My City Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

My City Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

My City is officieel op 5 januari 2021 uitgebracht. Daarmee kan ik concluderen dat dit het eerste spel van het jaar was waar ik écht naar uit keek.

Dit legacy spel met polyomino (=tetris) tegels is bedacht door niemand minder dan Reiner Knizia en wordt in Nederland uitgegeven door 999 Games.

Mijn intuïtie zegt dat dit een toppertje wordt. Maar kan ik op mijn intuïtie bouwen? Of ontbreekt een solide fundering? Dát en meer lees je in mijn spoilervrije My City bordspel review!

Voor de omslagfoto van dit blog mocht ik een mooie foto gebruiken van Michael Basten Fotografie. Hij ging ’s avonds op pad om Doetinchem te fotograferen. De stad waar ik woon en dus ‘mijn stad’ ;).

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel My City zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals een stad wordt gevormd door meerdere wijken, zo wordt dit blog gevormd door onderstaande onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij My City:

  • 4 Dubbelzijdige speelborden
  • 96 Gebouwentegels (24 per speler)
    • 32 Gele gebouwen (woningen)
    • 32 Rode gebouwen (openbare)
    • 32 Blauwe gebouwen (bedrijven)
  • 24 Speelkaarten
  • 4 Scorestenen
  • 8 Enveloppen met verrassingen

Laten we maar eens wat foto’s bekijken, nietwaar?

En voor de goede orde: je hoeft niet bang te zijn voor spoilers!

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

My City Bordspel: Voorkant Doos

De achterkant:

My City Bordspel: Achterkant Doos

En de fraaie binnenkant:

My City Bordspel: Binnenkant Doos

De My City spelregels vind je terug in een boekje van 8 bladzijden (inclusief voor- en achterkant:

My City Bordspel: Spelregels

Voor elke speler is er een dubbelzijdig spelerbord (of spelerstableau of speelbord). De ene zijde is gelijk voor alle spelers en bevat het speelveld van het eeuwige spel:

My City Bordspel: Spelerstableau (Eeuwige Zijde)

De andere zijde is uniek. Niet dat het speelveld uniek is, die is voor alle spelers gelijk. Wat wél uniek is, zijn de dierensymbolen op de borden:

My City Bordspel: Spelerstableau (Legacy Zijde)
My City Bordspel: 4 Spelerstableaus voor Legacy Spel

Per diersymbool zijn er 24 gebouwen in de kleuren rood, blauw en geel. Deze gebouwen zijn voor alle spelers gelijk! In totaal zijn er dus 96 gebouwen:

My City Bordspel: Gebouwen
My City Bordspel: 4 Soorten Gebouwen

Dan zijn er nog de gebouwenkaarten. Op elke kaart staat een uniek gebouw afgebeeld, dat zich ook in de voorraad van elke speler bevindt:

My City Bordspel: Gebouwkaarten

Voor elke speler is er een scoresteen:

My City Bordspel: Scorestenen

En dan zijn er natuurlijk nog 8 enveloppen. Elk van deze enveloppen stelt een hoofdstuk voor, waarin 3 spellen zitten. Per spel verandert er iets, maar wat zal ik niet zeggen i.v.m. spoilers:

My City Bordspel: De 8 Hoofdstukken

3 – My City: Speluitleg

Kun je de weg niet meer vinden in de drukke stad? Dan heb je geluk. Ik geef hieronder eerst een korte speluitleg en daarna een uitgebreidere.

Hoe speel je het bordspel My City?

Het spelverloop van My City is simpel. Er wordt steeds één gebouwkaart omgedraaid zodat er een gebouw zichtbaar wordt. Elke speler mag bijbehorende gebouwtegel nu op zijn of haar speelbord leggen. Zo bouw je aan je stad. Zijn de gebouwkaarten op? Dan eindigt het spel.

Nu volgt er een puntentelling en de speler met de meeste punten wint dit spel en verdient ontwikkelingen. Maar dan! Aan het begin van elk nieuwe potje open je een envelop. Hier zit van alles in om het het spelverloop en materiaal lichtjes aan te passen. Ik zeg niet wat, want ik wil niet spoilen.

Bottom line: de speler die na 24 potjes My City de meeste ontwikkelingen heeft ingekleurd op zijn of haar tableau, wint het spel!

Toch behoefte aan een uitgebreidere speluitleg van My City? Lees dan verder. Ik heb deze uitleg opgedeeld in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Geef elke speler een spelerstableau. Iedereen schrijft hier nu de naam van zijn of haar stad op. Dit spelersbord blijft vanaf nu van de betreffende speler. Vervolgens kan elke speler een scoresteen op veld nummer 10 van het scorespoor plaatsen.

Op het spelerstableau staat een dierensymbool. Geef elke speler de 24 gebouwen waar zijn of haar dierensymbool op staat. Ook deze gebouwen blijven nu altijd van deze speler.

Schud de gebouwkaarten en vorm een gedekte stapel in het midden van de tafel. Open nu de eerste envelop en je kunt beginnen!

My City Bordspel: Startopstelling voor 2 Spelers

3.2 – Spelverloop

Je speelt de legacy variant van My City in 24 spellen. Per spel kun je ontwikkelingen winnen. Dit zijn de kleine rondjes op de spelertableaus die rechts van het dier staan. De speler die na 24 spellen de meeste ontwikkelingen heeft, wint My City.

In de eeuwige variant speel je gewoon 1 potje My City en wint de speler die de meeste punten haalt.

Elke ronde van My City gebeurt er steeds het volgende:

  1. Gebouwkaart Omdraaien
  2. Puzzelstuk Plaatsen

Een speler draait gewoon de bovenste kaart van de gedekte gebouwenstapel om.

My City Bordspel: Gebouwkaart Omdraaien

Vervolgens moet elke speler dit gebouw in zijn of haar stad plaatsen.

Daar zijn een aantal regels voor:

  • Het eerste gebouw moet altijd aan een rivier grenzen.
  • Elk volgende gebouw moet aan een ander gebouw op je bord grenzen.
  • Je mag wel op lichtgroene velden (ook met losse bomen en rotsen) bouwen, maar niet op bergen en bossen.
  • Een gebouw mag de rivier niet bedekken, maar wel zó grenzen aan een ander gebouw, dat de rivier er tussendoor loopt.

Naarmate het spel vordert, gaan er ook dingen aan het spel veranderen. Daar kan ik nu dus niet te diep op in, want ja, spoilers enzo ;).

Als je een gebouw niet kunt of wil plaatsen, dan mag je passen. Elke keer dat je past, kost je dit wel 1 punt. Maar daarna mag je het volgende gebouw weer neerleggen.

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal te stoppen, zonder extra punten te verliezen. Maar dan eindigt dit spel voor jou. Je mag dan ook geen gebouwen meer neerleggen.

3.3 – Einde van het spel

My City Bordspel: Vol Spelerbord

Het spel eindigt in één van de twee gevallen:

  1. Elke speler is vrijwillig gestopt.
  2. De stapel gebouwenkaarten is leeg.

Nu volgt een puntentelling. In de basis krijg je:

  • 1 Punt voor elke zichtbare boom.
  • 1 Minpunt voor elke zichtbare rots.
  • 1 Minpunt voor elk zichtbaar groen veld.

Dit klinkt niet zo spannend, hè? Gelukkig verandert de puntentelling ook gedurende het spel. Hoe? Dat zeg ik natuurlijk niet.

4 – My City Bordspel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze My City recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid
  • Final Thoughts…

Thema & Vormgeving

Het thema van My City vind ik niet zo solide. Op zich is het creëren van een stad met gebouwen, in de vorm van tetristegels wel geinig. Maar het legacy element maakt dit raar. Want je bouwt elk spel weer een nieuwe stad…

Misschien denk ik hier ook wel teveel over na. Want eerlijk is eerlijk, ik heb me kosteloos vermaakt met My City.

Daarnaast ziet het spel er ook goed uit. Het heeft simpele, maar vooral duidelijke artwork. Je hebt lekkere stevige speelborden en ook de puzzelstukken zijn van goede kwaliteit.

Over de inhoud van de enveloppen heb ik een klein detail aan te merken, maar vanwege spoilers houd ik die nu voor me.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik kan niet anders dan My City in deze review te bestempelen als een zeer toegankelijk spel. Het spelverloop is simpel (kaart draaien en puzzelstuk plaatsen), er zijn niet veel spelregels om te onthouden en een spelletje duurt niet zo lang.

En dan is My City niet alleen een legacy spel, maar ook een tetris spel! Na Berenpark, Patchwork en The Isle of Cats staan tetris spellen bijna garant voor succes.

My City Bordspel: Spelregels (in Detail)

Kleine aanvulling: de spelregels worden naarmate het spel vordert wel wat complexer. Maar omdat je dit beetje bij beetje tot je kunt nemen, verwacht ik dat de meeste mensen hier geen problemen mee hebben.

Strategie of Geluk?

Ik vind My City niet per se een strategisch spel. Eerder tactisch. Door de willekeur van kaarten zul je vooral op micro niveau moeten kijken naar wat je het beste kunt doen. Een groter, overkoepelend plan heeft mijns inziens niet veel nut.

En natuurlijk is er een geluksfactor in My City. Immers, je bent afhankelijk van de kaarten die worden omgedraaid. Echter, naarmate er meer kaarten worden omgedraaid, des te meer kansberekening en planning je kunt gaan toepassen.

Interactie

In het begin zit er geen interactie in My City. In latere spellen neemt dit wel ietsje toe, maar verwacht er niet teveel van. Hoe dit gebeurt verklap ik natuurlijk niet.

Herspeelbaarheid

Naar mijn mening is de herspeelbaarheid van My City laag. Nouja, op de lange termijn dan. De 24 spellen die de legacy variant biedt, zorgen elk voor lekkere, behapbare variatie die naar meer smaakt.

My City Bordspel: Puzzelstukken op Bord

Na die 24 spellen kun je alleen nog maar terugvallen op ‘het eeuwige spel’. En ik heb deze ook al meerdere malen gedaan, maar hier mis ik dan toch de variatie die het legacy spel met zich meebrengt.

Ik verwacht dus dat je My City na 24 spellen niet of nauwelijks meer uit de kast zult pakken voor de eeuwige variant.

Final Thoughts…

Bij de term ‘legacy game’ denk ik al snel aan complexere bordspellen zoals Gloomhaven en Pandemic. En dat vind ik nou zo leuk aan My City. Het is gewoon lekker eenvoudig. Ik bedoel, je speelt één potje My City in zo’n 30 minuten. Heerlijk toch?

My City kan je op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de term ‘legacy game’. Dankzij het logo van 999 Games, de naam Reiner Knizia en het puzzelelement met tetristegels ben ik ervan overtuigd dat ook veel mensen dit spel gaan doen.

My City Bordspel: op Tafel

Mijn My City review in het kort?

My City is hét spel om een groter publiek kennis te laten maken met ‘legacy games’. Lekker puzzelen met tetristegels en elk van de 24 spellen genieten van een behapbare variatie die steeds naar meer blijft smaken! Helaas is ’t na het 24e spel wel écht op.

5 – My City: Waar te koop?

Je kunt het bordspel My City online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het legacy spel My City. Het is bedacht door Reiner Knizia en werd uitgegeven in Nederland door 999 Games. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, gaf de speluitleg en deelde mijn My City spel review met je.

Wat vind jij van My City? Heb je er nog vragen over?

Let me know in een reactie!

3 reacties

  1. Het leukste spel van de laatste tijd. Elke keer weer een envelop open maken met een nieuwe opdracht. Mooi!

  2. Klein puntje over de speluitleg: In de uitleg is het niet duidelijk of er 1 kaart wordt gedraaid die voor alle spelers geldt, of dat iedere speler een kaart draait. (in deze uitleg duidelijker)
    Wij spelen de legacy versie met volwassenen, maar spelen de oneindige versie met (klein)kinderen, zodat het spel nog steeds heel goed bruikbaar is na 24 spellen.
    Bij ons in elk geval goed ontvangen, wij spelen het heel graag.

    1. Beste Marjan,

      Bedankt voor je reactie op mijn My City bordspel review. Fijn dat ik dat duidelijker heb kunnen maken :).

      Dat klinkt als een goede verdeling.

      Groet en veel plezier met My City!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *