Het aantal vrouwelijke spelauteurs neemt (gelukkig) toe. Rita Modl is er eentje van. Lumicora is volgens mij de eerste van haar titels die ook naar het Nederlands werd vertaald. In dit blog vertel ik je er meer over.
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het spel Lumicora zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Lumicora gaat elke speler een koraalrif opbouwen door luminotegels op zijn of haar spelersbord te leggen.
Je speelt 10 rondes en elke ronde zijn spelers, te beginnen bij de startspeler, eenmaal en na elkaar aan de beurt.
Op tafel wordt een markt gevormd met 4 lumino’s (de atol). Ook heeft elke speler een persoonlijk aanbod met 4 lumino’s.
Als je aan de beurt bent leg je één van je eigen lumino’s in de atol. Daarna kies je een van deze drie acties:
- Neem zoveel kalkstenen als de waarde van je lumino.
- Neem 1 lumino uit je persoonlijke aanbod op handen.
- Neem 1, 2 of 3 lumino’s met dezelfde kleur* uit de atol op handen.
*Ze mogen niet dezelfde kleur hebben als de lumino die jij in de atol legde en je mag deze ook niet kiezen.
Koos je optie 1? Dan is de volgende speler aan de beurt.
Koos je optie 2 of 3? Dan bouw je nu met alle lumino’s die je op handen hebt aan je koraal. Leg de tegels conform deze plaatsingsregels op je spelersbord:
- Elk deel van de lumino die op water komt, kost je 1 kalksteen.
- Een lumino moet altijd grenzen aan een zijde van een lumino met dezelfde kleur.
- Je mag ook stapelen, maar een lumino moet altijd over 2 andere lumino’s heen worden gelegd.
- Kun je niet grenzend aan een kleur leggen (omdat je de kleur nog niet hebt óf hebt ingebouwd)? Dan mag je de tegel op het laagste niveau tegen een tegel naar keuze leggen.
Vul vervolgens de atol weer aan tot 4 lumino’s (indien nodig). Daarna is de volgende speler aan de beurt.
Is iedereen in een ronde aan de beurt geweest? Dan geeft elke speler in beurtvolgorde aan of hij of zij punten wil scoren.
Je kunt elke kleur eenmaal per spel scoren. Je scoort dan op ieder niveau de tegel in de gekozen kleur met de laagste waarde. Verplaats je scoremarker en draai tot slot je scorefiche van de gescoorde kleur om.
De speler die als laatste in een ronde scoort wordt de nieuwe startspeler. Scoort er niemand? Dan blijft de startspeler gelijk.
Na ronde 10 krijgen alle spelers nog punten voor de hoeveelheid dieren in hun koraal. Per kleur krijgen ook de twee spelers met de meeste gebieden nog punten.
De speler met de meeste punten wint.
NB: Speel je met de andere zijde van je spelersbord? Dan zijn er bepaalde velden die minpunten opleveren als je ze aan het einde van het spel niet hebt bedekt met lumino’s.
NB: Speel je met de andere zijde van het scorebord? Dan leveren dieren op andere manieren punten op.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Mijn eerste gedachte bij Lumicora was: “Hmm, een tile placement waarbij je koraal creëert en de hoogte in gaat. Als dat maar anders genoeg is dan AQUA: Biodiversiteit in de Oceanen.”
En oké, dat is het wel.
Hoewel een natuurthema niet altijd meer origineel is, ontleent het zich wel altijd voor fraaie looks. Nu ook.
Leuk detail is dat de letters op de doos glow in the dark zijn. Het artwork is verder mooi. Persoonlijk had ik liever een lichtere kleur blauw gehad, maar de duisternis van de oceaanbodem sluit thematisch misschien beter aan (of heeft koraal juist licht nodig?).
Ook goed om te benoemen: door het kopen van Lumicora steun je een goed doel. Namelijk het Global Nature Fund. Deze zet zich, hoe verrassend, o.a. in voor de bescherming van koraalriffen over de hele wereld.
De productie is verder netjes. Originele houten speelstukken zoals een octopus, visjes en kalksteen. Puntje van kritiek is dat de spelersborden toch wel snel krom gaan staan. En sommige plaatsingsregels voor tegels vond ik wat onduidelijk beschreven.
Het spelverloop van Lumicora is overzichtelijk. Het zijn eenvoudige regels, al zullen je hersenen moeten werken om elke beurt weer de beste keuze te maken.
Lumicora combineert een unieke vorm van drafting met het bekende tile placement en een minder vaak voorkomend onderdeel genaamd stacking (stapelen).
Bij het draften moet je altijd een eigen tegel inleveren, om vervolgens een (of meer) andere tegel(s) te pakken. Het voordeel? Het voelt origineel. De keerzijde? Het voelt niet zo intuïtief. Het duurde even voordat we dit ‘eigen’ hadden gemaakt.
Tile placement gaat hand in hand met stacking, ofwel stapelen. Je legt tegels immers over elkaar heen. Dit ken je misschien wel uit het spel Akropolis. Het stapelen maakt het plaatsen van tegels iets leuker naar mijn mening.
Lumicora is een tactisch (geen strategisch) spel waarbij het meest interessante aspect is dat je zelf bepaalt wanneer je gaat scoren. Herhaaldelijk zul je dit dilemma voor je kiezen krijgen:
Wacht je nog een beurt langer? Of ga je nu toch maar vast scoren om ook wat extra kalksteen te krijgen óf om daarna te focussen op een andere kleur?
Op zich ben je veelal met je eigen puzzel bezig, maar er zit wel degelijk wat interactie in.
Ten eerste bij het draften. Je legt altijd een tegel in de atol. En je wil toch wel kijken of je tegenstander iets met deze tegel kan. Anders moet je misschien een andere tegel kiezen. En goed. Richting het einde wil nog weleens wat hate drafting ontstaan.
Ten tweede bij het scoren. Daar wordt namelijk de startspeler van de volgende ronde bepaald. En geloof me. Als er 3 mooie tegels in de atol liggen, kan het erg verstandig zijn om een scoring uit te voeren, zodat je die tegels mag pakken.
Maargoed, scoren vindt plaats in beurtvolgorde. En je weet niet of de spelers na jou ook gaan scoren. Hoe goed kun jij je tegenstanders inschatten? Stiekem wel fijn als je achteraan zit ;).
Last but not least, de herspeelbaarheid. Hoewel het spelverloop elke keer hetzelfde is (tegel pakken, plaatsen, stapelen, scoren), kun je dankzij een extra zijde op het spelersbord én het scorebord toch veel variëren.
Ik denk alleen wel dat de variatie niet genoeg zal zijn voor spelers die verschillende strategieën in een spel willen uitpluizen.
Enfin.
Lumicora biedt een verfrissende variatie op het bekende. Dat is te danken aan de unieke manier van drafting, het dilemma dat je zelf bepaalt wanneer je punten scoort én de variatiemogelijkheden die het biedt. Maar oké. Voor liefhebbers van tile placements is het ’t proberen waard. Zware strategische spelers zou ik Lumicora niet aanraden.
Algemene informatie
- Naam: Lumicora
- EAN: EAN: 8718026306397
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Rita Modl
- Illustrator: Annika Heller
Waar te koop?
Je kunt Lumicora o.a. bestellen bij deze webshops:
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden.nl
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Lumicora al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!