Monopoly Strategie nodig? Lees deze 10 Tips en Tactieken!

Monopoly Strategie nodig? Lees deze 11 Tips en Tactieken!

Als ik in mijn verleden graaf, dan zie ik best veel potjes Monopoly voorbij komen. Op de zaterdagavond. Televisie uit. En dan gezellig met de familie Monopoly spelen.

Maar tijdens die ‘gezellige’ potjes Monopoly zag ik gezichten vaak op het standje “onbegrip” staan, hoorde ik veel ongecontroleerde stemverheffingen en voelde ik met regelmaat de temperatuur in de kamer stijgen…

Bij veel mensen roept Monopoly nu eenmaal frustratiegevoelens op. Zij behandelen het bordspel Monopoly het liefst als Jumanji… Opbergen in een kist, op slot doen en midden in een bos begraven op een onbegaanbare diepte. Zorgen dat dit spel het daglicht nooit meer ziet.

Om Monopoly voor deze groep mensen misschien tóch wat leuker te maken, heb ik dit blog geschreven.

In dit blog vind je 10 Monopoly tips waarmee je jouw Monopoly strategie kunt opzetten. En wie weet kun je nog Monopoly winnen ook!

Psst, check hier de 15 meest gewilde Monopoly spellen van Nederland!

Tip 1: Koop zoveel mogelijk straten al vroeg in het spel

Gelijk als het spel van start gaat kun je de eerste Monopoly tactiek al gebruiken. Door namelijk zo vroeg mogelijk in het spel al zoveel mogelijk straten te kopen, heb je 2 voordelen. Ten eerste vergroot je de kans op lange termijn inkomsten voor jou. Ten tweede, en dit vergeten veel mensen, ontneem je je tegenstanders ook een heleboel kansen op (lange termijn) inkomsten. Zorg er daarom voor dat je al vroeg in het spel, zoveel mogelijk straten koopt!

Monopoly Strategie: Koop de Juiste Straten

Tip 2: Koop straten die andere spelers graag willen

Ruilen is een belangrijk onderdeel van Monopoly, maar zou ook een belangrijk onderdeel van jouw Monopoly strategie moeten zijn. Vaak is het ruilen namelijk heel bepalend voor wie uiteindelijk Monopoly wint. Maaaaaaar. Dan moet je wel iets te ruilen hebben. Koop daarom altijd straten die je tegenstanders graag willen. Hierdoor kun je óók iets van hen eisen.

Heeft iemand al 2 straten en kun jij de 3e kopen? Gewoon doen. Dan heb je later een goed ruilmiddel achter de hand!

Het kan trouwens ook voorkomen dat van de 3 straten er al 2 in het bezit zijn van andere spelers (ieder heeft er dan 1). Als jij dan op de 3e komt, overweeg dan om deze niet te kopen. Je tegenstanders zullen waarschijnlijk al met elkaar in de clinch liggen. Jij kunt dat geld dan misschien beter bewaren voor een straat waar 1 persoon op aast. Plus de kans dat jij voordelig uit die wedstrijd komt, is slechts 33%.

Tip 3: Onthoud de gespeelde Kans en Algemeen Fonds kaarten

In het spel Monopoly zitten 16 Kans kaarten en 16 Algemeen Fonds kaarten. Neem deze gerust even door voordat je een potje gaat spelen. Je zult al snel merken dat het merendeel van de Kans kaarten je naar een andere plek op het bord stuurt. Het merendeel van de Algemeen Fonds kaarten geeft je zelfs geld! Als je weet welke kaarten uit het spel zijn, kun je hier bepaalde keuzes op baseren.

Monopoly Strategie: Ken de Algemeen Fonds en Kanskaarten!

Bijvoorbeeld als je de Algemeen Fonds kaart met de volgende tekst trekt: “Betaal 1.000 boete, of neem een << Kans >> kaart”. Als je weet welke kaarten al uit het spel zijn en welke er nog in zitten? Dan kun je op basis daarvan een doelgerichte keuze maken.

Tip 4: Vergeet niet dat 7 statistisch gezien het vaakst wordt gegooid!

Als je jezelf afvraagt: “Hoe kan ik Monopoly winnen?”, dan is dit misschien wel de belangrijkste tip die je moet onthouden.

Mensen die regelmatig dobbelspellen spelen, weten dat ‘kans’ helaas niet altijd opgaat. Toch is het verstandig om de richtlijnen na te leven. Immers, die hard Monopoly spelers doen het ook en zijn niet voor niets spelers van hoog niveau. Onthoud dus, 6, 7 en 8 worden het meest gegooid. De getallen 2 en 12 worden het minste gegooid. Zie het figuur hieronder ter verduidelijking:

Monopoly Dobbelsteen Kanstabel

Wat kun je hiermee? Combineer deze Monopoly tip met de volgende tip en je hebt een ijzersterke strategie!

Tip 5: Koop altijd de Utrechtse en Groningse straten!

In het verlengde van de vorige tip ligt deze Monopoly strategie. De Gevangenis is het vakje waar je statistisch gezien het vaakst op landt. De getallen 6, 7 en 8 worden uiteindelijk statistisch gezien het meeste gedobbeld. En welke vakjes bevinden zich 6 en 8 plaatsen ná de Gevangenis? Juist, Neude en Biltstraat uit Utrecht! Tegenstanders (en jij zelf) zullen deze het vaakst bezoeken van alle vakjes. Koop daarom altijd de Utrechtse straten!

Ook de Groningse Straten worden veel bezocht. Ik kon zelf wel een tabel of figuur maken om dat te laten zien, maar onderstaande afbeeldingen doen dat volgens mij al goed genoeg. En ja, er zitten verschillen tussen omdat metingen wellicht verschillen of niet helemaal significant zijn. Maar als je zoekt naar dit soort tabellen, dan is de tendens vrijwel altijd hetzelfde.

Monopoly Landkans 2

Bron: RetroActive Vintage Games

Monopoly Landkans 1

Bron: Sumproduct

Tip 6: Koop geen straten met extreme kosten!

Hiermee bedoel ik dat je niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste straten moet kopen. Streef deze Monopoly strategie na en probeer juist straten met een gemiddelde prijsklasse te kopen. Als je eenmaal dure straten hebt, is het ook duur om er huizen op te bouwen. In het begin van het spel kun je jezelf dit niet veroorloven. Bovendien laat de figuur hierboven zien dat de duurste en goedkoopste straten het minste bezocht worden.

Tip 7: Blijf gerust wat langer in de gevangenis zitten!

Des te verder het spel vordert, des te meer straten er worden gekocht en des te meer huizen en hotels er worden gebouwd. De kans dat je later in het spel veel geld verliest door simpelweg over het bord te wandelen, is dus best groot. Geraak je later in het spel een keer in de gevangenis en heb je bijvoorbeeld de kaart “Verlaat de Gevangenis zonder te betalen”? Gebruik ‘m dan niet en blijf lekker zitten. Laat anderen maar over jouw straten wandelen. Jij wandelt in ieder geval niet over die van hen!

Uiteraard geldt deze Monopoly tip niet als je in vergelijking met je tegenstanders nog veel te weinig straten hebt. Dan wil je zo snel mogelijk uit de Gevangenis en zorgen dat je meer goede straten krijgt. Ook met het risico om op andermans straten te komen. Zonder straten kun je Monopoly nu eenmaal niet winnen.

Monopoly Strategie: Blijf in de Gevangenis!

Tip 8: Ruil nooit je straten in voor stations en nutsbedrijven

Waarom niet? Stations leveren later in het spel aanzienlijk minder op dan straten met monopolies. En nutsbedrijven? Tjah, daar zijn er maar 2 van op het bord. Kleine kans dat er überhaupt iemand op komt en dan ook nog eens hoog gooit! Probeer tijdens het ruilen dus alleen straten te verkrijgen en geen stations of nutsbedrijven!

Tip 9: Bouw huizen binnen eenzelfde gelegen monopolie!

Niets is leuker dan het bouwen van huizen (oké, misschien het bouwen van een hotel). Probeer wel altijd eerst binnen 1 monopolie zoveel mogelijk huizen te bouwen. Aangezien de vakjes dichter bij elkaar liggen, is de kans ook groter dat een speler op één van de vakjes terecht komt. In ieder geval groter als je verspreid op het bord wat huizen hebt gebouwd!

Monopoly Strategie: Bouw eerst 1 Monopolie vol!

Tip 10: Bouw zo snel mogelijk 3 huizen op een straat!

Heb je binnen een bepaalde monopolie al 2 huizen op elke straat staan? Probeer hier dan zo snel mogelijk 3 van te maken. Op elk eigendomsbewijs zie je al snel dat het verschil in huur tussen 2 en 3 huizen het grootst is. Begin dus niet ergens anders met het bouwen van 1 huis, maar zorg dat je alle straten binnen één monopolie zo snel mogelijk bebouwd hebt met 3 huizen. Dit levert je aanzienlijk meer op!

Tip 11: Bouw gewoon eens géén hotel!

In een spelletje Monopoly kunnen 32 huizen worden verdeeld. Na 4 huizen kun je er een hotel van maken, en de 4 huizen gaan terug in de voorraad (en komen dus weer terug in het spel). Als jij veel huizen hebt, bouw dan eens geen hotel. Zo zorg je ervoor dat je tegenstanders niet veel huizen kunnen bouwen en hun inkomsten beperkt blijven.

Nu ben jij aan de beurt!

Ik ben me ervan bewust dat Monopoly grotendeels uit “geluk hebben” bestaat. De Monopoly tips in dit blog zullen je niet altijd naar de overwinning helpen. Maar je kunt er wel een Monopoly strategie mee creëren waarmee je de kans om te winnen maximaliseert.

De tips en tactieken in dit blog zijn vast niet uitputtend. Er zijn er ongetwijfeld meer. Heb jij nog leuke tips voor Monopoly? Deel ze dan in de reacties!

Psst, check hier de 15 meest gewilde Monopoly spellen van Nederland!

9 reacties

 1. Wat een prachtige tips. Erg nuttig en leuk te te lezen! Ik ben wel altijd voor de stations. Vooral van 3 naar 4 stations levert veel op. En stations zijn aardig waardevast.

 2. Dankjewel voor deze tips! Ik ga namelijk over 5 minuten monopoly spelen, en nu vermoed ik wel dat ik win haha????deze tips zijn echt super handig! Ga zo door! ????❤️

 3. Ik had een keer alleen stations en ik won. dat was een heel spannend potje

 4. Tip 9 klopt niet. De kans om op een straat te landen veranderd niet als je huizen bouwt binnen 1 monopoly. Als het puur gaat om zo vaak mogelijk afdwingen dat iemand op jouw straat landt met een huis, bouw dan simpelweg huizen op een straat met hoge kans om op te landen.

  1. Beste Erik,

   Bedankt voor je reactie op mijn blog over hoe je Monopoly kunt winnen.

   Het is alweer een tijdje geleden dus moest er even over nadenken (en heb het voorgelegd aan een wiskundige).

   Onze conclusie is dat je gelijk hebt. Je zou kunnen zeggen dat wat je wint door bij elkaar te bouwen, verlies je door niet te spreiden.

   Ik heb de tips doorgehaald en het aantal aangepast.

   Dank voor je kritische blik!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 5. Goede tips! Ik heb vanmiddag een potje monopoly verloren en ik wil morgen erg graag winnen! 😉

  1. Thanks Pepijn!

   Veel succes en bovendien veel plezier 🙂

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 6. Je moet niet denken ik wil niet verliezen maar wel denken ik wil winnen dus bouw zodra dat kan huizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *