Dat een auteur als Uwe Rosenberg voor vele anderen een inspiratiebron is, moge duidelijk zijn. Maar Nova Luna laat zien dat Uwe zich ook laat inspireren door andere auteurs.
Hij nam het spelmechanisme van Corné van Moorsel’s bordspel Habitats, breidde het iets uit én voegde een deel van Patchwork toe. Daarmee was Nova Luna geboren.
In dit blog vertel ik je meer over het bordspel Nova Luna. Ik laat je foto’s zien van al het speelmateriaal, geef de speluitleg én besluit het verhaal met mijn Nova Luna spel review!
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het bordspel Nova Luna zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Om niet te verdwalen in de duisternis van de nacht, laat ik maanlicht schijnen op de volgende onderdelen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Uwe Rosenberg & Corné van Moorsel
- Illustrator: Lukas Siegmon
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – WhiteGoblinGames.nl – Spelhuis.be
2 – Kort Speloverzicht
“De maan heeft al eeuwen invloed op onze levens. Hij beïnvloedt de getijden en houdt mensen ’s nachts wakker. De nieuwe maan is een symbool voor een nieuwe start; het is het ideale moment om aan iets nieuws te beginnen en om je toekomst te plannen.
En daar draait alles om bij Nova Luna (Latijn voor nieuwe maan).
In dit abstracte tegellegspel bepaal je elke ronde opnieuw je toekomst. Ontwikkel een nieuwe strategie om slim om te gaan met datgene wat het maanwiel je biedt. Kies verstandig!”
3 – Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het Nova Luna bordspel:
- 1 Maanwiel
- 1 Maan
- 68 Tegels
- 17 Blauwe tegels
- 17 Turquoise tegels
- 17 Rode tegels
- 17 Gele tegels
- 84 Spelerschijven
- 21 Zwarte schijfjes
- 21 Blauwe schijfjes
- 21 Oranje schijfjes
- 21 Witte schijfjes
- 1 Boekje met Nova Luna spelregels
Tijd voor wat foto’s. Te beginnen met de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De binnenkant bevat geen inlay. Dat vind ik wel jammer, maar het is ook niet per se een must:
De Nova Luna spelregels vind je terug in een boekje van 6 bladzijden. Dat lijkt misschien veel voor een spel van dit kaliber, maar het valt mee. Er zitten veel voorbeelden bij. Bovendien staat op bladzijde 6 een solo variant beschreven.
Midden op tafel leg je het maanwiel neer. De kartels aan de buitenkant noem je het selectiespoor en de crème witte vakjes met de maand noem je het maanspoor.
Je verplaatst steeds de maan rondom het maanwiel:
Hieronder zie je de gekleurde tegels uit Nova Luna op kleur gesorteerd. Tijdens het spel moeten ze goed door elkaar worden geschud:
Tot slot krijgt elke speler 21 spelerschijfjes. Daarvan leg je er 1 op het maanspoor (op het maanwiel). De andere 20 gebruik je om voltooide opdrachten op tegels mee te bedekken.
4 – Nova Luna: Speluitleg
Ik deel mijn Nova Luna speluitleg op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
4.1 – Voorbereiding
Leg het maanwiel midden op tafel en zet de maan in de ruimte boven het gouden veld. Zet in het maanvakje eronder één schijfje van elke speler. De andere 20 schijfjes houden spelers bij zich.
Schud alle tegels goed door elkaar en maak wat trekstapels. Plaats vervolgens (vanaf het vakje na de maan met de klok mee) tegels rondom het selectiespoor. Leg de gekleurde kant naar boven.
That’s it. Zorg er nu alleen voor dat elke speler genoeg ruimte voor zich op tafel heeft. Elke speler gaat namelijk een eigen speelveld bouwen.
Je hebt dan ongeveer zoiets als hieronder op tafel liggen:
4.2 – Spelverloop
Het doel van het Nova Luna spel is om je 20 schijfjes als eerste op te maken. Dat doe je door tegels slim in je speelgebied te leggen en opdrachten te voltooien. Voor elke voltooide opdracht mag je namelijk een schijfje op de betreffende opdracht plaatsen.
Over het spelverloop wil ik graag de volgende onderdelen bespreken:
- Beurtvolgorde
- Tegel nemen
- Tegel plaatsen
- Opdracht voltooien / Schijfje plaatsen
- Schijfje op maanspoor verplaatsen
- Nieuwe tegels trekken
1 – Beurtvolgorde
Het eerste wat je moet weten over Nova Luna is de beurtvolgorde. Dit doet nogal aan Patchwork denken. De speler waarvan het schijfje achteraan op het maanspoor staat is aan de beurt. Staan er schijfjes op elkaar? Dan is de speler van het bovenste schijfje aan de beurt.
2 – Tegel nemen
Als je aan de beurt bent moet je een tegel nemen. Je kunt kiezen uit de eerste 3 tegels die op het selectiespoor na de maan komen. Open ruimtes tellen daarbij niet mee.
3 – Tegel plaatsen
De tegel die je kiest ga je in je speelveld plaatsen en moet altijd (behalve de eerste natuurlijk) horizontaal of verticaal aan een andere tegel in je speelveld grenzen.
4 – Opdracht voltooien / Schijfje plaatsen
Als je tegels in je speelgebied legt kan het zijn dat je opdrachten voltooid. Op (bijna) elke tegel staan opdrachten afgebeeld. Dit zijn gekleurde bolletjes in een rondje. Soms hebben de bolletjes dezelfde kleuren, soms zijn ze verschillend.
Hoe voltooi je dan zo’n opdracht?
Zie het voorbeeld hieronder. De blauwe tegel heeft 2 opdrachten. Één daarvan bevat 2 gele bolletjes. Dit betekent dat er horizontaal óf verticaal 2 gele tegels moeten grenzen aan de blauwe tegel. In het voorbeeld zie je dat dit nu het geval is. Daarom wordt er een schijfje gelegd op de opdracht met 2 gele bolletjes.
Tegels moeten horizontaal of verticaal grenzen. Diagonaal telt niet. Wel is er een uitzondering. Als een bepaalde kleur tegel aan andere tegels in dezelfde kleur grenst, dan werkt dat als een soort ketting.
Stel dat er in bovenstaande opdracht niet 2, maar 3 gele bolletjes stonden dan was de opdracht óók voltooid. De diagonale gele tegel (rechts boven) grenst namelijk niet direct aan de blauwe opdrachttegel, maar wel direct aan een gele tegel die op zijn beurt weer direct aan de blauwe opdrachttegel grenst.
Door slimme kettingen te maken kun je dus meer opdrachten voltooien.
Het kan voorkomen dat je door het leggen van één tegel meerdere opdrachten voltooid. Daarnaast kun je ook opdrachten voltooien op tegels die al in je speelveld liggen.
5 – Schijfje op maanspoor verplaatsen
Nadat je eventuele opdrachten hebt voltooid verplaats je je schijfje vooruit het maanspoor. Hoeveel vakjes deze vooruit moet, staat aangegeven op de tegel die je zojuist hebt neergelegd.
6 – Nieuwe tegels trekken
Zodra je beurt begint en er 2 of minder tegels op het selectiespoor liggen, dan mag je ervoor kiezen om nieuwe tegels te trekken (bij 0 tegels moet je dit doen). Met de klok mee leg je de eerste tegel op het vakje ná de maan. Volg het spoor totdat deze weer vol is.
4.3 – Einde van het spel
Nova Luna kan op twee manieren eindigen:
- Alle schijfjes van een speler zijn op.
- Alle tegels van het spel zijn op.
In het eerste scenario wint de speler wiens schijfjes op zijn. In het tweede scenario wint de speler die de minste schijfjes overheeft. Bij een gelijke stand wint de speler die als eerste aan de beurt zou zijn geweest.
5 – Nova Luna: Review
In mijn Nova Luna review bespreek ik de volgende onderdelen:
- Vormgeving & Thema
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Vormgeving & Thema
De artwork van Nova Luna ziet er prima uit. Het springt er voor mij niet bovenuit, maar het is oké. Daarnaast is de symboliek duidelijk. Het speelmateriaal is stevig en voelt goed.
Het thema vind ik een beetje ver gezocht, maar laat ik wel eerlijk zijn: Nova Luna valt in de categorie abstracte spellen. En naar mijn mening zijn het niet de thema’s die dergelijke spellen succesvol maken, maar juist de uitdaging ze bieden.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de spelregels van Nova Luna kort, duidelijk en fijn door te nemen. Met name de voorbeelden bij de uitleg over hoe je opdrachten voltooid waren een welkome toevoeging. De eenvoud van de spelregels maakt Nova Luna dus zeer toegankelijk.
Strategie of Geluk?
Als iemand mij vraagt: “Hans, is Nova Luna strategisch of moet je geluk hebben?” Dan zal ik antwoorden dat dit van het aantal spelers afhangt. Je kunt Nova Luna namelijk met 2 t/m 4 spelers doen.
Speel je bijvoorbeeld met 2 spelers? Dan heb je veel meer grip op het spel. Je kunt beter plannen en makkelijker handelen ten nadele van je tegenstander. Die controle maakt het strategischer.
Maar speel je met 3 of 4 spelers? Dan raak je die ‘grip’ kwijt. Er gebeurt teveel na jou waar je geen invloed op uit kunt oefenen. Dit maakt Nova Luna willekeuriger en naar mijn mening meer een geluksspel.
Je kunt Nova Luna trouwens ook in je eentje spelen. Los van het feit dat je moet puzzelen met de tegels die je hebt (je kunt niks afschuiven naar een tegenstander), kun je wel ver vooruitdenken en je score maximaliseren. Met één persoon is Nova Luna dus weer strategischer.
Interactie
Je zult tijdens dit bordspel vooral met jezelf bezig zijn. Misschien een keer kijken naar de ander. En heeeeeel soms zul je zelf een bepaalde tegel pakken, waardoor de maan verschuift en je de tegenstander dwingt een keuze te maken uit 3 tegels die hij of zij misschien wel helemaal niet wil.
Dit laatste is eigenlijk de enige vorm van interactie. Het zal niet vaak voorkomen, behalve als je een wat agressievere speelstijl hebt.
Herspeelbaarheid
Nova Luna is nooit hetzelfde. Er liggen altijd weer andere tegels op tafel, wat ook maakt dat jouw speelveld er elk spel weer anders uit zal zien. Dit maakt Nova Luna absoluut divers.
Ik denk wel dat het vooral met 2 spelers een hogere herspeelbaarheid biedt. Speel je met meer personen? Dan valt het spel soms toch wat stil voor je en kan het lang duren voordat je aan de beurt bent. Meer spelers verlaagt naar mijn mening dus de herspeelbaarheid.
Mijn Nova Luna spel review in het kort
Nova Luna is een mooi en toegankelijk, abstract bordspel. Eenvoudige spelregels leggen de basis voor een spel met veel uitdaging. Wel vind ik dat Nova Luna hoogtij viert met 2 (en niet meer) spelers.
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
6 – Nova Luna: Waar te koop?
Je kunt Nova Luna online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Nova Luna. Bedacht door Uwe Rosenberg en Corné van Moorsel en uitgegeven door White Goblin Games. Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf de speluitleg én deelde mijn Nova Luna review.
Wil je verder nog iets weten of graag jouw mening delen? Dan hoor ik graag van je in een reactie :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Kristendawn van Pixabay.
” Om deze opdrachten te voltooien moet je… ”
Hier mist een stukje uitleg, denk ik.
Op basis van de plaatjes begrijp ik nog niet hoe de opdrachten precies werken. En kun je alleen opdrachten voltooien op de laatst gelegde tegel?
Beste Fransje,
Hartelijk dank voor je reactie over mijn speluitleg van Nova Luna. Je hebt helemaal gelijk. Ik denk dat hier een ‘Opslaan’ foutje heeft gezeten.
Ik heb de uitleg nu aangepast. Hopelijk is het zo helder.
Wat betreft je laatste vraag: je kunt ook opdrachten voltooien op tegels die al in het speelveld liggen :).
Nogmaals dank voor je feedback en graag tot de volgende!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl