Magische Berg Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

999 Games Magische Berg Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

In het jaar 2022 won Magische Berg (of Zauberberg) de Duitse Kinderspiel des Jahres. In 2023 bracht 999 Games de titel in het Nederlands uit kort daarna won deze de Speelgoed van het Jaar in de categorie Kinderspellen.

In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Magische Berg review met je.

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het kinderspel Magische Berg zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je op de meerdere bergen meerdere dwaallichten vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Magische Berg:

 • 1 Speelbord
 • 4 Steunen
 • 1 Dubbelzijdige Doeltegel
 • 6 Tovenaarsleerlingen
 • 4 Heksen
 • 1 Buidel
 • 5 Knikkers (Dwaallichten)
 • 1 Magische Berg spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Magische Berg Bordspel: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Magische Berg Bordspel: Achterkant Doos

En dit is de binnenkant:

Magische Berg Bordspel: Binnenkant Doos

Je vindt de Magische Berg spelregels terug in een uitvouwbaar boekje van 6 bladzijden:

Magische Berg Bordspel: Spelregels

Het speelbord is dubbellaags (en opgevouwen):

Magische Berg Bordspel: Speelbord Opgevouwen

Het speelbord klap je open en maak je vast met deze steunen zodat er een helling of berg ontstaat:

Magische Berg Bordspel: Steunen voor Speelbord

Zo ziet het speelbord er uit. Bovenin zitten dus 6 gaten om knikkers door te laten glijden:

Magische Berg Bordspel: Speelbord Berg

Knikkers? Yes, dat zijn deze fraaie bolletjes. Ze stellen dwaallichten voor:

Magische Berg Bordspel: Knikkers

De knikkers stop je in de buidel:

Magische Berg Bordspel: Buidel

Links heb je een tovenaarsleerling en rechts een heks:

Magische Berg Bordspel: Tovenaarsleerlingen en Heksen

Je moet tovenaarsleerlingen naar het dal leiden met de knikkers. Bereiken ze het dal? Dan zet je ze op de dubbelzijdige doeltegel. Je hebt een makkelijke zijde (met plek voor 4 tovenaars) en een moeilijke zijde (voor 6 tovenaars):

Magische Berg Bordspel: Doeltegel Makkelijke Zijde
Magische Berg Bordspel: Doeltegel Moeilijke Zijde

3 – Magische Berg: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Magische Berg? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Magische Berg speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Magische Berg?

Magische Berg is een coöperatief kinderspel waarbij je moet samenwerken om tovenaarsleerlingen bij hun meester Balduin, die onderaan de berg woont, te krijgen. Tijdens je beurt trek je een knikker uit de buidel en die laat je bovenaan de berg in één van de zes openingen glijden. Raakt de knikker een leerling? Dan verplaats je deze naar het eerstvolgende vakje in de kleur van de knikker. Is er geen vakje meer in die kleur? Dan bereikt de tovenaarsleerling diens leermeester Balduin. Maar pas op. Heksen willen ook naar hem toe en bewegen eveneens door knikkers. Jullie winnen als alle tovenaarsleerlingen Balduin bereiken voordat 3 heksen dat doen.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van Magische Berg. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel
 4. Competitieve variant

3.1 – Voorbereiding

Magische Berg Bordspel: Startopstelling

Klap het speelbord open, bevestig de steunen op hun plek en zet de ‘berg’ zo neer dat iedereen goed bij de top kan (om knikkers in te doen). Kies een zijde van de doeltegel (moeilijkheidsgraad), leg deze onderaan de berg en zet het aantal tovenaarsleerlingen en heksen op hun plek bovenaan het speelbord. Doe de knikkers in de buidel, bepaal de startspeler en je kunt beginnen.

3.2 – Spelverloop

Magische Berg Bordspel: Knikker in Gleuf Doen

Je speelt Magische Berg in een onbepaald aantal rondes waarin spelers na elkaar aan de beurt zijn. Tijdens je beurt trek je een knikker uit de buidel, laat je ‘m bovenaan de berg in een van de zes openingen glijden en verplaats je eventueel tovenaarsleerlingen en/of heksen.

NB: De knikkers stellen dwaallichtjes voor die de weg wijzen naar Tovenaar Balduin.

Magische Berg Bordspel: Knikkers Tegen Tovenaar

Komt de knikker achter een tovenaarsleerling of heks te liggen? Verplaats dit speelfiguur dan direct naar het eerstvolgende vakje met dezelfde kleur als de knikker. Je komt bij het eerstvolgende vakje door het zigzaggende, gele pad te volgen.

Blijft de knikker bij een afslag liggen? Tik dan zachtjes tegen het speelbord.

Staat er een speelfiguur op het volgende vakje in dezelfde kleur als de knikker? Dan mag je dat vakje overslaan.

Je mag een speelfiguur dusdanig snel verplaatsen, dat het in één beurt meermaals door dezelfde knikker geraakt kan worden.

Magische Berg Bordspel: Knikkers Onderaan de Berg

Kun je het speelfiguur niet meer naar een vakje van dezelfde kleur als de knikker verplaatsen (omdat deze bezet zijn óf er simpelweg niet meer zijn)? Dan mag je het speelfiguur op de doeltegel naast Tovenaar Balduin plaatsen.

Raakt de knikker geen enkel speelstuk? Kies dan een heks en verplaats deze naar het eerstvolgende veld met de kleur van de knikker.

Knikkers stoppen vanzelf onderaan de heuvel. Moet je een knikker uit de buidel pakken, maar zit er geen meer in? Stop dan de 5 knikkers weer terug in de buidel en vervolg daarna je beurt door er weer een uit te halen.

3.3 – Einde van het spel

Het spel kan op 2 manieren eindigen:

 • Je hebt 4 of 6 tovenaarsleerlingen (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad) naast Balduin staan.
 • Je hebt 3 heksen naast Balduin staan.
Magische Berg Bordspel: Heks Verplaatsen

In het eerste geval winnen jullie.

In het tweede geval verliezen jullie.

3.4 – Competitieve variant

Je kunt Magische Berg ook tegen elkaar spelen. Je speelt dan 1 tegen 1, 1 tegen 2 of 2 tegen 2 (in teams).

Het ene team is voor de tovenaarsleerlingen en het andere team voor heksen. Van elke soort zet je er bovenaan de berg 4 neer (om en om). Het team waarvan het speelstuk niet het verst op het gele pad staat mag beginnen.

De werking van het spel is hetzelfde als de coöperatieve variant. Teams zijn afwisselend aan de beurt.

Raakt de knikker geen enkel speelstuk? Dan kies je een speelfiguur van het andere team en die verplaats je naar het eerstvolgende vakje met de kleur van de knikker.

Het team dat als eerste 3 van de 4 speelstukken op de doeltegel heeft, wint het spel.

4 – Magische Berg Bordspel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Magische Berg recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In dit kinderspel probeert Tovenaar Balduin via dwaallichten (knikkers) te communiceren met zijn tovenaarsleerlingen. De dwaallichtjes wijzen leerlingen de weg door het bos om Tovenaar Balduin te vinden. Maar de leerlingen zijn niet alleen. Ook de Heksen willen bij Balduin komen en hem zijn magische staf afnemen. Verspreid de dwaallichten dus op zo’n manier dat ze de leerlingen bereiken en niet de heksen.

Magische Berg Bordspel: Speelfiguren in de Zon

Ach, wat kunnen we ervan zeggen? Als Balduin zo graag wil dat de leerlingen hem bereiken, maar heksen een gevaar vormen… waarom gebruik je dan dwaallichten en bijkomend risico?

“Hans, het is een kinderspel.”

I know. Qua thema kun je er genoeg vraagtekens bij zetten, maar het blijft een feit dat dit thema het spel wel goed aankleedt. Het speelbord komt omhoog via de berg, de leerlingen zien er vriendelijk uit en de heksen kwaadaardig en de mooie, doch onvoorspelbare dwaallichten (knikkers) zorgen voor de nodige spanning. De sfeervolle setting sprak mijn kinderen aan.

Vaak helpt een thema ook nog weleens bij de speluitleg. Dat was nu echter niet het geval.

Magische Berg Bordspel: Knikkers Onderaan de Berg

Het speelmateriaal is van goede kwaliteit. De speelstukken zijn lichtgewicht en stevig, de knikkers vind ik er erg mooi uitzien en het dubbellagige speelbord doet zijn werk.

Al is er één nadeel aan het spelconcept. Als je tafel ook maar iets scheef staat, dan rollen knikkers toch vaak net dezelfde kant op. Wil je een leerling aan linkerkant bereiken maar hevelt de berg over naar rechts? Dan wordt het lastig. Zorg dus echt dat je tafel recht staat. En ligt er een kleed onder? Trek deze dan recht.

Voor de rest ben ik erg goed te spreken over de look & feel en de productie.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de Magische Berg spelregels erg netjes. Er worden niet meer woorden gebruikt dan nodig, de illustraties maken veel duidelijk en elke vraag die ik had, werd beantwoord. Als ik mag muggenziften had ik liever een echt boekje (en niet een uitvouwbaar boekje) gehad dat iets minder groot was. Dat pak je er makkelijker bij en het leest iets aangenamer.

Magische Berg Bordspel: Spelregels (in detail)

Magische Berg is heel toegankelijk. De voornaamste reden hiervan is natuurlijk dat het coöperatief is. Mochten kinderen het even niet meer weten, dan kun je helpen en tips geven.

Bij mijn zoontje van 5 jaar moest ik soms even helpen om de juiste weg te volgen bij het vinden van het eerstvolgende vakje in dezelfde kleur als de knikker. En als ze mijn advies wilden over in welke gleuf de knikker het beste kon, dan gaf ik die natuurlijk ook. Je kunt samen overleggen. Dat scheelt.

Qua spelregels is het ook eenvoudig. Het doet geen beroep op zware, tactische keuzes (al kun je wel een paar slimme keuzes maken hoor), maar vooral op je ruimtelijk inzicht. Welke kansen heb je als je de knikker in het ene vakje laat vallen of het andere? Inschatten is naar mijn ervaring iets wat veel kinderen niet zo moeilijk vinden.

Het is bijvoorbeeld makkelijker dan 999 Games’ Dodo. Deze is ook coöperatief, maar er zit wel tijdsdruk achter én je moet dingen onthouden. Beverbende is ook competitief en een memory spel, dus ook daar ligt het niveau wat hoger. Bij Regenwormen draait het vooral om rekenen. Al deze spellen doen een beroep op je denkvermogen.

Magische Berg Bordspel: Knikker Achter Tovenaar

Dat is bij Magische Berg minder en dat maakt ‘m dus veel makkelijker. Hier draait het vooral om ruimtelijk inzicht en inschattingsvermogen.

Strategie of Geluk?

Bij Magische Berg draait het veelal om geluk, al komt er een klein beetje tactiek bij kijken.

Het geluk speelt vooral een rol bij elke afslag waar de knikker langs komt. Gaat de knikker links of rechts? Tja, daar heb je niet zoveel invloed op en is een kwestie van geluk.

Ook kan het een kwestie van geluk zijn of je de juiste kleur knikker op het juiste moment pakt. Soms wil je bijvoorbeeld een paarse knikker, omdat veel paarse velden bezet zijn door heksen en/of tovenaarsleerlingen. Dit betekent dat als je een leerling raakt met die paarse knikker raakt, de leerling extra ver vooruit kan lopen.

Magische Berg Bordspel: Knikker uit de Buidel

Gelukkig kun je wel wat slimme keuzes maken.

De meest voor de hand liggende is natuurlijk om – als je een speelfiguur aan de linkerkant wil verplaatsen – de knikker ook aan de linkerkant te laten rollen. Dan is de kans immers het grootst dat deze ook links blijft.

Daarnaast is het slim om rekening te houden met de verschillende velden. Zijn er veel rode velden bezet? Kies dan altijd de weg waarmee je een tovenaarsleerling gaat raken. Je wil namelijk dat deze ver loopt. De heks raak je in dit geval liever niet. En probeer sowieso één tovenaar te raken, want anders moet je alsnog de heks vooruit zetten.

Ook is het raadzaam om je tovenaarsleerlingen niet aan de zijkant te krijgen. De kans dat deze dan door een knikker kan worden geraakt slinkt flink. Probeer knikkers dus altijd achter tovenaars te krijgen waarvan het volgende vakje in het midden uitkomt.

Magische Berg Bordspel: Speelfiguren op Bord

Bovendien proberen mijn kinderen en ik soms een heks juist bewust te raken. Dit doen we bijvoorbeeld als die heks in de weg staat en met de huidige kleur knikker niet teveel vakjes zal lopen.

Spelmechanisme

Hmm, er zijn niet echt opvallende mechanismen in Magische Berg.

Als ik iets moet benoemen dan heeft Magische Berg een Coöperatief mechanisme. Dit betekent dat je niet tegen elkaar, maar mét elkaar speelt. Je werkt samen om van het spel te winnen. Daarbij winnen jullie allemaal óf verliezen jullie allemaal. Bij Magische Berg moeten alle spelers gezamenlijk proberen om de tovenaarsleerlingen bij tovenaar Balduin te krijgen voordat er 3 heksen zijn.

Andere bekende coöperatieve spellen zijn Pandemic, De Legenden van Andor, De Crew: Missie Diepzee, Just One, Paleo, Hanabi en The Mind.

Magische Berg Bordspel: Knikker uit de Buidel Halen

Je kunt er overigens wel voor kiezen om 1 tegen 1 of in teams tegen elkaar te spelen. Dat vind ik zelf eigenlijk leuker dan het coöperatieve spel.

Interactie

Speel je de coöperatieve variant? Dan is de enige interactie die je eigenlijk hebt het overleggen met elkaar.

Speel je de 1 vs 1 of teams variant? Dan heb je nog wat interactie bij de rollende knikkers. Raak je met jouw knikker namelijk een speelfiguur van de ander? Dan gaat dat speelstuk naar voren en dat wil je natuurlijk niet. De interactie is dus dat je kunt profiteren van wat anderen doen. Dit gebeurt natuurlijk ook als een knikker helemaal geen speelstuk raakt. Dan moet je namelijk een speelfiguur naar keuze van je tegenstander verplaatsen.

Magische Berg Bordspel: Rollende Knikker

Herspeelbaarheid

In principe is geen enkel potje van Magische Berg hetzelfde. Je trekt immers knikkers in een andere volgorde uit de buidel, je stopt ze niet in dezelfde volgorde in de gleuven en ze gaan bij een afslag niet altijd dezelfde kant op.

Toch is het spelverloop elke keer weer hetzelfde.

Mijn zoontje (5 jaar) vindt het leuk om Magische Berg wat vaker achter elkaar te spelen. Mijn dochter (nu bijna 8) vindt het leuk om het zo nu en dan te spelen, maar is er na 1 potje wel klaar mee.

Op basis hiervan (maar kinderen verschillen natuurlijk) kan ik me voorstellen dat kinderen van 5 en 6 jaar zich hier langer mee kunnen vermaken dan oudere kinderen. Logisch ook, want die zoeken wellicht meer uitdaging.

Magische Berg Bordspel: op Tafel

Mijn Magische Berg review in het kort?

Een speelbord dat schuin omhoog staat, fraaie 3D speelfiguren én knikkers die je zo aan je verzameling zou willen toevoegen, maken Magische Berg een speelgoed-achtig bordspel dat veel kinderen zal aanspreken. De eenvoudige spelregels en het coöperatieve spelverloop maken ‘m toegankelijk omdat je het samen kunt doen (en leren). Je hebt ook een variant waarbij je in teams tegen elkaar kunt spelen en die vind ik zelf leuker dan de coöperatieve variant. Je moet wel een rechte ondergrond hebben, want anders rollen de knikkers altijd één kant op. En zelfs al is de ondergrond waterpas, dan moet je nog steeds een beetje geluk hebben met de kant die knikkers oprollen. Maar oké, hierdoor vonden mijn kinderen Magische Berg juist spannend!

5 – Magische Berg Spel: Waar te koop?

Je kunt het spel Magische Berg online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Magische Berg. Het werd bedacht door Jens-Peter Schliemann en Bernhard Weber en internationaal uitgebracht door AMIGO SPiel. 999 Games verzorgt de uitgave in het Nederlands.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Magische Berg review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *