De 12 Leukste Taalspellen voor Kinderen en Volwassenen!

Leuke Taalspelletjes (met Spellen voor Kinderen én Volwassenen!)

Één van de dingen die ik m’n kinderen graag meegeef, is communicatief vaardig zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is het beheersen van de taal.

Een breed begrip, dat ’taal’. Voor mij hoort daar het volgende bij. Woordenschat, goed kunnen spellen, grammaticaal correct schrijven, nadenken over wat je wil zeggen en je gedachten duidelijk onder woorden kunnen brengen.

In dit blog deel ik 12 leuke (en bovendien leerzame) taalspellen met je. Het eerste deel is geschikt voor kinderen en het tweede deel voor volwassenen. En het aanbod varieert; letterspellen, woordspellen, praatspellen en meer. Zo is er voor ieder wat wils!

Voordat je begint met lezen: enkele taalspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige taalspelletjes vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Squla Taal Rijmen

Squla Taal Rijmen Spel: op Tafel

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Maken

Squla Taal Rijmen Spel: Handkaarten

Squla Taal Rijmen Spel: Kwartet Neerleggen

Squla Taal Rijmen Spel: Memory Variant

Squla Taal Rijmen Spel: Kaart Omdraaien

Squla Taal Rijmen Spel: Omgedraaide Kaart

Squla Taal Rijmen Spel: Set van 2 Kaarten

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Doel: Overeenkomsten en verschillen tussen klanken leren

Met dit taalspel kun je eigenlijk 2 spellen doen. Je kunt kwartet spelen waarbij je de 4 kaarten probeert te verzamelen met illustraties die op elkaar rijmen. Je kunt ook het memory spel doen, waarbij spelers steeds setjes van 2 kaarten met rijmende woorden moeten vinden. Hoewel je kunt spelen voor de winst, is het natuurlijk het belangrijkste dat kinderen leren rijmen.

Ondanks de minimale leeftijd raad ik dit spelletje pas aan vanaf 5 of 6 jaar. Ik denk dat het voor 4-jarigen toch net wat te moeilijk is. Sommige woorden kunnen lastig zijn en de illustraties laten soms meer objecten. Daarnaast moet je bij de kwartetvariant best veel kaarten vasthouden, wat ook niet altijd lukt. De memory variant is het meest toegankelijk én daar leer je naar mijn mening het meeste van. Puur omdat je daar actiever klanken gaat uitspreken om de rijm te horen.

Je kunt dit taalspelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Praatprikkels

Praatprikkels: op Tafel

Praatprikkels: Voorbeeld 1

Praatprikkels: Voorbeeld 2

Praatprikkels: Voorbeeld 3

Praatprikkels: Voorbeeld 4

Praatprikkels: Doorvragen

Praatprikkels: Uitleg

 • Uitgever: Filosovaardig
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Doel: Kinderen hun gedachten te uiten door middel van praten

Praatprikkels bevat 50 filosofische vragen die je aan kinderen kunt stellen. Je speelt dit taalspel niet om te winnen, maar om je kind te laten nadenken over zaken waar hij of zij (en jijzelf misschien ook) normaliter niet echt mee bezig is én om je kind zijn of haar gedachten te laten vertellen. En denk maar niet dat het na één vraag klaar is. Dankzij de hulpvragen aan de achterkant van elk kaartje kun jij als volwassene goed doorvragen.

Ik zie het echt als een gave, als een kracht en als een van de handigste eigenschappen die je kunt bezitten: je gedachten onder woorden kunnen brengen. Praatprikkels is het taalspel dat daarbij helpt. Naast het feit dat ’t kinderen helpt, helpt het ook volwassenen. Niet alleen door de perspectieven die kinderen kunnen bieden, maar ook door leren doorvragen. Dat is een competentie waar iedereen wat aan heeft.

Je kunt dit taalspelletje online bestellen bij o.a. Filosovaardig.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Rory’s Story Cubes

Rory's Story Cubes Classic: op Tafel

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 1

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 2

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 3

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 4

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 5

Rory's Story Cubes Classic: Dobbelstenen Zijde 6

 • Uitgever: Zygomatic
 • Aantal spelers: 1 of meer personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Dobbelspel + Creatief Spel + Praat spel
 • Doel: Kinderen of volwassenen een creatief verhaal laten bedenken én vertellen

Met Rory’s Story Cubes ga je verhalen verzinnen. Het gegeven is simpel. Je werpt om de beurt de 9 dobbelstenen en maakt met die dobbelstenen een verhaal. Je kunt er 3 kiezen voor het begin, 3 voor het midden en 3 voor het einde. Je kunt ook eerst 3 dobbelstenen gooien om een hoofdpersonage te omschrijven en vervolgens alle 9 dobbelstenen te gooien voor het verhaal om je personage heen. Je speelt niet voor de winst, maar puur om je creativiteit te stimuleren.

Waar Praatprikkels door middel van een vraag richting geeft aan je antwoord, is dat bij dit taalspelletje minder. Het enige wat je ziet zijn symbolen. Daarna neemt je fantasie een vrije loop. Althans, dan is dit spel het leukste. Niet iedereen durft goed creatief te zien en niet iedereen vindt het leuk. Ondanks dat wil ik dit praatspelletje tóch in dit blog benoemen omdat ik ervan overtuigd ben dat het een positieve bijdrage aan je taalvaardigheden kan bieden.

Je kunt dit taalspelletje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Squla Spelling Woordjes

Squla Spelling Woordjes Spel: op Tafel

Squla Spelling Woordjes Spel: Handkaarten

Squla Spelling Woordjes Spel: Letterkaart Spelen

Squla Spelling Woordjes Spel: Woord- en Letterkaart

Squla Spelling Woordjes Spel: Joker

Squla Spelling Woordjes Spel: Nakijkkaart Gebruiken

Squla Spelling Woordjes Spel: Woordkaart Pakken

Squla Spelling Woordjes Spel: Letterkaart Pakken

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Doel: Leren spellen

Met dit taalspelletje heb je woord- en letterkaarten. Tijdens je beurt draai je een woordkaart open en kijkt of je één van de drie woorden op de kaart compleet kunt maken met jouw letterkaarten. Klopt het woord? Kun je een woord maken? Neem dan de woordkaart en draai een nieuwe open. Kun je geen woord maken? Vul je hand dan aan met letterkaarten en dan mag je linkerbuurman het proberen. De speler met de meeste woordkaarten wint (al is het belangrijkste natuurlijk er iets van te leren!).

De kracht van dit spel zit niet zozeer in het spelelement, maar wel in het leerelement. Kinderen moeten gericht kijken welke letters bij een woord passen. En is het niet goed? Dan staat er een spellingsregel op de woordkaart beschreven die extra uitleg geeft. Met een volwassene erbij werkt het leerproces natuurlijk wel beter. Mijn kritische noot is dat ik het niet snel zal aanraden met 2 spelers. Je kunt het beter met 3 of 4 doen.

Je kunt dit taalspelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hikes

Hikes Spel: op Tafel

Hikes Spel: Kaarten 1.1 Vraag Maar Raak

Hikes Spel: Kaarten 1.2 Rara Welk Dier Ben Ik?

Hikes Spel: Kaarten 1.3 Stel Vragen Aan

Hikes Spel: Kaarten 2.1 Zing de Zin

Hikes Spel: Kaarten 2.3 Teken het Woord

Hikes Spel: Kaarten 2.3 Ding Dong

Hikes Spel: Kaarten 3.1 Wat Vind Jij?

Hikes Spel: Kaarten 3.2 Wat Kies Jij?

Hikes Spel: Kaarten 3.3 Even Uitleggen

Hikes Spel: Etappes

Hikes Spel: Etappes Afgerond

 • Uitgever: Filosovaardig
 • Aantal spelers: 2 of meer Personen
 • Speelduur: 30 Minuten (per Hike)
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Doel: Spelers stimuleren vragen te stellen, creatief te uiten en samen na te denken

Dit is een coöperatief spel waarin je 3 rondes (hikes) doorloopt met elk 3 fases (etappes) waarin elke speler één keer aan de beurt komt. Tijdens de Vragenhike stellen spelers vragen aan elkaar én aan voorwerpen waar je normaliter geen vragen aan stelt. Tijdens de Speelhike ga je (raar) zingen, tekenen en een toneelstukje spelen. Tijdens de Denkhike geef je vooral je mening en argumenten ter onderbouwing.

Wat ik goed vind aan Hikes is dat het kinderen op meerdere fronten stimuleert. Dat is niet alleen speltechnisch fijn voor de afwisseling, maar het helpt kinderen ook met een bredere oriëntatie. Onthoud wel dat het handig is om een volwassene als spelleider erbij te hebben. Hij of zij kan ook de verschillende etappes evalueren met de kinderen zodat ze er nog meer van leren. Bovendien hoef je niet alle hikes achter elkaar te spelen. Je kunt de volgende hike prima op een ander moment beginnen.

Je kunt dit taalspelletje online bestellen bij o.a. Filosovaardig.nl, bol.com en Spellenrijk.nl.

Woordbluf

Woordbluf Taalspel: op Tafel

Woordbluf Taalspel: Letters Opendraaien

Woordbluf Taalspel: Spelerskaarten

Woordbluf Taalspel: Letters Tellen

Woordbluf Taalspel: Opengedraaide Letters

Woordbluf Taalspel: Scoreformulier met Woorden

Woordbluf Taalspel: Letterkaarten

 • Uitgever: Just Entertainment
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Doel: Lange woorden maken óf bluffen

In Woordbluf moeten spelers een woord bedenken dat de 4 letters op tafel bevat. Des te langer het woord, des te meer punten. En des te meer woorden je gedurende het spel verzint, des te meer punten. Spelers mogen echter bluffen en zeggen dat je een woord weet. Controleert niemand je? Dan krijg je toch punten. Controleert iemand je en blufte je? Dan krijg jij strafpunten. Controleert iemand je en blufte je niet? Dan krijgt de ander strafpunten. Wie de meeste punten heeft zodra het spel eindigt wint het spel.

Ik vind het altijd leuk om woorden te verzinnen. Het liefst maak ik zo lang mogelijke woorden. Maar er zijn tal van andere spellen waarmee je dat ook kunt doen. Het unieke element in Woordbluf is het bluffen. En toegegeven, dat geeft een leuk extraatje aan het spel. Maar als je met echte taalpuristen speelt die een woordenschat van jewelste hebt… dan zal er nooit gebluft worden. Daarom raad ik ‘m vooral aan bij spelers die een redelijke woordenschat hebben. Én het is leuker met 3 of 4 spelers dan met 2.

Je kunt dit taalspel online bestellen bij o.a. bol.com.

Bananagrams

Bananagrams Spel: Kruiswoordpuzzel

Bananagrams Spel: Kleine Kruiswoordpuzzel

Bananagrams Spel: Kleine Kruiswoord

Bananagrams Spel: Voorraad Letters

Bananagrams Spel: Steentjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Doel: Kruiswoord maken

In dit handzame taalspel krijgen spelers een X aantal stenen (afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet) met letters en daar moeten ze een eigen kruiswoord mee maken. Heb je geen letters meer? Dan roep je ‘pellen’ en pak je één nieuwe letter. Kun je niks meer? Dan roep je ‘dumpen’, stop je 1 steen terug in de voorraad en pak je vervolgens 3 nieuwe. De speler die (zodra er minder tegels in de algemene voorraad liggen dan het aantal spelers) een kloppend kruiswoordpuzzel heeft, wint.

Bananagrams voelt als Scrabble, maar nu ben je met je eigen project bezig en je probeert een kloppende kruiswoordpuzzel te leggen. Gezien de populariteit van Scabble denk ik dat veel mensen dit ook wel kunnen waarderen. Het overgrote voordeel is de compactheid van dit letterspelletje. Alle letters zitten in een zakje en je hebt niet eens heel veel ruimte nodig op tafel. En dan speel je het nog relatief snel ook!

Je kunt dit taalspelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Boggle

Boggle Taalspel: op Tafel

Boggle Taalspel: Dobbelen

Boggle Taalspel: Gedobbeld

Boggle Taalspel: Dobbelstenen met Letters

Boggle Taalspel: Zandloper

Boggle Taalspel: Geschreven Woorden

 • Uitgever: Hasbro
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Doel: Zoveel mogelijk woorden maken

In Boggle schud je 16 dobbelstenen die, dankzij de speciaal ontworpen doos, precies in een raster van 4×4 komen te liggen. Zet de doos op tafel zodat iedereen ‘m kan zien. Nu krijgen alle spelers 90 seconden de tijd om zoveel mogelijk woorden van aan elkaar grenzende dobbelstenen te maken. Je mag elke dobbelsteen slechts 1x gebruiken. Je schrijft alles op. Na 90 seconden krijg je punten voor woorden die alleen jij hebt bedacht. Wie na X rondes de hoogste score heeft, wint het spel.

De kracht van Boggle zit in de eenvoud en herspeelbaarheid. De regels zijn makkelijk en de dobbelstenen zullen nooit hetzelfde in het raster terecht komen. De enige uitdaging zit in het puzzelen en dat onder tijdsdruk. Die tijdsdruk zorgt weliswaar voor de nodige spanning, maar ook voor hilarische situaties waar spelers in de stress schieten en het uitgillen. Jup, met dit taalspel kun je veel plezier beleven!

Je kunt dit leuke taalspelletje online bestellen bij o.a. bol.com (Nederlands) en Amazon.nl (Engels).

De S.P.E.L. Show

De SPEL Show Taalspel: op Tafel

De SPEL Show Taalspel: Ronde 1

De SPEL Show Taalspel: Fiche Inzetten

De SPEL Show Taalspel: Ronde 2

De SPEL Show Taalspel: Ronde 3

De SPEL Show Taalspel: Ronde 4

De SPEL Show Taalspel: Ronde 4 Letter Pakken

De SPEL Show Taalspel: Ronde 4 Letter Leggen

De SPEL Show Taalspel: Ronde 5

De SPEL Show Taalspel: Pionnen op Scorespoor

De SPEL Show Taalspel: Finale

 • Uitgever: Just Entertainment
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Doel: Diverse taalvragen juist beantwoorden

Met dit taalspel doorloop je 5 rondes en besluit je met een finale tussen de echte taalpuristen. In ronde 1 moet je kiezen welk van de 3 woorden juist gespeld is. In ronde 2 moet je de juiste betekenis van spreekwoorden geven. In ronde 3 moet je het foute woord in een zin benoemen. In ronde 4 moet je open vragen beantwoorden en een vierletterwoord maken. In ronde 5 moet je aangeven of stellingen juist of onjuist zijn. In de finale moet je zoveel mogelijke lange woorden maken.

De S.P.E.L. Show is het trivia spel onder de taalspellen. Wat ik waardeer is dat je meerdere facetten van taal doorloopt. Spelling, spreekwoorden, betekenissen en meer. En dat je het daarbij opneemt tegen andere spelers is natuurlijk het recept voor een boeiende strijd. Je kunt dit taalspel overigens prima met 2 personen spelen, maar eerlijk is eerlijk: het is ’t leukst met 4 spelers.

Je kunt dit taalspel online bestellen bij o.a. bol.com en Spellenrijk.nl.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Roll & write

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk. Je werkt nu een keer met letters. Bij dit taalspel ben je voortdurend aan het afwegen. Ga je voor de makkelijkere, korte woorden (waarmee je minder punten kunt verdienen) of voor de moeilijkere, lange woorden (waarmee je meer punten kunt verdienen)? Ik kan Bresk! echt aanraden aan liefhebbers van taalspellen.

Je kunt dit leuke woordenspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Trice

Trice Dobbelspel: op Tafel

Trice Dobbelspel: Dobbelstenen

Trice Dobbelspel: Dobbelstenen Gooien

Trice Dobbelspel: Lange Woorden Maken

Trice Dobbelspel: Woorden Geschreven

Trice Dobbelspel: Korte Woorden

Trice Dobbelspel: Scores

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 1-7 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Doel: Zoveel mogelijk woorden verzinnen

Met dit taalspel gooi je met een groene, rode en witte dobbelsteen De groene bepaalt de eerste letter, de rode bepaalt de laatste letter en de witte bepaalt het aantal letters. Vervolgens krijgen alle spelers 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden te verzinnen. Elk woord is 1 punt waard. De speler die na 6 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

Trice is het toonbeeld van een eenvoudig taalspel. Maar voor spelers die ervan houden om woorden te knutselen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt kiezen voor een makkelijke (dobbelsteen met 4, 5 en 6) en moeilijke (dobbelsteen met 6, 7 en 8) variant. Daarnaast kun je ook variëren met groene dobbelsteen, zodat de beginletter vaker anders is. Let wel, er zit geen zandloper bij dus je moet de tijd bijhouden met een horloge, timer of telefoon. Al met al een klein, toegankelijk taalspel!

Je kunt dit taalspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Scrabble

Scrabble Spel: op Tafel

Scrabble Spel: Speelbord met Letters

Scrabble Spel: Zak met Letters

Scrabble Spel: Velden op het Speelbord

Scrabble Spel: Letters in Houder

Scrabble Spel: Letters op Bordje

 • Uitgever: Mattel
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Doel: Waardevolle woorden maken

In Scrabble ligt er een speelbord van 15×15 vakjes op tafel. Elke speler krijgt een aantal kleine tegeltjes. Op elke tegeltje staat 1 letter. Als je aan de beurt bent, probeer je met jouw tegels een woord te maken die veel punten oplevert. Elke letter levert punten op en des te moeilijker de letter (zoals een Q en X), des te hoger de punten. Daarnaast kun je letters en woorden op speciale velden leggen die voor bonuspunten zorgen. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft, wint het spel!

Wat zou een blog met taalspellen nou zijn zonder Scrabble? Dit is zo’n bordspel van vroeger dat vandaag de dag nog razendpopulair is. En speelt men het niet fysiek op tafel? Dan wel in de app met bijvoorbeeld Wordfeud. Ik denk dat Scrabble ook zo’n spel is waar je stiekem best veel van leert als je het met anderen speelt. Ik speel dit woordenspel niet veel meer, maar als iemand het vraagt sta ik er zeker voor open!

Je kunt dit taalspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse taalspelletjes met je gedeeld. Dit waren niet alleen taalspellen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. En sommige kun je met zowel kinderen als volwassenen spelen. Daarbij heb ik geprobeerd om een breed aanbod te tonen: letterspellen, woordspellen, spelletjes voor je woordenschat, praatspellen, enzovoorts.

Ken jij nog leuke taalspellen? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *