De 8 Leukste Vakantie Spelletjes van White Goblin Games!

Leuke Vakantie Spelletjes van White Goblin Games!

De vakantie brengt altijd een moeilijk moment met zich mee. En dan heb ik het niet over de lange, uitputtende reis naar je bestemming of het tijdelijk moeten missen van vriend, familie of huisdier.

Nee…

Ik heb het natuurlijk over het moment waar je moeten kiezen welke spelletjes je mee wil nemen op vakantie!

Omdat ik weet hoe lastig die keuze is, heb ik een aantal vakantie spelletjes van White Goblin Games voor je op een rij gezet. Als je het mij vraagt zijn dit stuk voor stuk toppers om mee te nemen op vakantie!

Voordat je begint met lezen: enkele spellen in dit blog zijn gesponsord door White Goblin Games. Ik heb die spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige vakantie spelletjes vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Point Salad

Point Salad Spel: op Tafel

Point Salad Spel: Trekstapels en Groentemarkt

Point Salad Spel: Puntenkaarten en Groenten Speler 1

Point Salad Spel: Puntenkaarten en Groenten Speler 2

Point Salad Spel: Puntenkaarten en Groenten Speler 3

Point Salad Spel: Puntenkaarten

 • Soort vakantiespel: Kaartspel (Open drafting & set collection)
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 15-30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Point Salad mag je elke beurt óf 1 puntenkaart van de trekstapels óf 2 groentekaarten van de markt pakken en voor je neer leggen. Door slimme combinaties haal je punten. Zo simpel is het. De speler met de meeste punten, wint het spel. Uiteraard kun je ook meerdere potjes achter elkaar doen om de speelduur te verlengen.

Point Salad won in 2020 de Nederlandse Spellenprijs in de categorie ‘familie’. En dat is niet voor niets. Je hebt weinig speelmateriaal, maar eindeloos veel variatiemogelijkheden. Dankzij de 108 verschillende scorekaarten zal geen enkel potje hetzelfde zijn. Bovendien is het lekker compact en dat maakt deze topper ideaal voor op vakantie!

Je kunt dit vakantie spelletje online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO!

Sushi GO! op Tafel

Sushi GO! Tempura en Sashimi

Sushi GO! Soja Saus en Maki Roll

Sushi GO! Pudding, Zalm Nigiri en Dumpling

Sushi GO! Inktvis Nigiri

Sushi GO! Eetstokjes en Ei Nigiri

Sushi GO! Trekstapel

 • Soort vakantiespel: Kaartspel (Closed drafting & set collection)
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje voor op vakantie. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een vloeiend spelverloop. Ach, en geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit vakantiespel juist toegankelijker voor de hele familie. Hup, waar wacht je nog op? In de koffer ermee ;).

Je kunt dit vakantiespel online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Ohanami

Ohanami Spel: op Tafel

Ohanami Spel: Tuinen naast Handkaarten

Ohanami Spel: Trekstapel en Aflegstapel

Ohanami Spel: Tuinen na Ronde 1

Ohanami Spel: Tuinen van een Speler

Ohanami Spel: Scores na Ronde 1

 • Soort vakantiespel: Kaartspel (Closed drafting & set collection)
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

In Ohanami speel je 3 rondes. Elke ronde kies je 2 kaarten, daarvan speel je er maximaal 2 en de rest van de kaarten geef je door. Op de kaarten staan getallen (1 t/m 120) en kleuren. Je vormt 3 rijen kaarten en in elke rij moet de kaart die je neerlegt of hoger zijn dan de hoogste kaart of lager dan de laagste. Als alle handkaarten op zijn, krijg je punten voor de verschillende kleuren. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

Ohanami lijkt wel op Sushi GO!, maar ik vind deze iets meer geschikt voor volwassenen. Het artwork is serener en tijdens dit spelletje moet je sowieso over de lange termijn nadenken. Los daarvan blijft het spelverloop relatief eenvoudig. Je speelt het snel én je hebt niet heel veel ruimte nodig op tafel. Zonder twijfel dus een onmisbaar vakantiespel dat in mijn optiek meer gericht is op volwassenen.

Je kunt dit vakantiespelletje online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Soort vakantiespel: Kaartspel (coöperatief spel)
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

The Mind is een coöperatief spel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste coöperatieve spellen die bestaat. Speel je op vakantie dus liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt The Mind. Nog een groot voordeel: je hebt weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten.

Je kunt dit vakantie spelletje online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Splurt!

Splurt! Reactiespel: op Tafel

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 1

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 2

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 3

Splurt! Reactiespel: Voorbeeld 4

 • Soort vakantiespel: Kaartspel (reactiespel)
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 5-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar

Splurt! is een spelletje dat wat meer op een partyspel lijkt. Elke beurt wordt er een kaart van de trekstapel opengedraaid zodat er 2 aanwijzingen zichtbaar zijn. Met deze aanwijzingen moet je iets noemen. Een woord, een plaats, een naam. Het kan van alles zijn. De speler die als eerste een antwoord geeft krijgt de omgedraaide kaart. De speler die de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Als je met een iets grotere groep (volwassenen) op vakantie bent, is het vinden van een geschikt spel vaak lastiger. Maar niet met Splurt! Er kunnen veel mensen meedoen. Doordat het een reactiespel is, bezorgt het de nodige hilarische momenten. En ook hier is een pluspunt dat je weinig ruimte nodig hebt. Ideaal dus voor als je tijdens de reis in een trein, vliegtuig of op de boot zit.

Je kunt dit vakantie spelletje voor volwassenen online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Soort vakantiespel: Dobbelspel (roll & write)
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

Qwixx is een dobbelspel waarbij je kruisjes mag zetten in je eigen én in andermans beurt. Iedere speler krijgt een scoreformulier met 4 gekleurde rijen. Elke rij bestaat uit de getallen 2 t/m 12 (op- of aflopend). Je probeert zoveel mogelijk kruisjes in de rijen te zetten. Let wel; je werkt altijd van links naar rechts. Mogelijkheden worden dus beperkt. Kun je geen kruisje zetten? Dan krijg je zelfs minpunten. Zodra 2 rijen vol zijn eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint!

Psst: Neem je graag wat tips mee op vakantie om Qwixx te winnen? Check dan hier m’n Qwixx tactieken!

Op Yahtzee na, was Qwixx volgens mij de eerste roll & write die ik speelde. Ik denk dat Qwixx een reden was voor de ongekende populariteit van dit genre in Nederland (dan wel niet over de hele wereld). Ik kreeg zelfs m’n moeder een tijdje geleden zover om Qwixx te spelen én ze kocht het daarna zelf. EN ZE HOUDT NIET EENS VAN SPELLETJES! Ofwel, lekker toegankelijk vakantiespelletje dus!

Je kunt dit vakantie spelletje voor volwassenen online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Railroad Ink

Railroad Ink: Diepblauwe Versie op Tafel

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Rivieren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Meren

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Vulkanen

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Meteoren

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Ravijnen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Woestijnen

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Wandelpaden

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Bossen

 • Soort vakantiespel: Dobbelspel (roll & write)
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar

Railroad Ink is een dobbelspel waarbij je, afhankelijk van het resultaat, spoorwegen, stations en snelwegen op je scorebord moet tekenen. Je probeert netwerken te maken en uitgangen met elkaar te verbinden. Ook probeer je zo lang mogelijke routes van spoor- en/of snelwegen te tekenen. Dat levert punten op. Onafgemaakte routes leveren minpunten op. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik vind Railroad Ink een eenvoudig doch veelzijdig dobbelspel voor op vakantie. Het doosje is compact, maar er zit veel in. Het basisspel alleen biedt de nodige variatie. Elke Railroad Ink versie biedt 2 uitbreidingen voor nog meer variatie. En dan kun je ook nog eens een Challenge Edition kiezen voor extra uitdaging. Dus… ken je Qwixx maar wil je meer uitdaging? Probeer dan eens Railroad Ink!

Je kunt deze leuke vakantie spelletjes online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Soort vakantiespel: Bordspel (puzzelspel)
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar

In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste punten haalt, wint het spel.

Neem je liever een iets groter spel mee op vakantie (maar niet té groot)? Dan raad ik Cascadia aan. White Goblin Games bracht het uit in 2022. Ik merk dat ik het sindsdien best vaak aanraad aan mensen die een leuk, maar niet te zwaar bordspel zoeken. Het duurt niet lang, je kunt lekker puzzelen en niemand kan je naaien. Bovendien heeft het ook nog een leuke solo variant!

Je kunt dit leuke bordspel voor op vakantie online bestellen bij White Goblin Games, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld welke spellen van White Goblin Games ik ideaal vind als vakantiespel. Uiteraard is dit overzicht niet volledig. WGG heeft nog zoveel meer leuke spellen.

Wat vind jij perfecte vakantiespelletjes van White Goblin Games? En waarom? Let me know in een reactie!

4 reacties

 1. Nog 2 weken door bikkelen en de koffer kan mee naar zuid Frankrijk. Spellen mogen niet ontbreken en wegens de beperkte ruimte gaan de kleintjes mee… sushi go en qwixx liggen van je aanbevelingen al klaar! Andere spellen (geen wgg spellen) zijn l.a.m.a., patchwork, beverbende en machi kuro (incl de havens) en new york zoo!

  Nu thuis iedereen nog overtuigen dat je met minder kleding ook op vakantie kan zodat ik toch nog wingspan, scythe en gloomhaven kan inpakken… of is dit een utopie dat fit gaat lukken? 🤔🤔🤔

  1. Beste Lennard,

   Bedankt voor je leuke reactie! Je noemt zeker goede spellen voor in de koffer.

   En wat betreft je laatste voorstel: ik snap je volkomen. Spellen zijn toch belangrijker dan kleding ;).

   Groet en alvast een fijne vakantie!
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Patchwork, Rummikub, Regenwormen, Clever en Trek12 zijn hier al ingepakt voor de vakantie! Misschien nog een kleine Ticket to Ride, hmmmm. Keuzes…

  1. Beste Michiel,

   Leuk om te horen wat er in jouw koffer gaat!

   Én altijd fijn om te horen dat er meer mensen zijn die het onmogelijke mogelijk moeten maken: een schifting maken in spellen en er slechts een paar meenemen op vakantie 🙁

   Succes met je keuzes 😉

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *