Love Letter Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Love Letter Spel - Uitleg en Mijn Review

Het Love Letter spel viel in 2012 al bij de Japanners in de prijzen. In 2013 won het diverse awards in Europa. En in 2014 sloeg de gekte ook over naar Amerika.

Er is misschien al veel over geschreven, maar toch wil ik dit populaire kaartspel nog eens in het zonnetje zetten.

Daarom laat ik in dit blog zien wat er zoal in het doosje zit, leg ik je uit hoe het spel werkt én geef ik een Love Letter review.

Veel leesplezier!

Om het overzicht van dit blog te bewaren, vind je hieronder de onderdelen die ik behandel:

 1. Love Letter: Algemene Informatie
 2. Love Letter: Kort Speloverzicht
 3. Love Letter: Speluitleg
 4. Love Letter: Wat zit er in de doos?
 5. Love Letter: Review
 6. Love Letter: Waar te Koop?

1 – Algemene Informatie

In het kort over het Love Letter spel:

 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: Ongeveer 20 minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Uitgever: 999Games
 • Spelauteur: Seiji Kanai
 • Illustrators: Andrew Hepworth & Jeffrey Himmelman
 • Te koop bij: 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Na de arrestatie van Koningin Marianne op verdenking van hoogverraad was niemand bedroefder dan haar dochter, Prinses Anne.

Aanbidders door het hele land probeerden haar het hof te maken om daarmee haar zorgen te verlichten en wat plezier in haar leven te brengen. Jij bent een van deze aanbidders en je probeert om jouw liefdesbrief bij de prinses te laten bezorgen. Ze heeft zichzelf opgesloten in het paleis, waardoor je afhankelijk bent van tussenpersonen die je liefdesbrief moeten doorgeven.

In dit spel heb je steeds 1 kaart in je hand. Deze toont wie op dat moment je liefdesbrief voor de prinses bij zich draagt.”

3 – Love Letter Speluitleg

Het doel van Love Letter is om de meeste liefdesfiches te halen. Hieronder zie je hoeveel fiches je nodig hebt om te winnen:

 • Spel met 2 spelers: 7 fiches.
 • Spel met 3 spelers: 5 fiches.
 • Spel met 4 spelers: 4 fiches.

Per ronde kan 1 speler een liefdesfiche verdienen. Een ronde ziet er als volgt uit:

De spelers zitten rond de tafel. Er ligt een trekstapel op tafel. Elke speler heeft 1 karakterkaart op handen. De speler die aan de beurt is trekt er een tweede kaart bij. Vervolgens speelt hij of zij één van de twee kaarten en voert bijbehorende actie uit. Dit wordt om de beurt herhaald en gaat net zolang door totdat:

 1. er nog maar één speler over is óf
 2. totdat de trekstapel leeg is.

In het eerste geval krijgt de overgebleven speler een liefdesfiche. In het tweede geval wint van de overgebleven spelers de speler die de hoogste kaart op handen heeft. Is dit gelijk? Dan wordt er bij die spelers gekeken naar de gespeelde kaarten. Deze liggen namelijk open op tafel. De waarden worden bij elkaar opgeteld. En de speler met de hoogste waarde wint de ronde en krijgt dus een liefdesfiche.

NB: Een ronde stelt 1 dag voor. Elke dag kan er maar 1 liefdesbrief bij Prinses Anne worden bezorgd. Zij zal uiteindelijk verliefd worden op de speler die het benodigde aantal brieven heeft weten te bezorgen.

Bekijk eventueel hieronder de online Love Letter speluitleg van 999Games:

4 – Wat zit er in het doosje?

Laten we nu maar eens kijken wat je krijgt als je het Love Letter kaartspel koopt. Dit is de voorkant van het doosje:

Love Letter Voorkant Doos

Hieronder zie je de achterkant en ik heb daarna gelijk de binnenkant toegevoegd.

Love Letter Achterkant Doos

Love Letter Binnenkant Doos

Je krijgt een uitklapbaar blaadje met spelregels. Dubbelzijdig bedrukt:

Love Letter Spelregels

Voor elke speler is er een overzichtskaart. Daarop staan alle karakters die in Love Letter zitten, hoeveel ervan in zitten (staat tussen haakjes) én wat hun eigenschap is. Het kaartenoverzicht zie je hieronder:

Love Letter Kaartenoverzicht

Tijd om kennis te maken met de karakters! Hieronder zie je Wachter Odette en Priester Thomas. De Wachter zit 5x in het spel, de Priester 2x. Als je de Wachter speelt kies je een andere speler en noem je een kaart (geen wachter). Heeft deze speler de genoemde kaart? Dan is hij voor die ronde afgewezen. Als je de Priester speelt mag je de hand van een andere speler naar keuze bekijken. De Priester is dus echt een kaart om iemand te elimineren, terwijl de Priester je informatie verschaft.

Love Letter Wachter & Priester

Dan Baron De Saint-Givry en het Kamermeisje Susanne. Beide zitten 2x in het spel. Als je de Baron speelt, vergelijk je de andere kaart die je nog hebt met die van een andere speler. De laagste waarde ligt uit het spel. En ja, dat kun je dus ook zelf zijn. Door het Kamermeisje te spelen ben je tot aan je volgende beurt veilig.

Love Letter Baron & Kamermeisje

Dan Prins Arnold en Koning Leopold. De Prins zit 2x in het spel, de Koning slechts 1x. Als je de Prins speelt kies je een speler naar keuze die zijn of haar hand moet afleggen. Je mag ook jezelf kiezen. Speel je de Koning? Dan mag je de kaart in je hand ruilen met die van een andere speler.

Love Letter Prins & Koning

Tot slot de knappe dames Gravin Eugenie en Prinses Anne. De Gravin heeft een hoge waarde, namelijk 7. Daar heb je best een grote kans mee om te winnen aan het einde van een ronde. Maar zodra je de Koning of de Prins tegelijk met de Gravin in je handen hebt, moet je de Gravin helaas afleggen. De Prinses heeft met 8 de hoogste waarde. Heb je die aan het einde van het spel op handen? Dan win je sowieso! Maar als je gedurende het spel wordt gedwongen de kaart af te leggen, verlies je ook direct.

Love Letter Grafin & Prinses

En dan nog hetgeen waar het allemaal om draait: liefdesfiches. De speler die als eerst het benodigde aantal liefdesfiches heeft verzameld, wint het spel.

Love Letter Liefdesfiches

5 – Mijn Love Letter Review

Love Letter behoort al jaren tot mijn favorieten. Niet voor niets een hoge positie in mijn kaartspellen top 10. Je neemt het kaartspel makkelijk mee, de spelregels zijn snel uitgelegd en een potje duurt niet zo lang. En ondanks zijn kleine formaat zit er naar mijn mening veel in dit spel. Ik kon zelfs een heel blog wijden aan Love Letter tactieken

Je bent de hele tijd bezig niet teveel van jezelf weg te geven. De nodige bluf-skills zijn hier wel handig bij. Daarnaast moet je proberen je tegenstanders te lezen. Worden ze zenuwachtig als ze al vroeg in het spel de Prinses hebben? En dan het logisch nadenken. Door te kijken welke kaarten je tegenstanders op tafel leggen, kun je veel te weten komen over de mogelijke kaart die ze nog op handen hebben. Je kunt dus deductie toepassen.

Mijn oordeel: Love Letter is een kort en compact kaartspel, maar houdt je tóch voortdurend bezig met bluffen, mensen lezen en deduceren. Met dit spel schoot Cupido recht in m’n hart. Ik ben er smoorverliefd op!

Mijn enige 2 kritische noten:

Ten eerste: Je kunt het met maximaal 4 spelers doen. Vaak heb je toch net een 5e of 6e man erbij. In dat geval blijft het Love Letter kaartspelletje toch in de kast liggen. Hier is overigens een oplossing voor. Je kunt namelijk ook Love Letter Premium kopen. Deze variant kun je met 2 tot 8 spelers doen, biedt grotere en stevigere kaarten én je krijgt nog eens extra karakterkaarten ook. Hij is op dit moment alleen niet in het Nederlands verkrijgbaar…

Ten tweede: Je kunt Love Letter alleen met eerlijke mensen spelen! Er kan namelijk makkelijk worden vals gespeeld. Bijvoorbeeld als jouw karakter op handen door de Wachter van je tegenstander wordt gekozen. Je kunt zeggen dat je iets anders hebt. Of je legt tóch de Prins of Koning af, terwijl je de Gravin op handen hebt. Dit is niet te controleren zonder het spel volledig te stoppen. Speel het Love Letter kaartspel dus alleen met eerlijke mensen!

Love Letter: Waar te Koop?

Je kunt Love Letter bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Love Letter is al een tijdje op de markt. Ik speel het al jaren en het zal nog jaren een speciaal plekje in mijn hart hebben (ahw!).

Maar wat vind jij van Love Letter? Vind je het net zo leuk als ik? Of heb je Love Letter na een one night stand gedumpt?

Ik hoor je mening graag in een reactie. Anderen zullen daar ook nog wat aan hebben!

2 reacties

 1. Goedenavond, bij ons zijn al meerdere avondjes verziekt door een bepaalde discussie en we komen er niet uit. Wellicht kunt u ons helpen? Als je een kanselier speelt en 2 kaarten onderop moet leggen mag dat dan de prinses zijn of niet? Je legt haar in principe niet af want zit nog in het spel of zien wij dat verkeerd?

  1. Beste Joey,

   Bedankt voor je vraag over het kaartspel Love Letter.

   Je mag de Prinses niet open spelen of open afleggen. In beide gevallen leg je haar open voor je neer.

   Je mag haar, na het spelen van de Kanselier, wel gedekt in de trekstapel terug stoppen.

   Hopelijk helpt dat!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *