De 5 Leukste Tekenspellen om met Vrienden en Familie te Spelen!

Leuke Tekenspellen voor Vrienden en Familie

Het meest bekende tekenspel is zonder twijfel Pictionairy. Spelers vormen teams en elke beurt tekent één iemand uit het team iets op een bord (of papier) en de teamgenoten moeten zo snel mogelijk raden wát er wordt getekend. Meestal is dat voer voor een leuke, gezellige avond.

Maar wist je dat er meer tekenspellen zijn waarmee jij, je vrienden en/of familie een leuke avond kunnen hebben? In dit blog deel ik 5 van die tekenspelletjes met je!

Voordat je begint met lezen: de meeste tekenspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met tekenspelletjes toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Doodle Dash

Doodle Dash Tekenspel: op Tafel

Doodle Dash Tekenspel: Gouden Staaf en Dobbelsteen

Doodle Dash Tekenspel: Kaart met Woorden

Doodle Dash Tekenspel: Tekenen

Doodle Dash Tekenspel: Dobbelen

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Koeien

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Puppy's

Doodle Dash Tekenspel: Getekende Slakken

Doodle Dash Tekenspel: Verzamelde Punten

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 3-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Tekenspel / Semi coöperatief / Partygame

In Doodle Dash zijn spelers om de beurt de actieve speler. Deze sluit de ogen en noemt een getal tussen de 1 en 7. Daarmee wordt een woord gekozen dat alle andere spelers moeten tekenen. De speler die als eerste klaar is pakt de gouden staaf. De tweede speler die klaar is begint de grijze dobbelsteen te gooien. Zodra er een rode hand wordt geworpen stopt iedereen met tekenen.

Dan kijkt de actieve speler eerst naar de tekening van de speler met de gouden staaf en probeert het woord te raden. Lukt dit? Dan krijgen ze beide 1 punt. Lukt dit niet? Dan probeert de actieve speler het woord te raden via de tekening van de 2e speler. Lukt dit ook niet? Dan wordt er nog geraden via alle tekeningen van de overige spelers. Wie na X rondes de meeste punten heeft wint!

Doodle Dash is een grappig tekenspel met partygame-achtig karakter. Het is echt heerlijk om te zien hoe spelers snel proberen te tekenen en (op een leuke manier) gefrustreerd kunnen raken als het niet lukt. Maar oké. De snelheid waarmee mensen proberen te tekenen is leuk. Het zijn echter de verschillende kunstwerken die dit tekenspel écht hilarisch maken.

Je kunt dit tekenspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Sketch

Sketch Tekenspel: op Tafel

Sketch Tekenspel: Krabbels

Sketch Tekenspel: Dobbelsteen Gooien

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een G

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een L

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een i

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een M

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een F

Sketch Tekenspel: Tekeningen met een A

Sketch Tekenspel: Tekeningen

Sketch Tekenspel: Scores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tekenspel

In Sketch krijgen alle spelers een bordje met daarop 4 verschillende krabbels (lijntjes, vormen, iets anders). De startspeler gooit met de dobbelsteen een letter. Vervolgens moet iedereen met de krabbels 4 dingen tekenen die beginnen met de geworpen letter. De speler die ze als eerste af heeft roept STOP. Daarna krijg je 2 punten voor elke tekening die niemand anders heeft, 1 punt voor elke tekeningen die anderen hebben maar met een andere krabbel en 0 punten voor dezelfde tekeningen die met dezelfde krabbel zijn getekend. Wie na 6 rondes (en 6x andere krabbels) de meeste punten heeft wint het spel.

Het grote voordeel van dit tekenspelletje is dat het eenvoudige regels heeft. Snelheid loont niet per se, want als jij makkelijke dingen tekent die andere spelers ook tekenen, levert dat misschien wel 0 punten op. Je kunt dus beter creatief zijn en 1 of 2 unieke tekeningen maken. Het is bevredigend hoe je soms ineens iets uit een krabbel ziet ontstaan. De downside is dat er soms ook gewoon niks ontstaat. Als je daar – en van de ‘stress’ die dat met zich mee brengt – de humor van in kan zien, is Sketch een tekenspel om te proberen!

Je kunt dit leuke tekenspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Picto Rush

Picto Rush Tekenspel: op Tafel

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden Voorlezen

Picto Rush Tekenspel: Tekenen

Picto Rush Tekenspel: Op Bel Slaan

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningetjes

Picto Rush Tekenspel: 20 Tekeningen

Picto Rush Tekenspel: 20 Woorden

Picto Rush Tekenspel: Scorespoor met Pionnen

 • Uitgever: Goliath
 • Aantal spelers: 3-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Tekenspel / Partygame / Snelheidsspel

In Picto Rush moeten spelers 20 ’tekeningen’ maken in slechts 20 seconden. Je hebt elke ronde een Lezer. Hij of zij leest in een rustig tempo 20 woorden achter elkaar op. De andere spelers moeten proberen om voor elk woord ‘iets’ te tekenen dat dient als een geheugensteun. Want als alle 20 woorden zijn genoemd, vraagt de lezer één voor één aan de tekenaars om het woord bij een specifiek cijfer te noemen. Lukt dit? Dan krijg je 2 punten. Heb je het fout? Dan lig je deze ronde uit het spel. Zodra iedereen een keer de Lezer is geweest eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Picto Rush zorgt hier elke keer weer voor gelach. Het is uitermate grappig om anderen (en jezelf) onder hevige druk de leukste – en soms ook knapste – dingen te zien tekenen. 20 tekeningen in 20 seconden. Het klinkt misschien onmogelijk, maar geloof me, ga er gewoon voor en je komt echt ver. Let wel: dit tekenspel is leuker met een grotere groep, bevat woorden die niet alle volwassenen kennen (dat is niet per se erg) én spelers met een goed geheugen hebben een voordeel. Wil je gewoon een kort, makkelijk spelletje voor een gezellige en niet al te serieuze avond? Dan kan ik het tekenspelletje Picto Rush zeker aanraden.

Je kunt dit snelle tekenspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Amazon.nl.

Connecto

Connecto Spel: op Tafel

Connecto Spel: Met 2 Personen

Connecto Spel: Niveau 2

Connecto Spel: Tekenen op Gekleurde Zijde

Connecto Spel: Niveau 3

Connecto Spel: Geraden Woord

Connecto Spel: Onjuiste Tekening

Connecto Spel: Ster Omcirkelen

Connecto Spel: Raadselkaarten op Tafel

Connecto Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-10 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tekenspel / Partyspel

In dit tekenspel wordt elke ronde een kaart opengedraaid met symbolen die (wel of niet) met elkaar zijn verbonden. Vervolgens moet je de symbolen zoeken op je tableau en lijnen tekenen tussen de symbolen. Zo wordt ‘iets’ zichtbaar. Zie je wat je tekent? Schrijf het dan op en draai de zandloper om. De andere spelers hebben nu nog 30 seconden om het ook te raden. Spelers die goed raden krijgen 1 punt. Foutieve antwoorden leveren 1 minpunt op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Connecto review !

Ik vind Connecto een origineel en laagdrempelig tekenspel. Het is geschikt als spel voor een grote groep vrienden en als familiespel voor het hele gezin met kinderen vanaf 8 jaar. Het is een spel dat iedereen kan (symbolen zoeken, verbinden en raden wat je tekent), maar wat niet iedereen leuk vindt. Jij weet zelf het beste of je dit leuk zult vinden of niet. Mijn enige advies is om dit altijd met dezelfde groep te spelen, omdat niveauverschillen een streep door de fun kunnen zetten.

Je kunt dit tekenspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Starlink

Starlink Tekenspel: op Tafel

Starlink Tekenspel: Kaarten Achterkant

Starlink Tekenspel: Kaarten met Woorden

Starlink Tekenspel: Zandloper Loopt

Starlink Tekenspel: Stift met Gum

Starlink Tekenspel: Tekenen

Starlink Tekenspel: Lijn Tekenen

Starlink Tekenspel: Gummen

Starlink Tekenspel: Tekeningen op het Speelbord

Starlink Tekenspel: Speelbord met Tekeningen

Starlink Tekenspel: Tekening Past in Telescoop

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 3-6 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Tekenspel / Semi-coöperatief / Partygame

Zoals je overdag vormen kunt zoeken in de wolken, ga je ze met Starlink zoeken in de sterren. De actieve speler draait een kaart om, kiest één van de twee worden, draait de zandloper om en begint te tekenen. Je mag alleen rechte lijnen tussen sterren tekenen. Raad een andere speler jouw tekening? Dan krijg je beide een punt. Past jouw tekening in de telescoop? Dan krijg je beide 1 punt extra. De speler die na X rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Starlink heeft een aantal interessante elementen. Ten eerste word je beperkt in je tekening doordat je sterren met elkaar moet verbinden en alleen rechte lijnen mag tekenen. Ten tweede kun je de gok wagen om klein te tekenen, zodat jouw tekening in de telescoop past en je extra punten krijgt. Echter, kleine tekeningen zijn ook moeilijker. Starlink is zonder twijfel een van de uitdagendere tekenspellen in dit blog!

Je kunt dit tekenspel online bestellen bij o.a. bol.com en Spellenrijk.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse tekenspellen met je gedeeld. Het zijn spellen waarbij tekenen centraal staat. Alle teken spelletjes hebben een partygame-achtig karakter en zijn in het Nederlands. Sommige zijn deels coöperatief, andere speel je tegen elkaar. Sommige kun je met kinderen spelen, andere zijn juist geschikt voor volwassenen. Sommige speel je met een paar, andere met een grote groep.

Welke tekenspelletje speel jij vaak en mag niet ontbreken in deze lijst? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *