10 Leuke Vragenspellen / Gespreksstarters om elkaar beter te leren kennen!

Leuke Vragenspellen en Gespreksstarters!

Of het nu voor teambuilding met collega’s is, het toetsen van hoe goed je je vrienden kent óf dat je geheimen van je naaste familie te weten wil komen. Vragenspellen bieden altijd een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Niet voor niets worden ze ook gespreksstarters genoemd.

In dit blog deel ik 10 leuke vragenspellen met je waarmee je elkaar beter leert kennen!

Voordat je begint met lezen: de meeste vragenspellen in dit blog zijn gesponsord door de uitgever zelf. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met gespreksstarters toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Openhartig

Openhartig: op Tafel

Openhartig Wereldwijd: Voorbeelden

Openhartig Classic: Voorbeelden

Openhartig Kids: Voorbeelden

Openhartig Pubertijd: Voorbeelden

Openhartig Memories: Voorbeelden

Openhartig Private Time: Voorbeelden

 • Uitgever: Open Up!
 • Aantal spelers: 2-99 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Vragenspel

Openhartig is een (steeds groter wordende) serie van zogenaamde ‘gespreksstarters’. In elk doosje zitten 100 vragen en incidenteel opdrachten die aansluiten bij een specifiek thema. Het zijn open vragen, wat betekent dat het antwoord echt iets persoonlijks zal zijn. Kortom, je opent je hart en zo leren de spelers die elkaar vragen stellen elkaar (nóg) beter kennen.

Ik vind Openhartig een geweldig concept. Het is perfect om mee te nemen naar een familiedag, vriendenweekend of teamuitje, want de doosjes zijn klein en je kunt het overal doen. Dankzij de verschillende thema’s is er voor ieder wel wat wils. Classic is de meest gangbare, Kids, Pubertijd en Memories zijn leuk voor gezinnen, Wereldwijd is leuk met andere culturen en er zijn ook edities die leuk als vragenspel voor mensen in een relatie, zoals In Love en Private Time. Ideaal als gespreksstarter, kennismakingsspel of gewoon als je elkaar wat beter wil leren kennen.

Je kunt dit leuke vragenspelletje online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl of Spelhuis.be.

For the Girls

For The Girls: op Tafel

For The Girls: Rode Kaarten (Voorbeelden)

For The Girls: Paarse Kaarten (Voorbeelden)

For The Girls: Groene Kaarten (Voorbeelden)

For The Girls: Gele Kaarten (Voorbeelden)

For The Girls: Blauwe Kaarten (Voorbeelden)

For The Girls: Dobbelsteen

 • Uitgever: Megablue
 • Aantal spelers: 3-20 Personen
 • Speelduur: 30-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 18 Jaar
 • Soort spel: Partyspel

For the Girls bevat maar liefst 500 kaarten en 1 dobbelsteen waarbij je in spelvorm meer van elkaar te weten komt. Je gooit om de beurt met de dobbelsteen. De zijde van de dobbelsteen bepaalt welke kleur kaart je moet pakken. Pak de kaart, lees ‘m hardop voor en voer daarna direct uit wat erop staat. Je hebt 5 soorten.

Bij ‘Durven’ (roze) moet je een opdracht doen. Bij ‘Heb Je Weleens’ (paars) moet je vragen met ‘Ja’ beantwoorden. Bij ‘Noem’ (oranje) moeten spelers in klokvolgorde steeds iets nieuws noemen binnen een categorie. Aarzel je te lang of noem je iets dubbel? Dan moet je een kaart afleggen. Bij ‘Geef’ (groen) geef je de kaart aan de speelster die het meeste aan de beschrijving voldoet. Bij ‘Geef’ (blauw) geef je de kaart aan de speelster die het meest waarschijnlijk zou doen wat er op de kaart staat. De dame die als eerste 25 kaarten heeft wint.

Ik (of nouja, mijn vrouw eigenlijk ;)) vind For the Girls een soort uitgebreide ‘Truth or Dare’ dat je vooral met vrouwen zult doen die je al kent. Het is namelijk een vragenspel waarmee echt de randjes worden opgezocht. Sure, er zitten opdrachten bij die iedereen zou doen, vragen die je moeiteloos zou beantwoorden en kenmerken waarmee je een andere speler veren in de kont stopt. Maar er zitten ook echt wel spannende opdrachten bij, gevraagde antwoorden waar je je misschien voor schaamt en ook kenmerken waarmee je een ander onbedoeld kunt kwetsen. Met name dat laatste moet je rekening mee houden. Bij mijn vrouw was er iemand in de groep die er op een gegeven moment de lol niet meer van in zag. Is dit binnen jouw vriendinnengroep geen probleem? Dan kun je absoluut leuke, interessante en geheime informatie (dingen waar je normaal niet over praat) over je vriendinnen te weten komen. Ideaal voor vrijgezellenfeesten, meidenavonden of verjaardagsfeestjes.

Kwaliteitenspel

Kwaliteitenspel: op Tafel

Kwaliteitenspel: Nieuwe Kaart Pakken

Kwaliteitenspel: Wat te doen met Kaart?

Kwaliteitenspel: Kaart aan Ander Geven

Kwaliteitenspel: Kaart Afleggen

Kwaliteitenspel: Kwaliteiten op Tafel

Kwaliteitenspel: Eigen Kwaliteiten

Kwaliteitenspel: Zelf Verzamelde Kwaliteiten

Kwaliteitenspel: Vervormingen

 • Uitgever: Gerrickens
 • Aantal spelers: 1-12 Personen
 • Vanaf leeftijd: 16 Jaar
 • Speelduur: 30-60 Minuten
 • Soort: Spel om elkaar beter te leren kennen

Het Kwaliteitenspel bevat 140 kaarten. 70 Kwaliteiten en 70 Vervormingen (onprettige eigenschappen). Er zijn weliswaar 4 spelvormen om te doen, maar bij elke vorm komt het erop neer dat je kwaliteiten (en/of vervormingen) van jezelf, een ander, een organisatie of afdeling moet inschatten. Door uit te leggen waarom een kwaliteit of vervorming wel of niet bij iemand past, leer je elkaar beter kennen.

Ik heb het Kwaliteitenspel voor het eerst gedaan rond 2010 (en het bestaat al sinds 1991!). Mijn vrouw, orthopedagoog, wilde het spel met mij testen voor haar werk. We merkten hoe fijn het was als anderen jouw kwaliteiten benadrukken. Oké, vervormingen zijn wat meer confronterend natuurlijk ;). Maar dit vragenspel geeft op een positieve manier informatie over jezelf en anderen. En die informatie is niet alleen leuk om te weten, maar ook uitermate bruikbaar in het dagelijks leven. Niet voor niets dat het Kwaliteitenspel al jaren door particulier én professional wordt gebruikt. Enfin, doordat je positief over elkaar (en jezelf praat) vind ik dit een onmisbare toevoeging voor dit blog.

Je kunt dit leuke vragenspel online bestellen op bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Do I Know You (Trivia Game)

Do I Know You: op Tafel

Do I Know You: Kaart Voorlezen

Do I Know You: Achterkant en Voorkant

Do I Know You: Vragen

 • Uitgever: Kikkerland
 • Aantal spelers: 2-20 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 16 Jaar
 • Soort spel: Trivia spel

Do I Know You bevat 50 vragen. Ben je aan de beurt (de actieve speler)? Dan trek je de bovenste kaart, die lees je voor en vervolgens schrijf je jouw antwoord op. Nu moeten alle andere spelers om de beurt zeggen welk antwoord ze denken dat de actieve speler opschreef. Elke speler die dit goed raadde krijgt 1 punt. Zo ga je door tot iedereen bijvoorbeeld 1 of 2 keer aan de beurt is geweest. De speler met de meeste punten wint het spel.

Het leuke aan Do I Know You is dat je elkaar leert kennen én je ondertussen een spelletje speelt. Is het toch net wat meer dan informatie uitwisselen. Het is verpakt in een klein, metalen doosje. Handig om ergens mee naartoe te nemen. Wil je dat iedereen antwoorden opschrijft (voor het spel wel eerlijk)? Dan heb je wel wat pennen en papier nodig. Is het doel vooral om elkaar beter te leren kennen? Dan maakt dat niet per se uit. Let wel op: de vragen zijn in het Engels. Kan ideaal zijn voor als je met internationale collega’s of studenten speelt, maar niet iedereen is even goed in deze taal.

Je kunt dit leuke vragenspel online bestellen op o.a. bol.com.

Hoe oud ben je écht?

Hoe Oud Ben Je Echt: op Tafel

Hoe Oud Ben Je Echt: Spelregels in Doos

Hoe Oud Ben Je Echt: Extra Vragen

Hoe Oud Ben Je Echt: Antwoorden Achterkant

Hoe Oud Ben Je Echt: Gemiddelde Leeftijden

Hoe Oud Ben Je Echt: Vragen Voorkant

 • Uitgever: Kylskapspoesie
 • Aantal spelers: 2-20 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort spel: Partyspel

Hoe Oud Ben Je Écht? bevat 330 vragen (3 per kaart, 110 kaarten). Je hebt elke beurt een actieve speler. Die leest steeds één voor één de drie vragen voor op een kaart. Alle spelers noteren vervolgens de score die ze per vraag hebben behaald. Dat is zo simpel als: “Als je deze vraag met Ja hebt beantwoord krijg je 2 punten” en “Als je deze vraag met Nee hebt beantwoord verlies je 2 punten“. Je krijgt een lijstje met +2, +1, -2, enzovoorts. Die tel je, zodra jullie klaar zijn, bij elkaar op. Dat totaal deel je door het aantal kaartjes. Die uitkomst vermenigvuldig je met je leeftijd en dan tel je er 2 punten bij op. Nu weet je hoe oud je écht bent.

Hetgeen ik het leukst aan Hoe Oud Ben Je Echt? vind, is de verscheidenheid en hoeveelheid vragen. Dit maakt het een echt spel waarbij je elkaar leert kennen. De gimmick, of het onderscheidende van dit spelletje is natuurlijk dat spelers hun échte leeftijd leren kennen. Hierdoor leer je niet alleen van elkaar, maar is mijn ervaring dat je ook een gezellige en vooral grappige avond met elkaar beleefd. Want soms valt de leeftijd toch hoger of lager uit dan je daadwerkelijk bent ;).

Je kunt dit leuke vragenspel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Waarden- en Normenspel

Waarden en Normenspel: op Tafel

Waarden en Normenspel: Waarden Doorzoeken

Waarden en Normenspel: Waarden Laten Afvallen

Waarden en Normenspel: Waarden Genoteerd

Waarden en Normenspel: Waarden Verzamelen

Waarden en Normenspel: Waarden bij Elkaar Leggen

Waarden en Normenspel: Waarden Noteren

Waarden en Normenspel: Afgelegde Kaarten Bekijken

Waarden en Normenspel: Thema's

Waarden en Normenspel: Normen

 • Uitgever: Gerrickens
 • Aantal spelers: 2-10 Personen
 • Vanaf leeftijd: 16 Jaar
 • Speelduur: 30-60 Minuten
 • Soort: Spel om elkaar beter te leren kennen

Het Waarden- en Normenspel bestaat uit 141 kaarten, onderverdeeld in 65 waarden, 45 normen en 37 thema’s. Een waarde is iets dat je belangrijk vindt om na te streven (in denken en doen). Een norm is een regel die bepaalt of een gedraging goed of fout is. Een thema is het terrein waarop waarden tot uitdrukking worden gebracht. Ze maken het gesprek over waarden concreter. Met dit vragenspel kun je een persoonlijk waardenprofiel maken, waarden voor een organisatie bepalen én groepsnormen bespreken.

Toegegeven. Het Waarden- en Normenspel is vooral ontwikkeld voor jou als individu en bedrijven en niet zozeer voor de vriendengroep (al kun je het er wel degelijk voor gebruiken). Het mooie aan dit vragenspel vind ik dat je nadenkt over wat belangrijk is voor jou (of jouw organisatie). Deze kennis is niet alleen leuk om van elkaar te weten, maar het helpt jou als persoon ook in het leven. Ik kwam er door het kaartje ‘zingeving’ achter dat alles wat ik doe zin moet hebben. Of dat handig is, is een tweede. Maar dankzij dit spel heb ik dat inzicht nu wel. Als je weet wat belangrijk voor jou is, kun je daar naar handelen en zelfs zelfverzekerder worden. Je leert dus elkaar én jezelf beter kennen.

Je kunt dit leuke vragenspel online bestellen op bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Fun Facts

Fun Facts Spel: op Tafel

Fun Facts Spel: Startopstelling voor 6 Spelers

Fun Facts Spel: Stelling Voorlezen

Fun Facts Spel: Pijl Aanleggen

Fun Facts Spel: Potje met 5 Spelers

Fun Facts Spel: Potje met 6 Spelers

Fun Facts Spel: Score Tonen

Fun Facts Spel: Oplopende Scores

Fun Facts Spel: Score Opschrijven

Fun Facts Spel: Eindscore

Fun Facts Spel: Stellingen

Fun Facts is een coöperatief vragenspel waarin spelers elke ronde een persoonlijke vraag heimelijk beantwoorden door een cijfer op hun bordje (een pijl) te schrijven. Spelers leggen hun pijl om de beurt gedekt op tafel en moeten zo een oplopende rij vormen. Je moet dus inschatten wat je medespelers hebben geantwoord en jouw pijl daar voor of achter plaatsen. Als alle pijlen op tafel liggen draai je ze om en kijk je hoeveel punten je hebt. Jullie doel is om na 8 vragen zoveel mogelijk punten te hebben.

> Check hier m’n uitgebreide Fun Facts review !

Ik vind Fun Facts leuk omdat het tweeledig te gebruiken is. Je kunt het als vragenspel gebruiken óf als partyspelletje. Je kunt het als conversatie-starter inzetten of fanatiek als team spelen om de hoogste scoren te halen. Niet alleen voor mensen die je (nog) niet kent, maar ook voor mensen die je al wel goed kent. Ik ben bijvoorbeeld diverse malen verrast door de motivaties achter keuzes die m’n moeder en broer maakten. Het is hoe dan ook een gezellig spel dat niet veel ruimte inneemt. Ideaal dus voor als er hapjes en drankjes op tafel staan.

Je kunt dit leuke vragenspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Eigen Wijsheden Spel

Eigen Wijsheden Spel: op Tafel

Eigen Wijsheden Spel: Zingeving Kaarten

Eigen Wijsheden Spel: Verandering Kaarten

Eigen Wijsheden Spel: Relatie Kaarten

Eigen Wijsheden Spel: Persoonlijke Ontwikkeling Kaarten

Eigen Wijsheden Spel: Leiderschap Kaarten

Eigen Wijsheden Spel: Communicatie Kaarten

 • Uitgever: Gerrickens
 • Aantal spelers: 3-15 Personen
 • Vanaf leeftijd: 16 Jaar
 • Speelduur: 30-60 Minuten
 • Soort: Spel om elkaar beter te leren kennen

Het Eigen Wijsheden Spel bestaat uit 144 kaarten met citaten en vragen, verdeeld over 6 thema’s (leiderschap, communicatie, zingeving, verandering, persoonlijke ontwikkeling en relaties). De vragen bestaan uit laagdrempelige- en diepgaande vragen. De laatste vragen meer denkwerk en kunnen iets meer confronterend zijn. Dit vragenspel bevat diverse spelvormen waarmee je elkaar (nog) beter kunt leren kennen in een team, intervisiegroep, familie of vriendengroep, specifieke thema’s bespreekbaar maken (in privé of werksferen) en feedback geven aan elkaar.

Goed om te weten: de titel van dit spel slaat niet op ‘eigenwijsheden’, maar op ‘eigen wijsheden’. Ofwel, wijsheden over jezelf. Je kiest immers citaten (wijsheden) die bij jezelf of een ander passen. Je hoeft elkaar niet per se te kennen en dat maakt bepaalde spelvormen ideaal als gespreksstarter of kennismakingsspel. Het fijnste vind ik niet zozeer dat de citaten herkenbaar zijn voor velen, maar ook dat ze verschillende interpretaties en gedachten opriepen. Hierdoor kwam je tijdens gesprekken op onderwerpen waar je anders (denk ik) minder snel op komt. Dankzij de gevarieerde citaten en verschillende thema’s nodigde het uit om over een breed scala aan onderwerpen te praten.

Je kunt dit leuke vragenspel online bestellen op bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Vertellis: Relatie Editie

Vertellis Relatie Editie: op Tafel

Vertellis Relatie Editie: Ronde 1 Samen & Alleen

Vertellis Relatie Editie: Kaarten Ronde 1

Vertellis Relatie Editie: Ronde 2 Dromen & Doen

Vertellis Relatie Editie: Kaarten Ronde 2

Vertellis Relatie Editie: Ronde 3 Eigenschappen, Gewoontes en Prestaties

Vertellis Relatie Editie: Kaarten Ronde 3

 • Uitgever: Vertellis
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 14 Jaar
 • Soort: Vragenspel

Dit is een vragenspel voor koppels! In het doosje zitten 48 vragen die je aan jouw geliefde kunt stellen. Je kunt het spelen in de vorm van een spel, waarbij je meer vragen over je geliefde goed wil beantwoorden dan hij/zij over jou. Uiteraard kun je ook gewoon lekker casual een kaartje pakken en gewoon, wanneer je even 5 minuten tijd hebt, een vraag voorleggen. Vragen zijn bijvoorbeeld: “Wat zou het huishouden gemakkelijker of prettiger maken volgens jou?”, “Wat is die ene activiteit waar je tegenop ziet, maar waarvan je weet dat je opgelucht bent als deze achter de rug is?” en “Voor wat, dat jouw geliefde de afgelopen tijd heeft gedaan, ben je dankbaar?

> Lees hier mijn uitgebreide Vertellis Relatie Editie review!

Het mooie aan de Vertellis Relatie Editie vind ik dat je echt nuttige dingen bespreekt. Ik dacht dat er toch wel veel cliché vragen in zouden zitten, maar dat viel me reuze mee. En ondanks dat huishouden en schoonfamilie pijnlijke onderwerpen kunnen zijn, is het naar mijn mening wel goed om erover te praten. Bovendien zitten er ook genoeg positieve vragen in het spel. Vragen die juist de nadruk op de mooie kant van jullie liefde leggen. Zoek je dus een vragenspel voor jullie relatie? Dan is deze editie van Vertellis zeker de moeite waard!

Je kunt dit vragenspel voor een relatie online bestellen op bol.com, Vertellis.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog deelde ik diverse vragenspellen met je. Sommige kun je gebruiken als gespreksstarter en weer andere kun je gebruiken om elkaar beter te leren kennen. Ik deelde spellen voor vrienden, vriendinnen, familie, stelletjes, collega’s en nog veel meer.

Wat vind jij nou echt een vragenspel dat niet mag ontbreken? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *