Medio 2024 was ik uitgenodigd voor een persdag bij 999 Games. Een van de titels die ik toen heb gespeeld was Nunatak. De titel was destijds nog niet uit in het Nederlands, maar ligt inmiddels wel in de schappen. In dit blog geef ik een korte speluitleg en review.
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel Nunatak zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Nunatak gaan spelers een grote ijstempel bouwen. Elke speler probeert daar een zo’n groot mogelijk aandeel in te hebben.
Elke beurt kies je een bouwkaart en die leg je in je speelgebied. De bouwkaart toont een symbool waar je ook een van je ijsblokken mag plaatsen. Maak je een volle rij of kolom? Zet dan je bouwmeestersteen vooruit. Voltooi je een vierkant? Dan komt er een niveau bovenop en verdienen spelers onder dat niveau punten. De speler die daar de grootste bijdrage levert krijgt ook de meeste punten.
Zodra de tempel af is eindigt het spel. Je scoort dan nog punten voor je verzamelde kaarten. Elke kaartsoort levert op een eigen manier punten op. De speler met de meeste punten wint.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Ik vind Nunatak een gave productie. Het speelmateriaal is fraai en gebruiksvriendelijk vormgegeven. Bovendien bouw je echt iets groots op.
Klein minpuntje is dat kaarten en tegels elk potje gesorteerd moeten worden omdat ze gefaseerd in het spel komen.
Het spelverloop ervaarde ik al bijzonder aangenaam. Beurten zijn immers kort en behapbaar: je bevriest niet door overweldigende keuzemogelijkheden. Je hebt talloze, gevarieerde manieren om punten te scoren. De ene keer focus je meer op dit en de andere keer op dat. Dat zorgt voor leuke variatie.
Uiteindelijk scoor je ook echt veel punten. Wél vergaten wij het scoren van enkele elementen op het speelbord nog weleens. Met name bij het voltooien van rijen of kolommen.
Tot slot zit er best veel interactie in het spel. Niet alleen vriendelijke, maar ook gemene. Met 2 spelers is het tactischer, met 3 en 4 spelers dynamischer.
Kortom, ik vind het een prima familiespel, maar je bevindt je op glad ijs als je speelt met spelers die niet van kille acties houden.
Algemene informatie
- Naam: Nunatak
- EAN: 8720289477400
- Soort spel: Familiespel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: 999 Games
- Spelauteur: Kane Klenko
- Illustrator: Kwanchai Moriya
Waar te koop?
Je kunt Nunatak o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden
999Games.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Nunatak al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!