Metrolijn Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Metrolijn Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

In 2018 kwam de flip & write Metro X uit. Enkele jaren later werd de editie herzien met iets andere plattegronden en speelkaarten. Daarmee was zag het spel Voll Verplant het daglicht. 999 Games bracht het spelletje naar Nederland onder de naam Metrolijn.

In dit blog laat ik je foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Metrolijn spel review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel Metrolijn zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in de grootste steden meerdere metrolijnen vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Playthrough (video)
  5. Review
  6. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het Metrolijn spel:

  • 1 Scoreblok (met 100 dubbelzijdige scorevellen):
    • 50 Plattegronden van Amsterdam
    • 50 Plattegronden van Berlijn
    • 50 Plattegronden van Parijs
    • 50 Plattegronden van Madrid
  • 14 Kaarten
  • 1 Metrolijn spelregels

Let op: er zitten geen stiften of potloden bij dit spel!

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Metrolijn Spel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Metrolijn Spel: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

Metrolijn Spel: Binnenkant Doos

Je vindt de Metrolijn spelregels terug in een boekje van 8 bladzijden:

Metrolijn Spel: Spelregels

Je krijgt een scoreblok met 100 vellen:

Metrolijn Spel: Scoreblok met Plattegronden

De vellen zijn dubbelzijdig gedrukt, waardoor je er 50 hebt van 4 verschillende steden (Amsterdam, Berlijn, Parijs en Madrid):

Metrolijn Spel: Plattegronden (Amsterdam, Berlijn, Parijs en Madrid)

Dan krijg je nog wat speelkaarten. Hieronder zie je de achterkant:

Metrolijn Spel: Speelkaarten (achterzijde)

En dit zijn de soorten kaarten die je krijgt:

Metrolijn Spel: Speelkaarten (voorzijde)

3 – Metrolijn: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Metrolijn? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Metrolijn speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Metrolijn?

Metrolijn is een flip&write waarin je probeert de meeste punten te halen. Je scoort punten per metrolijn door eindstations te bereiken en overstapmogelijkheden te creëren.

Elke beurt wordt er een kaart open gedraaid. Alle spelers schrijven daarna tegelijk de waarde van de kaart in een wagonraam. Vervolgens zet iedereen het aantal kruisjes op de gekozen metrolijn van de gekozen wagon. Heeft iemand een eindstation bereikt? Dan krijgt deze speler punten. De speler die als eerste een eindstation heeft bereikt krijgt meer punten dan spelers die het eindstation later bereiken.

Zodra alle wagons vol zijn, wint de speler met de meeste punten het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Metrolijn. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. De kaarten
  4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Bepaal samen met welk scoreformulier jullie gaan spelen. Geef iedereen zo’n vel en een potlood. Schud alle speelkaarten, leg ze midden op tafel en wijs de machinist aan. Hij of zij zal elke ronde een kaart opendraaien.

Als het goed is heb je nu zoiets liggen als hieronder:

Metrolijn Spel: Startopstelling voor 3 Personen

3.2 – Spelverloop

In Metrolijn zijn spelers tegelijk aan de beurt. Elke beurt bestaat uit de volgende fasen:

  1. Kaart opendraaien
  2. Waarde van kaart in wagonraam schrijven
  3. Kruizen op metrolijn zetten
  4. Controleren of eindstations zijn bereikt
Metrolijn Spel: 6 Omdraaien

Eerst draait de machinist de bovenste kaart van de trekstapel om en legt deze open op tafel (of op eerder opengedraaide kaarten). Wordt er een 6 omgedraaid? Dan worden aan het einde van deze beurt alle kaarten geschud.

Daarna kiezen alle spelers tegelijk een metrolijn waar ze kruisjes in willen gaan zetten. Je zet de waarde van de kaart in het meest links beschikbare wagonraam van de metrolijn die je kiest.

Metrolijn Spel: Getal in Wagonraam Zetten

Vervolgens kruist iedereen zoveel stations aan op de gekozen metrolijn als de waarde van de omgedraaide kaart.

Daarbij werk je van wagon naar eindstation. Ofwel, je zet steeds een kruisje op het lege station dat zich het dichtst bij de wagon bevindt. Je mag de metrolijn niet verlaten. Kom je een aangekruist veld tegen (dit komt voor bij stations waar metrolijnen samenkomen) dan stop je direct met het zetten van kruisjes. Bereik je een eindstation? Dan stopt je beurt ook.

Metrolijn Spel: Kruisjes Zetten

Tot slot kijkt iedereen of hij of zij een metrolijn heeft afgemaakt. Is dit het geval? Noem dan hardop welke metrolijn dit betreft.

Maakt één speler een metrolijn af? Dan omcirkelt deze speler de links aangegeven punten. De andere spelers zetten er een kruis doorheen. Zij kunnen voor deze metrolijn alleen nog de rechts aangegeven punten halen. Maken meerdere spelers in eenzelfde beurt een metrolijn af? Dan krijgen ze allemaal de links aangegeven punten.

Metrolijn Spel: Bonus Omcirkelen

3.3 – De kaarten

Er zijn een aantal soorten kaarten. Hieronder leg ik ze kort uit:

Grijze kaarten met waarde 3, 4, 5 of 6: Je zet zoveel kruisjes op een metrolijn als de aangegeven waarde.

Grijze kaarten met gekleurde 2 of 3: Dit is een Sneltrein. Je zet zoveel kruisjes op een metrolijn als de aangegeven waarde en mag daarbij stations overslaan.

Gekleurde kaart met een + symbool: Dit is een Overstapmogelijkheid. In plaats van een waarde zet je in + in het wagonraam van de metrolijn die je kiest. Vervolgens zet je een vierkant om het eerste lege station dat je tegenkomt. In het station schrijf je vervolgens de waarde van het aantal verschillende metrolijnen dat bij dat station uitkomt. Dit levert punten op. Dus idealiter kies je een station waar veel lijnen samen komen.

Metrolijn Spel: Overgangsmogelijkheid Omdraaien

Gekleurde kaart met een metro-symbool: Dit is een Gratis rit. Hiermee mag je gratis een kruisje zetten in een station naar keuze. Je mag elk veld kiezen, de normale regels gelden nu niet. Je hoeft geen waarde in een wagonraam te zetten.

Metrolijn Spel: Gratis Rit Omdraaien

3.4 – Einde van het spel

Het spel eindigt als alle wagonramen zijn gevuld. Spelers tellen hun punten:

  • Punten voor afgemaakte metrolijnen (waarde x 1)
  • Punten voor stations met overstapmogelijkheden (waarde x 2)
  • Minpunten voor lege stations (waarde : 2)
Metrolijn Spel: Eindscore

De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijkspel is de tiebreaker de minste lege stations.

4 – Metrolijn spel: Playthrough

In onderstaande video leg ik Metrolijn kort uit en speel ik een volledig potje voor 2 spelers om je een idee te geven van het spel.

5 – Metrolijn spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Metrolijn recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Metrolijn probeer je zo snel mogelijk de eindstations van verschillende metrolijnen te bereiken. Onderweg kun je de beste overstapmogelijkheden creëren. Maar pas op! Stopt je trein voortijdig? Dan blijf je op het spoor achter.

Zoals met de meeste flip&writes zijn thema’s vaak ver te zoeken. En hoewel metro’s, metrolijnen en plattegronden het spel Metrolijn prima aankleden, moet je niet teveel nadenken over wat er thematisch gebeurt. Want dan raak je het spoor bijster.

Metrolijn Spel: Kruisje Zetten

Enfin, het artwork en de gebruikte symbolen zijn duidelijk. Met name de kaarten vind ik sterk. Bovenin staat het getal of symbool dat je in het wagonraam moet invullen (en bij een gratis rit dus niks). Onderin staat wat en hoe je dit op je scorevel moet invullen.

De kwaliteit van het speelmateriaal is voldoende. Grote pré voor het gebruik van dubbelzijdige scorevellen. Beter voor het milieu (en ik gok ook voor de portemonnee).

Tot slot vind ik het noemenswaardig dat er geen potloden of stiften in het doosje zitten. Dit kan een milieuvriendelijke keuze zijn geweest, maar ik kan me ook goed voorstellen dat alles duurder is geworden en 999 Games de prijs op deze manier in de buurt van andere roll & writes kan houden.

Dus: geen spetterend thema, maar de look&feel doet wat het moet doen.

Spelregels & Toegankelijkheid

Op het eerste oog vond ik het spelregelboekje best veel tekst bevatten. Dit kan wat afschrikken. Na de regels te hebben doorlopen bleek dat veel tekst gewoon voorbeelden betreft van een situatie. Je hoeft ze niet te lezen, maar ze geven wel verduidelijking.

Metrolijn Spel: Spelregels in detail

Ik vind de Metrolijn spelregels logisch opgezet en de opmaak is fijn. Voor zover ik kan beoordelen is die volledig en sluitend, op de uitleg over speciale stations na. Als je een speciaal station bereikt moet je de waarde van de huidige kaart direct nog een keer in een wagonraam zetten en gebruiken.

Metrolijn Spel: Speciale Stations

Maar het was voor mij niet duidelijk of je, zodra je een kruisje in een speciaal station zet, direct moet stoppen met het zetten van die kruisjes of dat je het aantal kruisjes af mag maken. Voordat je dus de huidige kaart nog een keer gaat gebruiken.

Ik heb deze vraag aan 999 Games voorgelegd en hun antwoord luidt als volgt:

“Je hoeft niet precies te stoppen op een speciaal station. Als je langs een speciaal station komt, maak je simpelweg je kaart af (dus zet je voor zover mogelijk alle kruisjes) en herhaal je diezelfde kaart vervolgens vanaf een ander treinraampje.”

Weten dat ook weer!

De grote voordelen van flip & writes zijn eigenlijk altijd wel de simpele regels en het feit dat je tegelijkertijd aan de beurt bent (net als bij roll & writes). Dit is bij Metrolijn ook het geval. Het is zonder twijfel een titel die bij velen in de smaak zal vallen.

Je voelt een ‘maar’ hè?

Nou, ik moet zeggen dat ik Metrolijn binnen het genre iets zwaarder vindt dan andere flip & writes. Dat zit ‘m niet in de regels, maar in het puzzel-aspect én het vooruit plannen (voor zover dat kan).

Metrolijn Spel: voor 2 Spelers

Je kunt maar een beperkt aantal kaarten gebruiken tijdens een potje Metrolijn. Het liefst wil je dus zoveel mogelijk kruisjes zetten per kaart. Echter, ben je kruisjes aan het zetten en kom je een ander kruisje tegen? Dan moet je stoppen (behalve als je een sneltrein hebt). Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over waar je jouw kruisjes neerzet.

Ik zou Metrolijn dus niet als luchtig spel omschrijven, maar als een spel waarbij je echt wel even ruim 20 minuten gefocust mee bezig bent. Het is immers wat minder vergevingsgezind dan de meeste flip & writes.

Dus. Metrolijn is een toegankelijke flip & write, maar binnen het genre vraagt het wel iets meer van je denk- en planningsvermogen.

Strategie of Geluk?

Metrolijn bevat een mix van geluk en tactiek.

De geluksfactor zit ‘m erin dat je niet weet welke kaarten worden omgedraaid. Je bent afhankelijk van het lot.

Het tactische aspect zit m’n in het maken van slimme acties tijdens het spel.

Je weet bijvoorbeeld welke kaarten er in zitten. Des te meer kaarten er worden getrokken, des te beter weet jij wat er nog gaat komen. Totdat de 6 komt natuurlijk. Dan wordt alles weer opnieuw geschud.

Metrolijn Spel: Schudden

Daarnaast is het verstandig om de eerste kruisjes zó te zetten, dat je niet direct een andere metrolijn doorkruist. Behalve als het station wat je doorkruist het eerst beschikbare station is vanaf de wagon van die lijn.

En wat dacht je van het open houden van stations waar veel metrolijnen samenkomen? Mocht je dan een overstapmogelijkheid trekken, dan heb je gelijk een mooie plek om ‘m in te vullen. Kansen spreiden dus.

Zoals je ziet komt niet alles aan op geluk.

Spelmechanisme

Metrolijn is een flip & write. Je draait een kaart open en op basis van die kaart voert iedere speler tegelijk een actie uit.

Binnen dit concept zie ik 3 mechanismen.

De eerste is het zogenaamde Bingo. Zoals in bingo een getal wordt gepresenteerd waar iedereen wat mee moet, wordt er in Metrolijn een kaart gepresenteerd waar iedereen wat mee moet. Het vormt een beetje de basis van flip & writes (en ook roll & writes).

Niet voor niets zie je dit ook terug in spellen als Cartographers, My City en Qwixx.

De tweede is Network & Route Building. Door het zetten van kruisjes probeer je netwerken te vormen en je scoreformulier zo efficiënt mogelijk te vullen. Het belangrijkste doel? Zorgen dat je routes vormt naar de eindstations. Want die leveren veel punten op.

Metrolijn Spel: Getal in Wagonraam Zetten

Je kent dit mechanisme misschien wel van Ticket to Ride Europe, Hoogspanning en Railroad Ink.

Tot slot zie ik een klein Race element. Als je als eerste een eindstation bereikt, krijg je namelijk meer punten dan spelers die dit eindstation pas later bereiken. Zoals bij veel race spellen is de snelste gewoon de winnaar, maar dat is hier niet. In Metrolijn levert het gewoon extra punten op en kun je nog steeds verliezen.

Dit semi-race mechanisme ken je misschien wel uit Karuba, Witchstone (heel klein onderdeel hoor) en zelfs het populaire Keer op Keer.

Interactie

Ik zie één vorm van interactie in Metrolijn. En dat is wanneer je een beetje bij elkaar afkijkt.

Heeft iemand een bepaalde metrolijn bijna vol? Dan is het misschien verstandig om daar ook wat kruisjes te zetten, zodat je eerder bent. Maar misschien red je het al niet eens en dan is het juist handig om ergens anders op te focussen.

Metrolijn Spel: voor 2 Spelers

De concurrentie om ergens als eerste te zijn ligt daar aan de basis.

Meer vormen van interactie zitten er niet in. Je bent veelal met jezelf bezig en kunt ook niets ongedaan maken bij een ander. Metrolijn is best een vriendelijk spelletje dus 🙂

Herspeelbaarheid

Voor een spel in het roll / flip & write genre vind ik de herspeelbaarheid redelijk. En ik zeg redelijk omdat ik op één punt twijfel. Eerst maar eens kijken wat de herspeelbaarheid wel ten goede komt.

Je hebt 4 verschillende plattegronden. En als ik het goed heb begrepen liggen er nog wat nieuwe plattegronden (als uitbreiding / extra scorevellen) in de planning. Dit biedt een geweldige basis waarmee je veel kunt variëren.

Met de plattegronden Parijs en Madrid heb je ook nog de speciale stations. Je kunt met of zonder spelen. Speel je met? Dan biedt dit op microniveau een extra variatiemogelijkheid.

Metrolijn Spel: Kruisje Zetten in Parijs

Waar zit dan mijn twijfel?

Die zit in het feit dat als je het trucje eenmaal doorhebt, je altijd hetzelfde zult doen.

Tuurlijk ben je afhankelijk van de kaart die wordt omgedraaid. Maar bottom line probeer je routes vanuit een zelfde hoek te vormen, zodat meerdere lijnen stap voor stap van jouw kruisjes kunnen profiteren.

Als je dit eenmaal weet, of erger, als alle spelers dit weten, dan kunnen de potjes een beetje eentonig worden.

Je zult altijd wel wat variatie hebben. Dat sowieso. Maar of er na verloop van tijd nog voldoende uitdaging in blijft zitten, dat betwijfel ik.

Laat ik een vergelijking maken met het dobbelspel Clever en bordspel Azul. Als je niet weet wat de beste tactiek is, is het leuk om alles te ontdekken. En dan blijft het leuk. Maar zodra je weet wat de beste tactieken zijn wordt het eentonig.

Voor als je geïnteresseerd bent vind je hier mijn Clever tactieken en Azul tactieken.

Metrolijn Spel: op Tafel

Mijn Metrolijn spel review in het kort?

Ik vind Metrolijn een leuke aanwinst voor het flip/roll & write genre. Spellen uit dit genre duren meestal niet lang, hebben eenvoudige regels en iedereen is tegelijk aan de beurt. Dat geldt ook voor Metrolijn. Ondanks dit toegankelijke principe, vind ik Metrolijn een stuk uitdagender (en minder vergevingsgezind) dan andere spellen uit het genre. Mijn enige ‘maar’ is dat als je de beste tactiek eenmaal kent, de uitdaging minder wordt en de kans bestaat dat je deze metro minder graag pakt. Zorg dus dat je er niet te goed in wordt ;).

6 – Metrolijn: Waar te koop?

Je kunt het kaartspel Metrolijn online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel Metrolijn. Het werd bedacht door Hisashi Hayashi en internationaal uitgebracht door Schmidt Spiele (als Voll verplant). 999 Games verzorgt de uitgave in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Metrolijn spel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Andy Leung via Pixabay.

6 reacties

  1. Ik had een vraagje..

    Op het einde zijn al best veel vakjes bezet en kun je dus geen 6 meer invullen. Moet je die kaart dan overslaan of mag je er dan ook voor kiezen om minder kruisjes in te vullen?

    1. Beste Meike,

      Bedankt voor je vraag over de Metrolijn spelregels.

      Je moet het getal altijd in een raam plaatsen en vervolgens kruisjes zetten op die metrolijn. Bereik je dan een ander kruisje óf een eindstation? Dan eindigt je beurt.

      Je kunt volgens mij niet kiezen om minder kruisjes te zetten, alleen als één van bovenstaande situaties voorkomt.

      Helpt dat :)?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Hoi Hans.
    Er staat dat het spel afgelopen is als je alle raampjes vol hebt. Maar het is nu al 2x gebeurd dat ik lijnen van een kleur vol heb maar een raampjes van die kleur nog niet.
    Dat raampje kan ik dus niet meer invullen, want ik kan er geen kruisjes meer zetten.
    Klopt dat? Of doen we dan iets fout?

    En dan kan het zijn dat mijn medespeler wel alle raampjes vol heeft maar ik niet….

    1. Beste Mariska,

      Bedankt voor je vragen over Metrolijn van 999 Games! Ik ga m’n best doen deze te beantwoorden voor je:

      Het zou niet moeten voorkomen dat jij (of een andere speler) nog een leeg vakje heeft en de rest niet.

      Iedereen MOET namelijk elke ronde een getal (of +) in een raampje zetten. Iedereen eindigt dus tegelijkertijd.

      Daarbij kan het voorkomen dat je een lijn al vol hebt, maar nog wel een leeg vakje bij de betreffende metrolijn hebt. Dan zal je daar toch een getal moeten plaatsen, ook al kun je er niets (meer) mee.

      Helpt dit :)?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Beste Hans.

    Ik heb een vraag over de gratis rit kaart. Mag je deze overal plaatsen, dus niet aansluitend of alvast in een eindstation zetten?

    Alvast bedankt.
    Mieke.

    1. Beste Mieke,

      Bedankt voor je vraag over het Metrolijn spel.

      Die rit mag je overal plaatsen en hoeft niet te grenzen aan een ander station (én je hoeft er geen getal voor in een wagonraam te zetten).

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *