Voor dit bordspel reizen we af naar de witte stranden van het Hawaïaanse eiland, Maui. En wat is het enige stressvolle op vakantie? Juist. Een goed plekje vinden voor je handdoek! En dat is precies wat we in dit bordspel gaan doen.
In dit blog vind je VEEL foto’s, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Maui bordspel review met je!
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het bordspel Maui zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je op het strand meerdere handdoeken in het zand vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Tile placement
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Next Move Games
- Spelauteur: Frank Crittin, Grégoire Largey & Sébastien Pauchon
- Illustrator: Chris Quilliams
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Maui:
- 4 Dubbelzijdige strandborden
- 1 Marktbord
- 1 Scorebord (basisspel)
- 1 Scorebord uitbreiding (voor de zandkrabvariant)
- 1 Buidel
- 6 Zandmunten
- 20 Scorestenen (5 per kleur)
- 32 Parasolfiches (8 per speler)
- 28 Zandkrabfiches (7 per speler)
- 60 Handdoektegels
- 4 Handdoekfiches
- 20 Dubbelzijdige straffiches
- 1 Startspelerfiche
- 1 Maui spelregels (Nederlands)
- 1 Maui spelregels (Frans)
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De binnenkant ziet er zo uit en bevat een mooie insert:
Je vindt de Maui spelregels terug in een boekje van 8 bladzijden. Je krijgt de regels in het Nederlands en in het Frans:
Er is een standaard scorebord:
En een uitbreiding op het scorebord:
Daarnaast is er een marktbord:
Op het marktbord plaats je handdoektegels:
En die trek je uit de buidel:
Voor elke speler is er een strandbord (spelerstableau):
Die zijn dubbelzijdig. Hieronder zie je de voorkant voor het basisspel:
En de achterzijde, geschikt voor de Zandkrabvariant:
Elke speler krijgt 5 scorestenen in de vorm van schelpen:
Ook krijgt elke speler parasolfiches. Achterop staan parels en handdoeksymbolen:
Én elke speler krijgt zandkrabfiches (voor de Zandkrabvariant):
Dan zijn er nog zandmunten:
Handdoekfiches:
Zogenaamde, dubbelzijdige straffiches:
En een startspelerfiche:
3 – Maui: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Maui? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Maui speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Maui?
In Maui ga je handdoeken op het strand leggen. Tijdens je beurt kies je een handdoek en die leg je op je spelersbord, grenzend aan je meest rechtse handdoek. De handdoeken moeten elkaar raken met ten minste 1 overeenkomstige kleur. Door dezelfde kleur tegen elkaar te leggen kun je 1, 2 of 3 stappen vooruit op het spoor van die kleur. Tijdens het plaatsen van handdoeken kun je nog bonussen, krabben en parels vinden.
De kleursporen en parels leveren aan het einde van het spel punten op. Handdoeken die te dichtbij of te ver van de zee liggen én verzamelde krabben zijn minpunten waard. De speler met de meeste punten wint.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Maui. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
- Zandkrab-variant
3.1 – Voorbereiding
Leg het scorebord op tafel met de blauwe en oranje handdoekfiches op de betreffende velden. Leg het marktbord ernaast met op elk veld 1 zandmunt. Stop alle handdoektegels in de zak, trek er 6 en leg die op het marktbord. Op elke tegel staan in een hoekje 2 witte schelpjes. Alle tegels die tijdens het spel worden geplaatst moeten dezelfde positie hebben als de tegels op het marktbord. Vorm een voorraad van de straffiches.
Geef elke speler een spelersbord, 5 scorestenen, 1 zandmunt en 8 parasolfiches. Elke speler legt de parasolfiches willekeurig gedekt op hun tableau en draait ze dan open. Ook neemt iedereen 1 handdoektegel uit de buidel en legt deze links op de steiger van zijn of haar spelersbord. Geef de startspeler de blauwe zeester en je kunt beginnen.
3.2 – Spelverloop
Je speelt Maui in een onbepaald aantal rondes. Elke ronde komt elke speler een keer aan de beurt, te beginnen met de startspeler en dan in de richting van de klok mee. Tijdens je beurt moet je één van de twee acties uitvoeren:
- Handdoektegel plaatsen
- Zandmunten nemen
1. Handdoektegel plaatsen
A – Eerst kies je een handdoektegel uit één van de rijen op het marktbord. Van links naar rechts kosten de tegels, 0, 1 of 2 zandmunten. Als je een zandmunt moet betalen leg je deze links van de rij waar je de tegen uit koopt. Heb je niet genoeg zandmunten? Dan mag je de betreffende tegel niet nemen.
Neem vervolgens de tegel, schuif alle overgebleven tegels in die rij naar links (het gratis veld) en leg een nieuwe tegel op het meest rechtse veld.
B – Daarna leg je de door jou gekozen handdoektegel op je bord. Je bord bestaat uit 12 kolommen van elk 7 rijen. Per kolom mag je 1 handdoek plaatsen. Deze handdoek moet met minstens 1 patroon horizontaal grenzen aan jouw laatste (meest rechtse) handdoektegel.
Bedek je een parasolfiche? Voer dan het effect uit. Een parel leg je op de betreffende plek op je steiger en levert punten op. Met een scorepatroon mag je jouw scoresteeen één vakje vooruit zetten op één van de getoonde patronen.
Belangrijk: Handdoeken moeten altijd zó worden gepositioneerd, dat de witte schelpjes in dezelfde hoek zitten als de tegels op het marktbord. Je mag tegels dus NIET draaien.
Als je een handdoekfiche hebt, mag je die nu plaatsen.
Handdoektegels moeten binnen kaders worden geplaatst maar mogen, zolang er minimaal 1 gelijk patroon is verbonden met de vorige handdoektegel, aan de bovenkant (oceaan) of onderkant (bomen) uitsteken. Voor elk patroon dat uitsteekt krijg je wel een straffiche dat 1 minpunt waard is. Afgedekte patronen mag je niet meer gebruiken voor een match met volgende tegels.
C – Nadat je een handdoektegel hebt geplaatst scoor je punten voor elk overeenkomstig patroon dat horizontaal aan elkaar grenst. Afhankelijk van de rij waarin het patroon ligt, mag je 1, 2 of 3 stappen met je scoresteen vooruit op het scorespoor van dat patroon. Als je met één tegel meer dezelfde patronen met elkaar verbindt, mag je ook op meer scoresporen vooruit.
Bereikt of passeert je scoresteen het vakje op het scorespoor met de blauwe of oranje handdoek? Dan mag je dit fiche nemen.
2. Zandmunten nemen
Als je geen handdoektegel kunt of wilt plaatsen, mag je alle zandmunten van 1 muntveld naar keuze nemen. Elke zandmunt is 1 punt waard aan het einde van het spel.
Kun je geen handdoektegel plaatsen én geen zandmunten nemen? Neem dan gratis een handdoektegel van het marktbord en leg deze dan in op de middelste 3 velden van de eerstvolgende kolom. Deze tegel activeert niks: geen parasolfiches en geen punten. Het dient puur als een nieuwe starttegel voor je volgende beurt.
3.3 – Einde van het spel
Zodra een speler zijn of haar 12e handdoektegel heeft geplaatst, wordt de ronde afgemaakt en daarna volgt de puntentelling.
Je krijgt punten voor:
- De 5 scoresporen
- Verzamelde parels
- Zandmunten
- Straffiches (minpunten)
De 1e tiebreaker is het laagste aantal handdoektegels op het strand. De 2e tiebreaker is het hoogste aantal zandmunten. De 3e tiebreaker is de speler die als laatste aan de beurt was.
3.4 – Zandkrab-variant
Met de zandkrab-variant verzamel je geen parels, maar kun je wel gemene krabben tegenkomen. Aan het begin van het spel leg je zandkrabben gedekt op je spelersbord. Plaats je een handdoektegel over een krab? Draai de krab dan om en leg ‘m op het patroon dat de krab bedekte. Dit patroon levert nu minpunten op én is inactief.
Je mag geen handdoekfiches op krabfiches leggen!
Je kunt de basis- en zandkrabvariant ook combineren. Je speelt dan eerst het basisspel en daarna de zandkrabvariant. Het scorespoor wordt verlengd met een extra bord. Na het basisspel wordt de speler met de laagste speler de startspeler van de zandkrabvariant. Parels en straffiches die je tijdens het basisspel hebt verzameld tellen mee bij de eindtelling.
De speler die na beide varianten de hoogste score heeft, wint!
4 – Maui Bordspel: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Maui bordspel recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Maui zijn eilandbewoners en toeristen op het gelijknamige eiland op weg naar het strand. Daar zoeken ze het beste plekje voor hun handdoek en jij gaat ze daarbij helpen. Dicht bij het strand of juist in de schaduw van de palmbomen zijn de beste plekjes. En leg je handdoeken met dezelfde patronen naast elkaar? Dan zorgt het fraaie aanzicht voor extra aanzien!
Handdoeken leggen. Daar draait het om in dit bordspel.
Thematisch is er over nagedacht, maar het klopt niet helemaal. Ik bedoel, dat betere plekjes dichtbij de zee en in de schaduw meer punten waard zijn: check. Echter, dat je pas punten krijgt als je handdoeken met dezelfde patronen naast elkaar legt… dat is thematisch niet logisch.
Enfin, maakt dat uit? Nee. Want ondanks die thematische flaw zorgt Maui voor een zwoel, zomers gevoel op tafel. Het speelmateriaal is kleurrijk en de zee, strand en schelpjes laten mij verlangen naar de vakantie. Dan doe je toch iets goed met de uitstraling.
Wel vind ik het jammer dat ze een licht- en donkerrode kleur hebben gekozen. Dat ligt wel erg dicht bij elkaar. Misschien is er een reden voor, maar ik heb die niet kunnen ontdekken.
De uitgever van Maui is ook verantwoordelijk voor de spellen Azul en Yak. Dit zijn mooie voorbeelden van spellen met hoogwaardig speelmateriaal. Maui past goed in dat rijtje.
De spelersborden zijn misschien wat slapjes én de illustraties van het strand op de markt- en scoreborden sluit niet echt aan. Toch kan ik niet anders dan concluderen dat het speelmateriaal van goede kwaliteit is. Fraaie houten schelpjes en dikke tegels voor o.a. handdoeken, munten en parasollen.
Tot slot wil ik je aanraden om de stansborden niet weg te gooien. Leg er een stuk of 6 onder de insert. Daarmee komt de insert tot bovenaan de doos, waardoor deze bijna volledig afsluit. Je kunt de doos dan vervoeren of verticaal stallen, zonder dat al het speelmateriaal door de doos wordt geschud.
Al met al klinkt het thema (handdoeken op het strand leggen) niet spannend, maar ik vind het wel verfrissend. De productiewaarde is goed en de look&feel zorgt voor een heerlijke, zomerse uitstraling.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de Maui spelregels – voor zover ik kan beoordelen – volledig. Wel ogen ze wat druk en mis ik vooral op pagina’s 4 en 5 wat structuur. Een belangrijk onderdeel van een beurt wordt in een volledig kader gegooid waarbij het lastig is om goed te scannen. De regels doen wat ze moeten doen. Het had alleen iets gebruiksvriendelijker gekund.
Qua complexiteit (niet qua gameplay!) kun je Maui vergelijken met spellen als:
Vanuit complexiteit is het dus vrij toegankelijk. Ik denk dat vooral spelers die van een puzzel-element houden dit erg leuk vinden. Dus… liefhebbers van Azul, Patchwork, Cascadia. Dat soort spellen.
Strategie of Geluk?
De spellen die ik net noemde kenmerken zich door een mix van geluk en tactiek. Dat geldt ook voor Maui.
Je bent afhankelijk van de handdoektegels die er liggen. En hoewel je meerdere opties hebt om te kopen, kun je de pech hebben dat er geen geschikte handdoek voor jou bij ligt. Of hij ligt er wel, maar dan moet je 1 of 2 zandmunten betalen. Grist je tegenstander die in zijn of haar beurt dan weg en ligt er in jouw volgende beurt dan wéér geen goede handdoek? Tja, dat is echt balen.
Ondanks die geluksfactor (die ook in je voordeel kan werken!) kun je wel tactiek toepassen. Kijk niet alleen naar welke handdoektegel nu op je tableau past. Kijk ook naar welke handdoeken (die nu 1 of 2 zandmunten kosten) in een volgende beurt passen bij de handdoek die je nu gaat kiezen. Dit betekent simpelweg: kansen spreiden.
Spelers zullen ook handdoeken wegpakken. Kijk daarom ook bij je tegenstanders. Hoe aannemelijk is het dat zij een bepaalde handdoek wegpakken die jij kunt gebruiken? Neem ook deze informatie mee in het maken van je keuze.
En als het even kan… zorg dat je altijd 1 of 2 zandmunten hebt. Als je alles kwijt bent, kost je dat zo ontzettend veel vrijheid. Als dan geen gratis handdoek fatsoenlijk op je tableau past, word je gedwongen om een beurt op te offeren. Kun je dus een keer een zandmunt pakken in plaats van een handdoektegel? Doe dat gerust.
Let bovendien op de sprongen die elk scorespoor maakt. Soms kun je misschien wel 4 stappen vooruit op bijvoorbeeld donkerblauw, maar levert dat ‘slechts’ 4 punten op. Kun je ook 1 stap vooruit op lichtblauw? Dan is er een positie waarbij je met 1 stap maar liefst 5 punten verdient. Denk dus niet alleen in de hoeveelheid stappen die je kunt zetten. Kijk ook naar de punten die elke stap oplevert.
Tot slot wil ik kwijt dat Maui met 2 spelers een tactischer spel is dan met 4 spelers. Met 2 spelers kun je beter voorspellen welke handdoektegels je zou kunnen pakken. Dit geeft meer grip en maakt dat je beter kunt plannen. Bij 4 spelers kun je minder goed plannen. Er zijn namelijk nog 3 spelers na jou die handdoektegels gaan pakken. Dit verhoogt de geluksfactor juist iets.
Spelmechanisme
Het Maui bordspel draait vooral om de combinatie van Tile Placement en Pattern Building. Spelers leggen tegels tegen elkaar aan op hun spelerstableau. Daarbij willen ze specifieke patronen uitbreiden om punten te verdienen. Om dat te doen dien je vooraf onbepaalde patronen op je spelersbord te creëren. Je bouwt met tegels dus aan patronen.
Je kent dit misschien wel uit Azul, Sagrada, Cascadia, Takenoko, The Isle of Cats, Tiny Towns en Ubongo.
Je zou kunnen zeggen dat er ook nog een vorm van Set Collection in zit. Je vormt in principe zo groot mogelijke setjes van patronen én je kunt proberen om parels van dezelfde kleuren te verzamelen. Des te meer je er verzamelt, des te meer punten die opleveren.
Het maken van setjes komt ook voor in de spellen Sushi GO, Berenpark, Pandemic, 7 Wonders, Wingspan, Splendor en Ticket to Ride: Europe.
Interactie
Er zit zeker wat interactie in het bordspel Maui.
Ongeveer de helft van de interactie is passief. Spelers zijn vooral bezig met wat ze zelf nodig hebben en niet wat ze weg kunnen pakken voor een andere speler. Daarbij wordt met regelmaat een handdoektegel weggepakt die de speler na jou ook graag had willen hebben. Ook het wegpakken van zandmunten – puur omdat je ze zelf nodig hebt – kan vervelend zijn voor een speler na jou.
Bovendien heb je binnen het passieve spectrum nog de race op het gele en rode spoor. De speler die daar als eerste het vijfde veld bereikt krijgt een handdoekfiche. Dit kan voor leuke concurrentie zorgen.
Na meerdere potjes merk ik dat er ook een agressieve vorm van interactie in komt. Dit betekent niet dat stranden van spelers compleet worden vernield, maar wel dat er doelbewust tegels en munten worden weggepakt. Zodra spelers meer ervaren zijn, is het gewoon een tactiek om de handdoektegel te pakken die jij kunt gebruiken en die je tegenstander nodig heeft.
En dan zijn er nog zandmunten. Het kan bijzonder tactisch, doch gemeen zijn om zandmunten te sparen. Hiermee beperk je het aantal opties waaruit je tegenstanders kunnen kiezen en zullen ze soms worden gedwongen om een handdoektegel op hun tableau te plaatsen waar ze niks voor krijgen.
Herspeelbaarheid
De herspeelbaarheid van Maui is hoog.
Je hebt 60 verschillende tegels, waarvan er maximaal 48 op de strandborden komen en nog 6 op het marktbord. Echter leert de ervaring dat niet elke speler zijn of haar strandbord vol zal krijgen. Hoe dan ook: de hoeveelheid tegels, het feit dat deze nooit in dezelfde volgorde uit de buidel worden gepakt en dat ze altijd weer anders op je spelerstableau worden gelegd, staat in de basis al garant voor een goede herspeelbaarheid.
Daar komt ook nog eens bij dat je een extra variant hebt om te spelen. De zogenaamde ‘Zandkrab-variant’. Bonussen (zoals parels) vervallen en de kans op minpunten door krabben neemt toe. Je kunt deze variant op zichzelf spelen en zelfs combineren met het basisspel voor een extra lang potje Maui.
De enige ‘maar’ in het verhaal is dat het spelverloop relatief eentonig is. Je kiest een tegel, plaatst deze, krijgt punten en handelt een eventuele bonus af. Ik denk alleen dat liefhebbers van puzzelspellen dit niet als iets negatiefs zien, maar juist fijn vinden!
Mijn Maui spel review in het kort?
Hoewel het thema van Maui (handdoeken op het strand leggen) niet heel spannend klinkt, voelt het wel erg verfrissend. Het spel heeft een hoge productiewaarde en zorgt voor een kleurrijk tafereel. Je mag weer lekker puzzelen en dat is misschien niet origineel, maar de gameplay doet niets af aan vergelijkbare spellen. What can I say? Met Maui leg je een vakantiebestemming op tafel waar liefhebbers van puzzelspellen als Azul, Sagrada en Cascadia maar al te graag naartoe reizen!
5 – Maui Bordspel: Waar te koop?
Je kunt het bordspel Maui online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Maui. Het werd bedacht door Frank Crittin, Grégoire Largey & Sébastien Pauchon en internationaal uitgebracht door Next Move Games. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Maui spel review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Patrice Audet via Pixabay.