Vroeger vond ik een van de meest indrukwekkende Bijbelverhalen die van de Ark van Noach. Leuk om te zien dat HABA er een kinderspel van heeft gemaakt met de naam “Naar de Ark”.
In dit blog laat ik je foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Naar de Ark review.
Voordat je begint met lezen: HABA gaf mij het bordspel Naar de Ark zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je op de ark van Noah meerdere dieren vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Coöperatief & Memory
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 3 Jaar
- Uitgever: HABA Spellen
- Spelauteur: Antje Gleichmann
- Illustrator: Benjamin Petzold
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Naar de Ark:
- 1 Schip, bestaande uit:
- De onderkant van de doos
- 4 Scheidingswanden voor in de doos
- 1 Scheepsdek
- 1 Dak
- 1 Loopplank
- 10 Ronde wegkaartjes
- 15 Kofferkaartjes
- 10 Houten dieren
- 1 Noah
- 1 Naar de Ark spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En de achterkant:
Dit is de binnenkant leeg (of nouja, met de 4 scheidingswanden die je zelf in elkaar moet zetten):
Hieronder zie je de rest:
Op die scheidingswanden plaats je het scheepsdek:
En in de gleuven op het dek steek je het dak:
Dan is er nog een loopplank zodat de dieren in de ark van Noah kunnen lopen ;).
Je vindt de Naar de Ark spelregels terug in een boekje van 28 bladzijden. Er bevinden zich meerdere talen in het boekje. De Nederlandstalige spelregels betreft 4 (kleine) bladzijden:
Hieronder zie je alle speelfiguren, waaronder een koe, vos, kat, olifant, schaap, paard, kameel, varken, egel en muis. Oja, en Noah natuurlijk!
Deze dieren staan ook op de kofferkaartjes. Daarnaast staan er druppels water op de koffers:
En tot slot zijn er ronde wegkaartjes:
3 – Naar de Ark: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Naar de Ark? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Naar de Ark speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Naar de Ark?
Naar de Ark is een coöperatief memory-achtig spel waarbij je alle dieren op de ark moet krijgen. Tijdens je beurt zet je Noah naast een dier en probeer je een kofferkaartje om te draaien met datzelfde dier. Als dat goed is zet je ‘m op de ark. Bevat de koffer water? Dan draai je een rond wegkaartje om naar de waterkant. Lukt het jullie om alle dieren op de ark te krijgen voordat alle ronde wegkaartjes zijn omgedraaid? Dan winnen jullie het spel!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Naar de Ark. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Zet het schip in elkaar en zet het op tafel. Vorm een pad van ronde wegkaartjes met de groene kant naar boven. Plaats op elk kaartje een dier. De volgorde maakt niet uit. Schud alle kofferkaartjes en leg ze gedekt op tafel. Zet tot slot Noah naast een willekeurig dier. Je hebt nu zoiets liggen als hieronder:
3.2 – Spelverloop
Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt voer je de volgende stappen uit:
- Verplaats Noah
- Draai een Koffer om
Als eerste actie mag je Noah 1 vakje naar voren of naar achteren verplaatsen. Zo komt hij altijd naast een dier te staan.
Als tweede actie draai je een kofferkaartje om. Daarbij kunnen 3 scenario’s gebeuren:
- Op de koffer staat hetzelfde dier als naast Noah
- Op de koffer staat een ander dier als naast Noah
- Op de koffer staan 1, 2 of 3 waterdruppels
In scenario 1 mag je het speelfiguur van het dier op de ark zetten. Alle andere dieren schuiven dan een plekje naar voren.
In scenario 2 gebeurt er niets. Daarna is de volgende speler aan de beurt.
In scenario 3 moet je zoveel wegkaartjes omdraaien als het aangegeven aantal waterdruppels. Het maakt in feite niet uit waar je begint, maar het voelt misschien extra spannend als je achteraan begint. Je kunt gewoon een kaartje omdraaien waar een dier op staat. Het dier krijgt dan natte voeten ;).
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt als…
- …alle dieren op de ark staan – jullie winnen het spel!
- …alle wegkaartjes de waterkant tonen – jullie verliezen het spel 🙁
4 – Naar de Ark spel: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Naar de Ark recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Ik vond het verhaal van De Ark van Noach vroeger altijd erg indrukwekkend. Geen idee waarom, maar het boeide me. Geen idee of dit thema de kinderen van tegenwoordig ook zo aangrijpt.
Wat bij dit kinderspel absoluut een schot in de roos is, zijn de dieren. Althans ik merk dat m’n zoontje van 4 die erg leuk vindt. M’n dochter van nu 6,5 trouwens ook.
Terug naar het thema. In dit kinderspel wil je dieren op de ark hebben. Je moet alleen eerst de juiste koffer bij elk dieren vinden. Als dat lukt, kan het dier het schip op. Ik vind het een kinderlijke insteek die het spelverloop goed ondersteunt.
Ik vind het mooi dat je echt een boot op tafel hebt staan waar de dieren op komen. Het zit slim in elkaar. Daarnaast zijn de houten dieren lekker stevig én ze lijken zelfs een glanzende coating te hebben als extra bescherming.
Dus kortom, een leuk thema en goede kwaliteit speelmateriaal!
Spelregels & Toegankelijkheid
De Naar de Ark spelregels zijn lekker compact, fijn leesbaar én vooral duidelijk. Voor veel mensen zal het echt een voordeel zijn dat het een klein boekje is waarbij je eigenlijk maar 3 bladzijdes hoef te lezen. En dat is echt niet veel tekst!
Het spel is eenvoudig (en herkenbaar door memory). Ik denk dan ook dat veel kinderen het snel door zullen hebben. Misschien dat het verplaatsen van Noah wat ‘vaag’ aanvoelt. Het zoeken van het kaartje voor het juiste dier zal sneller goed gaan bij kinderen.
Al met al maakt de eenvoud en herkenbaarheid van dit spel het toegankelijk voor velen. Zeker ook voor een leeftijd vanaf 3 jaar (met behulp van een ouder kind of een volwassene).
Strategie of Geluk?
Het draait om een tikkeltje geluk, maar vooral om je geheugen.
Kijk, Noah staat naast een dier. Je kunt geluk hebben en in het begin precies dat dier omdraaien. Je kunt ook pech hebben en direct waterdruppels omdraaien.
Naarmate je meer kaartjes hebt omgedraaid, is het een kwestie van je geheugen gebruiken. Dit zal voor kindjes een grotere uitdaging zijn dan voor volwassenen. Al hoef je niet alles te onthouden. Het belangrijkste is dat je de kaartjes met waterdruppels onthoudt.
En het is niet erg als je alle waterdruppels een keer omdraait. Er zijn namelijk 9 druppels in het spel en 10 wegkaartjes. Zolang je dus een kaartje geen tweede keer omdraait, kun je bijna niet anders dan winnen!
Spelmechanisme
Hét spelmechanisme van Naar de Ark is memory. Een herkenbaar mechanisme voor velen. En nog leerzaam ook.
Je werkt alleen niet met 2 kaartjes, maar met een kaartje en de locatie van Noah. Immers, het dier naast Noah moet overeenkomen met het kaartje dat je omdraait.
That’s it qua spelmechanisme. Spellen die het memory aspect net wat breder trekken dan alleen maar kaartjes draaien zijn bijvoorbeeld Dodo, Memorinth en Yokai.
Interactie
De enige vorm van interactie in Naar de Ark is de mogelijkheid tot samenwerken. Je mag elkaar namelijk tips geven.
Je kunt adviseren over de richting van Noah. Je kunt vertellen waar de koffer van een specifiek dier ligt. En je kunt natuurlijk vertellen welk kaartje water bevat en dus niet moet worden omgedraaid.
Ideaal om het geheugen van je kindje te trainen en daarbij te helpen!
Herspeelbaarheid
Laat ik hiervoor maar weer naar het gedrag van m’n eigen kinderen kijken. Vooral m’n zoontje vind Naar de Ark leuk om te doen. Na 1x heeft hij het wel gezien. Of nouja, het spelconcept heeft hij dan wel gezien.
Soms wil die nog gewoon even alleen met de diertjes spelen. En ach, dat vind ik prima.
Volgens mij kan ik concluderen dat Naar de Ark een redelijke herspeelbaarheid heeft. Wel is het dus veelzijdiger te gebruiken als speelgoed.
Mijn Naar de Ark spel review in het kort?
Naar de Ark is een buitengewoon toegankelijk spel voor kinderen vanaf 3 jaar. In feite is het niets meer dan een memory-spel, maar dan ontzettend leuk aangekleed met de ark van Noah en zijn dieren. Zowel memory als het thema zorgen voor herkenning. Dat maakt het ideaal voor als je een leuk spelletje met je (klein)kind wil doen, zonder dat je direct een heel boekwerk aan spelregels moet doornemen.
5 – Naar de Ark spel: Waar te koop?
Je kunt het spel Naar de Ark o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het spel Naar de Ark. Het werd bedacht door Antje Gleichmann en internationaal uitgebracht door HABA. Zij verzorgen ook de distributie in Nederland.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Naar de Ark review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!