10 Machiavelli Spel Tips om op sluwe wijze te winnen!

Machiavelli Kaartspel Tips

999Games’ Machiavelli was voor mij een van de eerste kaartspellen die ik speelde waarvan ik dacht: Wauw!

Want met dit spel van Bruno Faidutti kom je er achter hoe goed je de acties van andere personen kunt voorspellen.

Gedraagt een speler zich anders dan je verwacht? Dan wordt het spel ook weer moeilijker.

En omdat veel spelers zich elke keer weer onvoorspelbaar proberen op te stellen, blijft het een variërend kaartspel.

Ondanks deze variatie zijn er genoeg tips en tactieken die je handvatten kunnen bieden om het spel te winnen. In dit blog heb ik 10 Machiavelli spel tips op een rij gezet!

Tip 1: Schud de set Karakterkaarten vóórdat je kiest!

In principe zullen niet veel spelers de volgorde van karakterkaarten onthouden. Maar als ze dat wél doen, dan kunnen ze vrij eenvoudig achterhalen welk karakter jij pakt. Schud daarom altijd het stapeltje karakterkaarten die je krijgt van de speler rechts van je. Zo voorkom je dat sluwe spelers weten welk karakter jij bent.

Machiavelli Tips: Schud altijd de Karakterkaarten!

Tip 2: Wees geen extreme factor tijdens Machiavelli

Ik weet niet of je weleens Expeditie Robinson kijkt? De finalisten zijn altijd de personen die zich gedeisd hebben gehouden. Ze waren niet extreem aanvallend of extreem stil. Nee, ze bleven overal tussenin staan en varen met de wind mee. Dat werkt ook zo in Machiavelli.

Heb je een grote mond? Dan zullen tegenstanders je de mond proberen te snoeren. Ben je heel stil? Dan worden je tegenstanders achterdochtig… want ja, je zal wel een plannetje aan het smeden zijn. Volg deze Machiavelli strategie, probeer dus niet op te vallen en houd je enigszins gedeisd.

Tip 3: Probeer na je beurt niet teveel geld over te houden

Soms zal het voorkomen dat je na een beurt met veel geld blijft zitten. Je mocht maar 1 gebouw bouwen of je had zelfs geen gebouwkaarten. Vanaf dat moment ben je een gewilde prooi van de Moordenaar en Dief. De eerste zal je een beurt willen ontnemen en de tweede zal maar al te graag je geld stelen. Probeer dus niet teveel geld over te houden na je beurt.

Machiavelli Spel Tips: Houd niet teveel geld over na een beurt!

Tip 4: Heb je veel geld? Kies dan altijd een lage kaart!

Mocht het nu toch gebeuren dat je aan het einde van je beurt veel geld overhoudt? Zorg er dan voor dat zo weinig mogelijk spelers de volgende ronde vóór jou aan de beurt komen. Hoe doe je dat? Een zo laag mogelijke kaart kiezen. Heb je de mogelijkheid, kies in dit geval dan voor de Moordenaar of de Dief. Als je daarmee als eerste aan de beurt komt, kun je in ieder geval je geld nog ergens in investeren.

Machiavelli Spel Tips: Veel Geld over? Kies Moordenaar of Dief!

Tip 5: Probeer onvoorspelbaar te zijn

In Machiavelli bestaat elke ronde weer de kans dat je wordt vermoord of bestolen. Deze kans is echter het kleinst, als jij onvoorspelbaar blijft. Hierdoor kunnen je tegenstanders je niet te grazen nemen.

Hoe blijf je onvoorspelbaar?

Kies bewust eens voor het meest nutteloze Karakter. Eentje die je echt weinig oplevert. Maar doe niet steeds hetzelfde. Zeker niet als je met een vast groepje mensen speelt. Kies dus ook gewoon eens een van de betere Karakters. Als je deze Machiavelli tactiek beheerst, dan kun je bijna niet anders dan winnen!

Tip 6: In belasting op het juiste moment

Als Koning, Prediker, Koopman of Condottiere kun je op elk willekeurig moment binnen je beurt eenmalig belasting innen van gebouwen met een kleur die overeenkomt met je karakter. Het is soms dan ook handig om eerst een gekleurd gebouw te bouwen en daarna pas belasting te innen. Want dan krijg je nog eens een munt extra.

Machiavelli Spel Tips: In je belasting op het juiste moment!

Tip 7: Verzamel eerst de schaarse gebouwen

Hieronder zie je hoeveel kaarten van elke kleur gebouwenkaart in het spel zitten.

 • Groen: 20x
 • Geel: 12x
 • Rood: 11x
 • Blauw: 11x
 • Lila: 11x

Machiavelli Spel Tips: Kies eerst voor de schaarse gebouwen!

Wat kun je met deze informatie?

Als je een blauw en groen gebouw van de stapel trekt tijdens de inkomstenfase en je weet niet welke je moet houden, kies dan voor de blauwe. De kans dat je nog een nieuw blauw gebouw van de stapel trekt is namelijk kleiner dan een groene. En als je de bonus van 3 punten wil halen (met 5 verschillende gekleurde gebouwen), dan kun je beter eerst zorgen dat je de schaarse kleuren hebt.

Tip 8: Als je schaarse gebouwen bouwt, bouw dan de duurdere

Als je eenmaal een schaarser gebouw hebt kunnen bouwen, zou het zonde zijn als de Condottiere langskomt en deze afbreekt. Hier kun je niet echt iets tegen doen, behalve ervoor zorgen dat je schaarse gebouwen de wat duurdere gebouwen zijn die je hebt. Dit maakt het minder uitnodigend voor de Condottiere om ze te vernietigen.

Machiavelli Spel Tips: Bouw Dure Schaarse Gebouwen!

Tip 9: Bouw lila-gebouwen zo vroeg mogelijk in het spel

De meeste gebouwen met lila-kleur leveren je een privilege op in elke beurt. Des te eerder je deze gebouwen kunt bouwen, des te vaker kun je van het privilege profiteren. Met name de School voor Magiërs vind ik sterk, omdat dit gebouw je vrijwel elke beurt 1 munt oplevert én het best duur (5 munten) is om te vernietigen.

Machiavelli Spel Tips: Bouw Paarse Gebouwen Vroeg!

Tip 10: Tel punten en houd het einde in de gaten

In Machiavelli kun je op elk moment van het spel de punten tellen van je tegenstanders. Punten zijn geen geheim. Ben je dus van plan je achtste gebouw te bouwen en het spel te eindigen? Zorg dan eerst dat je ieders punten hebt geteld en weet of je überhaupt kans maakt op de overwinning. Zo niet, dan moet je misschien toch nog even de Condottiere kiezen om bij anderen gebouwen weg te halen.

Nu ben jij aan de beurt!

Bovenstaand overzicht van Machiavelli tips is niet volledig. Er zijn vast veel meer tactieken te bedenken. Daarnaast zal niet elke tactiek in elke beurt succesvol kunnen worden ingezet. Op een gegeven moment val je dan door de mand. Probeer dus ook met tactieken af te wisselen.

Bovendien gelden de meeste van deze tips voor Machiavelli vooral bij spellen met 4 spelers of meer.

Heb jij zelf nog leuke tips, tactieken of strategieën voor Machiavelli? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Als je dit blog leuk vond om te lezen, dan is mijn blog over het Machiavelli Deluxe spel misschien ook leuk voor je!

4 reacties

 1. Leuk artikel. Ik heb zelf altijd gespeeld dat de inkomsten van gebouwen aan het begin van de beurt werden geïncasseerd, die regel moet ik nog maar eens opzoeken dan.

  Ik zou nog tip 11 toe willen voegen:
  Je wordt een target voor de magiër als je veel kaarten op handen hebt, of als je overduidelijk voor iets duurs aan het sparen bent. Om de magiër van je af te houden, kies je de moordenaar of de magiër zelf. Is dat niet mogelijk, kies dan preventief de bouwmeester, zodat je je hand weer aan kunt vullen als het mis gaat.

  1. Hi Geert,

   Bedankt voor je reactie en je sterke toevoeging! Daar gaan de lezers écht wat aan hebben :)!

   Groet,
   Hans

 2. Vraag, mag je nu nog stelen van een vermoord karakter of niet? Karakter mag zich niet kenbaar maken.. Maar mag je dan op het einde van het spel toch nog het geld krijgen van dit karakter? Als koning wordt je op het einde alsnog koning.
  Specifiek was bij ons de koopman vermoord en de dief steelt van de koopman.

  1. Beste Marie,

   Bedankt voor je vraag over het spel Machiavelli.

   Als ik het mijzelf goed herinner, moet de Dief een ander karakter noemen dan het karakter dat door de Moordenaar wordt genoemd. Je kunt dus niet dezelfde noemen.

   Helpt dit?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *