het alarm)? Dan ontsnapt een boef. Weet jij welke het is? Spelers die goed raden krijgen een ster. Wie de meeste sterren verzamelt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Rechercheur Muis Stopt het Gespuis review!

Ik vind dit kleuterspelletje een interessante twist op memory. Het is toegankelijk, ziet er tof uit en werkt goed om het geheugen te trainen. De ingenieuze constructie in de doos trekt bij veel kinderen de aandacht. En het feit dat je niet ziet wát er in de doos gebeurt, houdt kinderen geïnteresseerd. Ik zou het aan iedere kleuter aanraden, behalve als ze een korte spanningsboog hebben of een slecht geheugen dat ze niet willen trainen.

Je kunt dit kleuterspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

In dit leuke spelletje speel je met meerdere, blinde kaarten. Je weet niet precies wat je eigen kaarten zijn én niet wat de kaarten van je tegenstanders zijn. Gelukkig kun je met speciale effecten wat informatie krijgen, maar het komt er op neer dat je onder aan de streep veel moet onthouden. Hoewel de vanaf leeftijd 6 jaar is, speelt mijn zoontje van 4 dit ook al mee. Sterker nog, hij wil niet anders. Daarom wil ik ‘m toch aanraden voor de pientere kleuters! (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit leuke kleuterspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Regenwormen Junior

Regenwormen Junior: op Tafel

Regenwormen Junior: Dobbelstenen Gooien

Regenwormen Junior: Mogelijke Resultaten

Regenwormen Junior: Wormentegel Pakken

Regenwormen Junior: Worp

Regenwormen Junior: Wormen Stapelen

Regenwormen Junior: Hoogste Tegel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Dobbelspel

Regenwormen Junior is een versimpelde variant van het bekende Regenwormen. Je gooit met 6 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde symbool af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of niet meer kunt gooien. Dan tel je het aantal symbolen op de dobbeltenen bij elkaar op en neemt een scoretegel met wormen van tafel óf bij een van je tegenstanders. De speler met de meeste wormen wint!

Met dit kleuterspelletje moet je al wel feeling hebben voor getallen en kleine sommetjes kunnen maken. Meestal is dat vanaf 5 jaar. Maar is die feeling er? Dan is dit voor kleuters net zo’n succes als dat het originele Regenwormen voor volwassenen een succes is. Het feit dat je jezelf niet ‘kapot’ kunt gooien maakt de Junior editie ook een stuk kindvriendelijker en dus uitermate geschikt voor de kleuters van groep 5.

Je kunt dit spelletje voor kleuters o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sterk als een Draak

HABA: Sterk als een Draak - op Tafel

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Neerzetten

HABA: Sterk als een Draak - Meerdere Omgedraaide Tegels

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Plaatsen

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren op Vulkaan

HABA: Sterk als een Draak - Omgedraaide Drakenpiraten

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur terug in Hol

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Sterk als een Draak wordt memory gecombineerd met een race-element. Jouw draak moet een rondje rond de vulkaan lopen. Het beest mag vooruit als jij een tegel omdraait waar hetzelfde dier op staat als het vak waar jouw draak op staat. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit kunt. De speler die zijn of haar draak als eerste weer terug in het hol heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Sterk als een Draak review!

Ik merk dat veel jongens worden aangesproken door het thema van dit drakenspel. Dat neemt niet weg dat mijn dochter dit ook met plezier speelt. Dit kleuterspelletje komt in een klein compact doosje en heeft simpele regels. Het leuke is: des te meer je onthoudt, des te meer stapjes je draak kan zetten en des te groter de kans op de overwinning. Een mooie en bovendien leerzame motivatie om te winnen!

Je kunt dit gezelschapsspel voor kleuters o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Clever Junior

Clever Junior Spel: op Tafel

Clever Junior Spel: met 4 Spelers

Clever Junior Spel: Dobbelen

Clever Junior Spel: Welke Dobbelstenen Kiezen

Clever Junior Spel: Jokers in Worp

Clever Junior Spel: Rode Cirkel Aankruisen

Clever Junior Spel: Score Invullen

Clever Junior Spel: Cirkel Aankruisen

Clever Junior Spel: Spel Einde Maken

Clever Junior Spel: Veel Scoreformulieren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Dobbelspel (roll & write)

Dit is de vereenvoudigde versie van het dobbelspel Clever. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. De actieve speler gooit de 5 dobbelstenen, kiest alle dobbelstenen met eenzelfde achtergrondkleur en kruist de waardes op zijn formulier aan. Daarna mogen de passieve spelers hetzelfde doen met de overgebleven dobbelstenen. Je kunt kruisjes zetten in 4 gebieden, waarbij er kettingreacties kunnen ontstaan en waarbij je punten kunt verdienen. Zodra een gebied vol is wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever Junior review !

Clever Junior is officieel pas vanaf 5 jaar en ik dat is een goede leeftijd. Ik speel het ook al wel met mijn zoontje van 4, maar die moet ik nog wel meehelpen. Het spel ziet er vrolijk uit en is een mooie versimpelde editie van Clever. Spelers maken kans om elke ronde iets aan te kruisen, ook als ze zelf niet met de dobbelstenen gooien. Dit houdt ze betrokken en dat is vaak fijn voor kleuters.

Je kunt dit kleuterspelletje o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Monza

HABA - Monza: op Tafel

HABA - Monza: Startpositie

HABA - Monza: Dobbelstenen

HABA - Monza: Race

HABA - Monza: Race-Auto's

HABA - Monza: Artwork

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Race

Monza is een race-spel. Elke beurt werp je 6 dobbelstenen. Vervolgens mag je elke dobbelsteen één keer gebruiken om een vakje vooruit te gaan, mits de kleur van de dobbelsteen en het vakje overeen komen. De truc is dus om een slimme combinatie te maken. Land je op een vakje waar een tegenstander staat? Dan schuift die speler een vakje terug. De speler die als eerste over de finish gaat wint!

Ondanks de minimale leeftijd van 5 jaar, kun je dit ook al met jongere kinderen spelen. In plaats van 6 dobbelstenen gooien, gooi je er gewoon eentje. Dat deed ik altijd met mijn zoontje toen hij jonger was. Nu hij een kleuter is (van bijna 5) spelen we dit gewoon met alle dobbelstenen. En laten we eerlijk zijn; die kleine raceauto’s zijn supervet en dat bevestigt m’n zoon elke keer weer als we dit spelletje spelen!

Je kunt dit kleuterspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dragomino

Dragomino Bordspel: Op Tafel

Dragomino Bordspel: Eieren & Draken

Dragomino Bordspel: Dikke Tegels

Dragomino Bordspel: Tegels om uit te kiezen

Dragomino Bordspel: Moederdraak

Dragomino Bordspel: Speelveld

Dragomino Bordspel: Afgelegde Tegels

Dragomino Bordspel: Schattige Draakjes

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Tile Placement

In Dragomino creëert elke speler een eigen gebied door tegels aan elkaar te leggen. Op die tegels staan verschillende landschappen. Grenzen 2 dezelfde soorten aan elkaar? Dan pakt de speler een ei-fiche in dezelfde kleur als die landschappen en legt deze open op de scheidingslijn van die tegels. Dit fiche kan een lege schaal óf een draakje zijn. Elk draakje levert 1 punt op. Wie aan het einde de meeste draken heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Dragomino review!

Dragomino is by far het kinderspel dat ik het meest heb gespeeld met mijn kinderen. M’n zoontje deed al mee toen hij 3 was (al wilde hij vooral kleurtjes aan elkaar leggen) en m’n dochter speelde het als kleuter maar al te graag. Nu ze 7 jaar is, vindt ze het nog steeds leuk trouwens. Zeker voor kleuters die bordspellen gewend zijn, kan ik Dragomino van harte aanraden!

Je kunt dit bordspel voor 5 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Slakkenrace

HABA Slakkenrace Spel: op Tafel

HABA Slakkenrace Spel: Wedstrijdkaart in het Geheim

HABA Slakkenrace Spel: Dobbelstenen Gooien

HABA Slakkenrace Spel: Slakken op Elkaar

HABA Slakkenrace Spel: Slak Omhoog Verplaatsen

HABA Slakkenrace Spel: Doos Draaien

HABA Slakkenrace Spel: Slak naar Beneden Verplaatsen

HABA Slakkenrace Spel: Slak op Erepodium Zetten

HABA Slakkenrace Spel: Slakken bij Podium

HABA Slakkenrace Spel: Slakken op Wedstrijdkaarten

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Race

In Slakkenrace doen 6 gekleurde slakken mee aan een race. De spelers krijgen in het geheim een kaart waarop 3 slakken staan, die ze moeten laten winnen. Elke beurt gooi je 2 dobbelstenen. Je gooit altijd 2 kleuren (dat kunnen ook dezelfde zijn). Je kiest 1 dobbelsteen als kleur van de slak en 1 dobbelsteen als kleur van het vakje waar de slak naartoe moet. Vervolgens verplaats je de slak naar het eerstvolgende vakje met die kleur. Zodra er 3 slakken op het podium staan eindigt het spel. Deze 3 slakken leveren punten op als ze op jouw kaart staan. De speler die de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Slakkenrace review!

Slakkenrace zal bij menig kleuter in het oog springen. Want… de slakken plakken op de doos! Hoe gaaf is dat. Het speelmateriaal is van goede kwaliteit en je kunt veel variëren. Draai de doos of draai je het speelbord om. Aan de ene kant van het speelbord staan minder symbolen en is geschikt voor korte potjes. Kan je kleuter een langere speeltijd aan? Probeer dan de andere zijde. Een creatief, grappig en toegankelijk spel voor kleuters.

Je kunt dit kleuterspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Helden van het Maanlicht

Helden van het Maanlicht: op Tafel

Helden van het Maanlicht: Zirroz de Boze Tovenaar

Helden van het Maanlicht: Bezette Locaties

Helden van het Maanlicht: Speelfiguren naar Edelstenen

Helden van het Maanlicht: Gevulde Buidel

Helden van het Maanlicht: Kiezelsteen uit Buidel Pakken

Helden van het Maanlicht: Kiezelstenen achter Schermpje

Helden van het Maanlicht: Wegkaartje Pakken

Helden van het Maanlicht: Verzamelde Edelstenen

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Worker placement

In Helden van het Maanlicht laat Zirroz, de boze tovenaar, alle edelstenen uit het paleis zweven. Jullie moeten zoveel mogelijk edelstenen redden. Dan doen jullie door helden op locaties van het speelbord te plaatsen, kiezelstenen te verzamelen en deze vervolgens om te ruilen met edelstenen die voorbij zweven.
De speler die de meeste edelstenen verzamelt wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Helden van het Maanlicht review!

Dit is nou echt een mooi bordspel voor kleuters. Toegegeven, wel pas vanaf 5 jaar. En er komt wat geluk bij kijken. De geluksfactor maakt echter dat iedereen kan winnen en dat het toegankelijk is. Naast de prachtige look & feel vind ik het ook tof dat je kinderen met spel kunt laten kennis maken met worker placement (zoals in Stenen Tijdperk, Rovers van de Noordzee en Everdell). Zeker voor oudere kleuters – en de jaren erna – een gaaf bordspel!

Je kunt dit bordspel voor 5 jaar en ouder o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Squla Taal Rijmen

Squla Taal Rijmen Spel: op Tafel

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Maken

Squla Taal Rijmen Spel: Handkaarten

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Neerleggen

Squla Taal Rijmen Spel: Memory Variant

Squla Taal Rijmen Spel: Kaart Omdraaien

Squla Taal Rijmen Spel: Omgedraaide Kaart

Squla Taal Rijmen Spel: Set van 2 Kaarten

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar (Groep 2)
 • Soort: Taalspel, Kwartet, Memory

Met dit kleuterspelletje kun je eigenlijk 2 spellen doen. Je kunt kwartet spelen waarbij je de 4 kaarten probeert te verzamelen met illustraties die op elkaar rijmen. Je kunt ook het memory spel doen, waarbij spelers steeds setjes van 2 kaarten met rijmende woorden moeten vinden. Hoewel je kunt spelen voor de winst, is het natuurlijk het belangrijkste dat kinderen leren rijmen.

Ondanks de minimale leeftijd raad ik dit spelletje pas aan vanaf 5 of 6 jaar. Ik denk dat het voor 4-jarigen toch net wat te moeilijk is. Sommige woorden kunnen lastig zijn en de illustraties laten soms meer objecten zien. Daarnaast moet je bij de kwartetvariant best veel kaarten vasthouden, wat ook niet altijd lukt. De memory variant is het meest toegankelijk én daar leer je naar mijn mening het meeste van. Puur omdat je daar actiever klanken gaat uitspreken om de rijm te horen en de woordenschat vergroot.

Je kunt dit kleuterspelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik veel kleuterspellen met je gedeeld. Ik heb geprobeerd een zo breed mogelijk aanbod te laten zien, zodat geldt: voor ieder wat wils.

Op de verpakkingen staan de minimale leeftijden van 3, 4, 5 en bij een enkele 6 jaar. De ervaring laat zien dat de leeftijden niet altijd op gaan. De ene kleuter zal een spelletje makkelijker vinden dan de andere kleuter. Uiteindelijk kun je dit zelf vaak het beste inschatten.

Welke spelletjes voor kleuters mogen volgens jou niet ontbreken? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *