Maya: Spel Uitleg, Unboxing & Review!

Maya Spel: Uitleg, Unboxing & Review

De Maya’s hadden veel te bieden. Zo waren ze sterren in de astronomie, ontdekten ze als één van de eersten chocolade en blonken ze uit in wiskunde.

Doet het spel Maya, uitgebracht door White Goblin Games, eer aan de rijke historie van deze bevolking? Dat lees je in deze Maya spel review!

Voordat je begint met lezen: WhiteGoblinGames gaf mij het spel Maya zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog over Maya bespreek ik de volgende onderdelen:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Maya: Speluitleg
  5. Maya: Review
  6. Maya: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 2-4 Personen
  • Speelduur: 45 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Spelauteur: Brett J. Gilbert & Trevor Benjamin
  • Illustrator: Denis Martynets
  • Te koop bij: WhiteGoblinGamesSpellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Beleef de ontwikkeling en opkomst van de Maya’s. Ontgin het land, zorg voor een bloeiende landbouw en laat steden groeien. Plant Maïs, squash, aardappelen en pepers om de bevolking in de snelgroeiende steden van voedsel te voorzien.

Verspreid over het schiereiland Yucatán bevinden zich verschillende tempels. In de buurt van deze tempels ontstaan steden. Grote steden zorgen voor veel macht. Degene met de meeste invloed in een stad, scoort de meeste punten.

Wie levert de beste bijdrage aan de ontwikkeling van het land en heeft aan het einde van het spel de meeste punten?”

3 – Wat zit er in de doos?

Zoals altijd begin ik eerst maar eens met een lijstje van spelinhoud:

  • 1 Speelbord
  • 12 Grenstegels
  • 4 Tegelrekjes
  • 13 Tempels
  • 13 Tempeltegels
  • 32 Zwarte Plantagetegels
  • 32 Rode Plantagetegels
  • 32 Groene Plantagetegels
  • 32 Blauwe Plantagetegels
  • 4 Scoreschijfjes

Dan zie je hieronder de voorkant van de doos:

Maya Spel: Voorkant Doos

En de achterkant van de doos:

Maya Spel: Achterkant Doos

En natuurlijk de binnenkant van de doos:

Maya Spel: Binnenkant Doos

En zo ziet de binnenkant er gevuld uit:

Maya Spel: Binnenkant Doos (Gevuld)

De Maya spelregels krijg je in het Nederlands en Engels. Voor elke taal zijn er 4 bladzijden. Het doorspitten van de spelregels valt dus mee!

Maya Spelregels

Dan het speelbord. Hier staat het schiereiland Yucatán (van Mexico) op afgebeeld.

Funfact: Zoek maar eens op Google Maps naar Yucatán. Als je het zoekresultaat een beetje draait zie je hoe het bord dit deel van Mexico weerspiegelt. Beetje inzoomen en je ziet diverse tempels zoals Tikal en Calakmul!

Anyway, het bord 😉

Maya Spel: Speelbord

Je ziet dat het gebied is opgedeeld in 4 kleuren: groen, geel, blauw en roze. Als je met 4 spelers speelt, gebruik je alle gebieden. Bij 3 of 2 spelers doen bepaalde gebieden niet mee. Je bakent deze gebieden dan af met onderstaande grenstegels:

Maya Spel: Grenstegels

Even ter illustratie. Stel dat roze niet meedoet, dan bedek je de roze rand zoals je hieronder ziet:

Maya Spel: Gebruik van Grenstegels

Zodra er een tempel wordt ontdekt, leg je daar een tempelfiche op:

Maya Spel: Tempelfiches

En daar bovenop zet je een van de tempels:

Maya Spel: Tempels

En dat ziet er dus zo uit:

Maya Spel: Tempel op Tempelfiche

Elke speler krijgt dus 32 plantagetegels (zakjes zitten erbij!!!). Daarop staat peper, squash, aardappel en maïs. Van elk gewas zijn er zes tegels met een waarde van 1 en twee tegels met een waarde van 2. Ook krijgt elke speler een scorefiche:

Maya Spel: Plantagetegels & Scorefiches

Voor elke speler is er een tegelrekje om je actieve gewassen op te plaatsen:

Maya Spel: Tegelrekjes

4 – Maya Spel: Uitleg

Het doel van het spel Maya is om de meeste punten te scoren. Die punten scoor je door gewassen te verbouwen en steden van eten te voorzien.

Ik deel m’n Maya speluitleg op in de volgende 3 onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het Spel

4.1 – Voorbereiding

Leg het bord midden op tafel en baken, afhankelijk van het aantal spelers, het aantal gebieden af. Leg de scorefiches op de rand van het bord, vóór vakje 1.

Geef elke speler een tegelrekje en 32 plantagetegels in dezelfde kleur. Elke speler legt deze tegels gedekt voor zich neer, trekt 5 tegels en plaatst ze op zijn rekje.

Leg tot slot een tempelfiche mét tempel erop op het vakje van Tikal. Dit is het startpunt.

Hieronder vind je de startopstelling voor een 3 spelerspel (het roze gebied is daarbij afgebakend met grenstegels; hier mag niet worden gebouwd):

Maya Spel: Startopstelling 3 Spelers

4.2 – Spelverloop

Je speelt Maya om de beurt. Als je aan de beurt bent mag je één van deze 2 acties uitvoeren:

  1. Plantagetegels leggen
  2. Steden uitbreiden

Plantagetegels leggen

Je moet plantagetegels altijd laten aansluiten aan tegels die al op het bord liggen. Ook mag je maar 1 soort gewas per beurt neerleggen. En je mag wel meer dan 1 tegel neerleggen, maar alle tegels die je neerlegt moeten aan elkaar grenzen.

Voor elk gewas dat je neerlegt krijg je direct punten. Tegels met één gewas erop zijn 1 punt waard. Tegels met twee gewassen erop zijn 2 punten waard.

Het kan zijn dat een specifiek gewas in jouw kleur tegel al op het bord ligt. Leg je hier een tegel aan van hetzelfde gewas? Dan krijg je die beurt niet alleen punten voor de nieuwe tegels, maar ook voor de tegels die er al lagen (en dus hetzelfde gewas hebben).

Nadat je tegels hebt aangelegd, is je beurt voorbij.

In het voorbeeld hieronder legt de blauwe speler 3 plantagetegels aan met een totale waarde van 4:

Maya Spel: Plantagetegels Aanleggen

Steden uitbreiden

Je mag er ook voor kiezen om een plantagetegel gedekt te houden en te gebruiken als staduitbreiding. Je legt deze tegel dan met de achterzijde naar boven tegen een tempelfiche op het bord aan. Dit vergroten van een stad levert niet direct punten op, maar zorgt er wél voor dat je meer punten voor deze stad kunt krijgen.

Zodra je geen tegels meer aan een stad kunt leggen, is de stad af. Op dat moment worden er direct punten uitgedeeld, naar gelang de grootte van de stad. De speler met de meeste, direct aangrenzende gewassen rondom de stad krijgt de meeste punten. Ook een tweede plaats levert punten op.

Nadat je een stad hebt uitgebreid, mag je 3 gedekte tegels uit je voorraad pakken en op je tegelrekje plaatsen. Je mag nooit meer dan 7 tegels op het rekje hebben staan!

Hieronder legt de blauwe speler een omgedraaide plantagetegel aan, aan een tempel. Daarmee wordt de stad vergroot tot 2 tegels:

Maya Spel: Stad Uitbreiden

4.3 – Einde van het Spel

Zodra een speler zijn of haar laatste fiche heeft gespeeld, eindigt direct het spel. Er wordt niks meer gescoord (ook geen incomplete steden). Alle punten worden al tijdens het spelen uitgedeeld. Er wordt dus simpelweg gekeken naar wie vooraan staat op het scorespoor. Hij of zij wint!

5 – Maya Spel: Review

Ik begin deze Maya spel review met het speelmateriaal. Je krijgt namelijk een mooi bord en veel tegels. Bijna tafelvullend zullen we maar zeggen. Ideaal voor als je het gevoel van een ‘groot’ bordspel wil hebben. Ook fijn is dat je het in nog geen minuut hebt opgezet!

De grote hoeveelheid tegels staat trouwens niet gelijk aan moeilijke spelregels. Ik heb er namelijk 1x doorheen moeten bladeren en toen was het spel mij direct duidelijk. Ook het uitleggen aan anderen ging prima. Bij Maya heb je dus geen tergend trage, lange en saaie uitleg nodig!

Ook het spel zelf is niet saai. Je wordt elke beurt weer voor een keuze gesteld:

  • Ga je een plantages bouwen?
  • Ga je een stad uitbreiden?

Voor plantages krijg je direct punten. In een stad moet je eerst investeren. En dan is het nog maar de vraag of jij die punten krijgt of je tegenstander. Maar soms moet je wel een stad uitbreiden om ervoor te zorgen dat je tegenstander ‘m (nog) niet af kunt maken.

Je komt dus elke keer weer voor keuzes te staan. Je moet wikken en wegen. Bepalen wat op dat moment het beste is. Goed naar het speelveld kijken, vooruit plannen en anticiperen op je tegenstanders helpen daarbij.

Er is geen puntentelling op het einde. Op het moment dat het spel afgelopen is, is de winnaar direct duidelijk. Namelijk de speler wiens scorefiche het verst op het scorespoor staat.

Ik weet dat sommige spelfanaten het liefst nog een telling aan het einde zien, omdat dit de winnaar niet direct verklapt en het spannend blijft. Maar tijdens de potjes Maya die ik heb gespeeld, lag iedereen eigenlijk steeds dicht bij elkaar. Ondanks een ‘plottwist’ aan het einde, bleef Maya spannend tot de laatste tegel!

Mijn Maya spel review in het kort: Een bordspel dat je dankzij de eenvoudige spelregels snel door hebt, maar je door het benodigde wikken en wegen óók voldoende uitdaging biedt!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Maya Spel: Waar te koop?

Je kunt het spel Maya online bestellen op WhiteGoblinGames, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Maya, uitgebracht door White Goblin Games. Ik liet je zien wat er in de doos zit, gaf een speluitleg én deelde mijn Maya spel review.

Ken jij Maya al? Wat vind jij ervan? En heb je nog vragen? Ik hoor graag van je in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Vincent Godfroy via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *