Mandala (2 Speler Spel): Uitleg, Unboxing & Review!

Mandala Spel: Review, Speluitleg en Unboxing

Zandmandala’s staan symbool voor het feit dat materiële zaken uiteindelijk weer zullen vergaan. Wekenlang werken Tibetaanse monniken met diverse ceremonies aan deze kunstwerken van zand.

Is de mandala af? Dan wordt deze ceremonieel in een rivier geworpen, om het terug te geven aan de natuur.

Is het Mandala spel van 999 Games iets dat we uiteindelijk weer terug in de rivier gooien? Of houden we het liever nog wat langer in ons bezit?

Dat én meer lees je in deze Mandala spel review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games.nl gaf mij het spel Mandala zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Om ervoor te zorgen dat je niet hoeft te zoeken naar een zandkorrel op het strand, heb ik het blog opgedeeld in de volgende onderdelen:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Mandala Spel: Uitleg
 5. Mandala Spel: Review
 6. Mandala Spel: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal Spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Uitgever: 999 Games
 • Spelauteur: Trevor Benjamin & Brett J. Gilbert
 • Illustrator: Atelier198
 • Te koop bij: 999Games.nlSpellenrijk.nlbol.comAmazon.nl

2 – Kort Speloverzicht

“De mandala is het symbool van een oud, religieus ritueel. Met gekleurd zand maakt men een symbolische kaart van de wereld. Vervolgens vernietigt men het patroon ceremonieel en geeft men het zand terug aan de rivier, als een zichzelf herhalende cyclus van leven, dood en wedergeboorte.

Wie kan zijn zandkaarten slim verdelen over de berg en het eigen veld om de mandala af te werken? Zodra in een mandala de 6 verschillende kleuren aanwezig zijn, nemen de spelers afwisselend kaarten van de berg en leggen ze die in hun rivier en/of kelk. Aan het einde van het spel leveren de kaarten in de kelk punten op afhankelijk van de positie van de kleuren in de rivier. Wie heeft de meeste punten in zijn kelk en wint het spel?”

3 – Wat zit er in de doos?

Het speelmateriaal van Mandala is als volgt:

 • 1 Boekje spelregels
 • 1 Speelmat (van stof)
 • 108 Zandkaarten
  • 18 Zwarte zandkaarten
  • 18 Groene zandkaarten
  • 18 Paarse zandkaarten
  • 18 Gele zandkaarten
  • 18 Oranje zandkaarten
  • 18 Rode zandkaarten
 • 2 Overzichtskaarten

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Mandala Spel: Voorkant Doos

En de achterkant:

Mandala Spel: Achterkant Doos

Het boekje spelregels bestaat uit 6 bladzijden met de nodige illustraties. Ik vind de Mandala spelregels overigens duidelijk omschreven.

Mandala Spel: Spelregels

Dan is er de gave speelmat met een afmeting van 70 cm bij 50 cm:

Mandala Spel: Speelmat

En natuurlijk de 108 zandkaarten in 6 verschillende kleuren:

Mandala Spel: Zandkaarten

Ook is er voor elke speler een overzichtskaart. Hier staan de mogelijke acties op die je hebt als je aan de beurt bent:

Mandala Spel: Overzichtskaarten

4 – Mandala Spel: Uitleg

Met Mandala wil je de meeste punten halen. Punten verdien je door aan het einde van het spel de zandkaarten uit je kelk in de rivier te plaatsen. Elke kleur is een bepaald aantal punten waard. Scoor dus niet per se de meeste zandkaarten, maar vooral de juiste kleur. Welke kleur de meeste punten waard is? Dat ontdek je gedurende het spel!

Ik heb de Mandala speluitleg opgedeeld in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het Spel
 4. Puntentelling

4.1 – Voorbereiding

Leg de speelmat op tafel, schud de zandkaarten en leg een trekstapel naast de mat. Leg op beide Bergen 2 kaarten. Stop in elke kelk alvast 2 kaarten. Geef elke speler 6 handkaarten én een overzichtskaart. Je ziet dan onderstaande startopstelling:

Mandala Spel: Startopstelling

Even over de speelmat. In het midden bevinden zich twee cirkels. De witte streep die er doorheen loopt vormt twee bergen. Hier mogen beide spelers kaarten neerleggen. De zwarte halve cirkels daarbuiten zijn velden. Elke speler heeft dus per berg één eigen veld.

De Berg en de twee aangrenzende Velden vormen samen een mandala. Er zijn dus twee mandala’s op de speelmat. Rechts onderin bevindt zich nog de kelk van iedere speler. Daar links van bevindt zich de rivier.

Goed. Dit geeft iets meer handvatten voor het volgende onderdeel van deze Mandala speluitleg.

4.2 – Spelverloop

Als je aan de beurt bent kun je één van de volgende drie acties doen:

Actie 1: Leg één zandkaart op een berg. Daarna trek je 3 kaarten, met een maximum van 8 handkaarten.

De speler legt één rode zandkaart in de berg. NB: Deze mandala is nu af!

Actie 2: Leg zandkaarten van eenzelfde kleur op je eigen veld. Daarna trek je geen nieuwe kaarten.

Mandala Spel: Zandkaarten in het Veld Leggen
De speler legt 2 paarse zandkaarten op zijn veld.

Actie 3: Leg je zandkaarten van dezelfde kleur af op de aflegstapel. Daarna mag je net zoveel nieuwe zandkaarten pakken als het aantal dat je net hebt afgelegd.

Mandala Spel: Zandkaarten Inleveren voor Nieuwe Zandkaarten
De speler legt 3 groene zandkaarten af en pakt er 3 nieuwe zandkaarten voor.

Houd je aan de kleurenregel!

De zes kleuren van de zandkaarten mogen slechts één keer in de drie gebieden van elke mandala voorkomen.

Bijvoorbeeld: Ligt er een zwarte zandkaart in jouw veld van een mandala? Dan mag er geen zwart meer op de berg óf in het veld van de andere speler. Wél mag je nog zwart aan je eigen veld toevoegen.

NB: De zandkaarten die bij de ene mandala liggen hebben geen invloed op de andere mandala!

Heb je een mandala afgemaakt?

Na actie 1 en 2 kan het zijn dat een mandala af is gemaakt. Een mandala is af, zodra alle zes de kleuren voorkomen in de berg en twee velden. Een mandala is dus klaar als een speler de laatste kleur op de berg of in zijn veld legt.

Zodra een mandala klaar is tel je welke speler de meeste zandkaarten in het bijbehorende veld heeft. Hij of zij mag nu als eerste alle kaarten van één kleur van de berg pakken. Daarna doet de andere speler dit ook. En vervolgens weer de ander. Net zolang tot de berg leeg is.

 • Pak je een kleur die nog niet in je rivier ligt? Leg dan één zandkaart van die kleur op het meest linker veld dat beschikbaar is. De andere kaarten van die kleur gaan in je kelk.
 • Pak je een kleur die al wel in je rivier ligt? Leg alle zandkaarten van die kleur dan in je kelk.

Leg vervolgens alle kaarten in het veld (van de mandala die zojuist is afgemaakt) op de aflegstapel en plaats tot slot twee nieuwe kaarten van de trekstapel op de berg. Daarna is de andere speler aan de beurt.

4.3 – Einde van het Spel

Zodra de trekstapel leeg is óf een speler de zesde kleur in zijn rivier legt, eindigt het spel.

4.4 – Puntentelling

Nu leg je alle zandkaarten uit de kelk in je rivier. Leg dezelfde kleuren bij elkaar. De zes riviervelden zijn van links naar rechts 1, 2, 3, 4, 5 en 6 punten waard. Tel de waarden van je zandkaarten (behalve de bovenste!) bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mandala Spel: Puntentelling

5 – Mandala Spel: Review

Ik ben erg te spreken over Mandala. De kracht van dit spelletje voor 2 personen is dat er ondanks het weinige speelmateriaal, veel uitdaging in zit. Op diverse sites wordt het spel ook wel een ‘breinbreker’ genoemd. Nou, dat snap ik wel.

Je moet de hele tijd geconcentreerd blijven en jezelf continu aanpassen. Dit komt omdat je enerzijds afhankelijk bent van de kaarten die je krijgt en anderzijds een tegenstander tegenover je hebt zitten die acties uitvoert waar jij op moet reageren.

En idealiter pak jij wat meer de leiding in het spel, zodat je tegenstander op jou moet reageren in plaats van andersom. Maar daar zit nou net de uitdaging :).

Ik moet eerlijk zijn in deze Mandala spel review. Er is namelijk iets waar ik een dubbel gevoel (wauw! versus meh) bij heb en dat is het speelmateriaal.

Toen ik de speelmat uit de doos haalde bijvoorbeeld, was ik aangenaam verrast (wauw!). Hoef je de kaarten eens een keer niet op tafel te leggen. Maar persoonlijk vind ik het artwork en de uitstraling van het spel niet zo mooi. Het is een beetje oubollig ofzo.

Dit laatste maakt overigens niet dat ik een negatief oordeel zal geven in mijn Mandala spel review.

Integendeel!

Ten eerste is het simpelweg mijn smaak. En ten tweede legt een abstract spel nu eenmaal (vaak) de focus op het spelmechanisme. En het uitdagende spelmechanisme weegt voor mij veel zwaarder dan mijn mening over het artwork. En ik ben heel erg te spreken over het spelmechanisme.

Dus…

Deze Mandala gaan we mooi niet in de rivier gooien ;).

Mijn Mandala spel review in het kort: Een eenvoudig, doch uitdagend abstract 2-speler spel waarbij je je tactiek de volledige 20 minuten moet blijven aanpassen en steeds op je hoede moet blijven voor je tegenstander!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Mandala Spel: Waar te koop?

Je kunt het Mandala spel online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het 2 speler spel Mandala van 999 Games. Ik liet je zien wat er in de doos zat, gaf de speluitleg én deelde mijn Mandala spel review met je.

Ken jij Mandala al? En wat vind jij er van? Of heb je er nog een vraag over? Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *