7 Wonders Duel behoort tot de hoogst gewaardeerde spellen voor 2 personen op BoardGameGeek. The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth is hierop gebaseerd. Genoeg reden om eens af te reizen naar Middle-Earth, toch?
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In The Lord of the Rings: Duel for Middle Earth kruipt de ene speler in de huid van de ‘Fellowship’ en de ander in de huid van ‘Sauron’.
Het spel bestaat uit maximaal 3 tijdperken. Elk tijdperk pakken spelers om de beurt een beschikbare (=open en onbedekte) kaart uit het centrale speelgebied. De gepakte kaart kun je spelen en in je speelgebied leggen OF inwisselen voor munten en afleggen.
Je hebt verschillende soorten kaarten:
- Gele kaarten leveren munten op.
- Grijze kaarten leveren symbolen op, die je nodig hebt om andere kaarten (en tegels) te kopen. Heb je bepaalde symbolen niet? Dan mag je altijd 1 munt per ontbrekend symbool betalen.
- Met blauwe kaarten gaan de Nazgûl, Frodo en Sam vooruit op het spoor voor de zoektocht naar de ring.
- Met groene kaarten verzamel je symbolen (en sluit je zogenaamde bondgenootschappen).
- Met rode kaarten mag je eenheden in de gebieden van Middle-Earth plaatsen. Staan er al eenheden van de andere speler? Dan verwijderen beide spelers tegelijkertijd steeds 1 eenheid in dat gebied totdat er nog maar één soort (of geen) eenheden meer zijn.
- Paarse kaarten – alleen verkrijgbaar in tijdperk 3 – laten je eenheden verplaatsen en doen je tegenstander kwaad.
In plaats van een kaart pakken, mag je ook een locatietegel pakken. Deze zijn relatief duur, maar maken wel dat je een vesting in een gebied op Middle-Earth mag plaatsen Vestingen kunnen nooit door eenheden worden verwijderd.. Bovendien leveren deze tegels een eenmalige bonusactie op.
Een speler kan op 3 manieren winnen:
- Aanwezig zijn in elk gebied van Middle-Earth met een eenheid of vesting.
- Bondgenootschappen hebben gesloten met alle volkeren (ofwel, 6 symbolen hebben die je op groene kaarten terugvindt).
- Het eindpunt op het spoor van de Zoektocht naar de Ring bereiken: Bereiken Frodo en Sam de vulkaan op het spoor voor de zoektocht naar de ring? Dan wint de Fellowship. Bereiken de Nazgûl Frodo en Sam? Dan wint Sauron.
Zodra één van bovenstaande situaties zich voordoet, wint de betreffende speler direct.
Is het 3e tijdperk voorbij en heeft er nog niemand gewonnen? Dan wint de speler die de meeste gebieden van Middle-Earth bezet.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Al met al vind ik The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth een geweldige productie voor 2 spelers die graag lijnrecht tegenover elkaar willen staan. De regels zijn behapbaar, het spelverloop is extreem gestroomlijnd en de (gemene) interactie spat ervan af. En dat binnen een half uurtje!
Hieronder ga ik er wat dieper op in.
Ik moet bekennen: ik was sceptisch over The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth. Want van horen zeggen leek het toch wel veel op 7 Wonders Duel. En ja, dat doet het ook.
De gelijkenissen en verschillen bespreek ik in dit blog: 7 Wonders Duel vs. The Lord of the Rings Duel for Middle-Earth.
Een belangrijke conclusie is dat The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth, ondanks overeenkomsten met 7 Wonders Duel, toch een ietwat andere speelervaring biedt. Het is iets vereenvoudigd en meer gestroomlijnd.
Nu je dat weet… Terug naar de review.
Vooropgesteld: Jij en je tegenstander staan gewoon lijnrecht tegenover elkaar. Je ontkomt er niet aan om de ander proactief te dwarsbomen. Vind je dit niet leuk in een spel? Dan kun je alvast stoppen met lezen.
Houd je daar wel van? Go on.
De productiewaarde van het spel is erg hoog. Je krijgt een mooi speelbord met houten vestingen en krijgers. Je krijgt een innovatief schuifsysteem waarop Frodo en Sam de vulkaan proberen te bereiken, terwijl ze achtervolgt worden door de Nazgûl.
Gaaf detail: Frodo en Sam kunnen wel dichterbij de vulkaan komen, maar lopen nooit verder uit op de Nazgûl. Deze schuift altijd met de hobbits mee en komt dus alleen maar dichterbij!
En dan het artwork van Vincent Dutrait. Je houdt ervan of niet, maar over de intensiteit van kleuren valt niet te twisten. Het is een bijzonder kleurrijk tafereel op tafel.
Ik ben ook lichtelijk onder de indruk van hoe het thema in het spel is verwerkt. Ik ben geen keiharde Lord of the Rings fan, maar ben bekend met de verhalen. En alles wat je doet klopt met dat verhaal. Behalve als Sauron wint dan 😉
Het spelverloop is vrij eenvoudig. Dit komt vooral door de overzichtelijke beurten. Je speelt een kaart, legt ‘m af voor munten óf speelt een locatietegel.
Kritische noot zit in de spelregels over de aflegstapel. Wij konden niet terugvinden of je bij het doorzoeken van de trekstapel door alle kaarten mocht zoeken of alleen van het huidige tijdperk. In een video van Watch it Played werd duidelijk dat het alle kaarten zijn.
Daarnaast is het spel ook relatief snel.
Dat komt doordat het kopen van kaarten simpel is: je moet symbolen hebben en voor elk symbool dat je niet hebt betaal je 1 munt. Niet al teveel rekenwerk en dat houdt plannen behapbaar en de flow lekker in het spel.
Bovendien zijn er ook geen punten die je moet uitrekenen. Je hebt een duidelijke overwinningsconditie die je controleert. That’s it. Lekker vlot dus.
De volkerenfiches geven ieder een uniek (permanent) effect. Dit zorgt voor leuke variatie tijdens de potjes. Mijn ervaring? Je hebt ze wel echt nodig om te winnen. Gelukkig werkt het ook bevredigend als je er een mag pakken – of meerdere verzameld.
In de eerste potjes kun je als onervaren speler op het punt komen dat je te ver achter staat. Naarmate je meer ervaren wordt, leer je beter hoe je jezelf ‘sterker’ maakt en de ander effectief dwarsboomt. Die wisselwerking (voor jezelf spelen of tegen de ander speler) is het meest uitdagende aspect, maar geeft bij ervaren spelers een heerlijk en bovendien spannend duel.
Ook wisselt bij ons de overwinningsconditie heel erg. De ene keer winnen we met het bezetten van Middle-Earth, de andere keer via de Zoektocht naar de Ring en weer een andere keer de 6 symbolen (waar het volkerenfiche met de veer – een extra symbool – vaak een rol in speelt).
Klein tipje: zorg dat je niet het 3e tijdperk in gaat en je tegenstander met 1 specifieke kaart of locatietegel kan winnen. Als dit dan gebeurt voelt het erg ‘lucky’, terwijl je jouw tegenstander eigenlijk gewoon eerder teveel ruimte hebt gegeven. Houd je tegenstander dus in de gaten om die onbevredigende momenten te voorkomen.
Algemene informatie
- Naam: The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth
- EAN: EAN: 5425016928202
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 2 Personen
- Speelduur: 15-30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Repos Production
- Spelauteur: Antoine Bauza & Bruno Cathala
- Illustrator: Vincent Dutrait
Waar te koop?
Je kunt The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!