Mamma Mia Kaartspel – Uitleg, Unboxing & Review!

Mamma Mia Kaartspel: Uitleg, Unboxing & Review

Het Mamma Mia kaartspel is een van de kleinere spelletjes van Uwe Rosenberg. Maar is dit een spel dat smaakt naar meer? Of eens en nooit weer?

In dit blog leg ik je uit hoe je Mamma Mia speelt, laat ik zien hoe het speelmateriaal eruit ziet én deel ik mijn review.

Buon Appeti… eh, veel leesplezier!

Om dit blog over het Mamma Mia kaartspel beter behapbaar te maken, heb ik ‘m opgedeeld in de volgende stukjes:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Mamma Mia: Speluitleg
 5. Mamma Mia: Review
 6. Mamma Mia: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal Spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Uitgever: PS Games
 • Spelauteur: Uwe Rosenberg
 • Illustrator: Franz Vohwinkel
 • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

2 – Kort Speloverzicht

“Bij dit smakelijke aflegspel kruipen de spelers in de rol van pizzabakkers. Zij krijgen van de ober bestellingen door en pakken ingrediënten uit de voorraad. Deze voegen ze samen en worden in de oven gelegd.

Als de voorraad ingrediënten op is, wordt alles weer uit de oven gehaald om te controleren welke pizza’s goed gemaakt zijn en geserveerd kunnen worden. De mislukte pizza’s moeten later opnieuw gebakken worden. Wie na drie ronden de meeste pizza’s gebakken heeft, wint het spel.”

3 – Wat zit er in de doos?

Je vindt het volgende speelmateriaal in het doosje van Mamma Mia:

 • 40 Bestellingen (ofwel Pizzakaarten)
 • 65 Ingrediënten (ofwel Ingrediëntkaarten)
 • 1 Boekje Mamma Mia spelregels

De voorkant van het doosje ziet er zo uit:

Mamma Mia Kaartspel: Voorkant Doosje

En de achterkant:

Mamma Mia Kaartspel: Achterkant Doosje

Geen speciale ruimte, maar precies genoeg ruimte voor de kaarten:

Mamma Mia Kaartspel: Binnenkant Doosje

De Mamma Mia spelregels bestaan uit 4 pagina’s:

Mamma Mia Kaartspel: Spelregels

Het is tijdens een spelletje Mamma Mia de bedoeling dat je pizza’s gaat bakken. Daarvoor kun je de pepers, champignons, salami, olijven en ananas voor gebruiken:

Mamma Mia Kaartspel: Ingrediënten (Ingrediëntkaarten)

Er zijn acht soorten pizza’s die je moet bakken. Hieronder zie je vier soorten ‘Pizza Normale’:

Mamma Mia Kaartspel: Vier Pizzakaarten

Elke pizzabakker heeft een zogenoemde ‘eigen ingrediënt’. In het geval van groen, is dat de peper. Spelers hoeven geen pizza te maken met vier ingrediënten van hun eigen kleur, maar alleen met de ingrediënten van de andere kleuren. Zo heeft de rode speler dus niet de combinatie van 1 peper en 4 salami, maar van 1 salami en 4 pepers.

Hieronder zie je nog een Pizza Normale, gevolgd door de Pizza Monotoni, Pizza Bombastica en Pizza Minimale:

Mamma Mia Kaartspel: Vier Pizzakaarten

De Pizza Monotoni vereist 1x je eigen ingrediënt en 6 (!) dezelfde ingrediënten van een andere kleur.

De Pizza Bombastica vereist 15 of meer ingrediënten. Dit is één grote mengelmoes.

De Pizza Minimale vereist 1x je eigen ingrediënt en 3x het ingrediënt waarvan er de minste op tafel liggen (je eigen ingrediënt uitgesloten!).

4 – Mamma Mia: Speluitleg

De uitleg van de betreffende bestellingen/pizza’s vind je hierboven!

Het doel van het Mamma Mia kaartspel is om na 3 ronden de meeste pizza’s te hebben gebakken. De speler met de meeste voltooide pizza’s wint het spel.

4.1 – Voorbereiding

Eerst moet je, afhankelijk van het aantal spelers, wat ingrediënten uit het spel halen. Daarna schud je de stapel en krijgt elke speler 6 ingrediënten. De rest komt als trekstapel (=voorraad) midden op tafel. Vervolgens kiest elke speler een kleur, ontvangt de bijbehorende bestellingen, legt ze voor zich en neemt één bestelling op handen.

Naast de trekstapel komt de aflegstapel (=de oven). Hier leg je alle ingrediënten en bestellingen in.

Zo ziet de startopstelling eruit voor 4 spelers:

Mamma Mia Kaartspel: Startopstelling (4 Spelers)

4.2 – Het spelverloop

Het spel bestaat uit 3 ronden. Zodra de voorraad leeg is, is er een ronde afgelopen. Aan het einde van elke ronde kijk je welke pizza’s zijn gebakken. Tijdens elke ronde kun je ingrediënten én bestellingen in de oven leggen om pizza’s te bakken.

Ingrediënten & Bestellingen in de oven leggen

Als je aan de beurt bent moet je minimaal 1 ingrediënt uit je handen in de oven plaatsen en mag je maximaal 1 bestelling uit je handen bovenop dat ingrediënt leggen. Je mag meer ingrediëntkaarten in de oven plaatsen, zolang het maar hetzelfde ingrediënt is.

De volgorde van ingrediënten en bestellingen in de oven mag nooit veranderen!

Wanneer spelers bovenstaande om de beurt doen, kun je jezelf voorstellen dat de oven steeds voller wordt. Hieronder zie je hoe de paarse speler 2 salami in de oven legt én een bestelling met een pizza salami:

Mamma Mia Kaartspel: Olijven en Salami Pizza in de Oven

Nadat je iets in de oven hebt gelegd, moet je je hand weer aanvullen tot 7. Dit mag óf met ingrediëntkaarten óf met bestellingen, maar nooit met een mix van beide.

Pizza’s bakken

Zodra de voorraad leeg is, pakt een speler de kaarten in de oven. Hij of zij schuift de kaarten bij elkaar en draait de stapel om (met de rug naar boven).

Nu worden de kaarten één voor één omgedraaid. De ingrediënten worden op tafel gelegd (soort bij soort). Zodra er een bestelling tevoorschijn komt, wordt gekeken of er genoeg ingrediënten op tafel liggen om die pizza te maken.

 • Lukt dit? Dan leg je deze ingrediënten opzij voor een nieuwe voorraad en de speler wiens pizza is gebakken legt de pizza open voor zich neer.
Mamma Mia Kaartspel: Olijven en Salami Pizza Bakken

Hierboven zie je dat de paarse pizza van het vorige voorbeeld is getrokken. Er zijn genoeg ingrediënten om deze te bakken. Deze ingrediënten gaan weg en de paarse pizza komt open voor de paarse speler te liggen. Dit is wat overblijft om volgende pizza’s mee te bakken:

Mamma Mia Kaartspel: Ingrediënten die overblijven

 • Lukt dit niet? Dan blijven de ingrediënten op tafel liggen en schuift de speler wiens pizza helaas niet is gebakken de pizza weer onder zijn trekstapel van pizza’s.

Wanneer er niet genoeg ingrediënten op tafel liggen om een pizza te bakken, mág de speler ook ingrediënten uit zijn of haar handen toevoegen aan het recept.

4.3 – Einde van het Spel

Zoals eerder gezegd eindigt het spel na de 3e ronde. De speler die dan de meeste pizza’s heeft gebakken, wint het spel. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste ingrediënten op handen.

5 – Mamma Mia Spel: Review

Het Mamma Mia kaartspel biedt een gezonde mix tussen controle en geluk.

Enerzijds kun je onthouden welke ingrediënten er in de oven zitten en je kunt ingrediënten op handen bewaren om ze te gebruiken bij het bakken van een pizza. Dit geeft je controle.

Anderzijds ben je afhankelijk van de kaarten die je trekt van de stapels én weet je niet welke kaarten je tegenstanders op handen hebben. Wellicht verwacht je dat iemand een pizza niet kan bakken, maar kan hij of zij dat alsnog door de juiste ingrediënten op handen te hebben. Hierdoor blijft er altijd een geluksfactor in het spel.

Feit blijft wel; de persoon met het beste geheugen wint meestal. Als je weet dat iemand binnen je spellengroep een beter geheugen dan anderen heeft, is het misschien niet zo’n aanrader. Maar zit iedereen op een gelijk niveau?Dan is Mamma Mia een heerlijk kaartspel om even tussendoor te spelen!

Het thema vind ik trouwens ook erg goed passen. Supersimpel, maar duidelijk. Je hebt een voorraad waar je ingrediënten uit trekt. En met die ingrediënten bak je pizza’s om bestellingen te voltooien. Er is geen vreemd verzonnen of toegevoegde variabele in het verhaal; het klopt gewoon.

Mijn Mamma Mia spel review in het kort: Compact en behapbaar kaartspel waar je gezond verstand moet combineren met een vleugje geluk. Je speelt het zo snel als dat je fastfood eet en daarom is het een heerlijk spelletje voor tussendoor!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Mamma Mia Spel: Waar te koop?

Je kunt het Mamma Mia kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel Mamma Mia van Uwe Rosenberg. Ik gaf een eigen speluitleg, liet je zien wat in de doos zat én besloot zoals altijd met mijn Mamma Mia spel review.

Heb je nog vragen? Ken jij Mamma Mia al? En wat vind je ervan?

Ik hoor je vragen en mening graag in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Дарья Яковлева via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *