Korte review – Monkey Palace (Dotted Games & LEGO)

Monkey Palace Bordspel: Review

Een tijd geleden werden er talloze bordspellen met LEGO uitgebracht. Een vriend toverde er laatst zelfs eentje uit de kast. Hoewel het speelmateriaal tof was, viel de gameplay van die spellen wat tegen. Is dat anders met LEGO’s nieuwe spel, Monkey Palace? In dit blog vertel ik je daar meer over!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Monkey Palace zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Korte speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!

In Monkey Palace worden de fysieke bezigheden ‘bordspel’ en LEGO gecombineerd. Spelers gaan een tempel bouwen en elke speler probeert zoveel mogelijk punten te scoren.

Elke beurt bouw je een trap die je vastzet aan de tempel. De kleur van de grond waar je trap begint bepaalt welke kleur kaart je mag kopen én welke versiering bovenop je hoogste trede komt.

Het aantal treden van je trap bepaalt hoeveel apencredits je krijgt. Daar kun je kaarten van kopen. Plaats je de hoogste versiering van een betreffende kleur? Dan krijg je één apencredit extra.

Kaarten leveren (meestal) eenmalige, directe bouwsteentjes op en (altijd) een permanent inkomen van bouwstenen. Je kunt tot 4 kaarten bewaren op je tableau. Vanaf je vijfde kaart zul je vorige kaarten moeten bedekken. Kaarten zijn punten waard.

Aan het einde van een beurt pak je alle bouwstenen die op je tableau (en zichtbare kaarten) staan aangegeven.

Is er een soort bouwstenen op? Dan wordt de ronde afgemaakt en daarna eindigt het spel.

Tel alle punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Je kunt ook 3 kleine modules aan het spel toevoegen: de aap, vlinder en pad.

Speel je een gouden versiersteen? Dan moet je de aap op het eindpunt van een trap naar keuze zetten. Dit verhindert andere spelers daar te bouwen. Plus je krijgt de apenkaart die 2 punten waard is.

Speel je de hoogste versiersteen van een specifieke kleur? Dan zet je de vlinder op die hoogste versiersteen en neem je de vlinderkaart die 2 punten waard is.

De kikker levert juist minpunten op. Je mag tijdens je beurt deze trofeekaart pakken én een zuil uit de voorraad nemen. Een extra speelsteen. Nice. Maar de kaart levert 3 minpunten op. Zet de kikker vervolgens op de laagste knop van de trap die je deze beurt hebt gebouwd.

Je legt deze kaarten altijd naast je spelersbord. De kaarten kunnen tussen spelers wisselen en leveren aan het einde pas (min)punten op.

Bekijk het spel in een slideshow:

Monkey Palace: op Tafel

Monkey Palace: Tempel

Monkey Palace: Trap van Tevoren Bouwen

Monkey Palace: Trap Bouwen

Monkey Palace: Kaart Kopen

Monkey Palace: Bouwstenen Pakken

Monkey Palace: Kaart op Spelersbord Leggen

Monkey Palace: Trap op Versiering Plaatsen

Monkey Palace: Aan Tempel Werken

Monkey Palace: Bonuskaart Nemen

Monkey Palace: LEGO Bouwen

Monkey Palace: Gebouwde Tempel

Korte review

Ik vind Monkey Palace een prima bordspel met LEGO. Laatstgenoemde staat natuurlijk voor kwaliteit en dat zie je terug in het speelmateriaal. Misschien was een bakje of zakje voor de versierstenen en dieren geen overbodige luxe geweest. Je hebt er namelijk wel een voor de andere bouwstenen.

De spelregels ben ik wat kritischer op. Zo bleef ik met een aantal vragen zitten doordat niet alles expliciet benoemd werd:

  1. Zo staat in de voorbereiding niet aangegeven of je alle kaarten gesorteerd moet schudden of in op- of aflopende volgorde moet leggen. Je schudt echter elke stapel.
  2. Ook wordt niet expliciet benoemd dat je in een beurt ‘rond’ mag bouwen (waarbij je als een spiraal de hoogte in gaat). For the record: dit mag niet.
  3. Tot slot had ik graag meer voorbeelden gezien voor wat betreft de bouwregels.

Je merkt ook dat het niet ‘ff’ snel en simpel bouwen is. De bouwregels zijn (jammerlijk genoeg) niet intuïtief en kosten wat tijd om goed door te hebben. Zelfs als je ze door hebt worden je ruimtelijk inzicht en creativiteit op de proef gesteld. Ik snap dus zeker dat er vanaf 10 jaar op de doos staat. Al sluit dit niet uit dat fanatieke LEGO-bouwers het sneller doorhebben. Mijn zoontje van 6,5 jaar (bijna geobsedeerd door LEGO) had het best snel door, terwijl dit bij sommige volwassen langer duurde.

Door de LEGO zou je denken dat de uitgever op een ander publiek mikt dan normale bordspelers, namelijk LEGO liefhebbers. Dan wil je een toegankelijk spel. Toch? Echter… ik vind Monkey Palace niet per se heel toegankelijk. Ook niet heel moeilijk hoor. Maar alle bouwregels, de diverse mogelijkheden tijdens het spel, het ruimtelijk inzicht dat je moet hebben… het vraagt nogal wat van je.

Ondanks het niveau ben ik wel te spreken over de gameplay. Monkey Palace voelt als een mini (of beter, korte) engine builder. Je krijgt bouwstenen, bouwt een trap, koopt een kaart en krijgt – naast een bonus – permanent extra bouwstenen en dat gaat door. Op een gegeven moment heb je veel bouwstenen en kun je leuke ladders bouwen. Meestal bouwen wij de vorm al op tafel. Daarna zoeken we simpelweg naar een plek om ‘m neer te zetten.

Ik raad trouwens ook aan om je bouwwerk alvast een beetje op tafel op te bouwen, want anders kun je nog weleens vergeten wat je nu precies op het bord had gezet. Deze voorbereiding houdt de vaart erin.

Je zult hoe dan ook ruimtelijk inzicht moeten hebben. Zeker als je in latere beurten meer bouwstenen krijgt, dan kan het soms wel even duren voordat je weet waar (en hoe) je wil bouwen. Naast ruimtelijk inzicht is geduld dus ook geen overbodige luxe. Voor jezelf én andere spelers.

Interactie zit er verder niet veel in. Alleen het wisselen van trofeekaarten (aap, vlinder en kikker) zorgt voor wat reuring.

Al met al een geslaagd spel waarin LEGO zit, al moet je geen extreem toegankelijk familiespel verwachten. Het kan even duren voordat je het doorhebt. Maar heb je dat? Dan is het een leuke engine builder!

Algemene informatie

  • Naam: Monkey Palace
  • EAN: EAN: 5704339005785
  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 2-4 Personen
  • Speelduur: 45 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: Dotted Games & LEGO
  • Spelauteur: David Gordon & TAM
  • Illustrator: Onbekend

Waar te koop?

Je kunt Monkey Palace o.a. bestellen bij deze webshops:

bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden.nl
Spelhuis.be

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij Monkey Palace al gespeeld? Wat vond je ervan?

Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

2 reacties

  1. Hoi Hans!

    Wij hebben een vraag. Als je bijvoorbeeld een 6e trede op een bestaande trap van 5 plaatst, mag je dan 6 punten tellen of mag je alleen de trede tellen die je in die beurt plaatst. Dus 1 punt.

    Wij zien graag een reactie tegemoet!
    Groeten Mark en Tren

    1. Beste Mark en Tren,

      Bedankt voor jullie vraag.

      Als hetgeen je omschrijft ontstaat, dan denk ik dat jullie het niet helemaal goed spelen. Je plaatst namelijk altijd een trap vanaf de grond. Je telt alleen de tredes die jij met jouw trap, vanaf de grond, op dat moment bouwt. Daar scoor je punten voor. De bovenste trede moet een bestaand deel van de tempel geraken.

      Je bouwt dus niet 1 blokje ergens bovenop om vervolgens de hele trap eronder te scoren.

      Hopelijk helpt dit!

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *