Memorinth Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Memorinth Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Mijn dochtertje is nu 5 jaar en krijgt spelletjes met de paplepel ingegoten. Goede opvoeding nietwaar ;)?

Ze vraagt gelukkig ook pro-actief om spelletjes te doen. Voorheen koos ze met name peuterspellen, maar sinds een paar maanden heeft ze ook interesse in spellen met wat meer diepgang.

Toen ik de vraag kreeg om Memorinth te reviewen en een vanaf leeftijd van 6 jaar op de doos zag, wilde ik ‘m wel eens testen met m’n dochter en anderen. Kijken hoe dat zou gaan.

Mijn bevindingen vind je terug in deze Memorinth review!

Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het bordspel Memorinth zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals het boek van de gebroeders Grimm bestaat uit meerdere sprookjes, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Memorinth:

  • 1 Startkaart
  • 24 Boskaarten
  • 1 Startspelerkaart
  • 4 Houten speelstukken
  • 8 Sprookjesfiguur kaarten
  • 1 Actiekaart
  • 6 Klavertjes vier
  • Memorinth spelregels

Tijd voor de foto’s!

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Memorinth Spel: Voorkant Doos

En de achterkant van de doos:

Memorinth Spel: Achterkant Doos

De binnenkant heeft een inlay, maar die is niet per se functioneel. Ach, het geeft wel smoel :).

Memorinth Spel: Binnenkant Doos

De Memorinth spelregels vind je terug op een leaflet:

Memorinth Spel: Spelregels

Voor elke speler is er een houten speelstuk:

Memorinth Spel: Houten Speelstukken

Voor de startspeler is er een dubbelzijdige startspelerkaart. Aan de ene kant staat de zon en aan de andere kant de maan:

Memorinth Spel: Startspelerkaart

Het sprookjesbos wordt gevormd door een vierkant te maken van 5 bij 5 kaarten. In het midden ligt de startkaart en de 24 overige kaarten leg je eromheen:

Memorinth Spel: Startkaart & Boskaarten

Aan elke zijde van het bos komen 2 sprookjesfiguren te liggen:

Memorinth Spel: Sprookjesfiguren

Bovenstaand speelmateriaal is nodig voor het initiële spel vanaf 6 jaar.

Met onderstaand speelmateriaal (een dubbelzijdige actiekaart en 6 klavertjes vier munten) kun je 2 ingewikkeldere varianten creëren:

Memorinth Spel: Actiekaart Zijde A
Memorinth Spel: Actiekaart Zijde B
Memorinth Spel: Klavertjes Vier Munten

3 – Memorinth: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte Memorinth speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Memorinth?

In Memorinth zijn alle spelers verdwaald in het bos. Gelukkig zijn er sprookjesfiguren om te helpen. Spelers draaien om de beurt een kaart om en dan komt er één van de acht sprookjesfiguren tevoorschijn. Als er een weg is, mag je jouw houten figuur in de richting van dit sprookjesfiguur verplaatsen. Deze bevindt zich namelijk aan één van de vier zijden buiten het bos.

De speler die als eerste zijn houten figuur uit het bos weet te krijgen, wint!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere Memorinth speluitleg:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel
  4. Master Memorinth

3.1 – Voorbereiding

Leg de startkaart midden op tafel met de lichte zijde naar boven. Leg daar de 24 boskaarten afwisselend van licht en donker omheen en vorm zo een raster van 5×5 kaarten. Zorg ervoor dat de bomen goed op elkaar aansluiten!

Plaats aan elke zijde van het sprookjesbos willekeurig 2 sprookjesfiguren.

Elke speler kiest een speelfiguur en die wordt op de startkaart gezet. Bepaal vervolgens de startspeler. Hij of zij krijgt de startspelerkaart en legt deze met de zon naar boven voor zich neer.

Voor je op tafel ligt nu zoiets als hieronder:

Memorinth Spel: Startopstelling voor 3 Personen

3.2 – Spelverloop

Het doel van Memorinth is om als eerste je houten speelfiguur uit het sprookjesbos te krijgen.

Aan het begin van een ronde geef je de startspelerkaart door en draai je deze naar de andere zijde. (NB: In de eerste ronde sla je deze stap over!) De zijde die open ligt (zon of maan) bepaalt welke boskaarten je mag opendraaien (licht of donker).

De startspeler voert eerst zijn beurt uit, waarna de spelers met de klok mee volgen. Als je aan de beurt bent voer je onderstaande 2 acties uit:

  1. Boskaart omdraaien
  2. Speelfiguur verplaatsen

Je moet een boskaart omdraaien die bij de open zijde van de startspelerkaart past. Toont deze de zon? Dan mag je alleen lichte kaarten omdraaien. Toont deze de maan? Dan mag je alleen donkere kaarten omdraaien.

Daarnaast mag je geen kaart omdraaien waar een speelfiguur op staat!

Memorinth Spel: Boskaart Omdraaien

Op elke boskaart (en aan elke zijde) staat een willekeurig sprookjesfiguur afgebeeld. Zodra je dus een boskaart omdraait, komt er zo’n figuur tevoorschijn. Dit figuur ligt ook als kaart naast één van de vier zijden van het bos.

Nu mag je jouw speelfiguur 1 kaart in de richting van dit sprookjesfiguur (die naast het bord ligt) verplaatsen. Maar let op! Er moet een pad tussen de 2 boskaarten zijn, anders kun je jouw speelfiguur niet verplaatsen.

Je moet dus gaan ontdekken waar handige routes uit het bos lopen én onthouden op welke boskaarten bepaalde sprookjesfiguren staan. Want alleen zo kun je jouw speelfiguur de goede richting op sturen.

3.3 – Einde van het spel

Memorinth Spel: Ontsnappen uit het Bos

Zodra een speler zijn of haar speelfiguur uit het sprookjesbos heeft laten ontsnappen, eindigt het spel. Deze speler wint bovendien Memorinth!

3.4 – Master Memorinth

Er zijn 2 varianten die je afzonderlijk van elkaar kunt spelen om Memorinth wat ingewikkelder te maken.

Variant A

Voor de eerste variant gebruik je zijde A van de actiekaart. Je legt nu 4 sprookjesfiguren rondom het bos en 4 rondom deze actiekaart.

Memorinth Spel: Opstelling Variant A

Toont een boskaart na het omdraaien een sprookjesfiguur dat bij de actiekaart ligt? Dan verplaats je je houten speelfiguur niet en volg je de instructies van de actiekaart op, die staan beschreven aan de zijde waar het figuur staat.

Dit betekent dat je een kaart aan het uiteinde van een rij of kolom wisselt met een kaart aan het andere uiteinde van die betreffende rij of kolom.

Variant B

Voor de tweede variant gebruik je zijde B van de actiekaart. Ook nu leg je 4 sprookjesfiguren rondom het bos en 4 rondom deze kaart.

Memorinth Spel: Opstelling Variant B

Toont een boskaart na het omdraaien een sprookjesfiguur dat bij de actiekaart ligt? Dan verplaats je je houten speelfiguur niet en volg je de instructies van de actiekaart op, die staan beschreven aan de zijde waar het figuur staat:

  1. Verwissel 2 willekeurige boskaarten (zonder speelstuk) met elkaar.
  2. Neem 1 klavertje vier uit de algemene voorraad, of als die leeg is, van een andere speler.
  3. Bekijk de onderkant van een boskaart waar geen speelstuk op staat.
  4. Verwissel 2 van de 8 sprookjesfiguren met elkaar.

In deze variant (en alleen in deze variant) doen de goblins mee die op de boskaarten staan. Als je langs een goblin wil, moet je deze 1 klavertje vier betalen. Heb je die niet? Dan mag je jouw speelfiguur niet verplaatsen.

4 – Memorinth Bordspel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Memorinth recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Memorinth heeft een thema dat kinderen aanspreekt, namelijk sprookjes.

Maar naar mijn mening slaat het spel hier direct de plank mis. De illustraties zijn veel te cryptisch en grappig weergegeven. Dit spreekt vooral volwassenen en oudere kinderen aan. Maar jonge kinderen leggen niet zo snel een sprookjes-associatie bij deze illustraties.

Memorinth Spel: Sprookjesfiguren

Ik vind wel dat het speelmateriaal van goede kwaliteit is, dat de illustraties mooi zijn en dat de symboliek erg duidelijk is.

Spelregels & Toegankelijkheid

Eigenlijk heb ik niks aan te merken op de spelregels, behalve dat ik 1 stukje informatie miste. In de Nederlandse spelregels staat namelijk niet beschreven of- en wanneer je de startspelerkaart moet omdraaien. Hier heb ik dus de Engelse spelregels nageslagen.

Dus, voor de volledigheid: Wanneer draai je de startspelerkaart om? Zodra deze kaart wordt doorgegeven aan de volgende speler.

Wat betreft de toegankelijkheid. Memorinth is een kinderspel en familiespel. Het is dus niet moeilijk en zeer toegankelijk. Maar wel echt vanaf die 6 jaar.

Mijn dochtertje van 5 heeft veel spellen snel door, maar had toch wel wat moeite met Memorinth. Waarschijnlijk omdat je 2 dingen moet onthouden:

  1. waar de sprookjesfiguren zitten
  2. waar de paden zitten die je uit het bos leiden

Memory gaat haar echt goed af. Dit was alleen toch iets te lastig. Maar hey, White Goblin Games heeft vanaf 6 jaar op de doos gezet en dat lijkt me helemaal goed.

Een groot voordeel is natuurlijk dat je het spel kunt transformeren in Master Memorinth en het dus moeilijker kunt maken. Hierdoor wordt het uitdagender en ook toegankelijker voor oudere spelers.

Memorinth Spel: Speelmateriaal

Strategie of Geluk?

Nouja, het is vooral een kwestie van onthouden en enigszins geluk hebben dat je medespelers hun houten speelfiguren niet op een kaart hebben staan die jij wil omdraaien. Echt strategie is het verder niet.

Het test vooral je geheugen en ruimtelijk inzicht.

Interactie

Interactie zit er bijna niet in. Iedereen kan in principe doen wat hij of zij wil. Er zijn een paar momenten dat spelers elkaar kunnen ‘raken’:

  1. Als je een boskaart wil draaien, maar er staat een houten speelfiguur op.
  2. Als iemand een boskaart naast jouw draait, waardoor het pad niet meer klopt.
  3. Als iemand een klavertje vier mag pakken en deze (door de lege voorraad) bij jou steelt.

Ik denk dat bovenstaande vormen van interactie niet snel bewust ontstaan als je met kinderen van 6 jaar en iets ouder speelt. Ik verwacht dat met name oudere spelers anderen ook doelgericht zullen gaan dwarszitten.

Herspeelbaarheid

Door het variabele speelbord is Memorinth nooit hetzelfde. En de korte speelduur maakt dat je best snel een revanche kunt nemen.

Maar de herspeelbaarheid valt of staat met de spanningsboog van je kind en je eventuele eigen interesse in korte spellen als deze. Want ondanks een variabel speelbord, zit er niet veel variatie in het spel zelf.

Memorinth Spel: op Tafel

Mijn Memorinth review in het kort?

Memorinth is een familiespel dat is gebaseerd op de klassiekers Memory en Doolhof (Labyrinth). De tijdloze mechanismen van deze spellen maken Memorinth toegankelijk en uitdagend voor jong en oud. Wel vind ik dat, ondanks het sprookjesthema, de cryptische illustraties vooral volwassenen aanspreken, en niet zozeer kinderen.

5 – Memorinth: Waar te koop?

Je kunt Memorinth online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, WhiteGoblinGames.com en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik je verteld over het familiespel Memorinth, uitgegeven door White Goblin Games. Ik liet je zien wat er in de doos zit, gaf je de speluitleg én deelde mijn Memorinth review.

Wat vind jij er van? Wil je nog iets weten over dit spel?

Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *