De 5 Leukste Zoekspelletjes voor Kinderen en Volwassenen!

5 Leuke Zoekspelletjes voor Kinderen (en Volwassenen!)

Het mooie van zoekspellen vind ik de toegankelijkheid. De regels zijn relatief eenvoudig en dat zorgt voor een lage drempel om ze te spelen. Daarnaast heb je alleen wat geduld en/of reactievermogen nodig. Klinkt goed, toch?

In dit blog deel ik 5 zoekspelletjes met je. De meeste zijn geschikt voor kinderen, maar er zijn er ook zeker een paar voor volwassenen. Wil je ze als familiespel gebruiken? Dan zit je helemaal goed :)!

Voordat je begint met lezen: enkele vindspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik heb de spellen zelf gevraagd. Niet alleen zodat ik zelf foto’s kon maken, maar ook omdat ik ze eerder heb gespeeld bij anderen en ik het waardige zoekspellen vind. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Foto Fish

Foto Fish Spel: op Tafel

Foto Fish Spel: Dobbelstenen Gooien

Foto Fish Spel: Vissen van Worp Fotograferen

Foto Fish Spel: Brede Vistegel Nemen

Foto Fish Spel: Vistegel Aanleggen

Foto Fish Spel: Gele Camera over Bord Schuiven

Foto Fish Spel: Dobbelsteenworp

Foto Fish Spel: Rode Camera over Blauw Bord

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar

In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen gegooid. Hierop staan gekleurde vissen. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt. Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis dit vindspel.

> Check hier mijn uitgebreide Foto Fish review !

Wat ik het meest waardeer aan dit zoekspelletje is de eenvoud. Je wil nul, één of twee specifieke visjes op je spelersbord vinden door er met je fototoestel over heen te schuiven. Een simpel concept dat veel kinderen zullen snappen. Zelfs al bij een leeftijd van 4 jaar. Bovendien heb je een iets moeilijkere variant, zodat iets oudere kinderen prima met de jongsten kunnen spelen. Aanrader dus!

Je kunt dit zoekspel o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nessie

Nessie Bordspel: op Tafel

Nessie Bordspel: Duikerspion op Bord

Nessie Bordspel: Meerdeksel Optillen

Nessie Bordspel: Geluksvisje Zichtbaar

Nessie Bordspel: Hoofd van Nessie Zichtbaar

Nessie Bordspel: Fiche op Camerategel Leggen

Nessie Bordspel: Ronde Fiches Onder Meeroppervlak Schuiven

Nessie Bordspel: Fiches op die Nessie Lijken

Nessie Bordspel: Ronde Fiches van Dichtbij

Nessie Bordspel: Nessie Compleet op Camerategel

Nessie Bordspel: Opening in het Water

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

In Nessie gaan jij en je medespelers op zoek naar het mysterieuze wezen van Loch Ness. Elke beurt mag je jouw duiker verplaatsen en/of laten duiken. Als je duikt til je het waterdekseltje op om te zien wat er onder ligt. Zie je een deel van Nessie? Leg dan snel een overeenkomstig fiche op je fototoestel. Laat je trouwens niet voor de gek houden door andere waterdieren. Want die lijken nogal op Nessie. De speler die Nessie als eerste compleet op zijn of haar fototoestel heeft wint.

> Check hier mijn uitgebreide Nessie spel review!

Nessie is vooral een zoekspel dat dankzij de looks tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is thematisch goed aangekleed. En omdat je iets zoekt onder het wateroppervlak, maar niet alles kunt zien, zorgt het voor een leuke spanning tijdens het spel. De doos zegt trouwens vanaf 6 jaar, maar mijn zoontje van 4,5 speelt dit ook al best goed. Ik denk dat 5 jaar in veel gevallen dus ook al kan.

Je kunt dit zoekspel o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dobble

Dobble Collector Reactiespel: op Tafel

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 1

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 2

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 3

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 4

Dobble Collector Reactiespel: Voorbeeld 5

De foto’s hierboven zijn van de 10 jarige jubileumeditie ‘Dobble Collector’ en niet van het origineel. Ze geven echter een goede indruk van dit zoekspelletje!

 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar

In Dobble vorm je een open trekstapel van kaarten waar steeds 8 figuren op staan. Elke beurt leg je de bovenste kaart naast de trekstapel. Nu zijn er 2 kaarten (=16 figuren) zichtbaar. De speler die als eerste het dubbele figuur weet te vinden, krijgt de kaart die naast de trekstapel ligt. Zodra de trekstapel leeg is, tellen alle spelers hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste kaarten wint die reactiespelletje.

> Check hier mijn uitgebreide Dobble Minions review!

Ik blijf Dobble één van de knapst bedachte spellen ooit vinden. Dat een theoretische wiskundige formule tot zo’n leuk en actief zoekspel kon leiden. Prachtig. Een groot voordeel van Dobble is ook dat je het met maar liefst 8 man kan spelen. En dan duurt het spel niet eens langer, eerder korter. Bovendien is de vanaf leeftijd 7 jaar, maar speelt mijn zoon van 4 jaar dit ook gewoon mee!

Je kunt dit zoekspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Lynx

Lynx Spel: op Tafel

Lynx Spel: Grabbelton met Kaartjes

Lynx Spel: te zoeken kaartjes

Lynx Spel: 350 Plaatjes

Lynx Spel: te vinden kaartjes

Lynx Spel: Blauwe Fiches

Lynx Spel: Gevonden Plaatjes

 • Uitgever: Identity Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar

In Lynx krijgen alle spelers elke ronde 3 kaartjes uit de grabbelton. Hierop staat een plaatje die ook op het speelbord te vinden is. Spelers zoeken tegelijkertijd op het bord naar de plaatjes die ook op hun kaartjes staan. Vind je er één? Dan leg je er een fiche op. Heb je alle 3 de plaatjes gevonden? Dan roep je Lynx!. Elke speler mag de kaartjes die ze gevonden hebben houden. De rest gaat terug in de grabbelton en daarna begint de volgende ronde. De speler die als eerste 25 kaartjes verzamelt, wint het spel.

Net als bij de meeste zoekspellen draait het ook bij Lynx om snelheid. Van alle zoekspelletjes in dit blog, heeft Lynx de makkelijkste spelregels. Het is overigens pas geschikt vanaf 6 jaar omdat je maar liefst tussen de 350 plaatjes moet zoeken. Voor jongere spelers is dit denk ik to much. Verwacht niet een hoogwaardige productie, maar wel een spel dat dankzij het variabele speelbord bijna nooit hetzelfde hoeft te zijn!

Je kunt dit zoekspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

MicroMacro: Crime City

Lynx Spel: op Tafel

Lynx Spel: Misdaad in Enveloppen

Lynx Spel: Introductiespel

Lynx Spel: Vergrootglas

Lynx Spel: Opdrachtkaart

Lynx Spel: Wolkenkrabber

Lynx Spel: Superheld in de Stad

Lynx Spel: Deel van de Stad

Lynx Spel: Misdaad Gepleegd

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar

MicroMacro: Crime City is een coöperatief zoekspel waarin jij en je medespelers 16 misdaden moeten oplossen. Dit doe je door aanwijzingen te zoeken op een stadsplattegrond met een grootte van maar liefst 110 cm bij 75 cm. Elke misdaad bestaat uit een aantal kaartjes die je een startpunt geven en verder helpen. De tekeningen zijn soms zo klein, dat je bijgeleverd vergrootglas moet gebruiken!

Niet alle zoekspellen draaien om snelheid. Dit zoekspel draait om samenwerken en zorgvuldigheid. Met MicroMacro: Crime City leg je een uniek concept op tafel dat niet voor niets winnaar is van talloze spellenprijzen, zoals Spiel des Jahres en As d’Or. Let wel; je hebt goed licht nodig én een tafel waar de plattegrond op kan liggen. Bovendien wordt bij elke misdaad aangegeven hoe heftig deze is, zodat jij als ouder goed kan inschatten of je kind hier wel of niet tegen gaat kunnen.

Je kunt dit zoekspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse zoekspelletjes met je gedeeld. Een groot deel is specifiek voor kinderen en een paar voor volwassenen. De meeste zijn hoe dan ook geschikt om als familiespel te spellen.

Uiteraard zijn er nog veel meer spellen te benoemen waar je goed voor moet kunnen zoeken. Wat vind jij nou een leuk zoekspel? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *